This version of the page http://zib.com.ua/ru/118059-.html (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-03-18. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Від першої особи

    Суддя КАС ВС Раїса Ханова:

    Такий індикатор, як довіра до влади, — дуже важке питання. Але всі мають бути на своїх місцях: прокурор, суддя та Президент.

    13013
  • Від першої особи

    Голова Ради суддів України Богдан Моніч:

    Ми вже рік пожинаємо плоди блокування роботи ВККС, а тому судді собі не вороги. Наслідки нероботи ВРП — це загострення кадрового питання, зупинення перерозподілу коштів і 1,5 тисячі звільнень. А тому саботажу не очікуємо.

    2564
  • Від першої особи

    Партнер GOLAW Ігор Глушко:

    Злочини в основному скоюють представники малозабезпечених верств населення, які в силу життєвих обставин не спроможні себе утримувати. Тож вони не зможуть сплатити штраф. Альтернатива для таких порушників одна.

    2786
  • Від першої особи

    Голова комітету НААУ Олександр Дульський:

    У мене немає якоїсь вибірковості чи особистого несприйняття конкретних суддів. Адже у справі, підслідній НАБУ, і я, і мої колеги підемо до цього суду, хоча чудово знаємо, що нас там чекає.

    6004
  • Від першої особи

    Голова Західного АГС Борис Плотніцький:

    Суддівську солідарність сприймають як щось негативне, а про династію годі й говорити. Раніше судді поважали одне одного, відповідно, і ставлення суспільства було іншим. Тепер деякі судді умисно блокують конкурси на заміщення колегами посади.

    113276
  • Події і коментарі

    Член-кореспондент НАПрН, д.ю.н. Анатолій Довгерт:

    Скасування ГК — це не забаганка авторів, а вимога часу. Голосуючи за ГК, одні парламентарі хотіли законсервувати останні краплі радянського права. А інші бачили в ньому лише інструмент для збагачення через привласнення держпідприємств.

    36521
Події і коментарі

Мін’юст вимагає спростувати норму Конституції

У шахістів є жартівливий девіз: «На кожен шах відповідаймо матом!». Схоже, у Міністерстві юстиції поставили собі за мету на кожну критичну публікацію відповідати позовом. І не зважають на витрачені ресурси.

422
Законодавча влада

Прощення за відсоток

Президент уніс до Верховної Ради кілька законопроектів, які, зокрема, передбачають запровадження так званої податкової амністії. Розглянемо, на кого вони розраховані та які активи можна буде легалізувати.

485
Законодавча влада

Правочини з недобудовами

Інвестори, які вкладають гроші в новобудови, тривалий час не можуть ані отримати у власність ці об’єкти, ані повернути кошти. Виправити ситуацію пропонується шляхом уведення спеціального майнового права. Чи допоможе це?

463
Законодавча влада

Латентний вплив грантів

В Україні, як і будь-де, є все: і лобіювання, і проституція, і канабіс. Та легалізувати бодай щось із цього означає втратити моральні принципи. Саме тому в нас є професійні активісти, ескорт-послуги та чорний ринок.

469
Судова влада

Небезпечна мирова

Коли йдеться про порушення прав людини, не слід покладатися на те, що раз наслідки помилкового судового рішення для особи не настали, то можна буде уникнути й покарання. А особливо обережно слід поводитись із чужим майном.

2183
Судова влада

Злочин, якого не існує

Навіть коли влада робить бодай якісь кроки, аби виправити власні помилки, знаходяться ті, хто вставляє палиці в колеса, побоюючись утратити власну значимість. Така ситуація виникла з протидією з боку ГРД призначенню суддів-п’ятирічок.

2908
Судова влада

Оскарження невмотивованості

Суддя Вищого антикорупційного суду прийшов сказати, що Верховний Суд уже позбавив ВРП права голосу в деяких питаннях, що навантаження впливає на результат розгляду справи, але всьому виною — зміст протоколу.

2389
Законодавча влада

«Хайлі лайклі» терористи

Якби цей проект з’явився ще місяць тому, він навряд чи привернув би увагу юристів. Адже донедавна вважалося, що права громадян України не можуть бути обмежені в позасудовому порядку. Проте багато чого змінилося після кількох останніх указів Президент…

768
Події і коментарі

Саботоване голосування

Чимало зіпсованих делегатами бюлетенів під час голосування за кандидата в судді КС призвели до необхідності проводити позачерговий з’їзд суддів. Прикметно, що раніше судді, які вирізняються своєю законослухняністю, заповнювали бюлетені правильно.

1798
Судова практика

Доступ із бар’єрами

Так звані касаційні фільтри діють уже більше ніж рік. Чи досягнуто озвученої мети їх запровадження? Спробуємо розібратися, на що слід звернути увагу під час підготовки скарги, аби уникнути відмови у відкритті провадження.

3466
Від першої особи

255 табличок для Мінфіну

В очікуванні позитивних змін делегати XVIII з’їзду суддів заслухали виступ т.в.о. голови ДСАУ Людмили Гізатуліної, який стосувався найбільш актуального для всього суддівського корпусу питання щодо фінансування.

1587
Події і коментарі

Коліщата єдиного механізму

Як правило, обранню колегіальних органів передує звіт попередників. Проте з’їзд суддів пішов іншим шляхом, розпочавши з більш тривалої процедури обрання нових членів РСУ, а в перерві між першим і другим турами заслухав очільника РСУ Богдана Моніча.

1066
Події і коментарі

Міць Феміди

У перший день суддівського форуму делегати заповнили 3 із 4 крісел у ВРП. Отже, робота органу, який ще здатен підтримувати життєдіяльність судової влади, не зупиниться. Відповідно, активісти розходилися по домівках, спіймавши облизня.

2219

Оскарженню не підлягає!

Юридичного абсурду забагато не буває. Коли в орбіту інтересів чиновників потрапляють начебто зрозумілі обставини, вони набувають іноді таких форм, що залишається лише дивуватися: «а що, так можна було?».

3055
Законодавча влада

Інвестори в майбутнє

У ВР зареєстровано законопроект, який має навести лад на ринку нерухомого майна. Для цього передбачається ввести в обіг права на об’єкти нерухомості, що будуть споруджені в майбутньому. Зосередимося на сутності запропонованих змін та їх потенційній е…

1258
Міжнародне право

Знати та заперечувати

ЄСПЛ побачив порушення принципу змагальності в діях країни, Верховний суд якої звернувся до парламенту та уряду за консультативним висновком з питань права. Утім, заявницю про це не повідомив та не дав їй можливості прокоментувати позицію законодавці…

1597
Юридична практика

Озброєні правом

У режимі шокової терапії перебувають не лише судді, а й адвокати. Поки систему перших намагаються реформувати, других випробовують на міцність. У якому ж стані правосуддя сьогодні?

1331
Законодавча влада

Посягання на бюджет

Для нової структури (Бюро економічної безпеки України) придумали новий склад злочину — шахрайство з податком на додану вартість. Це викликає певні побоювання через нісенітниці, пов’язані із запропонованою редакцією відповідної статті КК.

1415
Юридична практика

«Непрофесійні» злидні

Україна сама себе назвала полем для експериментів, уважає член антикорупційного комітету. Тож через злидні мусимо віддавати перевірку доброчесності на аутсорс іноземцям.

1398
Законодавча влада

Розв’язання проблем минулого

Чинне законодавство містить норми, що передбачають субсидіарну відповідальність за діяльність підприємства-банкрута. Але так само вони стосуються й державних підприємств. На думку суддів, незабаром за борги останніх будуть розраховуватися коштами з д…

1353
Судова влада

«Картопляна» справа

Грошові інтереси 4 юридичних та однієї фізичної осіб зійшлися на врожаї картоплі. Одне товариство її ростило, два інші — заздалегідь продали оптовику… А крайньою виявилася суддя, яка взялася розглядати спір, не розібравшись із юрисдикцією.

4020
Судова практика

Час запитань до слідства

Слідом за Генпрокурором прозвітувало перед парламентом і ДБР. Утім, статистика народних обранців не цікавила, деякі з них намагалися перетворити дійство на політичне ток-шоу, де головне завдання — поставити запитання, а не почути відповідь.

1939
Судова влада

Коли сума більша за доданки

ВРП виправила помилку в рішенні дисциплінарної палати стосовно судді, яка недобрала балів на кваліфіспиті. Така перевірка проводилася через накладення дисциплінарного стягнення й закінчилася рекомендацією на звільнення.

5072
Події і коментарі

На кораблі з дірками й без паруса

Суддів закликали відстоювати свою позицію, щоб не ставати мовчазними співучасниками резонансних справ, які їм приносять правоохоронні органи. Також судді в умовах правової невизначеності не повинні нести дисциплінарної відповідальності.

2614
Події і коментарі

Діалог німого зі сліпим

Розвиток додатків для комунікації дав суддям змогу поговорити із законодавцями про їхні ж ініціативи, які часом суперечать міжнародному праву та здоровому глузду. Судді вчергове поскаржилися на безгрошів’я.

2922
Події і коментарі

Судді знають, хто винен

Здобувачі посад у ВРП мали можливість прорекламувати себе. Адже на з’їзді такої можливості може й не бути. Принаймні в першому турі. Тож продовжимо знайомство з головними тезами та цілями потенційних членів ВРП.

1740
Події і коментарі

Больові точки очима претендентів

Суддів дойняли стягнення, при накладанні яких ВРП перебирає на себе функції апеляційної інстанції. А ще вони воліють спілкуватись із суспільством через рейтингові шоу, аби змінити уявлення людей про Феміду.

2627
Міжнародне право

Абстрактні ризики

ЄСПЛ покарав державу за незаконне обмеження волі особи, бо суди недостатньо ретельно дослідили особливості справи. Крім того, у рішенні бракувало мотивів, якими керувався суд. Адже протоколу судового засідання з аргументами сторін замало.

3104
Судова практика

Бажаючі бути почутими

Наразі залишається низка питань, пов’язаних зі стягненням аліментів, визначенням місця проживання дитини і т.д., які законодавцю ще слід доопрацювати. Тому особливої актуальності набувають постанови ВС стосовно цієї категорії спорів.

5501
Судова практика

Відтінки жорстокості

Кажуть, найболючішого удару може завдати той, хто здавався найближчим. Часто домашнє насильство залишається непоміченим, адже прийнято не виносити сміття з хати. А тим, хто вирішив позбуватися сміття в житті, можуть стати в пригоді обмежувальні припи…

3235
Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича