This version of the page http://www.lvivpost.net/sport/n/47270 (91.200.113.1) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-11-03. The original page over time could change.
Потопити субмарину і вигнати вовків - Львівська Поштa



Потопити субмарину і вигнати вовків

Представлення суперників українських клубів у 1/8 фіналу Ліги Європи

№ 9 (2330), четвер, 4 березня 2021


«Вільярреал» (Іспанія)

Тренер

Перед початком нинішнього сезону «Вільярреал» очолив відомий іспанський тренер Унаї Емері. Знаменитий він насамперед тим, що є триразовим переможцем Ліги Європи, яку підкорював разом із «Севільєю». Крім того, баск виводив у фінал другого за вагомістю єврокубку «Арсенал», а з «Валенсією» доходив до півфіналу ЛЄ. Тож цього 49-річного наставника можна сміливо називати фахівцем з Ліги Європи.
Цікаво, що його призначення вболівальники «Вільярреала» зустріли спочатку в багнети. А тому, що президент клубу звільнив Хаві Кальєхо – попередника Унаї на тренерському містку «субмарини». Відставка Кальєхо дійсно була дивною. Тренер у минулому сезоні зумів поставити команді яскравий футбол, з яким вона фінішувала на п'ятому місці в ЛаЛізі. Але власник клубу захотів тренера з ім'ям і отримав: саме тоді Емері вже вісім місяців перебував у творчій відпустці після вигнання з лондонського «Арсеналу». Але команда спочатку не сприйняла Емері. Ба більше, на знак протесту, точніше, на знак солідарності з Кальєхо команду покинув Касорла – знаковий гравець для «Вільярреала».
Проте пристрасті швидко вщухли. Новий тренер зумів знайти підхід до підопічних. Велика поразка «Барселоні» на старті сезону – єдиний серйозний ляпас Емері на новому місці. Його команда демонструє дуже стабільну гру. Та й результати теж. Але ось тих емоцій, що були притаманні «Вільярреалу» минулого сезону, зараз немає.

Склад

Ключовим виконавцем «Вільярреала» зараз є гравець лінії атаки Херард Морено. Саме йому дістався трофей як найкращому бомбардирові сезону з іспанським паспортом в минулому чемпіонаті за 18 голів у чемпіонаті. Його називають найбільш недооціненим гравцем збірної Іспанії, а ще порівнюють з Раулем і навіть Мессі за хорошу швидкість роботи з м'ячем.
Херард може діяти і з глибини, і ближче до правої бровки. У пошуках м'яча він «сідає» глибше, і щойно його отримує – відразу прискорюється, обігруючи суперників. Хороший він і у підіграванні, і у виконанні «стандартів». Загалом це головна рушійна сила нинішнього «Вільярреала».
Проте не можна сказати, що іспанський клуб – це команда одного гравця. У «субмарині» зараз підібраний дуже конкурентний склад. Разом із Морено в лінії атаки грає Пако Алькасер, який має досвід виступів у «Барселоні» і «Боруссії» (Дортмунд). Є ще Карлос Бакка – напрочуд схожий ментально з Алькасером форвард.
У центрі поля панує Дані Парехо, який перейшов з «Валенсії». Гра «Вільярреала» зараз будується насамперед через фланги, тому зросла роль у колективі Маріо Гаспара та Альфонсо Педраси.

Результати в нинішньому сезоні

З приходом Емері «жовто-сині» стали грати менш яскраво, але більш міцно, якщо можна так сказати. Провалів в їхній грі майже не було. Улюблені ігрові схеми Емері – 4-4-2 і 4-1-4-1. Команда непогано виступає проти статусних суперників: відбирала очки і у «Реала», і у «Атлетіко».
Проте це все було у 2020 році, у 2021 команду немов підмінили. Рік «субмарина» розпочала розгромивши у 18-ому турі «Сельту» (4:0), завдяки чому навіть опинилися в «зоні Ліги чемпіонів». Але потім розпочалась серія невдач. Спершу були нічиї з «Гранадою», «Усекою», «Реал Сосьєдадом», «Ельче», а потім поразки від «Бетісу» та мадридського «Атлетіко», розбавлені ще однією мировою з баскським «Атлетіком». Отже, серія команди вже становить сім матчів поспіль без перемог. Це відкинуло «субмарину» на сьоме місце і майже позбавило команду шансів на наступну Лігу чемпіонів. Тож схоже, що клуб зосередиться насамперед на єврокубковій кампанії. Аби через перемогу в Лізі Європи потрапити в головний європейський турнір.
Саме в Лізі Європи у «Вільярреала» немає жодних проблем. Хоча з серйозними суперниками іспанці ще досі не грали. Завдяки п'ятому місцю в минулому сезоні, «Вільярреал» безпосередньо кваліфікувався до групового турніру Ліги Європи. У квартеті І разом з іспанцями грали старі знайомі «Шахтаря» – «Маккабі» з Тель-Авіва, а ще турецький «Сівасспор» та азербайджанський «Карабах». Команда Емері завчасно забезпечила собі перше місце в групі. В її активі є п'ять перемог і лише одна нічия (в Ізраїлі). У першому раунді плей-оф Ліги Європи «Вільярреал» зіграв проти австрійського «Зальцбурга». І двічі виграв – 2:0 і 2:1.

Матчі з «Динамо»

Тож саме «Динамо», по суті, буде першим серйозним випробуванням «субмарини». З киянами «Вільярреал» перетинався в єврокубках лише одного разу – в сезоні-2004/2005. Тоді команди зустрілися в 1/16 фіналу Кубка УЄФА. Динамівців очолював Йожеф Сабо, іспанців – Мануель Пеллегріні. У столиці України команди зіграли в нульову нічию, а ось в Іспанії кияни програли без особливих шансів – 0:2.


«Рома» (Італія)

Тренер

Очолює «Рому» прекрасно відомий українським уболівальникам португальський фахівець Паулу Фонсека. До літа 2019 року, коли цей тренер став головним у «Ромі», він три сезони керував командою «Шахтаря», з якою домігся трьох перемог в чемпіонаті України, трьох виграшів Кубка України, а також один раз завоював Суперкубок України.
Крім того, в сезоні-2017/2018 Фонсека виводив «Шахтар» у плей-оф Ліги чемпіонів, фінішувавши другим у групі з «Манчестер Сіті», «Наполі» та «Феєнордом». Цікаво, що в 1/8 фіналу того розіграшу турніру «гірникам», яких очолював Фонсека, в суперники випала «Рома», яка обіграла українську команду за сумою двох матчів завдяки гостьовому м’ячу (1:2, 1:0).
Цікаво, що до «Шахтаря» Фонсека ніколи у своїй кар'єрі не затримувався на посаді головного тренера одного клубу більше, ніж на два сезони. В українському клубі португалець відпрацював три роки, а потім підписав дворічний договір з «Ромою», який завершується в кінці червня. За даними італійської преси, в договорі також є опція автоматичного продовження на один сезон у разі, якщо Фонсека зуміє фінішувати з «вовками» в нинішньому сезоні в зоні Ліги чемпіонів. Щоправда, навряд чи португалець затримається в Італії. Нині ним цікавляться кілька португальських клубів, а також ширяться чутки, що він один з претендентів на пост наставника мадридського «Реалу».

Склад

Головним гравцем нинішнього складу «Роми» є 21-річний центральний півзахисник Ніколо Дзаніоло. Футболіст, на рахунку якого сім матчів і два голи у складі національної збірної Італії, оцінюється аналітиками Transfermarkt в 45 мільйонів євро. Однак проти «Шахтаря» Дзаніоло не зіграє. У поточному сезоні він взагалі не виходив на поле, лікуючи рецидив розриву хрестоподібних зв'язок коліна. Вперше таке пошкодження Ніколо отримав в січні минулого року, через що пропустив 172 дні. Нинішню травму хавбек лікує з вересня минулого року, встигнувши пропустити вже 40 офіційних матчів своєї команди.
Крім Дзаніоло, планки в 30 мільйонів євро вартості в «Ромі» досягли ще два футболісти – 24-річний вихованець клубу Лоренцо Пеллегріні, який нині є капітаном команди (37 млн євро), і викуплений минулого вересня у «Фіорентини» 27-річний француз Жордан Верету (30 млн євро). Останній до нинішнього моменту з 9 забитими м'ячами є найкращим бомбардиром команди в Серії А – 2020/2021 поряд з прекрасно відомим українським уболівальникам Генріхом Мхітаряном, який у свої 32 роки, здається, знаходить другу молодість в столиці Італії після двох з половиною років забуття в чемпіонаті Англії в рядах «Манчестер Юнайтед» і «Арсенала».
Не можна обійти стороною й 34-річного Едіна Джеко, який свій черговий день народження відсвяткує вже в середині березня. Боснієць грає за «Рому» з 2015 року, і з того часу встиг забити за команду 116 м'ячів, що дозволяє йому бути третім у списку кращих голеадорів клубу за всю його історію. Щоправда, не так давно між Фонсекою та Джеко трапився серйозний конфлікт, через який тренер відібрав у гравця капітанську пов'язку та хотів вижити Едіна з клубу. Продавати Джеко в січні «Рома» не стала, а на початку лютого ЗМІ повідомили про примирення між Фонсекою та нападником. Однак з того часу боснієць поки так жодного разу не з'явився в стартовому складі команди на матчі Серії А, але двічі виходив з перших хвилин у матчах проти «Браги» в 1/16 фіналу Ліги Європи, відправивши у ворота португальців два м'ячі.

Результати в нинішньому сезоні

У Серії А – 2020/2021 головним завданням для «Роми» є фініш у топ-4, який дасть «вовкам» путівку в Лігу чемпіонів на наступний сезон. Поки команді Фонсеки вдається перебувати серед ключових претендентів на першу четвірку, однак загалом виступи «Роми» не вирізняються стабільністю.
Крім того, в кінці січня «Рома» сенсаційно вилетіла з Кубка Італії через скромну «Спецію», причому Фонсека та його помічники намудрували зі замінами, забувши про вимоги регламенту, через що «вовки» згодом були ще й покарані технічною поразкою. Власне, після того у португальського тренера й стався конфлікт з деякими гравцями та сварка з Джеко.
Нині «Рома» посідає п’яте місце в чемпіонаті, маючи 44 очки після 24 матчів. Від четвертої сходинки римлян відділяє лише два очки.
В єврокубках «Рома», як п'ята команда Італії за підсумками минулого сезону, спочатку потрапила в групу Ліги Європи, причому на процедурі жеребкування перебувала у першому кошику. Команда Фонсеки потрапила у квартет А, який і виграла, зумівши з 13 очками фінішувати попереду «Янг Бойз», «ЧФР Клуж» і софійського ЦСКА. Цікаво, що саме болгари, які фінішували останніми, зуміли відібрати очки у римлян, зігравши в нічию в Італії (0:0) і вигравши вдома (2:0).
В 1/16 фіналу Ліги Європи «Ромі» дісталася колишня команда Фонсеки «Брага», з якою «вовки» не мали серйозних проблем. Спершу римляни виграли у португальців на виїзді 2:0 (голи Джеко та Майораля), а потім переграли опонента й у рідних стінах – 3:1 (забивали все ті ж Джеко та Майораль, до яких додався ще й Карлес Перес).

Матчі з «Шахтарем»

Історія протистоянь «Шахтаря» і «Роми» нині налічує шість матчів. Цікаво, що всі вони відбувалися виключно в межах розіграшів Ліги чемпіонів.
Прем'єрна битва «вовків» і «гірників» відбулася в групі D Ліги чемпіонів – 2006/2007. Тоді в Італії «Рома» розгромила «Шахтар» з рахунком 4:0, а в Донецьку «гірники» взяли мініреванш – 1:0 з голом Чипріана Маріки. В Лізі чемпіонів – 2010/2011 «Шахтар» і «Рома» зійшлися в 1/8 фіналу, тоді далі пройти вдалося команді Мірчі Луческу. Причому «гірники» обіграли «вовків» двічі – спершу в Римі (3:2), а потім і в Донецьку на новенькій «Донбас-Арені» (3:0). Остання зустріч «гірників» і «вовків» відбулася у Лізі чемпіонів – 2017/2018, коли італійці завдяки гостьовому голу змогли обійти команду Фонсеки в 1/8 фіналу.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.4132 / 4.07MB / SQL:{query_count}