This version of the page http://vn.20minut.ua/Nashe-mynule (31.41.220.92) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-11-30. The original page over time could change.
Наше минуле - новини про історичні пам'ятки - 20 хвилин Вінниця

Наше минуле

Книгами польського пана розпалювали печі. Чому не відзначили 100-річний ювілей бібліотеки?

Кричанівка —  село у Могилів-Подільському районі, де мали відзначити 100 років місцевої бібліотеки, але свято не відбулося. Чому? Як у вогні згоріли стародавні видання? — згадка очевидиці.

«Навіть в часи голоду були люди і ті, кого складно людьми назвати...» Спогади про голодомор

До Дня пам'яті жертв голодоморів вінницька патрульна роти тактико-оперативного реагування Любов Детюк розповіла, якими спогадами ділилася з нею колись покійна прабабуся.

photo_camera Історія Забужжя у світлинах. Що відомо про минуле села, що розгорнулось на березі Південного Бугу

Вінницькій обласний краєзнавчий музей підготував 21-й випуск проєкту «Наш край у поштових листівках і світлинах до 1917 року». Тепер завдяки дослідникам музею можна дізнатись про минуле Забужжя. Як з’явилось село, кому належало й чим воно відоме сьогодні?

photo_camera Що про минуле Ялтушків і Підлісних Ялтушків розкажуть світлини й дослідники краєзнавчого музею

У ювілейному 20-му випуску проєкту «Наш край у поштових листівках і світлинах до 1917 року» краєзнавці вирішили розповісти про Ялтушків і Підлісний Ялтушків. Обидва населені пункти свого часу розвивались у межах Барського староства, у після другого поділу Речі Посполитої опинились у складі Могилівського повіту Подільської губернії. Кому належали містечка й що цікаво заховано в їхньому минулому?

photo_camera Вона належала Вороновицьким і Грохольським. Що ще відомо про минуле Вороновиці до 1917 року

Про Вороновицю можна знайти письмову згадку, датовану ще 1391 роком. А у 1748-му містечко отримало магдебурзьке право. Довгий час вона належала трьом братам, а також відомому художнику Тадеушу Грохольському. А чим ще цікаве минуле Вороновиці? 

У Вінниці 50 років тому розбився Ан-24: «Пасажири лежали один на одному під палаючим крилом літака»

50 років тому, 12 листопада 1971-го, під час заходу на друге коло для посадки розбився пасажирський АН-24, що летів рейсом Київ - Вінниця. Загинули 48 людей. 43 були пасажирами (з яких троє — діти) і п'ять членів екіпажу.

2022-й проголошено роком області. Розпочинаємо проект «Вінниччині-90», приєднуйтеся…

У лютому 2022-го виповнюється 90 років з часу створення нашої області. Ювілейну дату відзначатимуть протягом усього року — так вирішили депутати обласної ради. Якою була область у час її створення і якою є нині? Розпочинаємо проект «Вінниччині-90», просимо читачів надсилати свої спогади, розповіді, фотографії про цікаві факти з життя регіону і Вінниці.

Історія Універмага. Як тут працювали і що можна було купити у 90-х?

У часи розквіту Універмаг вважався візитівкою Вінниці.  Тут працював півторатисячний колектив, робітників забезпечували безкоштовним житлом, путівками і гарною зарплатою. А переймати досвід до Вінниці приїжджали фахівці з усього СРСР. У останні роки перед приватизацією в Універмазі всі були «мільйонерами», памперси можна було купити тільки за валюту, а колишніх продавців забирали «з руками і ногами» інші роботодавці.

Розкішні палаци і замки неподалік Вінниці. Маршрут дня для подорожей автомобілем

Якщо відпустка і тривалі подорожі проблематичні, карантин може стати непоганим приводом для дослідження чудових локацій неподалік з вашим домом. Дорога автомобілем до цих місць займе близько години, зате ви можете насолодитися казковими палацами і замками Вінниччини.

Чудодійні рецепти, обмін квартирами, вербовка в легіон. Послуги, які пропонували у Вінниці в 90-х

Міняли землю на машини, машини на квартири, вінницьку прописку на житло в інших містах і навіть країнах.  Чудодійні засоби пропонували від усього і для всього: від маленьких статевих органів у чоловіків і для збільшення жіночих грудей, від болю в зубах (вони більше ніколи-ніколи не болітимуть) до небачених раніше врожаїв на вашому городі.  Пропонували також ол інклюзів до Москви і назад, звісно ж, з супроводом особистої охорони. На ПМП до Канади — задарма. А гороскопи складали і розрахунок біоритмів проводили — на будь-який період і смак. Ось такими були вінницькі оголошення 90-х.  

Свіжий випуск

№ 47 від 24 листопада 2021

Читати номер
Всі номери >
Стокові зображення від
Правила користування сайтом
Умови і правила надання платного доступу

Незалежний новинний портал з оперативним висвітленням подій у Вінниці та області. Сайт новин №1 у Вінниці за розміром аудиторії. Новини створюються для Вас мультимедійною редакцією RIA та 20minut.ua. Ми висвітлюємо важливі та цікаві події, людей, життя Вінниці. Редакція запрошує читачів додавати власні новини в розділ "Від читачів". Сайт 20minut.ua входить до видавничої групи RIA Media, яка також є частиною Медіа корпорації RIA © 20minut.ua. Усі права захищені. Будь-яка публiкацiя, передрук чи наступне поширення матеріалів сайту у друкованих або електронних засобах масової інформації можлива винятково у разі письмового дозволу правовласника.

keyboard_arrow_up