This version of the page http://www.lvivpost.net/zdorovya/n/47275 (91.200.113.1) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-06-25. The original page over time could change.
Операція «Вакцинація» - Львівська Поштa

Операція «Вакцинація»

Українців закликають записуватися в чергу на щеплення проти Covid-19 на сайті vaccination.covid19.gov.ua, через портал Дія та контакт-центр Міністерства охорони здоров’я: 0 800 60 20 19

Ірина Цицак № 9 (2330), четвер, 4 березня 2021
Україна вже рік живе з коронавірусом – 3 березня 2020-го в Чернівцях офіційно виявлено першого хворого. За цей рік перехворіло близько 1 млн 360 тис. українців. Це офіційні дані, а насправді хворих може бути куди більше, просто не всі хворі здавали ПЛР-тест і зверталися до медиків. За цей рік вірус забрав життя 26 тис. 397 громадян.
На Львівщині станом на 3 березня 79 985 підтверджених випадків інфікування коронавірусом, зокрема, 2298 – летальні, 69 857 осіб одужали. Медики акцентують: хворих на Львівщині зараз стало більше, побільшало й госпіталізацій, зокрема важких хворих, тому не забувайте про маски та дистанцію.
«За рік, відколи в Україні розпочалася епідемія Covid-19, вдалося врятувати від недуги понад 1 мільйон 182 тисяч осіб. Сьогодні за рівнем смертності наша держава посідає 35 місце в Європі. Показники смертності на мільйон населення втричі менші, ніж у Великобританії, вдвічі – ніж у Франції, Іспанії та Польщі», – зазначив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

З 24 лютого в Україні стартувала вакцинація проти коронавірусу, на Львівщині – з 25 лютого. Нині в Україні вакцинують медиків ковідних лікарень, бригади швидкої допомоги, а також військових на фронті – це перший етап вакцинації.
Громадяни, які не належать до першочергових груп вакцинації, можуть записатися в лист очікування на сайті vaccination.covid19.gov.ua, через портал Дія та через контакт-центр МОЗ: 0 800 60 20 19 та чекати на повідомлення про початок вакцинації своєї групи.
Як повідомив Михайло Федоров, віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової інформації, вже 100 тисяч українців записалися в листь очікування вакцинації. Зокрема 87 тисяч записалися через застосунок Дія, 9,9 тисяч – через портал Дія, 2,8 тисяч – за допомогою контакт-центру МОЗ.
Інструкції: як записатися у лист очікування через портал Дія – https://youtu.be/F5rjN41GY7Y; як записатися у лист очікування через застосунок – https://youtu.be/z0VY0nPgBbg. Оновіть застосунок Дія до останньої версії в маркетах, щоб послуга була доступною.
«Весь світ покладає надії на вакцинацію. Тепер важливо донести до людей, що вакцина – це шанс повернути нам нормальне життя. Пригадую, як рівно рік тому мені, як головному державному санітарному лікарю, довелося повідомити, що Covid-19 зафіксований в Україні. Протягом усього цього часу ми боремося з епідемією силами медиків та шляхом карантинних обмежень. Нам вдається тримати ситуацію під контролем, однак хвороба не відступає, – каже заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Вакцинація проти коронавірусної хвороби відбудеться в п’ять етапів:

I – медпрацівники ковідних лікарень, персонал та мешканці будинків для літніх людей, військові на фронті (367 тис. людей);
II – решта медпрацівників, люди віком 80+, соціальні працівники (3 млн людей);
III – люди віком 65-79 років, працівники структур державної безпеки, сфери освіти (7 млн людей);
IV – люди віком 60-64 роки, люди з хронічними захворюваннями, люди, що працюють або перебувають у місцях обмеження волі (11 млн людей);
V – решта дорослого населення України (13 млн людей).
«Саме вакцинація – один із головних способів зупинити третю хвилю пандемії Covid-19. Ми почали робити вакцинацію каскадним шляхом, вона охоплює всю країну. І намагаємося мінімізувати будь-які ризики та будь-які помилки. Тому кількість щеплених збільшуємо поступово. Завдання, яке я поставив перед відповідальними за вакцинальну кампанію, – щоб на початок наступного тижня ми вийшли на щонайменше 10 тисяч щеплень на добу», – сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Очільник МОЗ наголосив: усі вакцини, які зареєстровані чи будуть зареєстровані в Україні, безпечні та ефективні. Це стосується і першого препарату проти Covid-19, який отримала держава, – Oxford/AstraZeneca (CoviShield). «У нас є вакцина, яка в змозі захистити від цієї хвороби, адже, зробивши щеплення, ви не захворієте взагалі чи перенесете захворювання в легкий спосіб. Ви точно будете жити. Тому дуже важливо, аби українці продовжували вакцинуватися», – додає міністр.
У списку вже щеплених високопосадовців, зокрема, президент Володимир Зеленський, міністр охорони здоров’я Максим Степанов, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко, голова Державної прикордонної служби Сергій Дейнеко. Глава держави, який торік вже перехворів на коронавірус, зробив щеплення на території військового мобільного госпіталю № 59 разом з військовими лікарями та бійцями, які проходять планову вакцинацію. «Щеплення важливе. Я знаю, що таке Covid-19, бо хворів на цю недугу. Тому всім пропоную обов’язково вакцинуватися. Незважаючи на те, що я перехворів на Covid-19, у мене рівень антитіл дуже низький. Побороти Covid-19 тільки засобами захисту остаточно неможливо. Вакцинуватися доведеться. Я вважаю, що вакцина – це реальний шлях повернення до нормального життя», – певен президент.
«Вакцинувався у Кагарлицькій центральній районній лікарні на Київщині залишковою дозою вакцини CoviShield, щоб особистим прикладом показати, що вакцинуватися безпечно та життєво необхідно!», – наголосив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.
Головний прикордонник України під час поїздки в район Операції об’єднаних сил в 59-ому військовому мобільному госпіталі в м. Сєвєродонецьк. Сергій Дейнеко закликав підлеглих не боятися процедури і робити щеплення проти небезпечної хвороби. «Коли є сумніви, коли є вагання – командир має бути першим. Певен: решта прикордонників побачать, що в цьому немає нічого страшного і краще вакцинуватися», – зазначив очільник відомства. З його слів, він особисто ще не перехворів на Covid-19, тому для нього, і тих, хто ще також не хворів, це «вихід – отримати вакцину і не захворіти».

Львівщина отримала 42 200 доз вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield). В області вже щепилися медики кількох медзакладів: Львівська обласна інфекційна клінічна лікарня (50 медиків), 8 міська клінічна лікарня міста Львова (80), Клінічна лікарня швидкої медичної допомоги міста Львова (80), Центр легеневого здоров’я (70). Запитаєте, чому так повільно? Бо наразі вакцинує одна бригада, яка пройшла навчання у столиці.
«На Львівщині наразі працює одна бригада, яка пройшла навчання у Києві з використання вакцини, яку зараз маємо. Цього тижня буде проведено тренінг ще для чотирьох бригад. Тобто з наступного тижня працюватимуть вже п’ять бригад», – каже епідеміологиня, керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко. У першій хвилі на Львівщині планують вакцинувати 1300 медпрацівників. Зі слів Наталії Іванченко, усі, хто отримав щеплення, почуваються добре.
«Зараз вакцинуємо медпрацівників ковідних лікарень. Далі підключимо «первинку», літніх людей, які перебувають у закритих центрах. Потім щеплення отримають працівники поліції, надзвичайники, освітяни, соціальні працівники», – зазначає Наталія Іванченко.
Медики Сергій Федоренко і Таміла Алексанян стали першими на Львівщині, кого 25 лютого щепили вакциною Oxford/AstraZeneca (CoviShield) проти коронавірусу. «Сергій Федоренко – директор Львівської обласної інфекційної лікарні, Таміла Алексанян – завідувачка 4-им діагностичним відділенням цього медзакладу. Ми дуже вдячні Сергію Мирославовичу і Тамілі Іванівні за їхню багаторічну працю, за те, що у цей важкий період пандемії, відколи у нас з’явилися перші хворі на коронавірус, вони завжди готові допомогти. Міцного вам здоров’я!» – наголосив очільник Львівщини Максим Козицький. Львівська обласна інфекційна лікарня – це один із понад двох десятків медзакладів в області, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусом.
«Я працюю з ковідом з березня 2020 року. Бачила велику кількість пацієнтів, їхні страждання та важкий стан. Бачила не одну смерть від ковіду, тому сумнівів щодо того щепитися чи ні, у мене не було, – розповіла Таміла Алексанян. – Навіть ті, що легко перенесли хворобу, не можуть тривалий час повернутись до звичайного способу життя. Люди не знають, що кожен п'ятий з тих, хто переніс ковід в тяжкій формі, через пів року може знову потрапити в стаціонар зі серцево-судинними чи іншими проблемами. Всіх закликаю вакцинуватись, тому що тільки так можна припинити поширення хвороби. Вакцинувати приїхала мобільна бригада, яка пройшла спеціальне навчання. Підписується інформована згода, де з’ясовуються різні моменти, що свідчать про те, чи може бути людина вакцинованою, і тоді проводиться вакцинація».

Тим часом на Львівщині фіксують збільшення кількості випадків інфікування Covid-19. Крім того, більшає тих, хто вдруге потрапляє з коронавірусом у лікарні. «На жаль, спостерігаємо зростання кількості нових випадків захворювання на Covid-19. Окрім того, зростає кількість госпіталізованих. Вже маємо 102 повідомлення про пацієнтів, які вдруге потрапляють на стаціонарне лікування з коронавірусом. Це люди, в яких не просто вдруге реєструвався позитивний результат обстеження на коронавірус, а ті, стан яких потребував госпіталізації в стаціонари. І згідно із повідомленням МОЗ, аналогічна ситуація відбувається в інших областях України», – додала епідеміологиня.
З її слів, на Львівщині циркулює два генотипи коронавірусу: В1 та В1.1. «Тобто ні південноафриканського, ні лондонського на Львівщині виявлено не було», – каже Наталія Іванченко.
Епідеміологиня закликала не легковажити своїм здоров’ям: «Якщо людина має будь-які ознаки ГРЗ – це підстава звертатись до сімейного лікаря. Якщо це дійсно коронавірус, особа повинна перебувати на самоізоляції та спостерігатись лікарем. Усі члени сім’ї хворого повинні теж залишатись вдома. Якщо цього не робити, поширення ковіду, зростання кількості хворих ми зупинити не зможемо».
Вакцинація проти Covid-19 є добровільною і безкоштовною. Кожна людина має отримати дві дози вакцини. Дані про кожне щеплення вноситимуть в електронну систему охорони здоров’я, яка дозволяє на вимогу сформувати довідку про те, що людина пройшла вакцинацію проти Covid-19.
В Україні 65% громадян готові вакцинуватися проти коронавірусу. 30%, найімовірніше, відмовляться робити щеплення. 5% ще не визначилися з цим питанням. Це дані опитування, яке проводили Фонд «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучерева разом із Київським міжнародним інститутом соціології.
фото: пресслужба Львівської ОДА,
пресслужба міськради

  

МОЗ запустило інформаційний портал з питань вакцинації проти Covid-19 в Україні. Портал vaccination.covid19.gov.ua є офіційним джерелом інформації, на якому можна дізнатися про етапи та цільові групи вакцинації, які вакцини використовуватиме та як відбуватиметься сам процес вакцинації в Україні. В Україні працює також інформаційний сайт – covid19.gov.ua та національний контакт-центр МОЗ з питань Covid-19. Номер гарячої лінії: 0 800 60 20 19.


Вакцинація у світі: мовою цифр

У світі зафіксовано 115 млн випадків зараження коронавірусом, 2,5 млн людей померли, одужали – 65 млн осіб. Станом на 1 березня в 107 країнах світу введено понад 245 млн доз вакцини проти коронавірусу.
Лідерами за кількістю доз на 100 осіб є Ізраїль (89,9), Об’єднані Арабські Емірати (56,08), Великобританія (31,58) та США (23,16). В Ізраїлі (населення – 8,8 млн осіб) хоча б одну дозу вакцини отримало 52,4% жителів країни.
Тим часом у Польщі 90% медиків країни вже отримали щеплення, повідомив міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський. «Вплив щеплення проти Covid-19 на захворюваність лікарів: з початку грудня спостерігається зниження щоденного показника з понад 200 випадків до 10», – наголосив він. У Польщі станом на кінець лютого було вакциновано майже 120 тис. з-понад 137 тис. лікарів. Саме медики були нульовою групою, якій першою почали робити щеплення. З кінця грудня у Польщі (населення – 38 млн осіб) зроблено понад 3,3 млн щеплень, майже 1,2 млн людей отримали вже дві дози.
США. Президент Джозеф Байден 2 березня заявив, що до кінця травня США матимуть достатньо вакцин для кожного дорослого жителя країни. Він уточнив, що США, населення яких складає близько 330 млн людей, раніше законтрактували 300 млн доз, а нещодавно підписали ще дві угоди – кожна на 100 млн доз – з компаніями Moderna і Pfizer/BioNTech.

«Коронавірус – надзвичайно підступна, важка і непрогнозована хвороба»

Сергій Федоренко, директор Львівської обласної інфекційної лікарні, – про важливість вакцинації, носіння масок та збільшення кількості пацієнтів з коронавірусом у медзакладі

Ви та ваша команда обласної інфекційної лікарні вже рік на передовій з коронавірусом. Ваші медики першими на Львівщині почали вакцинуватися, зокрема, й ви серед перших, хто на Львівщині минулого тижня щепилися й показали приклад колективу, іншим медикам Львова та області. Пане Сергію, ваші аргументи, чому варто вакцинуватися? Водночас бачимо й чимало непрофесійних дискусій, зокрема, кажу про політиків.
Дійсно, ми, медики Львівської обласної інфекційної лікарні, спостерігаємо цю драму під назвою «коронавірус», яка відбувається в усьому світі, в Україні, на Львівщині. Наш медзаклад – один із понад двох десятків медичних закладів в області, які перебувають на передовій боротьби з коронавірусом. Це надзвичайно підступна, важка і непрогнозована хвороба. Ми стикаємося з тим, що хворі поступають до нас у стані середньої важкості, а згодом за надзвичайно короткий час бачимо й важку форму перебігу недуги. На жаль, за наявності супутніх хвороб (серцево-судинної недостатності, цукрового діабету) розвиваються ускладнення. На жаль, недуга закінчується й летально…
У світі ще з минулого століття єдиним методом профілактики інфекційних хвороб є вакцинація. Щеплюватися треба, і немає жодного сумніву! Думаю, що те, що Господь Бог дав вченим розум розробити вакцину, дав можливість світовим виробникам вакцину виготовити у великій кількості та надіслати різним країнам – це дуже добре. Знаю, що й дипломати мають багато праці, аби вакцина була в Україні та громадяни мали можливість щепитися.
На жаль, чимало є непрофесійної та нефахової дискусії щодо вакцинації. І це насамперед від незнань. Насправді розробити і випускати вакцину – це титанічна праця вчених і науковців, виробників. Певен: медицина повинна бути відокремлена від політики! Казав і кажу, що медицина не повинна бути заполітизована. Ми, лікарі, які щодня, образно кажучи, дивимося смерті в очі, не думаємо про якісь політичні преференції. Наше головне завдання – лікувати людей від цієї підступної важкої недуги.
Чимало людей, особливо молодих, схильні думати, що, мовляв, мене це не торкнеться, а якщо і торкнеться, то я у легкій формі перенесу цю хворобу і не буде жодних ризиків для мене та оточення. Є така хибна теорія серед людей.
Коли ти говориш у відділенні з тими людьми, які є у важкому стані, й запитую, як вони ставляться до вакцинації. Відповідають, що обов’язково б щепилися, аби не захворіти і не лежати зараз у важкому стані в лікарні, не дихати киснем, не бути обмеженим в рухах, не мати гарячку… Звісно, що ці люди за вакцинацію, бо вони віч-на-віч з важкою хворобою і не знають, які наслідки будуть згодом.
Щодо нашого колективу, то ми за вакцинацію, адже бачимо, чим закінчується перебіг хвороби. Тому питання робити щеплення чи ні точно не стоїть. Адже коли людей відправляють в інший світ, то жодна розсудлива людина не буде думати, що їй не треба вакцинуватися. Відповідно будуть щеплюватись.
Якого віку пацієнти зараз перебувають на лікуванні в обласній інфекційній лікарні?
З початку року, зокрема за останні два тижні, кількість пацієнтів Львівської обласної інфекційної лікарні значно зросла. Зараз у медзакладі з коронавірусом є 185 пацієнтів. Ще місяць тому у нас лікувалося 90 пацієнтів. Отож маємо збільшення кількості хворих. Ще одна відмінність між минулим роком і сьогоденням є те, що значно помолодшала вікова категорія пацієнтів.
Якщо, скажімо, торік у квітні-травні-червні серед хворих здебільшого були люди старшого віку, то зараз маємо наймолодшого хворого, якому 22 роки. Є хворі, яким 30-35-40 років. Це люди молодого працездатного віку. На жаль, їх кількість постійно зростає.
Скажіть, будь ласка, чи запитуєте пацієнтів, можливо, вони так святкували дні народження, весілля чи їздили, скажімо, у «Буковель», нехтували дотриманням санітарних норм і не носили маски?
Запитуємо. Але чимала частина їх в такому стані, що їм і відповідати важко. Чому? Бо вони на кисневих масках, у важкому стані. Коли ми їх приймаємо до лікарні та є можливість розпитати, то ви цілком праві, що таки нехтували дотриманням санітарних норм. Так, на жаль, люди розслабилися і перестали носити маски, перестали дотримуватися дистанції, менше стали використовувати засоби особистої гігієни, почали збиратися у великих компаніях і святкувати. Як наслідок – недуга, лікування, лікарня, важкий перебіг коронавірусу.
Ось подивіться на інші країни світу – там безпрецедентні заходи, жорсткі штрафи. Українцям, на жаль, бракує відповідальності та самодисципліни! Чомусь люди не хочуть чути настанови медиків, а потім бідкаються.
Ось і зараз є збільшення кількості хворих на коронавірус. Тому наголошую: дотримуйтеся всіх рекомендацій медиків і здоров’я всім. Ну і, звісно, реєструйтеся на вакцинацію. Також спілкуйтеся зі своїм сімейним лікарем щодо того, коли робити щеплення, якщо вже перехворіли, якщо, скажімо, у вас є якісь алергічні реакції на будь-які медичні препарати, якщо у вас ті чи інші супутні захворювання. Все потрібно індивідуально вирішувати.
Пане Сергію, чи хворіли ви чи ваші родичі на коронавірус?
Я особисто не хворів, перехворіли на коронавірус мої дружина та син. У лікарні не перебували, лікувалися вдома.
Коли, на вашу думку, знімемо маски та зможемо вільно подорожувати?
Робити якісь прогнози – річ невдячна. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, вчених та інфекціоністів, впродовж 2021 року ми ще будемо тримати удар цієї хвороби. Тим паче бачимо, що коронавірус мутує. Тому чітко казати, коли зупиниться розповсюдження недуги, у квітні чи травні, говорити зарано. Можливо, буде зменшення кількості хворих, але подолаємо цю недугу не швидше, ніж на наступний рік.
Розмовляла Ірина Цицак
Орест Чемерис, керівник департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації:
– Всі мають чітко розуміти, що іншого методу боротьби з коронавірусом як вакцинація немає. Вакцинація – це єдиний метод, аби убезпечити себе від захворювання на ковід. Тож якщо хочемо повернутися до звичного життя і життя без страху контактувати один з одним, то ми повинні вакцинуватися. Я і моя сім’я однозначно будемо щеплюватися. Лікарі обласної інфекційної лікарні стали першими в області, хто вакцинувався проти Covid-19, і на власному прикладі продемонстрували, що це безпечно. Тим часом Львівщині, на жаль, констатуємо, що свідомість людей стала нижчою, чомусь про дотримання правил, таке враження, більшість забули. Мовиться і про маски, і дотримання дистанції, і користування антисептиками. Торік, коли навесні пандемія розпочиналася, то жителі Львівщини були більш насторожені, обережні, чітко дотримувалися правил карантину. Ба більше, у березні 2020-го наша область стала прикладом в Україні дотримання правил карантину. Натомість зараз маємо абсолютно зворотну ситуацію, на жаль. Взимку, у грудні-січні, на Львівщині дійсно поменшало хворих на коронавірус, зокрема й госпіталізованих. Люди дещо розслабилися і забули, що коронавірус нікуди не зник. Тим часом статистика свідчить: з двадцятих чисел лютого бачимо, що кількість хворих на коронавірус на Львівщині стрімко росте, зокрема побільшало госпіталізацій. Скажімо, цього тижня за один день госпіталізували 200 хворих. Єдиний спосіб вберегтися – маска, дотримання соціальної дистанції, потрібно часто мити руки і користуватися антисептиками. Перебування в людних місцях у торгових центрах, на святкуваннях забав – це ризик інфікуватися. Достатньо одного хворого на весілля 50-80 осіб, і половина з тих людей можуть інфікуватися. На Львівщині за рік, що ми живемо з коронавірусом, майже в кожній родині є близькі чи друзі, які вже перехворіли на цю хворобу і добре знають, як це, які симптоми та які наслідки. Особливо добре знають, що таке коронавірус медики у ковідних лікарнях. Вони щодня на власні очі бачать, як це все важко і які є ускладнення в пацієнтів. Знають і про випадки повторних заражень, і важкого перебігу недуги. Чомусь є міф, що вдруге недуга легше протікає, навпаки знаємо, що є важкі випадки з важкими ускладненнями. Відповідно медики певні: краще вакцинуватися, ніж захворіти. До слова: більша частина працівників департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА вже перехворіли, це відбувалося в різні періоди. Відповідно ми також знаємо на собі, що таке ковід. Хворів торік і я. На щастя, в легкій формі. На жаль, ковід на Львівщині «молодшає». У лікарнях лікуються пацієнти, яким 35-40 років, які не мають супутніх недуг, але які мають важкий перебіг хвороби. Вірус мутує й нікого не шкодує, вражає й молодших людей. Скажімо, є молоді люди, які активно займаються спортом, слідкують за здоровим харчуванням, але й вони мають важкі пневмонії та лікуються в лікарнях. Чимало людей спершу скептично ставилися до ковіду, але згодом вони чи їхні близькі дуже важко переносили недугу. Й опісля їхнє ставлення цілком змінювалося. Ще б пак, це зовсім інші симптоми, ніж при ГРВІ, є певні особливості і той, хто вже перехворів на ковід, не сплутає цю хворобу ні з чим. Тому однозначно вакцинуватися потрібно. Що ж робити тим, хто вже перехворів? Є рекомендація – цій категорії щеплюватися не раніше, ніж через шість місяців.
Олег Самчук, керівник Львівської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова:
– Особисто я за вакцинацію, адже свого часу подолати епідемії було можливим лише завдяки вакцинам. Вакцинація – це порятунок життя людини. Вакцинація – це і можливість легше перенести хворобу, або й зовсім не захворіти. Особисто я вже хворів на коронавірус і зараз маю антитіла до ковіду. Звісно, згодом я буду обов’язково вакцинуватися. У лікарні «швидкої» багато медиків вже перехворіли на коронавірус. Вакцинація в Україні є добровільною. При цім, всі добре розуміють, що краще все ж таки щепитися. У нашій лікарні цього тижня вакцинувалися 80 медиків. Хтось із них є у категорії ризику, хтось ще не хворів, а також є ті, в кого низький імунітет.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.4422 / 4.25MB / SQL:{query_count}