Статьи

Шукати і знайти: три кроки до успішного працевлаштування

Хоча ринок праці й почав потроху оживати, пошукачу зараз доводиться не солодко. Конкуренція, яка ще на початку року була 6-8 резюме на одну вакансію, наразі збільшилась у 2-3 рази. Тому до процесу пошуку роботи варто підходити ще більш відповідально. На вебінарі проєкту Talent ON Олена Стрілець, Talent Acquisition Manager ТОВ «Нестле Україна», Уляна Верхогляд, експерт по роботі з персоналом Vodafone Україна, та Юлія Дрожжина, керівниця експертно-аналітичного центру grc.ua, розповіли, що ж варто зробити, щоб отримати нову роботу.

За словами Юлії Дрожжиної, коронакриза багато чого змінила на ринку праці. Зокрема, вплинула на ті вимоги, які роботодавці висувають до пошукачів. Серед головних тенденцій останніх місяців - максимальна оптимізація всіх ресурсів. Бізнес відкидає все другорядне, залишаючи лише найнеобхідніше - те, що здатне генерувати прибуток. Тому вміння працювати в ситуації з обмеженими ресурсами зараз виходить на перший план у вимогах до пошукачів.

“Коронакриза сильно актуалізувала потребу у синхронізації корпоративних цінностей та цінностей співробітників. Якщо вони йдуть окремо одні від одних, то плідна довгострокова співпраця у працівника та роботодавця навряд чи вийде. Це варто врахувати при пошуку роботи та бути готовим до того, що вам будуть ставити запитання не тільки про досвід та навички, але й ті, що покликані визначити, чи поділяєте ви цінності компанії”
Юлія Дрожжина, керівниця експертно-аналітичного центру grc.ua

До того ж опитування, проведене спеціалістами grc.ua, показало, що 22% респондентів з числа роботодавців збільшили перелік побажань до потенційного працівника у розрізі soft-skills. Таку відповідь найчастіше давали роботодавці з галузей «Роздрібна торгівля», «ЗМІ, маркетинг», «Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет», «Фінансовий сектор» тощо. При цьому лише 18% опитаних готові йти на компроміси щодо soft-skills. А от, наприклад, щодо hard-skills зможуть поступитись 48% респондентів.

Про які ж “універсальні” навички йдеться? Передусім, про взаємодію з людьми, гнучкість розуму (вміння швидко перемикатися з одного завдання та думки на інші), емоційний інтелект.

БІЛЬШЕ ПРО НОВІ ВИМОГИ ТА РИНОК ПРАЦІ 2020

Наступний крок у пошуку роботи - самопрезентація. І починається вона з резюме. Адже яким би висококваліфікованим спеціалістом ви не були, некоректно складене CV може стати на заваді вашому працевлаштуванню. Олена Стрілець, Talent Acquisition Manager ТОВ «Нестле Україна», влучно зазначила, що резюме для пошукача – ідеальний спосіб подати себе в найвигіднішому світлі. Його мета - звернути увагу на себе при першому, зазвичай заочному, знайомстві, скласти гарне враження та спонукати роботодавця запросити вас на особисту зустріч. При цьому головний принцип підготовки резюме - підкреслити всі позитивні моменти і зробити непомітним, наскільки це можливо, все, що не є вашою сильною стороною.

“Зараз часто резюме аналізують боти чи спеціалізовані сервіси. Та й навіть якщо його обробляє HR-спеціаліст, він часто, як і автоматизовані рішення, шукає збігу за ключовими словами вашого резюме та вакансії. Тому проаналізуйте кілька пропозицій про роботу з цікавої вам профсфери, щоб виділити та використати ці ключові слова. І завжди будьте готові підтверджувати ваші навички, зокрема soft-skills, конкретними прикладами з вашої практики”.
Олена Стрілець, Talent Acquisition Manager ТОВ «Нестле Україна»
БІЛЬШЕ ПРО СТВОРЕННЯ РЕЗЮМЕ ТА СУПРОВІДНОГО ЛИСТА

За словами Уляни Верхогляд, експерта по роботі з персоналом Vodafone Україна, підготовка до співбесіди складається з 5 етапів:

“Не упустіть можливості отримати зворотний зв'язок від HR-спеціаліста. Ви виграєте від цього, навіть якщо на цю посаду вас не візьмуть. Коли ви проявляєте ініціативу та зацікавленість у даній роботі, то складаєте враження лояльного пошукача. А отже, збільшуєте свої шанси на те, що до вашої кандидатури повернуться іншим разом, коли буде вакансія, яка відповідає вашому рівню та кваліфікації”.
Уляна Верхогляд, експерт по роботі з персоналом Vodafone Україна
БІЛЬШЕ ПРО ТЕ, ЯК ПІДГОТУВАТИСЬ ДО СПІВБЕСІДИ
Переглянути вакансії
Розмістити резюме

Читайте также

5 вопросов, которые вы услышите на собеседовании, и как на них ответить
Полезные примеры сопроводительного письма на все случаи жизни
Потяг до зміни місць, або як часто пошукачі змінюють роботу
Вакансии дня

Комментарии