This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=89 (185.104.45.20) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-10-26. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

ПРОЗОРІСТЬ. ПУБЛІЧНІСТЬ. ПІДЗВІТНІСТЬ. КОРЕЙСЬКИЙ ДОСВІД.
15 липня 2016, 17:10

У четвер, 14 липня, відбувся міжнародний семінар під назвою «Республіка Корея – Україна: обмін досвідом для підвищення прозорості у сфері будівництва за бюджетні кошти». В рамках заходу, що організований Міністерством інфраструктури України, ПРООН та Національним секретаріатом СoST Україна, була представлена Система прозорого будівництва у місті Сеул.

Впровадження електронної системи прозорого будівництва дозволила корейцям нівелювати корупційні ризики на кожному з етапів будівництва – від розроблення проектної документації на будівництво до введення в експлуатацію об’єктів, а також значно підвищити якісний рівень виконання робіт, що проводяться за публічні кошти. Електронна система дає доступ кожному мешканцю міста до документації, а також можливість переглянути відео та фото фіксацію будівельних майданчиків.

У рамках відкритої дискусії на тему «Чи є потенціал в Україні щодо застосування корейського досвіду?» виконавчий директор Конфедерації будівельників України Віталій Грусевич окреслив головні проблемні питання:

– безумовно, першою проблемою є вимагання хабарів і впровадження системи, де виключається спілкування замовника та потенційних підрядників дійсно може покласти край такій ганебній практиці;

– другою проблемою є зміна проектної документації. Нині, значна кількість тендерів свідомо оголошується для окремих юридичних осіб. Після затвердження тендерної документації відбуваються зміни у проектних рішеннях із одночасним збільшенням обсягу робіт та розцінками на матеріали. Таким чином, вимиваються кошти місцевих бюджетів.

Пан Грусевич також додав, що Україні не вистачає створення рейтингу компаній, в якому би зазначалась інформація щодо того, як та чи інша компанія відпрацювала контракт за публічні кошти. Це дозволило би відсіювати недобросовісні компанії.

Наостанок, виконавчий директор КБУ наголосив, що Конфедерація вітає ініціативи, які націлені на сприяння прозорості і публічності у будівництві. На думку Віталія Олеговича, електронні системи мають якнайшвидше запрацювати, аби знизити тиск на будівництво, розвиток якого, є однією із умов економічного поступу України.

 

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua