Статьи

Як знайти роботу у нових умовах: поради фахівців

Теперішня ситуація ставить багато викликів перед пошукачами. Як залишитись затребуваним на ринку праці, як обійти інших в умовах підвищеної конкуренції та що робити, якщо із введенням карантину зарплата була урізана або вас взагалі скоротили та потрібно терміново шукати нову роботу? Відповідям на ці питання був присвячений черговий вебінар grc.ua у рамках проєкту TalentON

Де шукати

Юлія Дрожжина, керівниця експертно-аналітичного центру grc.ua, нагадала: перший крок для тих, хто зараз мусить терміново знайти нову роботу, – це ретельне вивчення «правильних» галузей та професфер. Тобто таких, де, не дивлячись не теперішню ситуацію, продовжується набір співробітників.

Так, до таких галузей відносяться:

Це ті галузі, роботодавці з яких не тільки увійшли у ТОП-10 за кількістю розміщених протягом квітня вакансій, але й помітно збільшили кількість пропозицій про роботу. Так, наприклад, за результатами квітня роботодавці галузі «Перевезення, логістика, склад, ЗЕД» увійшли у ТОП-5 за кількістю вакансій, хоча ще у лютому не фігурували навіть у ТОП-10. При цьому вони продемонстрували досить вражаючу динаміку: такі компанії розмістили втричі більше вакансій, ніж у середині березня. А кількість пропозицій про роботу, розміщених компаніями з галузі «Виробництво продуктів харчування», у квітні зросла на 75%. Ця сфера увійшла у ТОП-10 галузей роботодавців з вакансій, і загалом на неї припадає 4% від усієї бази.

Ще Юлія розповіла, що новачки - другі за популярністю серед роботодавців. І більш ніж у чверті вакансій (28%) роботодавці декларували готовність найняти співробітника без досвіду. Тому кандидати-початківці або ті, хто змушений змінити свою професію також мають варіанти для працевлаштування. Наприклад, такий пощукач може стати:

Більше про тенденції «карантинного» ринку праці

Як шукати

Ольга Беша, HR Manager De’Longhi Ukraine LLC, звернула увагу, що під час карантину, як і до нього, головним інструментом працевлаштування є резюме. І у більшості випадків краще дотримуватись його стандартної загальноприйнятої структури:

Якщо ви пройдете перший етап відбору, то вас, скоріш за все, запросять на співбесіду. Підготуйтесь до неї, дізнайтесь, чим займається компанія. А ще – підготуйте заздалегідь відповіді на «незручні» питання, які часто задають рекрутери:

І не забувайте, що на співбесіді не лише роботодавець дізнається потрібну йому інформацію. Ви також можете та повинні це робити! Наприклад, варто запитати:

Більше про те, як скласти вдале резюме та пройти співбесіду

Що вчити та як розвиватись

Наталія Дворська, керівниця департаменту рекрутингу компанії Smart Solutions, наполягає: траєкторія кризи не очевидна, тому важливо мати подушку безпеки. Для цього – думайте заздалегідь про запасні варіанти, навіть якщо зараз ваша ситуація стабільна.

Також варто:

Загальною тенденцією, яка пануватиме після карантину, Наталія назвала розвиток при обмеженому бюджеті. Тому відповідні компетенції будуть вкрай затребувані. Якщо ви ними володієте, не забудьте зазначити про це у своєму резюме. Окрім того, зараз варто сфокусуватись на:

Більше про те, що вивчати сьогодні, щоб залишатися затребуваним фахівцем завтра

Бажаєте мати ще більше можливостей реалізовувати себе та знаходити те, що шукаєте? Підписуйтесь на Telegram-канал Talent ON. Talent ON – для талантів, які будують свою кар’єру, починаючи із перших сходинок на її старті до найвищих вершин на топових позиціях. Анонси вебінарів і корисних подій, найактуальніші поради та пропозиції від кращих роботодавців – у вашому смартфоні.

Прагнеш більшого – розмісти резюме на grc.ua!

Вакансии дня

Комментарии