This version of the page http://eebc.net.ua/ukrajins-ka-vyshyvanka.html (172.67.162.121) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-01-26. The original page over time could change.
Українська вишиванка | Детский портал

Дух вишиванки ввібрав синяву, стигле колосся і кетяг калини…

З вечора тривожного аж до ранку
Вишивала дівчина вишиванку.
Вишивала дівчина, вишивала,
У сорочку білую – душу вклала.

Українська автентична вишивка завжди займала особливу нішу в культурі і самобутності нашого народу. Вона супроводжувала наших пращурів від народження до останнього подиху. Їй відводили особливу роль. Кожен візерунок, кожна квіточка чи кольорове рішення були не просто так, задля естетики, а мали соє сакральне призначення. Вони символізують природні сили і Божественне начало. До наших днів збереглися візерунки за основу яких взяті кола, квадрати, зірки, ромби, трикутники та, напевно, наймістичніший символ – сварги.

Ексклюзивні вишиванки притаманні кожному регіону нашої української землі — кольорове розмаїття буковинських візерунків, оповита смутком, чорна борщівська вишиванка, чарівні квіти Полісся, ніжні пастелі Полтавщини та Вінничини. Відрізняються не тільки візерунки і кольорова гама, а й сама техніка вишивки і оздоблення готового виробу: хрестик, гладь, низинка, мережки, все це поєднується в абсолютній гармонії і несе в собі надзвичайний енергетичний заряд.

Найбільш популярними елементами побуту, які завжди оздоблювали вишивкою, були сорочки і рушники. Українські сорочки – вишиванки сьогодні відомі у всьому світі, їх із задоволенням одягають відомі бізнесмени, актори та політики далеко за межами нашої держави.

Сучасна мода диктує свої умови, не обминула вона і українську вишиванку, вона стає більш сучасною, на жаль, все менше уваги придають символічному значенню візерунків, з’явилися нові поєднання і мотиви. Розміщення візерунків також уже далеко не таке класичне, сучасні модельєри віддають перевагу асиметрії, яка більше імпонує молодим і активним.

Придбати сучасну вишиванку нескладно, для цього достатньо відвідати сторінки інтернет магазину і вибрати вподобану модель. Якщо ж ви хочете придбати абсолютно ексклюзивну річ, або точну копію музейного експонату чи сімейної реліквії, то можна зробити замовлення і отримати саме таку річ, про яку мріяли. Шануйте наші традиції і культуру, носіть вишиванки і хай вони завжди будуть для вас надійним оберегом.

Related Posts :

Одягнімо, друже, вишиван...
Теги:  Українська вишиванка

Leave a reply Cancel reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>