This version of the page http://mfa.gov.ua/news/koronavirus-2019-faq (212.26.137.28) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-02-06. The original page over time could change.
Відповіді на питання про правила перетину кордону і консульську допомогу | Міністерство закордонних справ України

Перейти до основної сторінки

Міністерство закордонних справ України
  • A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • Українською
  • English
Відповіді на питання про правила перетину кордону і консульську допомогу
Опубліковано 18 травня 2020 року о 10:00
Коронавірус (COVID-19)

Відповіді на питання про правила перетину кордону і консульську допомогу

В умовах пандемії коронавірусу Україна, як і більшість країн у світі, закрила свої кордони для іноземців і припинила регулярне сполучення. МЗС України продовжує підтримувати громадян України, які наразі перебувають за кордоном. 

Подаємо відповіді на поширені питання.

1. Яку допомогу надають посольства і консульства громадянам, які “застрягли” за кордоном?

Закордонні дипломатичні установи України за дорученням міністра закордонних справ розгорнули програму «Захист». У рамках цієї програми посольства та генеральні консульства в усьому світі надають таку підтримку:

  • вирішують питання прострочених документів/дозволів/віз на перебування в іноземній країні;

  • співпрацюють з правоохоронними органами країни перебування для захисту законних інтересів громадян у разі їх порушення;

  • інформують про можливість повернення до України, переміщення до сусідніх з Україною країн або ближче до України для подальшого повернення додому;

  • інформують про зміни епідеміологічної ситуації в країні перебування, впровадження режимів надзвичайного стану тощо;

  • консультують щодо вирішення побутових питань та охорони вашого здоров’я (адреси та режим роботи продуктових магазинів, аптек, лікарень тощо);

  • опрацьовують з місцевою владою та бізнесом, готовими допомагати, питання тимчасового розміщення у спеціально виділених місцях (кампусах, соціальних закладах, школах тощо) тих наших громадян, які не мають засобів для існування та місця проживання;

  • налагоджують зв’язок українців, які вимушено залишаються на території іноземних держав і потребують допомоги, з громадськими організаціями та громадами українців, які готові допомагати.

2. Що робити, якщо я в скрутному становищі і потребую допомоги?

Залишайтесь на зв’язку з посольством або консульством у країні, де ви «застрягли». Повідомте дипломатів про те, якої саме допомоги ви потребуєте. 

Для полегшення комунікації посольства та консульства створили спеціальні спільноти та канали «Захист у (назва міста/країни)» у соціальних мережах і месенджерах, які працюють у країнах вашого перебування. У цих спільнотах налагоджують зв’язок українців, які вимушено залишаються на території іноземних держав і потребують допомоги, з громадськими організаціями та громадами українців, які готові допомагати.

3. Чи плануються додаткові спеціальні рейси для повернення громадян в Україну?

Уряд України продовжує шукати можливості, аби допомогти українським громадянам повернутися на Батьківщину.

Стежте за офіційними повідомленнями Міністерства інфраструктури та Державної прикордонної служби, щоб дізнаватися про нові логістичні можливості повернення до України.

Також рекомендуємо підтримувати зв'язок з посольством або консульством у країні, де ви «застрягли». Українські дипломати повідомляють про нові можливості, щойно вони з'являються. Переконайтеся, що ви зареєструвалися в системі “ДРУГ” і таким чином повідомили, що перебуваєте за кордоном.

4. Чи будуть здійснюватись рейси після 24 квітня?

Уряд України прийняв рішення про закриття кордонів і скасування регулярного сполучення до 24 квітня. Однак через пандемію коронавірусу ці терміни можуть переглядатися. 

Слідкуйте за офіційними повідомленнями Кабінету Міністрів України і підтримуйте зв'язок з авіакомпаніями, якщо ви вже придбали квитки на авіарейси.

5. Чи можу я повернутись в Україну автомобілем?

Так, ви можете на авто перетнути державний кордон України на в’їзд. Обов'язково перевірте, який пункт пропуску надає таку можливість, на сайті Держприкордонслужби.

Зверніть увагу, що всі громадяни, які повертаються з-за кордону, мають пройти обов’язкову обсервацію (ізоляцію протягом 14 днів після перетину державного кордону).

6. Чи можна повернутись в Україну пішки?

З 7 квітня державний кордон України можна перетнути лише на авто і лише у визначених пунктах пропуску. Пішки перетнути кордон не можна.

Докладніше щодо діючих пунктів пропуску – на сайті Держприкордонслужби.

Зверніть увагу, що всі громадяни, які повертаються з-за кордону, мають пройти обов’язкову обсервацію (ізоляцію протягом 14 днів після перетину державного кордону).

7. Чи можна планувати транзит через Білорусь?

Станом на 30 березня українські громадяни можуть планувати маршрут на Батьківщину через територію Білорусі.

До Білорусі ви можете дістатися літаком, а вже звідти – через автомобільні пункти пропуску. Вихід з аеропорту для громадян України дозволений. Громадським транспортом можна дістатися до міста або білорусько-українського кордону. Зверніть увагу, що:

- з Білорусі до України не можна дістатися літаком, поїздом чи автобусом – регулярне сполучення наразі припинено;

- транзит необхідно здійснити упродовж 48 годин;

- відкриті окремі пункти пропуску. Перевірити можна на інтерактивній карті Державної прикордонної служби України: https://dpsu.gov.ua/ua/map

- кордон України можна перетнути лише на авто;

В Україні не працює міжміське та міжобласне регулярне автобусне та залізничне сполучення.

Ситуація в режимі в'їзду в країни та транзитного проїзду іноземними країнами змінюється дуже динамічно. Тому радимо при плануванні поїздки встановити зв'язок з посольством України в Республіці Білорусь і стежити за оновленням інформації на офіційних сторінках (https://bit.ly/2y7eRTZ).

8. Як я можу дістатись свого дому з аеропорта «Бориспіль» або з пункту перетину кордону України? 

Для отримання інформації, як можна дістатись будь-якого пункту призначення всередині України, звертайтесь до Міністерства інфраструктури.

9. Чи потрібно мені проходити тестування та проходити обсервацію, коли я повертаюсь додому?

Стрімке поширення COVID-19 у світі змушує Уряд посилювати захисні заходи, аби надалі стримувати розвиток епідемії в Україні. 

Згідно із законодавством, особи, які перетинають державний кордон України, можуть обрати один з двох варіантів (постанова КМУ №211 від 11 березня 2020 р):

1. Госпіталізація до спеціалізованих обсерваторів (ізоляторів)

2. 14-денна самоізоляція за місцем проживанням для осіб, які погодились проходити її з використанням застосунку «Дій вдома».

Функціонал застосунку «Дій вдома»:

📍Підтвердження місця проходження самоізоляції з визначенням геолокації.

📍Фотопідтвердження перебування за місцем проходження самоізоляції.

📍Екстрений виклик на гарячу лінію МОЗ України.

📍Запланований функціонал для моніторингу розвитку симптомів.

Контроль дотримання самоізоляції з «Дій Вдома» відбувається за допомогою регулярних повідомлень у застосунку в довільні проміжки часу протягом дня та перевірки відповідності фотографії обличчя особи еталонній фотографії, зробленій під час встановлення мобільного застосунку, та геолокації мобільного телефона в момент фотографування. У разі отримання повідомлення громадянину необхідно протягом 15 хвилин за допомогою застосунку зробити фото свого обличчя на фоні навколишнього середовища, тому варто тримати свій смартфон завжди поруч. Повідомлення у нічний час турбувати не будуть.

Якщо особа обирає самоізоляцію з «Дій вдома», вона має підтвердити це рішення під час проходження паспортного контролю - спочатку сказавши свій номер телефону та адресу місця самоізоляції, після чого показавши відповідний екран застосунку працівнику Державної прикордонної служби.

Для вашої зручності рекомендуємо завантажити та авторизуватись у застосунку до прибуття на кордон.

Важливо: «Дій Вдома» можливо встановити лише на українські номери телефону (+380).

Докладніше про застосування додатку "Дій вдома" на сайті Кабінету міністрів України: 

https://www.kmu.gov.ua/news/yak-pracyuye-zastosunok-dij-vdoma 


10. Чи можна виїжджати за кордон з України?

Рішенням Уряду відправлення всіх пасажирських рейсів з України з туристичною метою заборонене з 24 березня. https://bit.ly/3bG3OzC  

Крім того, МЗС України наполегливо рекомендує громадянам України утриматись від будь-яких поїздок за кордон у зв’язку з пандемією коронавірусу. https://cutt.ly/5tmVQDe 

Просимо врахувати, що наразі багато країн на національному рівні запровадила комплекс суворих обмежувальних (карантинних) заходів, спрямованих на локалізацію вірусу, які триватимуть до повної стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації.

У разі наявності невідкладної потреби у виїзді за кордон це можна зробити через наявні пункти пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення. Для отримання інформації щодо режиму роботи таких пунктів пропуску необхідно заздалегідь звернутись до Державної прикордонної служби України.

11. Чи будуть випускати іноземних громадян або осіб без громадянства за межі України протягом усього періоду карантину?

Право на виїзд іноземних громадян або осіб без громадянства за межі України не обмежено. 

Водночас слід враховувати, що відповідними рішеннями Уряду деякі пункти пропуску через державний кордон, у тому числі пункти пропуску для здійснення регулярного пасажирського сполучення, тимчасово закрито. 

У разі потреби у виїзді за кордон це можна зробити через наявні пункти пропуску через державний кордон для автомобільного сполучення. Для отримання інформації щодо режиму роботи таких пунктів пропуску рекомендуємо звернутись до Державної прикордонної служби України.

Для побудови маршруту можна скористатись відповідною картою на сайті Державної прикордонної служби України https://dpsu.gov.ua/ua/map, або інформацією за посиланням: https://dpsu.gov.ua/ua/De-mozhna-peretnuti-kordon-avtotransportom

Кожен іноземний громадянин має звернутись до посольства своєї країни в Україні та повідомити про свій намір виїхати за межі України та обґрунтувати таку потребу. 

12. Чи зможуть потрапити в Україну іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні?

Іноземці, які мають право на постійне або тимчасове проживання в Україні, можуть в’їхати на територію України автотранспортом - так само, як і громадяни України.

13. Де шукати достовірну оперативну інформацію від МЗС?

Оперативні сторінки МЗС у соцмережах:

  • Twitter: https://twitter.com/UA_MFA_Info  

  • Facebook: https://bit.ly/2v9WUDb

  • Telegram: https://t.me/s/Coronavirus_Info_MFA

Спеціальний розділ на сайті: https://mfa.gov.ua/tag/koronavirus-covid-19 





Більше за темою
Коронавірус (COVID-19) Кувейт
Дмитро Сенік обговорив із заступником глави МЗС Кувейту Самі Аль-Хамадом взаємне визнання сертифікатів про вакцинацію від COVID-19
4 місяці тому
Коронавірус (COVID-19) Таїланд
Дмитро Сенік обговорив з послом Королівства Таїланд в Україні Четапаном Максампханом взаємне визнання цифрових сертифікатів про вакцинацію від COVID-19
4 місяці тому
Коронавірус (COVID-19) Кримська платформа
Мальта визнала українські цифрові сертифікати про вакцинацію від COVID-19
5 місяців тому

Мапа порталу
Про Міністерство
  • Історія
  • Структура
    • Структурні підрозділи
    • Представництва в регіонах
    • Дипломатична академія України ім.Геннадія Удовенка при МЗС
    • Рада експортерів та інвесторів при МЗС України
    • ДУ "Український інститут"
    • ДП «ГУКОБ»
  • Місія та візія
  • Стратегії
Офіційні документи
  • Чинне законодавство
  • Плани та звіти
    • План дій МЗС на 2021 рік
  • Бюджет та звітність
  • Внутрішній аудит
  • Очищення влади
  • Додаткові документи
    • Меморандум про співробітництво між МЗС та ПрАТ "Європейське туристичне страхування"
  • Внутрішній контроль
Громадськості
  • Звернення громадян
  • Електронне звернення
  • Особистий прийом громадян
  • Публічна інформація
    • Запит на публічну інформацію
    • Електронний запит
    • Звіти про запити
    • Примірний перелік видів публічної інформації, розпорядником якої є Міністерство закордонних справ України та перелік наборів даних, які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних
    • Запобігання та протидія корупції
    • Облік публічної інформації
    • Публічні закупівлі
    • Оголошення
    • Система обліку публічної інформації
    • Управління державною власністю
    • ПЕРЕЛІК відомостей, які містять службову інформацію і яким надається гриф обмеження доступу «Для службового користування» в системі органів дипломатичної служби України
  • Громадська рада при МЗС України
    • Про Громадську раду
    • Протокол установчих зборів
    • Регламент роботи
    • План роботи
    • Структура
    • Громадський контроль
    • Документи
    • Контакти
    • Вибори нового складу Громадської ради у 2021 році
  • Консультації з громадськістю
    • Оголошення
  • Громадська експертиза
    • Запит Громадської ради щодо проведення громадської експертизи
    • Запит Львівської обласної громадської організації «Інформаційно-аналітичної центр Логос»
    • Запит Громадської організації «Правозахисне об’єднання «Праве діло»
    • Проведення громадської експертизи діяльності МЗС на запит громадської організації «Правозахисне об’єднання «Праве діло»
  • Конкурс ДУ "Український інститут"
Багатостороннє співробітництво
  • Участь у міжнародних організаціях
  • Організація Об'єднаних Націй
  • Рада Європи
    • Про Раду Європи
    • Участь України у діяльності Ради Європи
    • Парламентська Асамблея Ради Європи
    • Моніторинг ПА РЄ виконання Україною обов'язків та зобов'язань перед РЄ
    • Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи
    • Європейська комісія «За демократію через право»
  • Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ)
  • Центральноєвропейська ініціатива
  • ЮНЕСКО
    • Про ЮНЕСКО
    • Участь України у діяльності ЮНЕСКО
    • Національна комісія України у справах ЮНЕСКО
  • Організація за демократію та економічний розвиток - ГУАМ
  • ОЧЕС
    • Про ОЧЕС
    • Співробітництво в рамках ОЧЕС
    • Парламентська Асамблея ОЧЕС
    • Чорноморський Банк Торгівлі та Розвитку
    • Ділова Рада ЧЕС
    • Міжнародний центр чорноморських досліджень
    • Стан співробітництва України в рамках ОЧЕС
  • Світова організація торгівлі (СОТ)
  • Організація економічного співробітництва та розвитку
  • Міжнародна організація франкофонії
  • Африканський Союз
  • Ліга арабських держав
  • Організація Американських держав
  • Співробітництво України з міжнародними фінансовими інституціями
  • Подолання наслідків Чорнобильської катастрофи
  • Представництва України при міжнародних організаціях
Відносини України з ЄС і НАТО
  • НАТО
  • Відносини Україна – ЄС
  • Угода про асоціацію між Україною та ЄС
  • Саміти Україна – ЄС
  • Східне партнерство
Двостороннє співробітництво
  • Закордонні українці
    • Українська громада в країнах світу
    • Про Національну комісію з питань закордонних українців
    • Порядок оформлення і видачі посвідчення закордонного українця
    • Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків
    • Законодавство
    • Контакти Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва
  • 1 ТД
  • 2 ТД
  • 3 ТД
  • 4 ТД
  • 5 ТД
  • 6 ТД
Міжнародне безпекове співробітництво
  • Контроль над озброєннями та нерозповсюдженння ЗМЗ
  • Глобальні виклики та загрози
  • Експортний контроль
  • Контроль над звичайними озброєннями та заходи зміцнення довіри і безпеки у військовій галузі в Європі
Дипломатичні установи
  • Дипломатичні установи
Консульські питання
  • Громадянам України
    • Про консульську службу
    • Паспортні документи
    • Консульський облік
    • Постійне місце проживання за кордоном
    • Громадянство України
    • Реєстрація актів цивільного стану
    • Засвідчення документів
    • Вибори за кордоном
    • Міжнародне усиновлення
    • Поширені запитання/FAQ
    • Безоплатна правова допомога
    • #КонсулДопомагає
  • Іноземцям та особам без громадянства
    • Віза в Україну
    • Режим в’їзду в Україну
    • Імміграція в Україну
    • Громадянство України
    • Міжнародне усиновлення
    • Засвідчення документів
Консульські питання
  • Онлайн реєстрація
  • Департамент консульської служби
    • Структура ДКС
    • Консульські дії, які вчиняються в ДКС
    • Консульські дії, які вчиняються в ЗДУ
    • Почесні консульства України
    • Результати роботи на консульському напрямі
  • Оформлення віз для в’їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію
  • Паспортні документи України
    • Паспорт громадянина України для виїзду за кордон
    • Посвідчення особи на повернення в Україну
  • Консульський облік
    • Загальна інформація про консульський облік
    • Постійний консульський облік
    • Тимчасовий консульський облік
    • Консульський облік усиновлених дітей – громадян України
    • Зняття з консульського обліку
  • Громадянство України
    • Дії з питань громадянства України, які вчиняються ЗДУ
    • Набуття громадянства України за територіальним походженням
    • Набуття громадянства України за народженням
    • Поновлення у громадянстві України
    • Вихід з громадянства України
    • Набуття громадянства України з інших підстав
    • Втрата громадянства
  • Голосування громадян України за кордоном
  • Оформлення документів на залишення на постійне місце проживання за кордоном
  • Імміграція в Україну
  • Реєстрація актів цивільного стану
    • Реєстрація народження
    • Реєстрація смерті
    • Реєстрація та розірвання шлюбу
    • Реєстрація зміни імені
    • Нормативно-правова база
  • Міжнародне усиновлення
  • Засвідчення документів
    • Апостиль
    • Легалізація
    • Витребування документів
    • Нотаріальні дії
    • Прийом документів для консульської легалізації та проставлення апостилю з дотриманням карантинних обмежень
  • Про консульську службу
  • Чат-бот МЗС України
  • Поширені запитання / FAQ
  • Безоплатна правова допомога
Поради подорожнім
  • 1) Інтерактивна мапа: подорожі у пандемію COVID-19
  • 2) Країни світу: режим в’їзду
  • 3) Правила виїзду за кордон громадян України
  • 4) Медичні послуги за кордоном
  • 5) Надзвичайні ситуації: як діяти
  • 6) Що треба знати про подорожі за кордон: відповіді на поширені питання
  • 7) ДРУГ: добровільна реєстрація українських громадян при подорожах за кордон
  • 8) В'їзд та перебування іноземців в Україні
    • e-Віза
    • Оформлення віз в міжнародних аеропортах «Бориспіль» та «Одеса»
    • Правила в’їзду та перебування в Україні
    • Режим в’їзду іноземців до України за державами
    • В’їзд іноземців до окупованої території України – Автономної Республіки Крим
Протокол
  • Довідник з протокольних питань
  • Корисні матеріали
  • Довідник «Дипломатичні представництва іноземних держав та представництва міжнародних організацій в Україні»
Пресцентр
  • Виступи, заяви та коментарі
  • Пресслужба
  • Новини
  • Анонси подій
  • Медіагалерея
  • Інформаційні кампанії
    • Як не потрапити під санкції: Дізнайся-Перевір-Дій
    • #Незламні: проєкт МЗС на підтримку бранців Кремля
    • Що треба знати про подорожі за кордон: відповіді на поширені питання
Онлайн-форма для повідомлення про корупцію
Запит на публічну інформацію
10 фактів про збройну агресію Росії проти України
Тимчасова окупація АР Крим та м. Севастополь
Тимчасова окупація територій у Донецькій та Луганській областях
Економічне співробітництво
Cooperation with NATO
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Завантажити
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Завантажити
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Завантажити
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Opera
Завантажити
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux