FAQ

Даний розділ призначений для професіоналів будь-якої кваліфікації, які використовують та експлуатують електротехнічні пристрої АСКО-УКРЕМ.

В реальних умовах розробок і застосування електротехнічної продукції виникає безліч питань, що перевищують вміст каталогу, інструкцій по експлуатації та іншої довідкової інформації. Корпорація системно узагальнює і синтезує цю інформацію з метою надання найбільш повної інформаційної, технічної та методичної підтримки партнерів.

  • Питання 1:

    Чи можливо замінити автоматичний вимикач (АВ) пристроєм захисного відключення (ПЗВ)?

    Відповідь

    Ні, ПЗВ і АВ це взаємодоповнюючі пристрої захисту електричної мережі. ПЗВ - від можливих струмів витоку, АВ - від тривалих перевантажень та від струмів короткого замикання.

  • Питання 2:

    Чому при потужності двигуна 2,2 кВт автоматичний вимикач на 10А постійно вимикається?

    Відповідь

    Дана ситуація виникла через неправильниий підбір автоматичного вимикача (не врахована ККД двигуна - на двигуні вказується його потужність, а не потужність його споживання від мережі), а також не враховано реальні параметри «розкиду мережі» (верхня та нижня заміряна межа по напрузі).

  • Питання 3:

    Що позначають великі латинські літери перед номіналом автоматичного вимикача?

    Відповідь

    Дані літери вказують на  часострумову характеристику відключення при короткому замиканні:

    А — 2,55 In ≤ 0,1с
    В — 3,0 In ≤ 0,1с
    С — 5,0 In ≤ 0,1с
    D — 8,0 In≤ 0,1с
    3,0I In≤ 0,01с
    -5,0 In≤ 0,01с
    8,0 In≤ 0,01с
    12,0 In≤ 0,01с
  • Питання 4:

    На всіх сучасних АВ спеціально виділений такий параметр, як граничний струм комутаці, який обчислюється тисячами ампер. Хоча навіть гіпотетично реальний струм в комутованих мережах бути не може. Чому його вказують?

    Відповідь

    Згідно МЕК 898-87 та ДСТУ-3025-95 цей параметр є одним з основних, він дозволяє визначити потенційний ресурс АВ.

  • Питання 5:

    Чому не можна застосовувати АВ на 63А і більше, DIN-рейкового типу в пластмасових ящиках?

    Відповідь

    В основі принципу захисту від тривалих струмових перевантажень закладений нагрівальний елемент - біметалічна пластина, відповідно, чим більше комутований струм, тим більша потужність виділяється на нагрів. Поліамідні корпуса АВ виготовляються з урахуванням цього нагріву, а ось отримати тонкостінні шафи з поліаміду щодо великих габаритів пов'язано з рядом труднощів, тому вони випускаються з менш термостійких пластмас.

  • Питання 6:

    Чому реле контролю напруги серії РН при світлодіоді, який світиться зеленим кольором іноді не комутує вихідну напругу (на вихідних клемах відсутня напруга)?

    Відповідь

    Цей ефект спостерігався в реле контролю напруги випуску до 2008 р. (електрична схема вдосконалена в лютому 2008 р). При відносно «не чисто» нулі, існуюча напруга на нейтральному проводі сприймалася компаратором нижнього порогу як занижена фазна, і він автоматично входив в невизначений стан. Для ліквідації такого ефекту необхідно провести профілактику ланцюга або встановити перед РН двополюсний автоматичний вимикач. Короткочасною перекомутацією АВ вводиться в вихідний робочий стан реле контролю напруги.

  • Питання 7:

    Які реальні межі по напрузі Пристрою Захисного Відключення з підсилювачем потужності (ПЗВ-2001)?

    Відповідь

    Робочий діапазон по напрузі ПЗВ з електронним підсилювачем від 175+245В.