17 Жовтня 2020 року 12:07

 

ЗВІТ ПРО РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ЛЬВІВСЬКОЇ ТПП У 2019 РОЦІ

Впродовж 2019 року Львівська ТПП активно виконувала свої статутні обов’язки. Діяльність велась відповідно до “Плану розвитку ЛТПП 2017-2020”. Особливу увагу приділено підтримці і розвитку послуг для бізнесу, розвитку жіночого підприємництва, соціальній відповідальності бізнесу, навчанню.

Станом на 01 січня 2020 року Львівська ТПП об’єднує 463 підприємств і підприємців Львівщини, понад 3700 підприємств-клієнтів користуються послугами Палати, в ЛТПП працює 43 висококваліфікованих працівники.

Головними завданнями в діяльності ЛТПП за звітний період було представництво інтересів місцевих підприємств, розвиток підприємництва в регіоні, розвиток міжнародної економічної кооперації: підтримка експорту, реалізація міжнародних проектів, а також промоція, жіноче підприємництво, соціальна відповідальність бізнесу, екологія та бізнес, надання послуг українським та іноземним компаніям і підприємцям.

 

КЛЮЧОВІ ПОДІЇ:

ХІХ Міжнародний Економічний Форум у Львові «Invest In Lviv Region»

31 жовтня – 1 листопада ЛТПП взяла участь у заходах ХІХ Міжнародного Економічного Форуму у Львові «Invest In Lviv Region».

31 жовтня Львівська ТПП провела Контактну біржу «Сучасні інструменти для малого та середнього бізнесу».

На заході виступив Президент Львівської ТПП Дмитро Афтанас, Віцепрезидентка Жіночої Ділової Палати України, Голова правління Благодійного фонду “Із янголом на плечі”, коуч Ірина Плахтій,  Президентка «Української Академії інтегративної медицини», член Європейської медичної асоціації, Амбасадорка Міжнародної амбасади жінок-підприємниць Розалія Кобилянська, а також HR-консультант, коуч, авторка програми «Гармонія рішень, планів, можливостей» «Спілки Жінок Львівщини» Галина Бордун.

Артур Торський – експерт Консорціуму “Enterprise Europe Network-Ukraine Consortium” представив можливості для малого й середнього бізнесу, які надає Мережа Європейський Підприємств “Enterprise Europe Network” як найбільший комунікаційний майданчик для співпраці з Європейським Союзом. Він розповів, як правильно заповнювати профіль у мережі EEN, дав конкретні поради та наводив приклади для ефективної роботи в Мережі. Також Артур Торський презентував учасникам Контактної біржі  “Європейську програму для Молодих Підприємців EASME”.

1 листопада торгово-промислова палата виступила співорганізатором панелі ХІХ МЕФ «Експортний потенціал Львівщини в системі євроінтеграційних процесів»

В рамках панелі засідання пройшли у 2 секціях «Тренди експортної політики на національному та міжнародних ринках» і «Регіональна експортна стратегія», на якій виступили Володимир Коруд, віцепрезидент Львівської промислово-торгової палати, та Галина Перепилиця, сертифікований консультант та тренер у сфері експортного маркетингу та експорту до ЄС з ТПП України.

Були проведені презентація «Експорт машинобудівної продукції з України: тенденції світового ринку та інструменти підтримки» Володимира Власюка, директора ДП «Укрпромзовнішекспертиза», презентація «Нові правила у зовнішній торгівлі Інкотермс-2020» представниками УНК МТП. ЛТПП спільно з ТПП України організували в рамках Форуму майстер-клас  «Хочете маркувати продукцію знаком CE ? Доведіть, що вона безпечна!».

МЕП-Львів

Активно працювала заснована за підтримки Проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» Німецького товариства співпраці GIZ GmbH «Мережа енергоефективних підприємств Львівщини» (МЕП-Львів) до якої входять 11 промислових підприємств Львівської області

13 лютого пройшла Друга робоча зустріч пілотної Мережі МЕП-Львів, яку приймала відома кавова компанія «Галка». Керівництво цієї компанії приділяє увагу питанням енергоефективності і сподівається за допомогою участі в Мережі виявити додатковий потенціал енергозбереження.

11 квітня відбувся плановий моніторинговий візит донора проекту – Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини, який пройшов на базі підприємства-члена МЕП-Львів – компанії «Галка». до складу моніторингової делегації входили: Уповноважений представник з питань співробітництва з Україною Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку ФРН Крістіан Абштайн, Уповноважений представник з питань співробітництва та розвитку Посольства ФРН в Україні Йоханнес Допффель, Директор проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» GIZ GmbH Рікардо Кюльхайм, представники носія мережі – Львівської ТПП, експерти й консультанти проекту.

7 червня на одному з провідних біотехнологічних підприємств України – ПрАТ «Компанія Ензим», відбулося Третє засідання Мережі енергоефективних підприємств Львівщини, яке було особливо важливим – на ньому відбулося Офіційне підписання енергоефективних зобов’язань компаній-членів МЕП-Львів. У зустрічі взяв участь перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, Президент ТПП України Геннадій Чижиков, Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, Президент Львівської ТПП Дмитро Афтанас, заступник директора департаменту стратегічного розвитку Держенергоефективності Тамара Буренко, Директор проекту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» GIZ GmbH Рікардо Кюльхайм, Заступник директора департаменту охорони довкілля міста Фрайбург (Німеччина) Ральф Церінґер. На засіданні підвели попередні підсумки проекту «МЕП-Львів» за половину часу його роботи:

  • проведені енергоаудити згідно зі стандартом ISO 50002 на всіх 11 підприємствах нашої Мережі, результати представлені та передані підприємствам у формі звітів;
  • відбулися три мережеві зустрічі на території компаній-членів Мережі: ТОВ «Галка», ПрАТ «Ензим», ТОВ «Молочна компанія «Галичина» ;
  • урочисто, в присутності Першого заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України, представників GIZ GmbH, керівництва області усіма компаніями-учасниками підписані «Спільні цілі з енергозбереження»;
  • моніторинг впровадження енергозберігаючих заходів ведеться за допомогою електронної платформи leenize, що дозволяє відслідковувати ефективність кожного заходу;
  • на прикладі нашої пілотної Мережі ведеться підрахунок ефективності такої моделі роботи з метою клопотання до державних органів про подальшу підтримку в рамках загальнодержавних програм з енергоефективності.

21 серпня на ТОВ «Молочна компанія «Галичина» пройшла Четверта робоча зустріч МЕП-Львів. Особливістю цієї зустрічі стало обговорення ефективних системи охолодження: кондиціонерів та технологій промислового охолодження.

13 листопада П’яте засідання Мережі енергоефективних підприємств Львівщини на ПрАТ «Миколаївцемент». На зустрічі обговорювалися питання рекуперації тепла (використання відпрацьованого тепла).

27 листопада в Києві пройшла Щорічна конференція Проєкту «Консультування підприємств щодо енергоефективності» «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ НА ПІДПРИЄМСТВАХ: МОЖЛИВОСТІ ТА РІШЕННЯ», яку організували Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Міністерство енергетики та захисту довкілля України, Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України та Німецьке товариство співпраці GIZ. На конференції в рамках панелі «Навчальні мережі енергоефективності (LEEN) в українських реаліях: хто готовий долучатися до проекту та як подолати перепони» віцепрезидент Львівської ТПП Володимир Коруд представив досвід залучення підприємств до навчальної мережі енергоефективності.

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

На кінець звітного періоду Львівська Торгово-промислова палата має підписані та діючі 54 угоди про співпрацю з зарубіжними торгово-промисловими палатами та підприємницькими об’єднаннями з 25 країн світу. У 2019 році Львівська ТПП підписала угоди про співпрацю з Палатою торгівлі та промисловості «ІТАЛІЯ УКРАЇНА» і Вільнюською торгово-промисловою і ремісничою палатою Литовської Республіки.

Львівська торгово-промислова палата розвиває стосунки не лише з палатами країн світу, але й з конкретними фірмами. Для кращого ознайомлення львівських підприємств з продукцією та можливостями іноземних фірм i налагодження ділових стосунків з ними палата організовує зустрічі з делегаціями зарубіжних країн за участю підприємців Львівщини.

В звітному періоді було прийнято більше 20 іноземних делегацій та окремих представників закордонних дипломатичних, владних та бізнесових кіл, серед них:

  • Італійська делегація на чолі з Рікардо Ферретті, президентом Палати Торгівлі та Промисловості «Італія Україна»;
  • Представники американської ТПП (Наталія Чернова, Юлія Стельмах);
  • представники Шауляйської ТПП на чолі з президентом Альфредасом Йонушкою;
  • делегація з Грузії на чолі з Послом Гела Думбадзе;
  • Генеральний Консул РП у Львові Р.Вольські з керівником Бюро Агенції інвестицій та торгівлі п. Кароль Кубіца;
  • Італійська делегація на чолі з п. Рікардо Ферретті, Президентом ПТПІУ;
  • представники литовської делегації жінок-підприємниць, які співпрацюють з Шауляйською ТПП;
  • Турецька делегація з м. Ташкопрю;
  • делегацією Литви на чолі з Надзвичайним і Повноважним Послом Литви в Україні Маріусом Януконісом та Президентом Вільнюської ТПП Сігітасом Леонавічюсом;
  • Консулом Чеської Республіки у Львові п. Владіміром Кадлецем;
  • італійська делегація на чолі з Paolo Corvo, фірма «Italiano VERO»;
  • Президентом Польсько-Української Господарської Палати Яцеком Пєхотою;
  • підприємці з Баварії (Німеччина) на чолі з паном Міхаелем Мюллером;
  • делегація на чолі з п. Франческою Баллалі (Італія);
  • делегація підприємців з Монголії;
  • інші.

 

ІНШІ ЗАХОДИ

14 травня спільно з «Дреберіс ТОВ» провели Німецько-Український коопераційний захід «Сталий розвиток мобільності транспорту, громадського транспорту та складської логістики», в рамках якого пройшли В2В зустрічі з 14 німецькими компаніями, а також пройшов Семінар з представниками місцевої промисловості та органів влади.

26 червня Львівська ТПП надавала підтримку Львівській облдержадміністрації у проведенні   Інформаційної конференції  «Баварія – Ваш надійний партнер  для кооперації та ведення бізнесу  в Центральній Європі», де Німецько-Українська Промислово-торговельна Палата представила інвестиційні  й торгові можливості Баварії для українського бізнесу.

17 вересня Львівська торгово-промислова палата спільно з Промислово-Торговою Палатою в Кракові (Польща) організувала бізнес-зустріч  та двосторонні переговори підприємців Республіки Польща з представниками ділових кіл Львівщини. У зустрічах взяли участь 6 польських компаній і представники 15 українських.

17 жовтня спільно з ТПП України й Асоціаціїєю «ЗЕД» за підтримки програмам USAID (США) та GIZ (Німеччина) провели Міжнародну конференцію з питань торгівлі та логістики з країнами Центральної Азії, яка пройшла 17 жовтня у Львові.

Представники урядів і бізнесу Казахстану, Узбекистану, Киргизії і Таджикистану у Львові вивчали можливості використання потенціалу Львівщини для співпраці з Європою. Проект реалізується програмами USAID (США), GIZ (Німеччина), а також Міністерством фінансів та  Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державної митної служби України, ТПП України, Львівської торгово-промислової палати, Асоціації «ЗЕД».

Український бізнес та представники державних органів і провідних компаній країн Центральної Азії змогли ознайомитися з останніми змінами в митній політиці України, напрямками реформування митних органів, актуальними питаннями розвитку транзитного потенціалу країни, розвитком ринку заморожених фруктів та овочів, перспективними напрямками економічної співпраці з країнами Центральної Азії.

Зокрема, представники Мінфіну України  представили майбутні можливості для запровадження «права бути почутим» та удосконалення процедури оскарження рішень митниці, новітні сервіси для міжнародної торгівлі, запровадження автоматизованого митного оформлення, майбутні спрощення для надійних компаній. Цікаво було почути про розгортання програми авторизованих економічних операторів та режиму спільного транзиту.

Віцепрезидент Львівської ТПП Володимир Коруд представив учасникам конференції можливості нашої палати для підтримки діяльності компаній з країн Центральної Азії в Україні та потенціал Львівщини для їх виходу на європейські ринки.

Під час перебування на Львівщині учасники конференції відвідали найбільший гуртовий ринок сільськогосподарської продукції «Шувар» наймасштабніший в Західному регіоні Україні оптовий ринок сільськогосподарської продукції, а також пункт пропуску «Краковець-Корчова» на українсько-польському кордоні, підприємства з переробки фруктів “Галфрост” та “Грін Плант”, логістично-складську компанію “ЛЕВ”.

4 листопада спільно з Посольством Литовської Республіки в Україні та Почесним Генеральним Консульство Литви у Львові Львівська торгово-промислова  палата провела Українсько-литовський бізнес-форум.

Форум відкрили Надзвичайний і Повноважний Посол Литовської Республіки Марюс Януконіс, начальник управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Роман Матис, президент Львівської торгово-промислової палати Дмитро Афтанас та президент Вільнюської торгово-промислової та ремісничої палати Сігітас Леонавічус.

Дмитро Афтанас та Сігітас Леонавічус підписали Угоду про співпрацю між Львівською  торгово-промисловою палатою та Вільнюською торгово-промисловою і ремісничою палатою.

Львівські й литовські підприємці провели переговори у трьох панелях – “Енергетика”, “Інфраструктура” та”Освіта”.  У Форумі взяли участь 10 компаній з Литви та близько 30 з Львівської області.

 

НАВЧАННЯ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Для підприємців і працівників львівських підприємств ЛТПП організовувала майстер-класи і тренінги:

28 лютого – Майстер-клас від Людмили Калабухи на тему «Cамопрезентація, яка приносить гроші онлайн та офлайн»;

9 квітня – Майстер-клас від Людмили Калабухи на тему «Робота із запереченнями клієнтів»;

4 липня – Тренінг від Людмили Калабухи «Продажі та переговори по телефону: що приносить гроші, а не стрес»

 

12 квітня – ЛТПП спільно з Українським Консорціумом Європейської мережі підприємств (EEN-Ukraine Consortium) провела Інформаційний день на тему «Можливості для підтримки бізнесу та інновацій».

Під час Інфодня експерти EEN-Ukraine Consortium та консультанта EEN Львівської ТПП презентували для 70 учасників роботу консорціуму та його діяльність в Україні, як стати клієнтом мережі і як самостійно працювати у системі EEN (правила заповнення запитів та пропозицій для створення профілю у системі).

Крім того,  були представлені можливості і досвід співпраці в мережі EEN у різних сферах:

  • започаткування експорту
  • відкрити свій бізнес
  • жінки в бізнесі
  • ІТ-сектор та його перспективи на світовому ринку
  • вплив науки та інновацій на формування нового виду бізнесу

Була презентована Європейська програма для молодих підприємців EASME та надана інформація про написання за цією програмою.

11 листопада Комітет з питань ресторанного бізнесу та харчової промисловості ЛТПП провів Круглий стіл «7 принципів НАССР (ХССП)», у якому взяли участь більше 20 учасників.

16-17 грудня Львівська торгово-промислова палата спільно з ТПП України за підтримки GIZ провела тренінг «Як довести, що Ваша продукція відповідає технічним вимогам ЄС».

Програмою тренінгу для учасників – представників виробничих компаній навчали важливим навикам і вмінням:

– визначати застосовні вимоги до безпечності своєї продукції,

– оцінювати ризики для споживачів,

– визначати придатні для мінімізації ризиків стандарти,

– як складати технічний файл і декларацію про відповідність,

– як маркувати свою продукцію.

Тренерами виступили фахівці ТПП України – сертифіковані консультанти і тренери з експорту до ЄС і технічної відповідності.

 

ЖІНОЧЕ ПІДПРИЄМНИЦТВО

Жіноча Ділова Палата України

2019 рік у Львівській торгово-промисловій палаті став роком становлення нового надзвичайно важливого напрямку діяльності – підтримки жіночого підприємництва. Створений минулого року однойменний Комітет швидко наповнився великою кількістю активних ділових жінок, висококласних професіоналів в  управлінській сфері та бізнесі, в результаті чого на базі Комету була створена Жіноча Ділова Палата України – постійний консультативно-дорадчий орган Львівської ТПП, утвореним з числа жінок-підприємців Львівщини, жінок – представників підприємств з метою сприяння розвитку жіночого підприємництва в Україні.

Діяльність Жіночої Ділової Палати України спрямована на розвиток жіночих ділових ініціатив та підприємництва, самореалізації жінок, посилення їх ролі та впливу на економічну, політичну і соціальну складові життя суспільства, формування ділових зв’язків жінок-підприємниць Львівської області з представницями бізнесу інших регіонів та інших країн світу.

Деякі заходи, які провела ЖДПУ:

23 квітня відбулася презентація програми «Жінки у бізнесі». Відбулась презентація програми, що спеціально орієнтована на малі та середні підприємства, очолювані жінками. Спікерами були представники Європейського банку реконструкції та розвитку, фінансові партнери програми та менеджмент Банку Львів, який представив нові перспективи у фінансуванні бізнесів, очолюваних жінками.

05 вересня Жіноча Ділова Палата провела Міжнародну Жіночу Бізнес-Асамблею. Львівська торгово-промислова палата спільно з Торгово-промисловою палатою м. Шауляй (Литва) в рамках офіційного візиту до Львова організували Міжнародну Жіночу Бізнес-Асамблею, в рамках якої відбулося представлення Жіночої Ділової Палати України, а також бізнес-зустрічі та переговори  підприємців Литви з представниками ділових кіл Львівщини.

25 листопада пройшов ІІ Всеукраїнський жіночий форум в Києві «Жінка як носій цінностей для майбутніх поколінь». Спікерами Форуму були відомі жінки бізнесу, політики та соціальної сфери. Підтримали Форум представники впливових українських та іноземних жіночих організацій,  підприємницькі асоціації. Ключовою подією Форуму була  презентація Жіночої Ділової Палати України. У Форумі взяв участь Президент ТПП України Геннадій Чижиков.

17 грудня Жіноча Ділова Палата Львівської ТПП провела Вечір спільноти «Жіночої Ділової Палати України» в Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за участі представників жіночого руху зі Львова й  Києва, відомих артистів, представників влади області й міста Львова, церкви.

 

ДІЛОВІ МІСІЇ

Львівською ТПП були організовані ділові поїздки:

  • на Міжнародну меблеву виставку «IMM Сologne 2019», 14.01 – 19.01.2019 року, м. Кельн, Німеччина (4 особи);
  • на Міжнародну виставку «Rema Days 2019» з 12-14.02.2019 року, м. Варшава, Польща (6 осіб);
  • на Міжнародну текстильну виставку «Bursa textile show 2019», 02.04 – 04.04.2019 року в м. Бурса, Туреччина (4 особи);
  • на Міжнародну виставку «Mushroom Days 2019», 20.05- 25.05.2019,  в м. Гертогенбош, Нідерланди (7 осіб);
  • на Міжнародну виставку «China Home Life Show 2019», 29.05. – 31.05.2019 року, м. Варшава, Польща (45 осіб);
  • на Ділові зустрічі з каменеобробними підприємствами, 16.06 – 22.06.2019 р., м. Краків (3 особи);
  • Двосторонні зустрічі з чеськими підприємствами, 1-4.10.2019 р., м. Усті-над-Лабем, Чеська Республіка (14 осіб);
  • на Міжнародну текстильну виставку «Fast Textile», 19.11.2019 – 22.11.2019 р., м. Варшава, (6 осіб).

 

МІЖНАРОДНІ ПРОЕКТИ:

SES

Представництво Програми Старших експертів SES (Німеччина) надає послуги для місцевих компаній та підприємців залучення фахових німецьких експертів для консультування бізнесу. У 2019 році були залучені експерти для 12 підприємств західного регіону України, серед яких: Львівський державний коледж харчової та переробної промисловості, Лікувально-оздоровчий комплекс «Діана», Світовир, Тов «Грегорі», Едельвіка, «Эн Си Інжиніринг Україна, Клуб Рослин,  Рубікон-Інтер, Фітофарм Трейд).

Експерти ЛТПП брали участь у розроблені процедури засвідчення документів, пов’язаних із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності (документів комерційного характеру). Зараз така послуга надається спеціалістами управління міжнародних економічних зв’язків. За 2019 рік було засвідчено 101 документ за затвердженою ТППУ методикою.

 

Львівська ТПП тісно співпрацює з українськими державними і недержавними структурами у галузі розвитку міжнародних економічних зв‘язків на регіональному і міжрегіональному рівнях, зокрема: з Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською обласною радою, Львівською міською радою, Львівською митницею, Комітетом підприємців Львівщини,  Асоціацією роботодавців Львівщини, Західноукраїнським відділенням Європейської Бізнес-Асоціації, Клубом ділових людей, Асоціацією Професійних Митних Посередників, Громадською Спілкою «Асоціація Будівельників «Будіндустрія».

 

ЛТПП співпрацює з українськими дипломатичними представництвами за кордоном і посольствами та торговельно-економічними місіями іноземних держав, акредитованих в Україні. Зокрема Палата підтримує тісні стосунки з Посольствами України в Лівані, Польщі, Генеральними Консульствами України в Кракові, Любліні, Гданську. Також з генеральним і торговим консульствами Польщі та Чехії у Львові, посольствами, консульствами та комерційними або торговими відділами посольств США, Канади, Бельгії, Франції, Німеччини, Австрії, Угорщини, Великобританії, Латвії, Литви, Швейцарії, Південно-Африканської Республіки, Фінляндії, Мексики, Кореї, Аргентини в Україні. Активне співробітництво здійснюється з Комерційною службою Посольства США в Україні, Британсько-Українською Торговою палатою, Німецько-Українською Промислово-Торговельною Палатою, Торговим відділом Посольства Австрії в Україні, Бюро у Києві Польської Агенції з інвестицій та торгівлі, Почесними консулами у Львові – Австрії, Німеччини, Франції, Нідерландів, Ізраїлю, Канадсько-Українською Торговою Палатою, Польсько-Українською Господарською Палатою, Французько-Українською торговою палатою.

 

ПІДТРИМКА ЕКСПОРТУ

Другий «Львівський експортний форум»

14 березня ЛТПП провела Другий «Львівський експортний форум».

У Форумі взяли участь більше 130 експертів, підприємців, представників ділових кіл та державних установ, відповідальних за розвиток та промоцію українського експорту.

З вітальними словами виступили Президент Львівської ТПП Дмитро Афтанас, голова Львівської ОДА Олег Синютка, Директор Державної установи  «Офіс з просування експорту України» Андрій Демчук, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Павел Пешек, Директор Державної установи «Офіс з просування експорту України» Андрій Демчук, Голова Правління Міжнародної асоціації турецьких і українських бізнесменів TUID Бурак Пехліван.

Особливістю ІІ Львівського експортного форуму стала можливість всім учасникам брати участь в обговоренні виступів, дискутувати та активно коментувати доповіді і виступи. Ольга Гвоздьова представили реформований «Офіс з просування експорту», який з проектного консультаційного центру при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України став державною організацією. У виступах представники Офісу показали реальні нові можливості, які дає Офіс для українських експортерів. Заступник голови Львівської ОДА Роман Филипів   відзначив успішний старт «Школи експортера», яку започаткували Львівська ТПП, ЛОДА, НУ «Львівська політехніка» та !Асоціація професійних митних посередників» і яка надає допомогу підприємцям розпочати експорт.

Голова Правління Міжнародної асоціації турецьких і українських бізнесменів TUIDБурак Пехліван, Генеральний директор ТОВ «ДЕІНТЕРНАЦІОНАЛЬ» Німецько-Української Промислово-Торговельна Палати Сергій Лісніченко, Виконавчий директор Канадсько-Української Торгової Палати та експерт Канадсько-українського проекту підтримки торгівлі та інвестицій CUTIS Емма Турос представили можливості для двостороннього економічного співробітництва та підтримки експорту до Туреччини, Німеччини й Канади.

Нові можливості для фінансування експорту та супроводу і підтримки експортних поставок представили Дмитро Ткаченко з «Креді Агріколь Банку», Володимир Вовк з «Банку «Львів» та Віталій Шваюк з «Райффайзен Банк Аваль». Крім того, маловідомі для підприємців регіону можливості фінансування експорту через міжнародні аграрні розписки представив Ігор Дудка – експерт проекту Міжнародної фінансової корпорації IFC «Аграрні розписки в Україні».

Окрема панель Форуму була надана представникам успішних експортних підприємств Львівщини:  Назар Кміть (ТМ «Мукко»), компанія якого виробляє надзвичайної якості сири, які нещодавно розпочали експорті поставки, та Руслана Римарська з ТМ «Смакулі», яка повернулася з виставки в Японії, участь у якій була виборена на конкурсі JETRO – японської організації сприяння розвитку зовнішньої торгівлі.

На Форумі пройшли успішні ділові переговори з потенційними постачальниками для мереж роздрібної торгівлі в Чехії з представниками чеських компаній  Lavtor Group s.r.o.та REGIONALL EXPRESS s.r.o.

У 2019 році продовжував і розвивав свою діяльність Центр підтримки експорту Львівської ТПП.

Впроваджується використання інструментів Мережі європейських підприємств EEN. В ЛТПП працює експерт Консорціуму EEN-Ukraine, який надає допомогу і підтримку місцевим підприємствам у пошуку партнерів, ринків збуту. Зараз в Мережі EEN зареєстровано 7 профілів львівських компаній, деякі з них мають біля 10 запитів від потенційних партнерів щомісяця.

Надані консультації та інформація для 20 українських компаній  щодо:

  • імпортних процедур харчових продуктів до ЄС, Китаю, Польщі, Німеччини,
  • сертифікації технічної продукції в країнах ЄС,
  • оцінки ризиків поставки продукції на закордонні ринки;

а також пошуку ринків збуту швейних виробів, морозива, поставках техніки й обладнання, керамічних виробів.

17 вересня пройшов перший модуль «Школи експортера для початківців 2019».

Проект «Школи експортера», який започаткували Львівська торгово-промислова палата спільно з Львівською облдержадміністрацією, Національним університетом «Львівська політехніка» та Асоціацією Професійних Митних Посередників, показав свою актуальність і успіх, у першу чергу завдяки наданню практичних навичок для виходу на зовнішні ринки для успішного продажу своїх товарів за кордон.

В рамках курсу «Школи експортера для початківців» 2019 відбулося 8 модулів:

  1. Попередній відбір цільових ринків та їх маркетингове дослідження.
  2. Розроблення експортної стратегії експортера-початківця
  3. Тарифні та нетарифні засоби регулювання експорту
  4. Митне оформлення експортних операцій та набуття статусу уповноваженого (схваленого) експортера
  5. Умови сертифікації товарів та міжнародні обмеження
  6. Ціноутворення в експортній діяльності на умовах Інкотермс та фінансово-економічне обґрунтування ефективності експорту
  7. Особливості оподаткування та валютне регулювання експорту
  8. Особливості експортних контактів

До викладання в «Школі експортера 2019» були залучені лектори з Торгово-промислової палати України, Львівської торгово-промислової палати, НУ «Львівська політехніка», Львівського торгово-економічного університету, практикуючі експерти й підприємці.

1 листопада Сертифікати про завершення курсу «Школи експортера 2019» вручив голова Львівської облдержадміністрації М. Мальський під час ХІХ Міжнародного Економічного Форуму у Львові.

 

 

ПРОМОЦІЯ БІЗНЕСУ

У 2019 р. працівники Управління з питань комунікації та організаційного забезпечення брали активну участь у проведенні власних заходів, а також у заходах, які реалізовували Львівська обласна адміністрація, міська рада Львова, міжнародні організації, асоціації та інші партнери. Поряд з цим, група зв’язків з громадськістю та рекламно-видавничих послуг забезпечували інші структурні підрозділи належною інформаційною продукцією.

У 2019 році опубліковано 4 випуски журналу «Зовнішньоекономічний кур’єр».

Проведено медіа-кампанії  заходів, які організовувала палата. Зокрема – Другий Львівський експортний форум (14 березня), Всеукраїнський Другий Діловий Жіночий Форум (19 квітня), П’ятий Форум енергоощадності (23 травня), Загальні Збори членів Польсько-української господарчої палати (21 травня), Міжнародна Жіноча Бізнес-Асамблея (5 вересня), cекція «Сучасні інструменти для малого та середнього бізнесу» та панель «Експортний потенціал Львівщини в системі євроінтеграційних процесів», що проходили в рамках Міжнародного економічного Форуму (31 жовтня – 1 листопада).

Проведено Бізнес-сніданок «На варті довіри» з актуальних питань PR (27 березня), організовано V Міжнародну конференцію «Соціальна відповідальність бізнесу» та виготовлено відеозвіт про подію. Підписано Декларацію для вирішення проблем гендерної дискримінації у Центрі «Розвитку «КСВ» (Київ).

Проведено тренінг «Розробка PR-стратегії бренду»  для підприємців-членів Одеської ТПП

Проведено ХХ ювілейний Конкурс-промоцію львівського підприємництва «Обличчя міста 2019» (27 вересня) – 13 підприємств здобули перемогу у номінаціях, а володарями бронзової статуетки стали  –  СП ТзОВ «Сферос-Електро» та ТзОВ ТВК «Львівхолод».

Впродовж року надавались послуги з друку поліграфічної продукції для зовнішніх клієнтів.

Здійснювалось постійне наповнення WEB-сторінки Львівської ТПП.

Загалом – у 2019 році кількість публікацій та згадок про ЛТПП склала 225 одиниць у друкованих та електронних ЗМІ. 97,2 % з них – позитивного забарвлення, 2,8 % – нейтрального або негативного характеру.

 

НАДАННЯ ПОСЛУГ

Послуги з експертизи і сертифікації товарів залишаються найбільш фінансово вагомими для Львівської ТПП. Протягом звітного періоду виконано 530 робіт з оцінці майна та земельних ділянок. Роботи з оцінки майна виконувались на замовлення державних організацій, установ, корпорацій, фірм, приватних підприємців, фізичних осіб для різних цілей та напрямків оцінки.
Основним напрямом роботи Учбово-консультаційного центру розвитку бізнесу та оцінки майна, який діє при Львівській ТПП, є організація та проведення щомісячних курсів навчання (підвищення кваліфікації) спеціалістів комітету з конкурсних торгів на тему «Закупівлі на конкурсних засадах», навчання з охорони праці, семінари з питань податкового та бухгалтерського обліку, консультаційних семінарів в районах області. Загальна кількість осіб, які брали участь у навчальних заходах Палати становить понад 500 осіб.
Учбовий центр продовжував роботу з організації семінарів на тему податкової та бухгалтерської звітності, популярних серед підприємств малого та середнього бізнесу.
У звітному періоді регулярно проводились навчальні курси з питань охорони праці для посадових осіб підприємств.

У 2019 році збільшилась кількість карнетів АТА – їх було оформлено та видано 82 штук. Слід зауважити, що збільшилась кількість замовників – фізичних осіб. Це зумовлено можливістю оформлення договору страхування у страховій компанії «Країна».

Серед послуг Львівської ТПП іншомовні переклади і реєстрація товарних знаків.

У 2019 р. виконано 166 замовлень, серед яких – 11 замовлення на реєстрацію товарних знаків. Найбільш вагомі замовлення – це  переклади технічної документації з англійської, польської та німецької мов для ТзОВ «Екран», ТОВ «Кормотех», НВП «Корпорація КРТ».

Найбільш популярними мовами перекладу залишаються польська англійська, німецька мови. Також були виконані переклади з італійської, угорської, словенської та на чеську і французьку мови.

Експерти ЛТПП брали участь у розроблені процедури засвідчення документів, пов’язаних із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності (документів комерційного характеру). Зараз така послуга надається спеціалістами управління міжнародних економічних зв’язків. За 2018 рік було засвідчено 105 документи за затвердженою ТППУ методикою.

Львівська ТПП здійснювала довідково-інформаційне забезпечення. У рамках «Комплексної системи інформаційних послуг ЛТПП» розміщується на інтернет-сторінці палати та поширюється серед потенційних партнерів комерційна інформація підприємств-членів ЛТПП та інших львівських підприємств, відбувається пошук партнерів, здійснюється інформаційний маркетинг, надаються довідки про відсутність або наявність виробництва певної продукції в Україні.

Відповідно до ст.14.1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» ЛТПП засвідчила форс-мажорні обставини. У 2019 році було видано 16 сертифікатів про форс-мажорні обставини.

 

АДВОКАСІ І ПРЕДСТАВЛЕННЯ ІНТЕРЕСІВ

З метою ефективного залучення підприємницького середовища регіону до вироблення пропозицій для покращення стану справ у різноманітних сферах економіки регіону при Львівській ТПП діють Комітети підприємців:
• з питань зовнішньоекономічної діяльності,
• з питань туризму,
• з питань агропромислового комплексу і харчопереробної промисловості,
• з питань екології та енергозбереження,
• з питань промислового розвитку та інновацій,
• з питань легкої промисловості. • з питань промислової політики та підприємництва,
• з питань освітньої і кадрової політики,
• з питань фіскальної політики,
• з питань розвитку жіночого підприємництва.

Результатом роботи Комітетів стало обговорення і подання багатьох пропозицій до нормативно-правових актів з різних сфер та галузей.

 

15 лютого 2020 р.
Президент ЛТПП Дмитро Афтанас