This version of the page http://knukim.edu.ua/indijska-filosofiya/ (195.242.161.214) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-10-31. The original page over time could change.
Індійська філософія
Ліцензія МОН України, наказ № 116-л від 02.06.2017 р.

Індійська філософія

Дата: 26.04.2019 | Рубрика: Новини

У видавництві «Фоліо», яке є найбільшим видавництвом України, в серії навчальних посібників для закладів вищої освіти вийшов друком посібник «Індійська філософія». Книгу підготували до друку викладачі КНУКіМ (Катерина Михайлівна Кириленко) та КНУ ім. Т. Шевченка (Тарас Петрович Кононенко і Ганна Василівна Гнатовська). Посібник є результатом навчальної та наукової співпраці двох університетів, а також взаємодії КНУКіМ з Посольством Індії в Україні і Надзвичайного та Повноважного Посла Індії в Україні пана Маноджа Кумара Бхарті.

У вересні-листопаді 2017 року Кафедра філософії КНУКіМ, Кафедра історії філософії КНУ ім. Т. Шевченка за співучасті Посольства Індії в Україні провели серію науково-методичних семінарів, у яких активну участь брали студенти, магістри та аспіранти КНУКіМ. Навчальний посібник відтворює досвід цієї співпраці і знайомить читачів з проблематикою індійської філософії в діалоговій формі, що відображає спосіб існування знань та пошуку філософських істин цієї національною школою філософування.

Контент-мейкером заходу була співавтор посібника на час його створення – магістр філософії, а нині аспірантка філософського факультету КНУ ім. Т. Шевченка Аліна Кирієнко. Вона поділилась цікавим досвідом колаборації викладачів та студентів у процесі роботи над виданням.

«Даний навчальний посібник є унікальним інноваційним виданням, – зазначила Катерина Михайлівна Кириленко. – Він є прикладом трансдисциплінарного освітнього досвіду, у результаті якого виникає абсолютно новий науковий продукт, що долає традиційні академічні рамки, виходить за межі існуючих дисциплін і створює новітній мультидисциплінарний освітній контент».

Текст посібника містить QR-коди, котрі відсилають читача до відтворення живої атмосфери науково-методичних семінарів, яка зафіксована на YouTube і яку у формі літературного науково-популярного тексту подають автори посібника.

Частина тексту посібника подається англійською мовою. Тож читачі можуть ознайомитися з викладом головних концептів індійської філософії в оригіналі, у якому переважним чином нині їх протрактовують носії цієї традиції.

Наприкінці посібника автори подають словник наукових термінів індійської філософії, що висвітлюються в книзі і які є репрезентативними для вивчення філософії Індії. Словник містить тлумачення термінів, подає їх етимологію у санскриті та в англійській мові.

Організатор презентації посібника – доктор філософських наук, доцент, завідувач Кафедри історії філософії КНУ ім. Т. Шевченка Тарас Петрович Кононенко зазначив важливість диференціації сказаного, почутого та записаного у пошуку і творенні філософських змістів, висвітлив концептуальні засади видання.

На презентацію завітали представники Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України Юрій Завгородній та Сергій Капранов, які високо оцінили посібник та зазначили, що він є унікальним україномовним навчальним виданням з вивчення індійської філософії, що не має аналогів.

Автори посібника розробили та презентували цілісну методологію письмової фіксації живого слова та мовленнєвого філософського дискурсу. Цю методологію представлено у науково-методичному посібнику «Філософія індійської культури», який попередньо підготували до друку і презентували учасникам заходу.

Автори навчального посібника висловили щиру подяку за співробітництво Посольству Індії в Україні, Надзвичайному та Повноважному Послу Індії в Україні Маноджу Кумару Бхарті, помічнику пана Посла Вадиму Пономарьову і передали їм у подарунок примірники книги. Тож навчальний посібник незабаром помандрує до Індії, адже каденція пана Посла наразі добігла завершення.

Студенти КНУКіМ можуть користуватися зазначеним виданням в науковій бібліотеці КНУКіМ як у читальній залі, так і на абонементі. Завідувач Кафедри філософії Катерина Михайлівна Кириленко передала частину авторських примірників до книгозбірні університету. Всі охочі також можуть придбати книгу в книгарнях видавництва.

А студенти та магістри КНУКіМ, які на науково-методичних семінарах брали активну участь в обговореннях, зможуть на сторінках посібника прочитати не лише власні питання, але і побачити власні імена та прізвища.

Посібник буде цікавий не лише тим, хто цікавиться індійською філософією, але й тим, кого цікавить досвід крос-культурної комунікації та культурної дипломатії. І він з нетерпінням чекає на своїх читачів!

Контакти