This version of the page http://ucu.edu.ua/research/ (172.67.129.144) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-12-19. The original page over time could change.
Наука - УКУ

Наука в УКУ

Наукові дослідження й організація наукової праці в Українському католицькому університеті ґрунтуються на діалогічному звʼязку науки, навчання і практичних навичок, що створює додану вартість освітніх послуг в академічній, професійній і соціальній сферах. У поєднанні віри й розуму, інноваційна модель Університету формується на засадах свободи творчого пошуку задля (творення нових знань та) світоглядної формації сучасного студента, аспіранта і викладача. Модель «викладання через дослідження», за якої викладачі надихають і мотивують студентів своїми науковими здобутками, безпосередньо зорієнтована на покращення якості освітніх послуг. Дослідницька праця викладачів, аспірантів і студентів зосереджена головно в наукових інститутах і на кафедрах Університету, а також у школах і навчально-дослідницьких центрах і програмах. Наукова діяльність в УКУ спирається на засади християнської моралі й академічної доброчесності та підтримується прозорою політикою надання внутрішніх ґрантів, премій і стипендій та інших форм заохочення.

 

До пріоритетних дослідницьких напрямків УКУ належать програми з українського католицького богословʼя, вивчення проблем сучасності та примирення й порозуміння в Україні, «Київське християнство», «УГКЦ в умовах радянського панування: насильницька ліквідація, життя в підпіллі, боротьба за легалізацію, 1939-1989». До дослідницьких галузей, де УКУ має або найближчим часом планує розвинути оригінальні наукові школи, належать: історія, в тому числі церковна та інтелектуальна, дослідження націоналізму, релігієзнавство, окремі ділянки богослов’я, соціологія, етичні та біоетичні проблеми, прикладні дослідження в галузі машинного навчання.

 

Водночас щорічно Вчена Рада Університету визначає у рамках Наукового замовлення Університету пріоритетні теми для наукових досліджень на наступний академічний рік. У 2021-2022 роках пріоритетні теми для наукових досліджень:

1. Спадщина митр. Андрея Шептицького та її значення в сучасності

2. Історії, що зцілюють рани минулого

3. Ad fontes

4. Цілісний людський розвиток:

4.1. Святість людського життя та етична природа людських справ

4.2. Богословські та гуманітарні відповіді на глобальні технологічні й етичні виклики

4.3. Інтегральна екологія та цілісний розвиток людства

4.4. Виклики справедливості – питання правосуддя, знедолених, маргіналізованих і бідності

4.5. Прикладні проблеми політики і турбота про спільне благо: сучасна криза і майбутнє

4.6. Травма комунізму, її вплив на проблеми ідентичності і суспільного розвитку в Україні та світі

Детальніше про пріоритетні теми

 

Стратегія розвитку УКУ - 2025 передбачає активний розвиток науки та  ґрантової діяльності в Університеті, яка має на меті забезпечити присутність і впізнаваність (visibility) Університету на загальнонаціональному рівні й, в окремих сферах, також у міжнародному глобальному просторі як провідного дослідницького та аналітичного осередку зі своїми науковими школами та інститутом професора. Зокрема, головні показники виконання цієї стратегії:

  • · щороку УКУ реалізовує принаймні один план заходів дослідницького характеру і один комплексний проект публічного характеру по темі митр. Андрея Шептицького;
  • · щороку не менше 50% ресурсів, вкладених в наукову діяльність УКУ, приходять зі зовнішніх грантів, залучених науковцями, причому кожного наступного року обсяг таких ресурсів зростає щонайменше на 10%, при цьому кожен НПП є виконавцем не менше, ніж одного внутрішнього чи зовнішнього наукового гранту на рік;
  • · щороку не менше 60% НПП за основним місцем праці з науковими ступенями публікують результати своїх досліджень (статті) в рецензованих наукових часописах, з них третина – в журналах високого рівня (індексованих у Scopus, WOS);
  • · з 2025 року Університет пропонує до уваги громадськості не менше 10 аналітичних звітів і розробок в ділянці complexity framework УКУ з фокусом на Україні і у світлі соціальної думки Церкви.

 

Однією з передумов успішної реалізації цієї Стратегії є гнучка фінансова модель підтримки науки та самозарадності науковців УКУ. З метою ефективного використання ресурсів на наукову роботу, підвищення мотивації науковців, забезпечення гнучкості у використанні коштів в Університеті створено Науковий Фонд, з якого на конкурсних засадах відбувається розподіл частини ресурсів на наукову роботу.

 

У квітні 2021 року завершилася розробка політики розвитку наукової діяльності в УКУ. В найближчій перспективі в Університеті заплановано також трансформацію серій «Богослов'я» та «Історія» «Наукових записок УКУ» у рецензовані часописи, які увійдуть як в реєстр фахових видань України, так і в міжнародні наукометричні бази.

 

Організація та координування наукової діяльності діяльності в Університеті здійснюється Науково-організаційним відділом УКУ.

СТРАТЕГІЯ РОЗВИТКУ НАУКИ 2020
ПОЛІТИКА РОЗВИТКУ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Вчена рада університету

  • Склад вченої ради УКУ
  • Новини вченої ради УКУ
Науково-організаційний відділ

Координує науково-дослідну і видавничу діяльність УКУ

Дослідницькі програми

Інформація про дослідницькі програми, які підтримує УКУ

Бібліотека

Актуальна інформація про бібліотечний фонд

Репозитарій

Публікації наукових праць українських викладачів УКУ

Можливості для науковців

Інформація про гранти, стипендії

Видавництво УКУ

Інформація про нові видання, умови придбання книг

Зроблено у