This version of the page http://zib.com.ua/ua/news/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-02-08. The original page over time could change.
Правові новини за сьогодні. Закон і Бізнес

Новини 08.02.2022


Всі новини за:

Останні коментарі

Дозвіл на… свавілля
Oleg На рівні засад кримінального провадження визначено...
Шкідливі премії
Levit Які "гілки влади"? Правильно - "пен...
Шкідливі премії
просто Вася і ще дуже цікаве питання з посадовими окладами пом...
Шкідливі премії
просто Вася А що, посадовий оклад в 12 тисяч «грязними» без б...
Читати всi

07.02.2022

16:34 Адвокати домоглися закриття тривалого кримінального провадження

Адвокати Barristers Денис Пономаренко, Юрій Жовтан та Іванна Блохіна ефективно захистили права й законні інтереси клієнта.

15:21 Позов до Секретаря РНБО України: суд відкрив провадження

Суд відкрив провадження у справі за позовом, яким хочуть зобов’язати РНБО здійснити всі необхідні дії щодо розробки проект Регламенту РНБО України, його погодження та ухвалення.

15:18 Привид легітимності

Непростий рік чекає адвокатуру попереду. Доймають конфлікти всередині спільноти за право участі в органах самоврядування. Чому ж підрахунок самих себе й визначення власної легітимності не допомогли регіональній раді стати повноважною?

13:55 Суддю залякують тим, що його можуть повісити

Служителям Феміди час від часу доводиться стикатися з погрозами на свою адресу. І далеко не завжди можна визначити, чи це проста спроба залякування, чи реальний намір здійснити розправу.

12:33 Як підлітки можуть витратити тисячу за вакцинацію?

Відсьогодні підлітки віком від 14 років можуть отримати 1000 грн за проходження повного курсу вакцинації в межах програми «єПідтримка». На що можна витратити ці кошти?

12:13 Нудьгували як могли

Уже лютий, а нардепи ніяк повноцінно не візьмуться за справи. Повернувшись із новорічних канікул, вони тестують на собі привезений заморський омікрон, жартують про скотиняку Джокера й навіть про найсвятіше.

11:15 Проти кого подавати позов про визнання права користування житлом — позиція ВС

Якщо особа не заявляє клопотання про заміну неналежного відповідача або залучення співвідповідачів у окремих справах згідно зі специфікою правовідносин, суд повинен відмовляти в задоволенні позову.

10:04 ВС зазначив, що незаконна порубка в заповіднику є злочином сама по собі

Склад злочину, описаний у ч.3 ст.246 КК, не включає істотну шкоду як обов’язкову ознаку, відсилаючи лише до дій, визначених у ч.1, а не до наслідків. Такий висновок зробив ВС в постанові №442/3269/17, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

09:39 Заступник голови Комітету ВР з питань правової політики Валерій Божик:

У Мін’юсті мають рухатися в ногу з часом, позбуватися старих механізмів, які, можливо, існують і десь у чомусь заважають роботі, та сміливіше йти назустріч чомусь новому.

09:05 Анонс правових подій тижня 7– 11 лютого 2022 року

Цього тижня Конституційний суд аналізуватиме постанову ВР «Про утворення та ліквідацію районів» та конституційність умов обігу земель сільськогосподарського призначення, в АПУ обговорять сурогатне материнство а НШС та ВША проведуть фахові освітні заходи.

06.02.2022

18:35 У Франції відкриють ще один будинок інвалідів, але для тварин

Не лише з людьми, а й з тваринами можуть статися нещасні випадки: вони потрапляють під колеса, у капкани браконьєрів. У Франції вирішили не присипляти, а використати для інших цілей.

12:31 В італійських аптеках стали роздавати ліки від зайвої ваги

Малорухливий спосіб життя сучасної людини збільшує ризик різних недуг. Щоб якось із цим боротися, в італійських аптеках почали безкоштовно видавати незвичайні ліки.

09:53 Автовиробників зобов’яжуть відштовхувати французів від своєї продукції

Після тютюнової продукції тепер ще одні виробники повинні будуть відштовхувати покупців від своєї продукції. Правда, поки що написами не на самих виробах, а на їх рекламі.

05.02.2022

17:36 Нові правила вимагають від німця враховувати всі потреби собак

Купуючи цуценя, майбутні господарі навряд чи замислюються про те, що тварини теж мають права. А дарма: у Німеччині, наприклад, домашні тварини захищені законом, який із січня цього року став ще суворішим. Що змінилося для власників собак?

15:20 Спілкування з якими колегами більше шкодить вашому здоров’ю — дослідження

Відносини з колегами по роботі простягаються від дружби до ненависті. В англійській навіть з’явилося нове слово frenemy. Що відбувається в цій двозначній сірій зоні офісних відносин і чому вона виникає?

13:43 Французів повертають до живого спілкування за допомогою кави

Соціальні мережі, точніше безперервне перебування в них, уже перетворюються на якусь залежність. Фактично єдиний спосіб відвернути від них — це позбавити можливості доступу до них.

10:38 Як європейці перестають боятися пандемії та відмовляються від масок

Останніми тижнями в Європі фіксуються рекордні показники інфікування коронавірусом. Незважаючи на це, влада деяких держав зважилася послабити карантинні обмеження. Також спрощуються правила в’їзду до країн Союзу.

04.02.2022

17:42 Чоловік сподівався відсудити більшу частину спадкового майна, а залишився ні з чим

Святошинський районний суд м.Києва відмовив опоненту адвокатського об’єднання «Вишневий і Партнери» у встановленні додаткового строку для прийняття спадщини.

17:39 Назва суті не змінює

У новому огляді судової практики КАС підкреслив низку важливих правових позицій щодо оподаткування. Також судді пояснили, яким чином громадяни можуть захистити свої соціальні та політичні права.

16:26 5,5 років за хабарництво – ВАКС виніс вирок судді з Донеччини

ВАКС визнав винним суддю Слов’янського міськрайонного суду Донеччини у вимаганні та отриманні хабара.

15:26 Докори назагал,

В Україні загальні звинувачення на адресу суддів стали буденністю як для політиків, так і журналістів. В Європі це може призвести до кримінального переслідування та великого позову про дифамацію. Щоправда, ЄСПЛ закликає не переходити межі в покараннях.

15:10 Підсумки засідань ВКДКА 31 січня – 1 лютого

31 січня та 01 лютого відбулися перші цьогорічні засідання ВКДКА. Підіб’ємо підсумки розгляду скарг дисциплінарниками.

12:48 Закон і Бізнес №5/2022. Анонс публікацій

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №5 (1563), 5-11 лютого 2022 р.

12:35 Відповідальність посадовців

Боротьба з корупцією — чи не найактуальніше завдання державної політики в останні роки. Темпи роботи, зокрема ВАКС, вражають. Розберемося, які види відповідальності передбачені в цій сфері та чим загрожує виявлення необґрунтовано набутих активів.

11:25 Для встановлення факту сп’яніння висновок експерта не обов’язковий — ВС

Визнання висновку експерта недопустимим доказом не є процесуальною перешкодою для визначення ознак алкогольного сп’яніння особи. Такий висновок зробив ВС в постанові №672/1402/17, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

10:28 Оскарження вимог підвищення кваліфікації адвоката: відкрито провадження

Суд відкрив провадження у справі за позовом, що оскаржує деякі обов’язкові вимоги до підвищення кваліфікації адвокатів.

09:37 Сто разів зваж, один — обери

Правники розповіли про особливості регламентів різних міжнародних арбітражів, а також дали поради, на які ключові фактори варто звертати увагу, ведучи пошуки гідного й надійного представника для розгляду справи.

09:24 Чому апеляція на ухвалу про арешт майна може бути оскаржена й через рік, уточнив ВС

Підтвердження як самого факту, так і моменту отримання копії судового рішення про арешт майна є обов’язковим для прийняття рішення про початок строку його оскарження.

03.02.2022

23:28 Трикімнатні квартири – універсальне житло для сім'ї

Львів вважається відносно великим містом, де є велика кількість квартир на вибір. Забудовники пропонують об'єкти на 1, 2, 3 і навіть 4 кімнати. Але великий попит мають квартири на 3 кімнати, де є можливість реалізувати особистий простір для кожного члена

17:42 Унесення змін до правил пасажирських перевезень непослідовне — думка НААУ

За ініціативи комітету з транспортного права Національна асоціація адвокатів України здійснила правовий аналіз проекту постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту».

17:03 При здійсненні правосуддя враховуватимуть і гендерну чутливість — голова РСУ

Робота судів із присяжними потребує аналізу, обговорення і законодавчих змін. А при здійсненні правосуддя має враховуватися гендерна чутливість.

16:48 На роздоріжжі двох шляхів

Чи можливо стягнути аліменти, якщо боржник перебуває за кордоном? Чи потрібно для цього мати рішення суду України? В якій валюті боржник повинен сплачувати аліменти та пеню? Розбираємось у цих питаннях разом із сімейним адвокатом.

16:15 Плата за транспортування газу у 2021 р.: призначено дату розгляду справи

Суд призначив дату розгляду справи по суті за позовом, у якому оскаржується необхідність сплачувати за мінімально встановлений й об’єм природнього газу, навіть у випадку, коли особа фактично споживає вдвічі менше.

15:35 Непропорційний розмір

ЄСПЛ оцінив практику визначення українськими судами розміру застави. Він дійшов висновку, що їй бракує логіки та аналізу всіх критеріїв, які мають братися до уваги під час обрання цього запобіжного заходу. Й ось чому.

15:18 Аби завантажити застосунок доведеться укладати договір — проект

Ринок цифрового контенту та цифрової послуги В Україні розвивається не так швидко як в Європі. Однією із визначальних причин називається відсутність нормативно-правового регулювання даної сфери.

14:21 За отримання $8000 хабара ув’язнено екссуддів Голосііївського райсуду Києва

Двох колишніх суддів Голосіївського районного суду м. Києва, яких було викрито на отриманні $8000 хабара за позитивне вирішення справи, засуджено до 7 та 7,5 років позбавлення волі.

12:59 Коли держреєстрацію припинення юрособи може бути скасовано, пояснив ВС

Наявність орфографічних та арифметичних помилок у поданих для держреєстрації документах є підставою для зупинення їх розгляду. Такий висновок зробив ВС в постанові №520/4005/2020, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

12:35 Правосуддя без кордонів

Під час здійснення судочинства в цивільних справах може виникнути необхідність виконання процесуальних дій за межами держави. Це можливе лише шляхом звернення із судовим дорученням. Розглянемо, яких підводних каменів слід очікувати.

12:02 Участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції: що варто знати

Передбачається, що проведення судових засідань в режимі відеоконференції дає можливість зекономити час, ресурси, а також пришвидшити розгляд справи. Наводимо покрокову інструкцію для участі в засіданні онлайн.

11:15 Ділова програма United Property Expo 2022 – найбільшої виставки нерухомості в Україні

З 16 по 17 лютого у Міжнародному Виставковому Центрі (м. Київ, Броварський проспект, 15, вхід 4В), пройде United Property Expo – найбільша виставка української та зарубіжної нерухомості.

Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича