This version of the page http://ula.org.ua/en/news (185.68.16.79) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-09-23. The original page over time could change.
Новини - Ukrainian Library Association
  • УКР
  • ENG
Dear visitor! Welcome to ULA Website
LoginRegistration
Конференції та семінари
21.10.2021 / ХХІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Короленківські читання 2021», 21.10.2021 р.
07.10.2021 / VІ Міжнародна конференція «University Library at a New Stage of Social Communications Development», 7-8 жовтня 2021 р.
05.10.2021 / «Бібліотека. Наука. Комунікація. Від управління ресурсами – до управління знаннями», 5-7.10.2021 р.
01.10.2021 / VIІ Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Бібліотека і книга у цифровому медіасвіті: європейський вектор», 1 жовтня 2021 р.
23.09.2021 / Антишкола університетських бібліотекарів. Заняття 4. Відкриті освітні ресурси, 23.09.2021
100 комп’ютерів передано сільським бібліотекам Чернігівщини (21.09.2021)

У межах проєкту Міністерства цифрової трансформації «Дія. Цифрова освіта» відбувається передача 5000 комп’ютерів бібліотекам по всій країні. На реалізацію проєкту не витрачені кошти державного бюджету. Це стало можливим завдяки об’єднанню зусиль держави, приватного бізнесу та місцевої влади, за сприяння ВГО Українська бібліотечна асоціація.

20 вересня 2021 р. у Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка відбулася передача 100 комп’ютерів для сільських бібліотек Чернігівської області.

Поважних гостей вітала директорка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка та Голова Чернігівського обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація Інна Аліференко. Вона висловила вдячність за турботу про бібліотеки громад Чернігівщини, працівникам і користувач...

Read more ...
Всеукраїнський день бібліотек ‒ наше спільне свято! (21.09.2021)

Read more ...
Плакат до Всеукраїнського дня бібліотек 2021 (10.09.2021)

Для відзначення Всеукраїнського дня бібліотек 2021 Президія та Виконавчий офіс ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з партнером УБА – Українським інститутом книги підготували плакати накладом 1800 примірників.

На фото ‒ оновлені та модернізовані бібліотеки України, які стали переможцями конкурсу «Бібліотека року-2020», а саме:

КЗК «Дніпропетровська обласна універсальна наукова бібліотека ім. Первоучителів слов’янських Кирила і Мефодія»; ЦБС для дорослих м. Львова, бібліотека-філія №18 (Сенсотека); Центральна районна бібліотека імені Ф.Достоєвського ЦБС Солом’янського району міста Києва; КЗ Тростянецька публічна бібліотека Тростянецької ОТГ Сумської області.

Плакати будуть надіслані в усі регіональні відділення ВГО Українс...

Read more ...
Новий логотип та фірмовий стиль ВГО Українська бібліотечна асоціація (02.09.2021)

У травні цього року Президія ВГО Українська бібліотечна асоціація ухвалила рішення про розроблення нового логотипу та айдентики Асоціації, адже з часу створення першого та всім вам добре відомого логотипу минуло понад 25 років. І за цей час підхід до візуальних образів та логотипів суттєво змінився.

Отож, у результаті декількох етапів голосування членами Президії було обрано новий сучасний логотип та фірмовий стиль ВГО Українська бібліотечна асоціація, автором якого є Олеся Бачинська.

Новий логотип Асоціації складається з графічного елементу та шрифтової частини. Знак побудований з трьох однакових прямокутників. Кожен з них дотичний до іншого, що символізує рівноцінне партнерство. До існуючих елементів можуть додаватися нові прямокутники (нові члени Асоціації) — такий прийом використано для створення патерну.

Read more ...

Всеукраїнський конкурс «Бібліотека року 2021»: наші номінанти (02.09.2021)

Дорогі друзі, підводимо риску у прийманні документів на конкурси та відзнаки ВГО Українська бібліотечна асоціація.

Інформуємо вас про номінантів на Всеукраїнський конкурс «Бібліотека року 2021».

Конкурс проводиться ВГО Українська бібліотечна асоціація спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України серед бібліотек України, незалежно від відомчого підпорядкування, на засадах відкритості, прозорості та гласності.

Звання «Бібліотека року» присвоюється бібліотеці за кращий впроваджений інноваційний проєкт.

Журі Конкурсу:

Гук Леся Степанівна, директор Тернопільської обласної бібліотеки для молоді, голова Секції працівник...
Read more ...
Акція для бібліотек від видавничо-освітнього проекту «Портал» (31.08.2021)

Офіційний партнер ВГО Українська бібліотечна асоціація Видавничо-освітній проект «Портал» надає членам та партнерам Асоціації спеціальні тарифи на придбання своїх видань на умовах консолідованої закупівлі для бібліотек (від 100 шт.).

«Портал» — це видавничо-освітній проект, який допомагає дітям і підліткам розуміти історію та культуру України у світовому контексті. «Портал» пропонує сучасний контент про Україну і світ для читачів змалечку до зрілості.

У партнерстві проведено вже три заходи:

вебінар «Уроки Чорнобиля ‒ 35 років потому» (квітень 2021 р.), запис якого ви можете переглянути тут. вебінар «Історії світу від ПОРТАЛу» (травень 2021 р.), запис якого ви можете переглянути 
Read more ...
Kyiv Book Art Fest 2021, 28-30 серпня 2021 р. (20.08.2021)

Шановні видавці, автори, книгорозповсюджувачі, бібліотекарі!

28-30 серпня 2021 р. у Виставковому центрі «AKKO Інтернешнл» проходитиме Перший Книжковий Арт Фестиваль Kyiv Book Art Fest (KyivBAF 2021).

Українська бібліотечна асоціація - офіційний партнер Фестивалю.

Програма Фестивалю передбачає участь видавців всіх напрямків: художня, дитяча, науково-популярна, наукова, технічна література.

Також планується книжкова експозиція за участю українських та закордонних видавництв, численні заходи культурно-мистецького спрямування: авторські читання, презентації видань, церемонії «Коронація слова», Всеукраїнського конкурсу дит...

Read more ...
День Незалежності України (19.08.2021)

Read more ...
Запрошуємо бібліотекарів до інтелектуальної гри ГлуздоГерць (13.08.2021)

Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука та ВГО Українська бібліотечна асоціація запрошують колег-бібліотекарів до потужного brainstorm на інтелектуальній грі ГлуздоГерць.

Автор гри #Володимир_Войтюк створив ексклюзивний блок завдань для бібліотекарів.

Сформуйте команду, зареєструйте її за покликанням нижче, сплатіть внесок і виходьте онлайн 13 вересня о 19:00. 

А переможців Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука зустрічне, поселить і нагодує у Львові під час BookForum 2021. 

Не втрачайте нагоди і приєднуйтесь до команди любителів інтелектуального ґерцю!

Read more ...
Перезавантаж свої цілі – збережи планетУ! (12.08.2021)

8045 дітей з усієї України впродовж червня 2021 р. отримали практичні навики щодо Цілей сталого розвитку ООН! Це – результати першого етапу Міжнародного Польсько-українського проєкту про Цілі сталого розвитку, який стартував 1 червня 2021 року.

Організатори проєкту: польський Фонд CultureLab, українська громадська організація «Дитячий телевізійний театр «Юрашки» у партнерстві з Львівською міською радою, Львівською обласною бібліотекою для дітей, ВГО Українська бібліотечна асоціація, Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та компанією Impulsis. Проєкт співфінансується Польсько-Американським Фондом "Свободи" в рамках програми RITA – "Зміни в регіоні", що реалізується Фондом "Освіта для демократії".

...
Read more ...
Бібліотеки Луганщини отримали 150 комп’ютерів (11.08.2021)

10 серпня 2021 р. на базі Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки (м. Старобільськ) відбулося офіційне передання комп’ютерної техніки сільським бібліотекам Луганщини.

150 комп'ютерів отримають 75 бібліотек, які зможуть долучитися до Мереж хабів цифрової освіти.

Луганська область вже десята, у бібліотеки якої надійшли комп'ютери в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації України Дія.Цифрова освіта.

Це стало можливим завдяки переданню техніки партнером Favbet Foundation та за підтримки Офісу Президента України, ВГО Українська бібліотечна асоціація, Асоціації розвитку туризму.

Окса...

Read more ...
Читання, освіта і медіа: як стати Бібліотекою року в Німеччині (09.08.2021)

У червні цього року ВГО Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні провели надзвичайно цікавий німецько-український вебінар «Читання, освіта і медіа: як стати Бібліотекою року в Німеччині».

Ми спілкувалися з Ніколь Штрорман, директоркою Міської бібліотеки імені Генріха Гейне м.Гота, Німеччина.

Міська бібліотека імені Генріха Гейне отримала звання «Бібліотека року 2020 у малих громадах та регіонах» за свою активну й різноманітну освітню та медійну діяльність для різних цільових та вікових груп мешканців Готи, яких у місті проживає близько 46 000 осіб.

Read more ...

Акція «Йду на Бібліофорум і вас запрошую!» (06.08.2021)

Президія ВГО Українська бібліотечна асоціація наполегливо працює над тим, щоб якомога більше молодих бібліотекарів взяли участь у ХІІ Львівському міжнародному бібліотечному форумі «Бібліотека – вимір незалежності».

Пам’ятаєте, декілька років тому в кав’ярнях з’явилась акція «Підвішена кава»? А ми вирішили підвісити… Бібліофорум 😊

Тож Оргкомітет Бібліофоруму оголошує акцію «Йду на Бібліофорум і вас запрошую!» для участі у Форумі бібліотекарів, які народились в незалежній Україні.

Акція проходитиме таким чином:

Кожен член Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація може підтримати внеском участь у Бібліофорумі одного молодого бібліотекаря, якому надсилає персональ...
Read more ...
XIІ Львівський міжнародний бібліотечний форум, 15-18 вересня 2021 р. (05.08.2021)

Запрошуємо до участі фахівців бібліотек, науковців, викладачів закладів вищої освіти, видавців, авторів, читачів, провайдерів інформаційних послуг, членів та партнерів Асоціації

Read more ...
Національна історична бібліотека України до 30-річчя Незалежності України (05.08.2021)

24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, зазначивши у ньому, що продовжується тисячолітня традиція державотворення в Україні.

Святкуючи 30-річчя Незалежності України, Національна історична бібліотека України – офіційний партнер ВГО Українська бібліотечна асоціація підготувала і представляє цикл онлайнових презентацій електронних ресурсів власної ґенерації.

Презентації відбудуться 18-20 серпня 2021 р., щодня з 11.00 до 11.45 на платформі ZOOM.

18 серпня за

Read more ...
Конкурси та відзнаки ВГО Українська бібліотечна асоціація у 2021 р. (01.08.2021)

 

Президія ВГО Українська бібліотечна асоціація оголошує подання на щорічні конкурси та відзнаки у 2021 році.

Read more ...
ІV Літня школа молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації “Виклики сьогодення & Перезавантаження” ‒ як це було  (29.07.2021)

Єєс! Юхху! Вау! Клас! Дочекалися! Нарешті після довготривалих карантинних обмежень і заборон з 13 по 16 липня 2021 р. в одному із найгарніших і мальовничих сіл Закарпаття – Лумшори пройшла ІV Літня школа молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації.

Ключова тема Школи: Виклики сьогодення & Перезавантаження. Це був перший традиційний офлайновий захід після карантину, який відбувся з дотриманням усіх необхідних норм протиепідемічної безпеки з моніторингом стану здоров’я. 24 молодих, сучасних, енергійних бібліотекарі з різних куточків України приїхали перезавантажитися та засвоїти корисні навички роботи в умовах нової реальності.

Навчальна програма Школи була зосереджена на питаннях антикризового менеджменту, гібридного формату роботи бібліотек, побудови ефективних зв’язків, профілактики професійного вигорання, креати...

Read more ...
Цифровізація бібліотек Херсонської області  (28.07.2021)

Бібліотеки Херсонщини почали отримувати комп’ютерну техніку в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації України Дія.Цифрова освіта.

Передання 200 комп’ютерів розпочалося 26 липня 2021 року на базі Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олеся Гончара.

Це ‒ частина масштабного національного проєкту з передання 5000 комп’ютерів бібліотекам різних областей України, що має на меті перетворити бібліотеки на сучасні хаби цифрової освіти. Партнери проєкту: Favorit Foundation,  Офіс Президента України та ВГ...

Read more ...
Посольство «Книжкового Арсеналу» у бібліотеці: наше спільне книжкове свято (26.07.2021)

23-27 червня 2021 року у гібридному форматі успішно пройшов Х Міжнародний фестиваль «Книжковий Арсенал». Фестиваль тривав 5 днів, Мистецький арсенал зібрав для цього понад 200 видавців, ілюстраторів та інституцій культури. У межах Фестивалю відбулося понад 300 подій — презентацій, дискусій, концертів, перформансів, лекцій. Про підсумки читайте тут.

Особливий інтерес викликала онлайн-програма Фестивалю, яка отримала понад 40 000 переглядів в Україні та багатьох країнах світу. Детальніше тут.

Read more ...
Післясмак: НЕсумна Школа адвокації в Сумах (12.07.2021)

Під такою назвою пройшла VІІІ Всеукраїнська літня школа адвокації для бібліотекарів, де були справжні викладачі, учні, перший та останній дзвоники. Організаторами виступили ВГО Українська бібліотечна асоціація, Сумська обласна універсальна наукова бібліотека та бібліотеки Сумщини. Це були чотири дні плідного онлайн-навчання, а ще ‒ надзвичайно захопливі віртуальні мандрівки Україною.

<...

Read more ...
Фотовиставка «Тадеуш Ружевич ‒ сучасний поет»: запрошуємо до спільнодії (09.07.2021)

Шановні друзі!

Працівники Міської публічної бібліотеки ім. Тадеуша Ружевича у Вроцлаві, Польща запрошують українських колег долучитися до створення фотовиставки «Тадеуш Ружевич ‒ сучасний поет», присвяченої 100-річчю з дня народження поета.

Для участі у цьому міжнародному проєкті потрібно надіслати організаторам відповідні матеріали електронною поштою до 10 вересня 2021 р.

Умови та деталі можливої співпраці викладено у спеціальному зверненні працівників Міської публічної бібліотеки ім. Тадеуша Ружевича.

Read more ...
Пункти складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою у бібліотеках (08.07.2021)

Шановні колеги!

На підставі Меморандуму про співпрацю між Національною комісією зі стандартів державної мови та  ВГО Українська бібліотечна асоціація запрошуємо бібліотеки долучитися до розвитку української мови та відкрити на своїй базі Пункт складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою.

Заповніть форму заявки на створення на базі бібліотеки Пункту складання іспитів на визначення рівня володіння державною мовою. 

Відповіді на питання щодо створення Пункту можна отримати у головного спеціаліста відділу аналітично-організаційної роботи Націона...

Read more ...
Підписано Меморандум про співпрацю між Українською бібліотечною асоціацією та Національною комісією зі стандартів державної мови (02.07.2021)

1 липня 2021 р. Меморандум про співпрацю підписали президентка ВГО Української бібліотечна асоціація, директорка Бібліотеки КПІ Оксана Бруй та голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська.

Відповідно до Меморандуму сторони домовилися разом сприяти:

підвищенню престижу бібліотек через популяризацію української мови; поширенню знань про українську мову та її роль у розвитку української та європейської культур; створенню на базі бібліотек мережі пунктів, де відбуватимуться іспити на визначення рівня володіння державною мовою, та визначити графіки їхньої роботи.

Співпраця спрямована на те, щоб бібліотеки були центрами розвитку української мови і на загальнодер...

Read more ...
Проєкт «Бібліотека для тебе» на Спільнокошт (29.06.2021)

ВГО Українська бібліотечна асоціація запустила фандрейзингову кампанію на Спільнокошт для збирання коштів на оновлення бази сервісу «Бібліотека для тебе», аби надавати актуальну інформацію про бібліотеки України в умовах децентралізації.

Підтримати проєкт тут.

Сервіс створювався на основі даних про бібліотечну систему України 2018 року. Але внаслідок процесу децентралізації, що відбувається наразі, мережа публічних бібліотек суттєво змінюється. А отже, сервіс «Бібліотека для тебе» потребує оновлення.

З часу створення сервісом скористалися понад 70 000 разів.

Read more ...

150 комп'ютерів ‒ до сільських бібліотек Черкащини  (28.06.2021)
У межах проєкту Дія.Цифрова освіта Міністерства цифрової трансформації України бібліотекам Черкаської області передано 150 комп'ютерів. Це стало можливим завдяки партнерству з Favbet Foundation, а також за сприяння Офісу Президента України, ВГО Українська бібліотечна асоціація та наших обласних відділень. Наразі до сільських бібліотек 8 областей України вже передали більше 2000 комп’ютерів.  Детальніше ‒ на сайті Міністерства цифрової трансформації України.
Read more ...
Шостий виїзний "круглий стіл" для бібліотекарів Чернігівщини (28.06.2021)

16 червня 2021 р. відбувся шостий щорічний виїзний "круглий стіл" "Я пропоную свій досвід", на якому сільські бібліотекарі Чернігівщини обмінювалися досвідом, підвищували фахову майстерність і налагоджували партнерські зв'язки між бібліотеками.

Захід відбувся за ініціативи Чернігівського обласного відділення Української бібліотечної асоціації на базі Макошинської філії краєзнавчо-інформаційного центру Менської ОТГ ‒ кращої сільської бібліотеки 2019 р. за результатами обласного конкурсу "Краща бібліотека року".

Учасни...

Read more ...
Good Silent Party: тиха туса по всій Україні (10.06.2021)

5 років. Саме стільки існує всеукраїнський проєкт «Тиха вечірка “Good Silent Party”». Усе почалося 2016 року, коли команда Луганської ОУНБ провела першу вечірку на своєму просторі у Старобільську, що на Луганщині. Тоді подія об’єднала бібліотеки з 10 міст.

Далі оформилася сама ідея і всеукраїнська команда. Ініціатори вечірки – Луганська обласна універсальна наукова бібліотека зі Старобільська. Співорганізатори – Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації та суспільно-культурний проєкт «Без меж», м. Київ. Також нас підтримують культурно-освітній проєкт «Будуємо Україну Разом» та Благодійний фонд Сергія Жадана.

Мета акції – показати кардинально новий формат роботи бібліотеки – і учасникам вечірки, і бібліотекарям-консерваторам. А також розкрити потенціал бібліотеки як інклю...

Read more ...
Бібліотекарі першими отримають безкоштовну комп'ютерну допомогу від SUPPORT.UA для амбасадорів і тренерів проєкту Дія.Цифрова освіта (08.06.2021)

Міністерство цифрової трансформації України підписало меморандум з компанією SUPPORT.UA. На першій фазі співпраці буде надаватися комп’ютерна онлайн-допомога усім бібліотекарям України, які беруть участь у проєкті Дія.Цифрова освіта. Компанія безкоштовно допомагатиме вирішувати питання, пов'язані з користуванням технікою: комп’ютерами, планшетами, телефонами.

Якщо ваша бібліотека зареєстрована в Мережі хабів цифрової освіти, ви можете отримати допомогу, перейшовши на вебсторінку і заповнивши форму реєстрації.

Бібліотекарі можуть подавати заявки цілодобово, якщо виникла проблема зі встановленням чи використанням програм або зависає й перегрівається ноутбук. Ці та більше запитань спеціалісти SUPPORT.UA допоможуть вирішити в телефонній розмові або дистанційно, п...

Read more ...
150 комп’ютерів для бібліотек Полтавщини (02.06.2021)

Сільські бібліотеки Полтавщини почали отримувати комп’ютерну техніку в межах проєкту Міністерства цифрової трансформації України Дія.Цифрова освіта.

Передача першої партії комп’ютерів відбулась 31 травня 2021 року на базі Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського. Усього бібліотеки Полтавщини отримають 150 комп’ютерів.

«Наразі в Полтавській області працює понад 170 хабів цифрової освіти, які розташовані на базі бібліотек, молодіжних центрів і громадських організацій. Ми розширюємо цю мережу, щоб кожен мешканець Полтавщини мав вільний доступ до безкоштовної цифрової освіти», — повідомила Валерія Іонан.

Read more ...
Діяльність Донецького обласного відділення ВГО Українська бібліотечна асоціація у 2017-2020 рр. (28.05.2021)

26 травня 2021 р. відбулася Звітно-виборна конференція Громадської організації «Донецьке обласне відділення Всеукраїнської громадської організації Українська бібліотечна асоціація» (за допомогою інтернет-зв’язку на платформі ZOOM). Наразі дійсних членів у відділенні ‒ 208 осіб, а в Конференції взяли участь 184 особи. Це, мабуть, найчисленніша Конференція структурного підрозділу нашої професійної організації.

Учасників Конференції привітали членкині Президії ВГО Українська бібліотечна асоціація Богуш Т.І., завідувач НМВ Національної бібліотеки України імені Я. Мудрого, Моісєєва С.А., директорка Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки та виконавча директорка Асоціації Сошинська Я.Є...

Read more ...
ULA News

 

21-09-2021 / 100 комп’ютерів передано сільським бібліотекам Чернігівщини
21-09-2021 / Всеукраїнський день бібліотек ‒ наше спільне свято!
10-09-2021 / Плакат до Всеукраїнського дня бібліотек 2021
Підписатись на RSS

Найближчі події

23.09.2021 / Антишкола університетських бібліотекарів. Заняття 4. Відкриті освітні ресурси, 23.09.2021
01.10.2021 / VIІ Всеукраїнська студентська науково-практична конференція «Бібліотека і книга у цифровому медіасвіті: європейський вектор», 1 жовтня 2021 р.
05.10.2021 / «Бібліотека. Наука. Комунікація. Від управління ресурсами – до управління знаннями», 5-7.10.2021 р.
07.10.2021 / VІ Міжнародна конференція «University Library at a New Stage of Social Communications Development», 7-8 жовтня 2021 р.
21.10.2021 / III науково-практична інтернет-конференція «Нова модель інформаційного образу бібліотеки: зміна традиційного сприйняття її призначення та функцій», 21.10.2021 р.
21.10.2021 / ХХІV Всеукраїнська науково-практична конференція «Короленківські читання 2021», 21.10.2021 р.
07.04.2022 / ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення», 7-8 квітня 2022 р.