This version of the page http://1991.vc/about/ (77.87.196.98) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2021-02-09. The original page over time could change.
Про інкубатор | 1991

Про інкубатор

ДИЗАЙНЕРИ НОВОЇ КРАЇНИ

1991 — перший в Україні некомерційний інкубатор, який допомагає перетворити тонни відкритих даних на реальні стартапи, що надають сервіси громадянам, бізнесу та державним органам.

У 1991 році Україна почала боротьбу за незалежність. Ця боротьба триває і досі. Сьогодні вперше за всю історію країни громадянське суспільство, ІТ-ринок та державні органи знаходяться по один бік в цьому змаганні. І це не боротьба один з одним, а спільний курс на краще майбутнє країни.

Всі знають про український чернозем та агробізнес, розвинену енергетику, інфраструктуру, але жоден з цих секторів не є дігіталізованим. Те ж стосується державних послуг для громадян, внутрішніх національних систем.

Разом з найталановитішими ІТ-патріотами України ми прагнемо надати нове цифрове життя найбільш недигіталізованим секторам економіки.

Головним здобутком української держави є дані – які державна машина систематично збирає та зберігає. Все, що всім нам потрібно – це API.

Вперше громадянські ІТ-напрацювання отримають шанс стати реальними стартапами, побудувати співпрацю з великими ІТ-компаніями, знайти спільну мову з міністерствами та муніципалітетами.

4 компоненти інкубатора

За кожним успішним проектом стоїть системна робота, спроби і поразки та плече наставника. Інкубаційні програми 1991 допомагають стартапам порозумітися з бізнесом та держсектором для створення спільних проектів, базованих на даних.

Галузеві розробки

для інфраструктури, агро, енергетики

Електронні сервіси

для громадян

Аналітичні системи

для держорганів та бізнесу

Smart City рішення

для муніципалітетів

ІСТОРІЯ ТА ФІЛОСОФІЯ 

1991 — проект, створений громадською організацією SocialBoost за підтримки міжнародних донорів, урядових організацій та бізнесу. В 2012 році SocialBoost починалася як серія хакатонів для ІТ-волонтерів та всіх небайдужих до України для створення цифрових сервісів на основі державних даних. За перші три роки існування ми провели 10 національних хакатонів та серію регіональних заходів. До активностей SocialBoost долучилося понад 1000 людей. Вони згенерували 800 ідей, з яких понад 20 проектів отримали фінансування.

Основний виклик — розвиток екосистеми відкритих даних. Організація SocialBoost розпочала цей процес у 2014 році. Ми створили Національний порталу відкритих даних на базі dKAN data.gov.ua, проведели адвокаційної кампанію законопроекту про відкриті дані та постанови Кабінету Міністрів України, створили міжвідомчі групи з відкритих даних та організували низку тренінгів для держслужбовців.

Теорія змін SocialBoost полягає в тому, що:

1

Має відбутися децентралізація процесу створення електронних сервісів. Для виникнення актуальних цифрових рішень необхідна синергія держави, громадянського суспільства та ІТ-ринку. Головне, що має забезпечити держава – доступ до даних через API.

2

Такі ключові галузі як агросектор, інфраструктура, енергетика не повністю реалізують свій потенціал через відсутність повноцінного цифрового бекграунду. Поява нових ІТ-рішень та B2B/B2C проектів матиме суттєвий вплив на ВПП та результативність антикорупційних ініціатив. І так має бути в кожному місті, в кожному селищі, адже локальні рішення мають глобальний вплив.

3

Існує три питання, що визначають відкритість держави до громадян та розробників. Як дані збираються? Як дані зберігаються? Як дані поширюються?
Наше бачення ідеальних відповідей: В цифровому вигляді. В хмарі. Безкоштовно через API.