This version of the page http://www.lvivpost.net/kryminal/n/47271 (91.200.113.1) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-10-02. The original page over time could change.
У Вашингтоні з’явилася перша в історії України пані посол - Львівська Поштa



У Вашингтоні з’явилася перша в історії України пані посол

Посольство України в США очолила ексміністерка фінансів Оксана Маркарова

Ігор Берчак № 9 (2330), четвер, 4 березня 2021
Володимир Зеленський вітає Оксану Маркарову з призначенням. Фото: пресслужба президента України
Процедура заміни нинішнього очільника українського диппредставництва Володимира Єльченка на колишню міністерку фінансів Оксану Маркарову (вона, до речі, встигла попрацювати в двох урядах – Гройсмана та Гончарука) розпочалася в листопаді минулого року. І ось 25 лютого президент видав указ про призначення Маркарової Надзвичайним і Повноважним Послом України в США. 44-річна тепер уже дипломатка стала першою в історії України пані посол у Вашингтоні.

«Домашнє завдання» від Володимира Зеленського

Глава держави наголосив, що новопризначеній очільниці посольства у Вашингтоні необхідно зосередитися насамперед на налагодженні ефективного діалогу з адміністрацією Джозефа Байдена. Також необхідно активно працювати з Конгресом США, підтримувати постійний діалог із законодавцями та зміцнювати двопартійну підтримку України.
У мене дуже багато ідей, як зробити нашу співпрацю ще цікавішою і результативнішою, і я розраховую на підтримку всіх американських українців та друзів України у цій справі – Оксана Маркарова
Зеленський наголосив на важливості залучення США до процесу врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а також до зусиль з деокупації Криму, та приділив окрему увагу необхідності посилення санкцій США проти РФ, зокрема щодо проєкту «Північний потік-2». Принципово важливою є й підтримка Вашингтоном євроатлантичного курсу України, передусім у питанні ухвалення рішення щодо надання Україні Плану дій щодо членства в НАТО.

План дій від Оксани Маркарової

«Посилення двопартійної підтримки з боку США у всіх напрямах тільки прискорить позитивну трансформацію України. У мене дуже багато ідей, як зробити нашу співпрацю ще цікавішою і результативнішою, і я розраховую на підтримку всіх американських українців та друзів України у цій справі», – заявила Оксана Маркарова Голосу Америки. За її словами, економічно потужна демократична Україна з сильними інституціями та справедливим правосуддям, член НАТО та ЄС – це не тільки мрія та вимога наших громадян, але й гарантія безпеки і розвитку всього чорноморського регіону та Європи.
Дипломатка зазначає, що розроблена українською стороною комплексна дорожня карта відносин із США містить набір конкретних пропозицій з чіткими темами і функціоналом, а також форматами та часовими межами. Коментуючи репліку, що новому президентові США відомі не тільки українські гарні риси, а й недоліки, Оксана Маркарова провела паралель зі справжньою дружбою чи щасливим сімейним життям, які можна побудувати тільки приймаючи один в одному і позитивне, і негативне. «Мені здається, що глибока обізнаність і президента США, і багатьох членів його команди з Україною – великий плюс. Це дозволить нашому стратегічному партнеру не витрачати час на вивчення «українського досьє». До того ж вони чітко бачать не тільки наші позитивні та негативні сторони, якщо можна так говорити про країну, а й контекст та ті виклики, з якими ми стикаємося, і розуміють, де ми маємо рухатися самі, а де нам потрібна їхня допомога», – зауважила дипломатка.
За її словами, Київ теж має що запропонувати Вашингтону. «Зараз із новими викликами в кібербезпеці, соціальних мережах, проявами «гібридних воєн» Україна, яка не тільки зазнала цих атак раніше, а й дала їм гідну відсіч і напрацювала запобіжники, може допомогти Америці та Європі у відповіді на ці виклики і бути ключем для розв’язання багатьох глобальних питань», – акцентувала Оксана Маркарова.

Рішення Джозефа Байдена

Як писала «Львівська Пошта», з травня 2019-ого, після відкликання Марі Йованович, залишається вакантною посада Надзвичайного та Повноважного Посла США в Україні. Зараз інтереси США в Україні представляє Крістіна Квін, тимчасова повірена у справах.
У серпні 2020-го процедуру затвердження в комітеті закордонних справ Сенату пройшов кандидат на посаду посла в Києві Кіт Дейтон, генерал-лейтенант армії США у відставці, який був стратегічним радником Міністерства оборони України. Однак з різних причин (насамперед через пандемію коронавірусу) офіційне призначення досі не відбулося.
І хоча генерал Дейтон є висуванцем адміністрації Трампа, його можуть призначити і за адміністрації президента Байдена. «Його поважають усі сторони: і демократи, і республіканці, – заявив восени минулого року Радіо Свобода Джон Гербст, колишній посол США в Україні, а тепер директор Євразійського центру. – Його розглядають як професіонала, а не як політичного кандидата. Я не унеможливлюю продовження розгляду призначення Кіта Дейтона послом в Україні».
Принципово важливою є й підтримка Вашингтоном євроатлантичного курсу України, передусім у питанні ухвалення рішення щодо надання Плану дій щодо членства в НАТО
Натомість колишній спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер у грудні заявив, що адміністрація Джозефа Байдена може відхилити кандидатуру Дейтона. «Я припускаю – підкреслюю, це моє припущення – що адміністрація Байдена призначить когось іншого на посаду посла в Україні. І я думаю, що на цю посаду номінують дуже кваліфікованого кар’єрного співробітника дипломатичної служби», – заявив Волкер під час онлайн-конференції, організованої Фундацією США – Україна. Він зауважив, що цей процес може тривати кілька місяців.
Крім того, він повідомив, що в новій адміністрації, найімовірніше, не вводитиметься посада спецпредставника США з питань України, яку тривалий час обіймав сам Волкер. Ці обов’язки, за його словами, можуть бути покладені на одного з високопоставлених чиновників адміністрації Байдена. Як пояснив Курт Волкер, така схема була актуальною в адміністрації президента Барака Обами, коли український напрям у Держдепартаменті фактично вела помічниця держсекретаря Вікторія Нуланд.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.2605 / 4.02MB / SQL:{query_count}