This version of the page http://zib.com.ua/ua/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-11-26. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Події і коментарі

    Голова Касаційного господарського суду Богдан Львов:

    Якщо дійсно існує якась ситуація, в якій суд або суддя вчинили щось неправомірне чи поводилися неправильно, то в такому випадку вона обов’язково має вирішуватися.

    445
  • Судова влада

    Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич:

    Судді не беруть до уваги ні матеріальних статків обвинуваченої особи, ні піар-компаній, які супроводжують майже кожне кримінальне провадження, що перебуває у нас на розгляді.

    1017
  • Від першої особи

    Член Комітету Верховної Ради з питань правової політики Дени…

    Суддя повинен бути убезпечений від будь-якого тиску, його не мають турбувати матеріальні проблеми, проблеми забезпеченості суду папером чи те, як утримати працівника, який одержує 4,5 тис. грн. зарплати.

    1816
  • Юридична практика

    Радник АО ADER HABER, адвокат Олександр Удовиченко:

    Для економіки важливо захищати інтереси ефективно діючих суб’єктів, а не намагатися зберегти того, хто вже не здатний ефективно працювати. Законодавство про банкрутство мало стати прокредиторським набагато раніше.

    1938
  • Юридична практика

    Президент Асоціації правників України Анна Огренчук:

    Стратегічні шляхи розв’язання проблеми фінансування судів потрібно шукати у віддаленому майбутньому, щонайменше на 3—5 років. Адже навіть дефіцит кадрів у судовій владі — це також про нефункціонування деяких судів узагалі.

    1506
  • Від першої особи

    Голова НААУ, Ради адвокатів України Лідія Ізовітова:

    Поки тенденція втручання у справи професійної спільноти з боку так званої громадськості й міжнародних експертів не вийде з моди, ми не зможемо сформувати законодавчі підвалини реальної незалежності. Якої б професії це не стосувалося.

    2319
Судова практика

Один на двох не ділиться

Дитина — не банківський актив, а тому поділити порівну її увагу не виходить. Визначення графіка побачень ускладнюється ще й конфліктами між членами колишнього подружжя. Знайомимося з аналізом свіжої практики Херсонського апеляційного суду.

339
Події і коментарі

Якщо один у полі — воїн

Поки загалом у судовій владі панує хаос, а майбутнє видається розмитим, у найвищій інстанції вирішили дотримуватися традицій та довіряти випробуваним лідерам.

374
Судова практика

Позбавлений «України»

Як відомо, у 2016 році Верховна Рада змінила найменування ВСУ на Верховний Суд нібито для позбавлення тексту Основного Закону наслідків радянської назви — ВС УРСР. А чи були для таких змін правові підстави?

997
Законодавча влада

Гайки закрутять поступово

З-поміж коментарів щодо законопроекту №5600 трапляються переважно страшилки, що держава вчергове закручує гайки та забирає в населення останнє. Зупинимося на окремих запланованих змінах і спробуємо проаналізувати їх вплив на платників податків.

591
Події і коментарі

Без толерантності до корупції

Не встигла ВРП продовжити строк відсторонення одного судді, як інший потрапив у подібну халепу. Обох суддів підозрюють в одержанні неправомірної вигоди. Щоправда, різняться суми ймовірних хабарів.

1591
Міжнародне право

Трансбезпека втрачених мільярдів

Заступник міністра розповів, що працівники, яких лобіюють нардепи, продають дозволи на перетин кордону вартістю 40 грн. за $1 тис., та про ряд інших зловживань. І закликав антикорупційний комітет викрити колег-нардепів, які до цього причетні.

559
Законодавча влада

Щеплення на папері,

Запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів призвело до розвитку нового різновиду кримінальних правопорушень, пов’язаних із підробленням Covid-сертифікатів. Розглянемо, чим це загрожує сьогодні й чого очікувати вже невдовзі.

1442
Події і коментарі

35 закритих вікон

Борис Гулько спростував інформацію, що має намір розпустити третю палату КЦС, але повідомив, що скорочень ВС не уникнути. Також він прогнозує, що позачерговий XIX з’їзд суддів у грудні може не відбутися.

1182
Події і коментарі

Підозра веселих і кмітливих

Судді ВАКС, прокурор та адвокати зібралися для публічної дискусії та жартували. Представник САП доводив, що особи мають прагнути набути статусу підозрюваних, і розповів історію зі смертельним фіналом, а слідчий суддя натякнув, як мільярдера зробити м…

857
Судова влада

До лісу — по ялинку

Уже скоро на вулицях наших міст з’являться зелені красуні. Адже який Новий рік без сосни чи ялинки в домі? Те, як регулюється рубка дерев, принагідно роз’яснили адмінсуди, розглянувши спір щодо видачі дозволу на догляд-прорідження лісової ділянки.

1062
Законодавча влада

Без вини обмежені

Карантинні обмеження з використанням сертифікатів вакцинації розширили можливості для правоохоронців у частині накладання штрафів. Чи не порушує це права громадян на приватне життя? І чи не породжує влада нові форми корупції?

3385
Судова влада

Під постійним прицілом

ДБР зацікавилося службовою діяльністю Олександра Боярського з Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської обл. Суддю не раз підозрювали у вчиненні правопорушень. Тож тепер у ДБР шукають усі можливі шляхи для притягнення його до відповідально…

2285
Судова практика

Вагомий аргумент

У Верховному Суді розповіли про особливості віднесення окремих категорій справ до малозначних, а також про нюанси, які дозволяють робити винятки, попри, на перший погляд, просту класифікацію.

2247
Події і коментарі

Про «інші» закони

Адвокати не згадуються ні у чинній редакції Закону про запобігання корупції, ні у пропозиціях про внесення до нього змін. А сама проблема виникла і існує сьогодні лише в головах чиновників НАЗК через відсутність правової визначеності.

2175
Події і коментарі

За крок до ювілею

Відбулося святкове засідання Ради адвокатів України, присвячене 9-ій річниці створення Національної асоціації адвокатів України. НААУ оцінювала багаторічні досягнення та приймала вітання від тих, хто розпочав свій трудовий шлях з адвокатури.

1339
Події і коментарі

Незборимість кадрового голоду

Критична нестача кадрів у судовій системі досі залишається гострою проблемою, яка значно погіршує доступ громадян до правосуддя. Як судді, так і влада вже кілька років обговорюють можливі шляхи подолання кризи. На жаль, до бажаного результату дискусі…

1698
Законодавча влада

Вирок в інтересах суспільства

Погодьтесь, не кожна угода може настільки вплинути на вашу подальшу долю та долю інших людей, як угода про визнання винуватості в скоєнні злочину. При цьому укладення таких угод у кримінальних справах не є новаторством наших законотворців.

3747
Події і коментарі

Шекспір напише не про них

Адвокати бачать у механізмі сепарації подружжя поступовий процес розірвання шлюбу, а судді сподіваються на те, що такий режим дозволить зберегти сім’ю, а водночас — і зменшити кількість поданих позовів про розлучення. Що ж імовірніше в такому випадку…

1773
Судова практика

Закоханість у процес

Як зараховуються зустрічні вимоги? Чи має значення лінгвістика у формулюванні позовних вимог? Чому на Кіпрі краще не помирати? Шукаємо відповіді в постановах ВС, який демонструє не лише свободу тлумачення, а й власну закоханість у процес.

3197
Законодавча влада

Коли торг доречний,

Угоди в кримінальному провадженні вперше з’явились у КПК 2012 року. Поглянемо, як використовується така можливість на практиці, які ризики можуть чатувати на обвинуваченого та які гарантії при цьому мають бути дотримані.

2439
Події і коментарі

Не придбати каптерку

Правники розповіли, з якими ризиками можуть зіткнутися клієнти під час придбання апартаментів у новобудовах. На що слід звернути увагу, аби не натрапити на забудовника, який може мати проблеми з правоохоронцями й судами?

3497
Законодавча влада

Запобіжники від сутяжництва

Майже 4 роки, як в у національному судовому процесі з’явилися такі поняття, як забезпечення витрат на професійну професійну правничу допомогу та зустрічне забезпечення позову. Розберемося, що передбачають ці процесуальні інститути, коли та за яких ум…

1643
Події і коментарі

Управа на будинки-монстри,

Аби будувати не в межах закону було невигідно, планують запровадити новий інститут. Тимчасовий арешт на об’єкти будівництва накладатимуть органи місцевого самоврядування, а контролюватимуть виконання рішень самі забудовники.

1491
Судова влада

Протокольне безсилля

Затримання особи без складання протоколу та роз’яснення права на захист є незаконним і призводить до недопустимості зібраних доказів. Суди двох перших ланок інколи на це не зважають, але такі порушення виправляє касаційна інстанція.

3591
Події і коментарі

Тиск перевіркою

Існує низка способів вплинути на хід провадження. Так, НАЗК, аби вибити з процесу певного суддю, свого часу було достатньо розпочати перевірку його декларації. Нині РСУ в таких ситуаціях пропонує брати самовідвід лише за певних умов.

1822
Законодавча влада

Медіація як досудова альтернатива,

Практика застосування запроваджених з 2017 р. новел ЦПК показала: врегулювання спору за участю судді на початку розгляду справи по суті – не лише альтернативний, але й ефективний спосіб задовольнити запит пересічного користувача судових послуг.

1864
Міжнародне право

Утрачена незалежність

Контроль над судовою системою не сумісний з демократією. Про це не стомлюються повторювати Варшаві представники різних інституцій ЄС. До багатоголосся долучився і ЄСПЛ, оцінивши наслідки польської реформи. І принагідно — української.

2861
Судова влада

Ілюзорні гарантії

У ст.48 Конституції закріплено право кожного на достатній рівень життя. Основний Закон гарантує можливість забезпечувати себе і сім’ю харчуванням, одягом, житлом і всім необхідним. А всі інші види соціальних прав мають сприяти реалізації цього голов…

2211
Судова влада

Ху із ху в етичній раді,

Колеги по парламенту дуже тішаться і постять у ФБ свої усміхнені фоточки: в Україні нарешті сформували перший склад ЕР, яка займатиметься відбором членів ВРП. В ейфорії перебувають, звісно, не всі, а ті, хто пов’язував якість судочинства з іноземцями…

3396
Міжнародне право

Будинок для держави

Право власності хоч і захищається конституціями різних країн, не є абсолютним. Іноді для потреб держави нерухомість чи земля можуть вилучатися у власника. Питання лише в тому, скільки він отримає за експропрійоване майно.

1686
Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича