This version of the page http://www.ukrnafta.com/batkam-na-zamitku (185.68.16.27) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2022-01-07. The original page over time could change.
Батькам на замітку | Ukrnafta
  • ua
  • ru
  • en
Батькам на замітку

Попереду ще три тижні карантину. Підозрюємо, що всі конструктори, машинки та ляльки вже не викликають у ваших дітей жодного захоплення. Тож якщо ви втомилися від вигадування, чим розважати дошкільнят і школярів на карантині, маємо для вас декілька ідей.  

РУХАНКИ ДЛЯ НАЙМЕНШИХ  

В умовах посиленого карантину всім нам бракує руху, а дітям – тим більше. Благо, є люди з фантазією, які придумали купу простих веселих ігор, щоб продуктивно витрачати енергію малечі.   

Наприклад, ігри з клейкою стрічкою.  

Клеїмо стрічку на підлозі у вигляді різних геометричних фігур та цифр – звісно ж, тих, які ваші дітлахи добре знають. Визначаємо, яка з фігур чи цифр є стартовою точкою, а яка – фінішною. Завдання – провести малечу через всі зупинки від старту до фінішу. Перехід на кожну наступну зону дозволяється, коли дитина виконує вигадане вами завдання. Наприклад, розказати два рядки віршика, назвати імена персонажів з мультика, який ви дивилися напередодні, або ж більш рухливих – «ведмідь повзе на площу» (поповзом до фігури прямокутника), «стрибаємо жабкою на озеро» (стрибки навшпиньки до фігури кола). Тільки не перестарайтеся – змушувати дітей мити посуд або пилососити не треба, бо влаштують страйк і більше грати з вами не будуть.  

Інший підручний засіб, який допоможе розрухатися, - повітряна кулька.   

Ну, по-перше, її потрібно надути – довіряємо це завдання дитині, тренуємо її легені. Крок другий – граємо! Обираємо точку в оселі, яка рахуватиметься стартом, і ще одну точку, яка буде фінішом. Далі прокладаємо маршрут, який має подолати дитинча. Наприклад, вітальня-кухня-вітальня або шафа-стілець-телевізор-шафа – тут краще відштовхнутися від віку малечі, чим старше – тим довшим може бути маршрут. Завдання – на швидкість додмухати повітряну кулю від старту до фінішу. Також радимо спробувати пінгвінову ходу – треба затиснути кульку колінами і подолати наввипередки лінію перешкод. Ну і найвеселіше – це хокей повітряною кулькою! Граємо один на один до визначеного рахунку, а щоб було азартніше – аутсайдер нехай готує бутерброди для всієї родини.  

Успішно можна впоратися і за допомогою домашніх речей.  

Вирушаємо на алею алігаторів. Розкидаємо декілька «островів» або «човнів» на підлозі, використовуючи подушки, іграшки, книги тощо, а потім просимо дітей стрибати з одного острівка на інший, не потрапляючи у «воду», де водяться голодні алігатори. Коли від алігаторів врятувалися, спробуємо руханку «Дзеркальце». Встаньте обличчям до дитини, тримаючи невелику дистанцію, і починайте рухатися. Дитина має спробувати скопіювати всі ваші рухи. Підніміться і потягніться до неба, зробіть 10 стрибків або пробіжку на місці, скопіюйте мавпячі рухи, придумайте дивакуватий танець. Робіть усе весело та енергійно, і тоді вам обом буде не лише цікаво, а й доволі жарко! Через декілька хвилин поміняйтеся ролями і копіюйте рухи дитини. 

Обов'язково грайте разом з малечею та знімайте відео ваших рухалок – створюйте сімейну колекцію вірусного відео. 

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ЗАБАВКИ ДЛЯ МАЛЕЧІ  

Запропонуйте малюкові скласти геометричну фігуру або предмет з 4-5 частин одного кольору. Для цього створіть прості заготовки з кольорового картону – геометричні фігури, розрізані на 7-9 частин. Використовуючи всі частини головоломки, потрібно зібрати фігурку людини, звіра, птиці або будь-якого предмета. 

Якщо вдома є пазли для дошкільнят, саме час здмухнути з них пил. Пазли повинні складатися не більше ніж з 8, 12 або 24 частин – залежно від рівня складності. Ця гра розвиває мислення, кмітливість і фантазію. Також гарний спосіб зайняти дитину – ігри-бродилки. Це всім знайомі настільні ігри, в яких потрібно використовувати кубик і фішки, які пересуваються ігровим полем згідно з правилами. Вони тренують посидючість та уважність. 

З дітьми, які старші 10 років, можна сміливо грати в «Крокодила», де треба показувати слова, або Еліас, де слова треба пояснювати. Якщо у вас немає настільної версії цих ігор, завантажте їх на смартфон – зручно і безкоштовно. Наприклад, в мобільну версію «крокодила» можна грати вдвох. Один учасник тримає над головою екран мобільного, на якому одне за одним з'являються слова, які інший гравець має показати. Якщо той, хто тримає телефон, вгадує слово, то нахиляє екран донизу – і телефон зараховує бал, якщо хоче пропустити слово – нахиляє екран догори. 

Ну і не забувайте про старі добрі забавки з ручкою та листочком: морський бій, балду, на крайній випадок – хрестики-нулики.  

УКРАЇНОМОВНИЙ YOUTUBE  

Останнім часом повільно, але з'являються круті україномовні канали, варті уваги. Є і розважальне, і навчальне, і для дошкільнят, і для підлітків, професійно виготовлене й аматорське. Та скільки б ви не підписувалися на найкраще, YouТube підсуне «найпопулярніше», що часто не лише неякісне, а ще й небезпечне для дитячої психіки. Тому ми підібрали декілька каналів, куди можна ненадовго відпустити дитину «залипнути». 

Наймолодшим підійдуть: канал HeyKids з дитячими піснями та гарною анімацією, телеканал ПлюсПлюс, ЯнкоГортало з пізнавальними цікавинками. Школярам початківцям сподобаються: канал ЦікаваНаука з науково-популярними та освітніми відео, Книга-мандрівка Україна – перший мультсеріал про пригоди українських історичних постатей, Віртуальна школа з роликами для вивчення математики в 1-2 класах. Ну і звісно ж, декілька каналів з українськими мультиками: Ukranimaua, NovatorFilm, Каю Український.  

ДЛЯ ВСІЄЇ РОДИНИ  

Ідеальний формат сімейного дозвілля, який на 1,5-2 години вгамовує дитячий пил, – спільний перегляд кіно. Ось декілька перевірених стрічок, які радимо подивитися з дітьми: Десяте королівство (6+ років), Хранитель часу (12+ р.), Пригоди Паддінгтона (6+ р.), Піт і його дракон (6+ років), Ми купили зоопарк (12+ р.), Бетховен (4+ р.).  

ШКОЛЯРАМ!  

Ну і наостанок поговоримо про навчання, адже його на карантині ніхто не скасовував, просто воно тимчасово перейшло в дистанційний формат. Відучора Міністерство освіти та науки України запустило Всеукраїнську школу онлайн. Всі уроки для 5-11 класів розміщено на youtube-каналі МОН. Так само уроки можна дивитися по телевізору: вже 15 телеканалів та медіаресурсів щоденно транслюють уроки. Детальніше про це можна прочитати за цим посиланням.