This version of the page http://zib.com.ua/ua/news/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-12-31. The original page over time could change.
Правові новини за сьогодні. Закон і Бізнес

Новини 31.12.2020


Всі новини за:

Останні коментарі

Середня зарплата працівників апарату в 2021 році скоротиться на чверть
Секретар с/з Вам можливо і зрозуміло, а громадськість цього не ...
Іспанський сором
Аркадий что же это за суд ,если на него нет управы ? приня...
Суд постановив, що претензії АМКУ до виробника препарату «Протефлазід» є необґрунтованими
Олександр Не знаю, як там все насправді, але коли відчув у с...
Середня зарплата працівників апарату в 2021 році скоротиться на чверть
Редактор У таблиці вказана середня зарплата, у т.ч. секрета...
Читати всi

31.12.2020

11:09 Сьогодні Велика Британія виходить з ЄС. Тепер остаточно

Королева Великої Британії Єлизавета II видала так звану королівську санкцію законопроекту про майбутні відносини Великої Британії та Євросоюзу.

10:22 Податок на сонце

Альтернативні джерела енергії тільки здаються непопулярними. Насправді баталії навколо формування цього ринку та правил гри для іноземних інвесторів уже дійшли до КС. Та, схоже, це лише кома перед арбітражем.

09:35 Президентську стратегію розвитку судової системи супроводжуватимуть у ВРП

Після передачі на розгляд Президентові Стратегії сталого розвитку судової системи на 2021-2025 роки у Вищій раді правосуддя утворили робочу групу з питань реформування процесуального законодавства та законодавства про судоустрій і статус суддів.

08:57 Де більше хворіють судді та працівники (статистика ДСАУ)

Від початку карантину в Україні в місцевих, апеляційних судах, інших органах та установах системи правосуддя підтверджено 3706 випадків захворюваності на гостру респіраторну хворобу COVID-19.

30.12.2020

17:16 ЄСПЛ розглянув підстави тримання під вартою при екстрадиції

Сам по собі факт відповідності закону тримання особи під вартою в рамках екстрадиційних процедур є недостатнім. Рішення має відповідати критерію добросовісності.

16:22 Правдива підробка - все одно злочин, - ВС

Експертний висновок, що захворювання особи пов’язані з ліквідацією аварії на ЧАЕС, не спростовує фактів умисного подання підробки раніше. Такий висновок зробив ВС в постанові №334/7691/13-к, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

15:16 Тепер розвивати судову систему будуть стало

Чергова реформа системи правосуддя передбачає вирішення п'яти основних блоків питань: 1) доступ до правосуддя, 2) сам процес судочинства, 3) діяльність Верховного Суду, 4) незалежність і підзвітність, 5) кар'єра і відповідальність суддів.

14:25 Піар заради незалежності

Може так статися, що суспільство не матиме правильного уявлення про світ через брак інформації або викривлені новини. Судді проаналізували статистику сприйняття українцями їхньої роботи.

13:28 СБУ взялася за мікрокредитування

Одна з компаній-лідерів на ринку онлайн мікрокредитування неправомірно нараховує своїм клієнтам, які не змогли вчасно погасити кредитні зобов’язання, штрафні санкції та пеню у розмірі понад 300% від суми кредиту.

12:44 Приховування майна в заяві на отримання соціальної допомоги є шахрайством — ВС

Наявність механізму повернення надміру виплачених коштів не виключає притягнення до кримінальної відповідальності за шахрайство. Такий висновок зробив ВС в постанові №159/3357/18, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

12:05 У Чумака занепокоєні, як ЗМІ знайшли інформацію про кримінальну справу

Схоже, що оприлюднення інформації про те, що ДБР завело справу про шахрайство на колишнього заступника генпрокурора Віктора Чумака, викликало в останнього занепокоєння стосовно того, як ЗМІ дізналися про цей факт.

11:17 Справа Татарова: прокуратура відмовилася від запобіжного заходу

Прокуратура відкликала клопотання про обрання запобіжного заходу заступнику керівника Офісу Президента Олегу Татарову. Вищий антикорупційний суд України задовольнив це прохання.

10:43 У НЮУ ім. Ярослава Мудрого призначено ректора – наказ МОН

Відповідно до статті 42 Закону про вищу освіту Міністерство освіти і науки призначило строком на п’ять років ректора Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

09:57 Безкінечність трансформацій

Замість довгих обговорень — щирі привітання, замість переповненої зали — підключені користувачі мережі, замість скарг — оптимізм. Напередодні професійного свята адвокати підбивали підсумки й отримували нагороди.

09:02 У Президента пояснили підстави відсторонення Тупицького

Голову Конституційного Суду України Олександра Тупицького відсторонено від посади судді КС строком на два місяці відповідно до частини третьої статті 154 (Загальні положення відсторонення від посади) Кримінального процесуального кодексу.

08:31 З прийдешнім Новим роком!

Ось і добіг кінця 2020 рік. Звісно, не таким ми його бачили в новорічну ніч рік тому, не такі надії на нього покладали й не такі бажання загадували. Проте так сталось. І всі минулі випробування зробили нас сильнішими та мудрішими.

29.12.2020

18:26 Ситник спростував власні заяви щодо Микитася як викривача

Слова директора НАБУ про те, що екс-нарпдеп та відомий забудовник Максим Миктась має статус обвинуваченого у низці кримінальних справ, але не свідка і тим більше – не викривача, сьогодні фактично були спростовані ним самим.

18:12 Інколанс надає правову підтримку державному підприємству у сфері космічної галузі

Юридична компанія «Інколанс» надає правову підтримку та здійснює юридичний супровід Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» ім. М.Янгеля».

17:05 Президентська панацея

Судді та науковці в галузі права продовжують діалог для з’ясування реальних можливостей реанімувати судову владу. Бюджет-2021 очікувань не виправдав, тепер рятівний круг убачають у президентському законопроекті.

15:54 Необхідність залучення іноземних експертів та активістів до судової реформи: дані соціології

Одностайна підтримка громадянами України обов’язкового залучення представників громадського сектору до проведення кваліфікаційного оцінювання та конкурсних процедур щодо суддів є міфом.

14:35 Мінфін ігнорує звернення ВРП, - А. Овсієнко

Звернення Вищої ради правосуддя до Міністерства фінансів щодо недостатнього фінансування судової влади відверто ігноруються. Така позиція призводить до незабезпечення потреб органів правосуддя хоча б критично мінімальними обсягами видатків.

13:42 АПУ анонсувала у 2021 році волейбол, картинг і футбол для правників

Влітку 2021 року Асоціація правників України організує турніри з волейболу та картингу, а восени на членів АПУ чекає футбольне змагання.

12:58 У США портрети колишніх суддів визнали тиском на підсудного

В окрузі Фейрфакс штату Вірджинія адвокати угледіли явну несправедливість у тому, які портрети прикрашають зал засідань. І зажадали зняти їх, щоб обвинувачений не відчував себе незатишно.

12:07 Т.в.о. голови ДСАУ Людмила Гізатуліна:

Мінфін не розраховує обсягу видатків за напрямами, а повідомляє головному розпоряднику загальну суму в тих межах, які він може виділити в бюджеті. А вже сам державний орган має розподілити цю суму за видатками.

11:22 Приватних виконавців залучать до стягнення митних штрафів — проект закону

Подекуди кредитні зобов’язання влади йдуть на користь країні. Бо, якби не вимога Європейського Союзу, навряд чи Уряд погодився б розширити сферу діяльності приватних виконавців.

10:38 Як стягнути шкоду за розкрадений на штрафмайданчику автомобіль — позиція ВС

Відшкодовується шкода, завдана не тільки незаконним засудженням, арештом, обшуком, а й іншими діями, внаслідок яких особі заподіяно шкоду. Такий висновок зробив ВС в постанові №303/1776/19, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

09:54 Іспанський сором

Як зізнаються самі народні депутати, турборежим у роботі у них час від часу змінюється на турбостоп. Час сповільнюється, проблеми перекочовують із 2020 у новий 2021 рік.

09:04 Суддю вистежували за допомогою дрона

Одного разу суддя виявив, що над його обійстям щось літає. Придивившись, він зрозумів, що за ним стежать, і навіть виявив молодиків, які керували цією електронною пташкою. Вони виявились активістами.

28.12.2020

18:13 Чому чоловікові не варто дарувати на новий рік шкарпетки або бритву — поради експерта

Новий рік і Різдво — час для подарунків. Але як їх вибрати, наприклад, чоловікові, з яким ви нещодавно познайомилися, або просто старого друга?

17:20 Пільга зі сплати адвокатського внеску: як отримати

Радою адвокатів України (рішення №22/2020) було встановлено категорії адвокатів, які звільняються від сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

16:45 Як захистити адвокатську таємницю в смартфоні клієнта дослідив ЄСПЛ

Коли інформація, що містить адвокатську таємницю, зберігається у сейфі адвоката, то механізм її захисту є більш-менш зрозумілим. Але якщо інформація знаходиться у смартфоні клієнта, наприклад, листування у зв’язку із отриманням правничої допомоги?

15:53 Не карантином єдиним

Кожен рік ми запам’ятовуємо за якоюсь яскравою подією у суспільному або особистому житті. 2020-ий, безумовно, увійде в історію як рік карантину та локдауну. Але ж не тільки цим жив світ, країна та українські юристи.

14:55 Представник без посвідчення адвоката засумнівався у професійності судді

Юриста не допустили до засідання, адже він не має статусу адвоката. У відповідь він висловив обурення, що служитель Феміди, перш ніж отримати посаду, не був безробітним.

14:01 Розгляд справи Татарова знову відклали - не з’явилися прокурори

Вищий антикорупційний суд України знову відклав розгляд питання обрання запобіжного заходу у справі проти заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова.

13:41 Суд постановив, що претензії АМКУ до виробника препарату «Протефлазід» є необґрунтованими

Господарський суд м.Києва скасував усі претензії Антимонопольного комітету до НВК “Екофарм” — виробника противірусного препарату “Протефлазід”.

12:24 Кваліфікаційне задзеркалля

Історія із «прокурорським десантом», коли головний військовий прокурор Анатолій Матіос та його півтора десятка підлеглих здобули адвокатські свідоцтва у Кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури Волинської області, отримала цікаве продовження.

11:37 Як оскаржити генеральний план населеного пункту — позиція ВС

Здатність правового акта поширювати свою чинність хоч і на певне коло, але неперсоніфікованих осіб є ознакою нормативності. Такий висновок зробив ВС в постанові №504/2797/16-а, текст якої друкує «Закон і Бізнес».

10:41 В НБУ визначилися, як перевірятимуть керівників банків

Національний банк деталізував процес перевірки відповідності керівників банків та кандидатів на керівні посади вимогам щодо професійної придатності під час карантину.

09:55 Партнер GOLAW Катерина Манойленко:

Необхідно чітко розмежовувати порушення, учинене суддею умисно або внаслідок грубої недбалості, від порушення, зумовленого іншими факторами, наприклад надмірним навантаженням.

08:46 Анонс правових подій тижня 28 — 29 грудня

У цей передноворічний тиждень Вища рада правосуддя визначиться з призначеннями і відрядженнями, друга дисциплінарна палата розгляне скарги. ВША проведе корисні курси та онлайн-трансляції, а АПУ — онлайн-дискусію щодо спортивного арбітражу.

Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича