This version of the page http://nashe.ua/programs/34-ukrayina-nash-dim/ (5.39.10.93) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-12-10. The original page over time could change.
Україна - Наш Дім — Наше Радіо
Play
Слухати Наше Радіо
ще 1 радіостанція
Play Наше Радіо УкрТоп100
Як слухати радіо онлайн
Зараз в ефірі
Динаміки до
On i Ona Де ми
🔊
On i Ona — Де ми

Україна - Наш Дім

ТМ "Хлібний Дар" представляє:

Як давно ти мандрував Україною?
Справжній відпочинок може бути не тільки смачним і олл-інклюзів, а й цікавим та надихаючим.
Долучайся до нашого всеукраїнського тріпу та щодня слухай проект "Україна - наш дім", де ми розповімо про найнайнай... куточки нашої країни. А також - милуйся мальовничими краєвидами у Нашому інстаграмі. І - плануй свій маршрут рідним краєм цього літа. Погнали!

Партнер проекту - Хлібний Дар. Там, де твій дім 
Поділіться цією програмою з друзями!

Всі випуски

«Співочі тераси» у Харківський області «Співочі тераси» – так називають незвичайний фруктовий сад, розбитий у вигляді великого амфітеатру, що відомий своїми унікальними акустичними властивостями.

Особливий стереоефект звучання досягається завдяки дренажним трубам, які приховані у цегельній кладці. Справа в тому, що труби різної величини і з різних металів. Через них і проходить звук, створюючи особливий ефект. Тому складається враження, ніби самі тераси видають мелодійні звуки. Навіть людський шепіт можна почути на відстані 60 метрів.

Коли опиняєшся тут, перше, що спадає на думку, це масштабність споруди. Складається відчуття, що на фото видно лише фрагмент цього амфітеатру під відкритим небом. І уяви — вся споруда будувалася без застосування сучасної будівельної техніки…

Побачити це диво на власні очі можеш у Харківський області між райцентром Краснокутськ та селом Городнє.
61
Біле озеро у Рівненській області Біля села Рудка Володимирецького району у Рівненській області знаходиться справжнісіньке Біле озеро. Окрім неймовірно казкового вигляду цінують його ще й за унікальні лікувальні властивості. А все через вміст у ній гідрокарбонату, кальцію, магнію, а головне – гліцерину!

За легендою, саме на місці нинішнього розташування Білого озера колись знаходився льодовик, через що зараз воно має форму овалу й десятиметрову глибину, а вода настільки чиста й прозора, що проглядається аж на 2,5 метри! Знаходячись тут, ти обов’язково зустрінеш бобрів та ондатр. А ще у тебе є чудова нагода впіймати справжнього вугра, точнісінько як в азіатській кухні!

Проживати біля озера ти можеш у місцевих санаторіях, або у кемпінгу. Що обрати – вирішувати тобі. Але побачити це ти маєш на власні очі!
38
Базальтові стовпи у Рівненській області Ти вже чув про Базальтові стовпи? А може навіть бачив?

Як раптом ні – то слухай уважно, а потім – мерщій дивитися на власні очі. Ще у 18 столітті у Костопільскому районі Рівненської області було винайдено величезні поклади базальту. Базальт, до речі, - це магматична порода, яка створюється за рахунок швидкого застигання лави і формується у вигляді акуратних правильних багатогранників, які широко використовуються у будівництві, зокрема, доріг.

Але важливо не це. Ти тільки уяви собі, колись давно тут вивергалися вулкани, текли ріки магми, і в прямому сенсі плавилося все навколо. Сьогодні це не більше ніж далеке минуле. Але ж яке мальовниче! На території майже цілого гектару родовища прямо з землі в небеса простягаються 320 метрів стіни з рядів величних багатогранних колон рівної геометрії. Кожен зі стовпів сягає до півтора метра ширини та до 3 метрів висоти. Хто б міг подумати, що природа здатна на таке?
75
Вилкове в Одеській області Знаєш, що це за місто, де замість вулиць – канали, а транспортом слугують човни, а не маршрутки? Даю підказку: починається на літеру «В». Ні, це не Венеція? Це місто Вилкове в Одеській області.

Мешканцям для того, щоб побудувати будинок і розбити сад, потрібно створити штучний острівець. Дороги від хати до хати тут прокладені по містках. А ще у кожної сім'ї є свій човен - основний транспортний засіб вилковчан.

Ще у Вилковому є пам’ятник «Нульовий кілометр», який символізує початок річки Дунай, що впадає тут у Чорне море. До речі, тільки цю річку вимірюють від дельти до витоку, а не навпаки. Існує повір’я, що людина, яка перестрибне через середину нуля, невдовзі матиме успіх у роботі та навчанні.

Тож якщо хочеш підвищення, або вступити до закладу вищої освіти – бігом стрибати через Дунай у Вилковому :-)
26
Долина Нарцисів у Закарпатті Як надумав їхати на Закарпаття, то тут ані тижня, ані місяця не вистачить, щоб все побачити і всюди побувати. Таке тут розмаїття крутезних мальовничих місць і туристичних стежинок. Тож бери записничок і нотуй про одне з таких.

Воно має назву Долина Нарцисів. І знаходиться всього в 4-х кілометрах від відомого містечка Хуст. Звучить красиво, але це ніщо у порівнянні із тим, як воно виглядає. Хоча б уяви безкраю галявину, вкриту білим килимом із найбільшою у середній Європі популяцією нарцисів, яка збереглася ще від часів Льодовикового періоду.

Словом, як надумаєш щось небанальне і романтичне – гайда сюди навесні чи на початку літа. Жодна дівчина не встоїть від освідчення у квітах.
26
Кам’яне село у Житомирській області Ти ж розумієш, що те, як виглядає Україна зараз – це зовсім не те, як вона виглядала, ну, скажімо, сто тисяч років тому? Може Карпати тоді були зовсім маленькими, а Дніпро взагалі був морем. Хтозна.

Так само і з Кам’яним селом, що має назву урочище. По одній з теорій – кілька гектарів кам’яних валунів, розкиданих на території величезного лісу Житомирської області – це залишки колись величних, неосяжних гір, які височилися тут у сиву давнину. Але дивно зовсім не це.

А те, що безліч валунів своїми обрисами і справді нагадують сільські хатинки. Тут є і валун, що нагадує школу. І своя церква. І свій майдан… То може, у Кам’яному селі колись жили? Чи може живуть і досі? Наприклад вночі, коли ми спимо, тут закручується зовсім інше, невідоме нам життя.

Хтозна. Може так, а може ні… Ти головне – приїжджай і подивись. Бо воно того варте.
23
Лемурійське озеро в Херсонській області Лемурійське озеро – це не місце проживання лемурів, як ти міг подумати. Це мальовниче озеро в селі Григорівка Херсонській області.

ЗТа не лише крута назва є його родзинкою. Особливе воно ще тим, що вода у ньому рожевого кольору. Пов’язано це із водоростями, які у ньому знаходяться. Озеро тримає усе буквально на плаву, завдяки великій кількості солі, тож можна і купатися на спинці, і піджовувати помідорку, підсолюючи її у воді. Одним словом - лемурійське озеро – наша відповідь мертвому морю.

Розташоване озеро на Північному березі Сиваша. Місцева легенда свідчить, що Лемурійськіє озеро є воронкою, що утворилася після аварії бомбардувальника в 1960-му році. А є й інша легенда, за якою озеро вважається залишками легендарного Лемурійського моря, яке існувало тут мільйони років тому.

Якій легенді вірити – вирішуєш лише ти, проте побачити цю красу на власні очі повинен кожен!
26
Музей бурштину на Рівненщині А ти знаєш, що бурштин буває не тільки жовтим, коричневим та вишнево-червоним? Іноді він має зеленуватий, а ще молочний і навіть чорний колір.

Щоправда, ці відтінки - рідкісні. А видобувають такі унікальні камінчики тільки в одному місці – на півночі Рівненщини. За це область називають бурштиновою столицею України. Саме тут знають усі секрети «сонячного каменю».

Почути їх можна у першому в країні Музеї бурштину. Серед експонатів музею - шматки бурштину віком до 40 млн. років, знайдені в різний час на території Рівненщини. Окрасою музею вважаються камені, у яких закристалізувалися комахи.

А ще тутешні експонати розповідають не тільки про історію видобутку бурштину у краї, а й про єдине в Україні підприємство, яке займається його переробкою.
16
Озеро Світязь у Волинській області Хто хоче максимально зануритися в Україну у найпрямішому сенсі – мусить відвідати славетний Світязь – найглибше та найбільше за площею озеро України. Яке знаходиться у Волинській області.

Світязь – це лише одне озеро серед цілої системи з 30 Шацьких озер, кожне з яких по-своєму цікаве і має свою назву. А уся ця система входить до Шацького природного національного парку.

Щороку тут відпочивають тисячі українців, і ти просто не знайдеш жодного аргументу проти того, аби стати одним із таких. Влітку Світязь нагрівається настільки, що деколи його не відрізниш від щойно набраної теплої ванни. А чиста і завжди прозора гладь води, попри постійний туристичний потік – це навіть якесь диво, котре неможливо пояснити.

Світязь – це одне із тих місць в Україні, де незважаючи на присутність людей, природа лишила верховенство за собою. І буде круто, якщо так буде завжди.
17
Олешківська пустеля у Херсонській області Знаєш, що в Україні є власна пустеля? Саме так! Назва її – Олешківська. І вона є другою за площею у Європі.

Знаходиться вона у Цюрупінському районі Херсонської області. За легендою, вона з’явилася у 19 сторіччі. У ті часи тут випасалися стада овець, що знищили траву, а вітрова ерозія дала можливість розширюватися піскам. Уявляєш, завдяки вівцям Україна має власну міні-версію Сахари. Якщо боїшся замкненого простору – тобі тут буде добре, адже на площі у 1600 кілометрів – жодного дерева, лише відкрита пустеля.

Замерзнути тут також неможливо – улітку пісок нагрівається до 70 градусів. А ще поруч тут є залізниця, а в тридцяти кілометрах на південь – морське узбережжя, де зможеш освіжитися після прогулянки пустелею з друзями.

Якщо вже збираєш речі, аби побачити на власні очі цю красу – правильно робиш. Бо воно того варте.
21
Острів Березань та озеро Тузли поруч із Миколаєвською областю Саме цей острів Пушкін називав островом Буян. Сьогодні ж його іменують Березань.

Зараз це мальовниче місце, що знаходиться у Чорному морі, поруч із Миколаєвською областю, – не тільки популярний туристичний об'єкт, але і археологічний центр, що привертає увагу багатьох археологів, геологів і географів.

Дістатися до нього можна катером із села Рибаківка, або по підводній морській косі, що знаходиться поміж Рибаківкою та Очаковом, якщо, звичайно, вистачить сміливості та сил пройти водою майже два кілометра :-)

Поруч із Березанню на материковій частині є неймовірної краси озеро-солонець Тузли. Ще у 19 сторіччі тут видобували морську сіль, а зараз місце є одним із найпопулярніших об’єктів серед туристів, які відправляються на Березань. Під кінець літа, під палючим сонцем вода у ньому пересихає, а на поверхні залишаються лише величезні кристали солі. Відвідати ці особливі місця має абсолютно кожен!
24
Острів Джарилгач у Каркінітській затоці Любиш екзотику та місця неймовірної краси? Тоді острів Джарилгач просто створенний для того, аби підкорити твоє серденько своєю красою з першого погляду.

Острів-коса Джарилгач розташований у Каркінітській затоці Чорного моря. Впевнено покриваючи площу у 56 квадратних кілометрів, він є найбільшим островом в Україні та Чорному морі загалом.

Часто з острова у морі можна побачити дельфінів та морську свиню, а коло берега зустріти черепаху, тож аби насолодитися видом цих чарівних тварин тобі зовсім не обов’язково вирушати за кордон.

Однією з візитівок острова є старий маяк, якому вже понад 100 років. Встановили його за проектом одного з учнів Ейфеля. Якщо піднятися нагору, відкриється дивовижної краси панорама на зарослу маслинами піщану косу, що заглиблюється в море.
29
16
Острів Хортиця у Запоріжжі Для когось сучасне Запоріжжя – це синонім багаторічного будівництва мостів і ковальня промисловості. Але тільки не для нас. Адже наш досвід говорить про те, що це прекрасний варіант незаїждженого курорту для кожного українця.

Як і Київ, місто навпіл розділене Дніпром, тож уздовж розкинулося безліч пляжів із золотим піском і розвагами. Та не це головне в сучасному Запоріжжі. А Хортиця. Той самий острів, на якому все починалося. Де писали листа турецькому султану. Де будували вільну державу. Де і досі панує незламний козацький дух.

Сьогодні, погулявши серед буйноквіття острівної природи, тут можна натрапити і на справжній макет тодішньої Січі: із ковальнею, теслярнею, церквою, магазином, один в один подібними до тих, що знала ця місцевість за часів козацтва Запорозького. А можна і познайомитися зі справжніми козаками, які щодня тренуються з шаблями, вправляються у стрільбі з лука, та верховій їзді. Ці хлопці і чоловіки називають себе справжніми вільними козаками, що присвятили козацтву своє життя.

А з іншої сторони острову, тут розмістився козацький кінний театр. Учасники якого так спритно вправляються із козацькою зброєю та трюками на конях, що під час вистави вже і не повіриш, що вони артисти. До речі, тут можна пройти й екстремальний обряд посвяти в козаки. Не бійся, це цілком безпечно… Але досить стрьомно. Тож і не розслабляйся.

Одним словом, за козацьким відпочинком – всі стежки ведуть на Хортицю. Ну і в Запоріжжя звісно ж.
18
Печера Млинки у Тернопільській області Зазирати в печери – завжди цікаво і містично. Адже тут можна знайти стільки історії, скільки немає в жодному куточку на поверхні.

Та ще цікавіше подорожувати печерами. В прямому сенсі. Ти ж не зазирнеш у печеру, довжиною 50 кілометрів. Зате ти можеш спланувати подорож нею. І це можливо в Україні. Адже конкретно в даному випадку ми маємо на увазі печеру Млинки, що знаходиться біля села Залісся у Тернопільській області.

Ти тільки уяви – 50 кілометрів підземних маршрутів і стежок, де не ступала нога людини. А може й ступала… А може й не тільки людини… Подих перехоплює! Словом, не побуваєш, не відчуєш. Тож уперед!
17
Печера Оптимістична у Тернопільській області Печера Оптимістична, що знаходиться біля села Королівка в Тернопільській області визнана найдовшою гіпсовою печерою в світі. Також вона є найдовшою печерою в Євразії і п'ятою за своєю довжиною в світі. На даний момент на карту занесено біля 260 кілометрів підземних коридорів. А це приблизна відстань від Вінниці до Києва!

Місцями, у найбільш низьких ділянках лабіринту, зустрічаються невеликі підземні озера із площею дзеркала води до 10-15 кв, причому одне з них вважається одним з найбільших в Україні. Його приблизна глибина становить 5-6 метрів, а температура води становить стабільно 7°C.

При всій своїй масштабності і розмірах, до печери існує всього один вхід, а така незвична назва дана їй за рахунок того, що велика кількість скептиків вважала дослідників печери великими оптимістами.
20
Тунель кохання у Рівненській області Приїжджаючи сюди, розумієш, що кохання живе саме тут. Тунель кохання приваблює казковою красою. Відрізок залізниці завдовжки чотири кілометри навряд чи зміг би набути такої слави, якби не найталановитіший в світі архітектор – природа.

Місцеві романтики розповідають, що інженер, який проектував залізницю, таким чином проклав найкоротший шлях від Оржева, де мешкав сам, до Клевані, де жила його кохана. Але батьки не дозволяли їм бути разом, і вони, кожен зі свого боку тунелю, відправляли один одному повідомлення азбукою Морзе за допомогою ліхтарів.

З роками дерева, що знаходяться уздовж залізниці, по якій курсують потяги, прийняли форму вагонів. Виглядає це місце дуже атмосферно. Його люблять художники та режисери за його незвичайність.

Ходять легенди, що тут можна загадати бажання про вічне кохання, і якщо пройти із цим бажанням у голові по тунелю – воно обов’язково втілиться у життя. Твоє щастя – у твоїх руках. І ногах)
27
Харківська Ейфелева вежа А ти знаєш, що аби побачити Ейфелеву вежу сьогодні взагалі не обов’язково летіти за 2,5 тисячі кілометрів у французький Париж? Достатньо лише за пару годин дістатися до українського Харкова!

Адже у харківському Шато Ледо, тобто льодовому палаці – людською мовою, ще у 2012-му році в День Святого Валентина було відкрито зменшену, але не менш чарівну точну копію французького символу романтики й любові. Харківська Ейфелева вежа в 10 разів менше за оригінал, тобто її висота сягає 35 метрів.

Тож якщо задумав освідчитись коханій, і мрієш завоювати її серце, а ціни на авіаквитки таки кусаються – південна залізниця України до твоїх послуг.

Ну а після того, як ти почуєш омріяне «так» - подивися на місто з оглядового майданчика Ейфелевої – увесь Харків у твоєму розпорядженні. І вам обом точно вистачить романтики цього чарівного міста. Кохайтеся, чорноброві.
23
Хотинська фортеця у Чернівецькій області Тараса Бульбу із Богданом Ступкою усі дивилися? А замок, який штурмували козаки пам’ятаєте?

Так от, раптом хто не знав, цей замок – ніяка не комп’ютерна графіка, а справжнісінька Хотинська фортеця, що знаходиться у Чернівецькій області. Крім того, тут знімали «Трьох Мушкетерів», «Захара Беркута», «Розповідь про славетного лицаря Айвенго» і ще безліч лицарських та не дуже фільмів, починаючи з середини 20 сторіччя.

Вдаватися до історичного опису цього замку – усіх ефірів не вистачить. Адже воювали за нього і володіли ним усі, кому не лінь. Та найславетнішими захисниками і власниками Хотину прийнято звісно ж вважати наших козаків на чолі із гетьманом Сагайдачним. І це логічно. Бо Хотин врешті-решт лишився за ними.

Тож як надумаєш зануритися в середньовіччя – гайда в Хотинську фортецю. Там є де погуляти, є про що розпитати, та на що подивитися.
18
Чорне озеро у Кіровоградській області У Чорному-чорному лісі, Знам’янського-Знам’янського району, Кіровоградської-Кіровоградської області – застигло Чорне-Чорне озеро.

Ну добре. Жартуємо. Просто Чорне озеро. Але не пожартуємо, якщо скажемо, що це наймістичніша водойма України, оповита безліччю таємниць та загадок.

Ранковий туман щоночі накриває поверхню озера білою імлою, і тим не менше неможливо не помітити плавучі острівки, із яких ростуть чагарники і дерева. Неможливо навіть перерахувати те розмаїття рослинності, яке охоплює Чорне озеро з усіх боків.

Одна з головних загадок озера – це його невідома глибина. Важко уявити, але її так досі не встановлено. Є тільки припущення, що воно подвійне: верхня частина утворилася за багато років з опалого листя та гілок, а нижню сховано десь глибоко-глибоко під товщею першої. Крім того, майже весь рік температура води в озері коливається в межах 12-13 градусів. Воно ніколи не нагрівається влітку. І ніколи не замерзає взимку.

Загальна площа Чорного озера сягає близько 16 гектарів. Але і це достеменно невідомо. Ходять легенди, що десь на невідомому дні Чорного озера приховано безліч скарбів, і навіть лежить золота карета.

Та правда це чи ні – вирішувати тобі.
34
Яблуня-колонія у Сумській області У Сумській області розвернулася ціла колонія яблучних дерев. Якщо ти любитель яблук - тобі точно сюди. Унікальна яблуня-кущ віком понад 220 років складається з 15 пов'язаних між собою родинних дерев.

Розвинулася вона з єдиного материнського стовбура, завдяки унікальному способу розмноження: гілки яблуні з віком хиляться до землі і вкорінюються, в результаті чого проростають нові дерева. Сьогодні на площі близько 1000 квадратних метрів лежать у різних напрямках 15 прирослих до землі стовбурів – її дітей чи онуків, а, може, правнуків та прапра…

Дістатися до яблуні можна залізницею або автодорогою, зупинившись у місті Кролевець.
23
⌚ Що звучало в ефірі
👍 Приєднуйтесь до нас
📱 Слухайте зі смартфона
RadioPlayer