Голова Меджлісу з черкащанами вшанували пам’ять депортованих кримських татар

Про трагічні події сучасної української історії та про паралелі з історією давньою, про спільну долю українського і кримськотатарського народу та інші історичні події йшлося на засіданні круглого столу «Крим і Україна: історія, сьогодення, перспектива».

Захід проводиться в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького вдруге. Організатори — ЧНУ ім. Богдана Хмельницького, Меджліс кримськотатарського народу, Черкаська обласна організація Спілки офіцерів України, Черкаське Крайове товариство Українського козацтва, осередок Наукового товариства Шевченка у Черкасах — присвятили його вшануванню пам’яті жертв депортації кримських татар 1944 року. Однак, зважаючи на ситуацію в Україні, розмова була злободенною.

Цьогоріч до учасників круглого столу приєднався голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Кримських татар, крім нього, представляли член Меджлісу Ерфан Кудусов та активіст кримськотатарського національного руху, керівник правозахисної організації «Азатлик» Сінавер Кадиров.

— Кримські татари були і будуть частиною української держави, їхній біль — це і наш із вами біль, — звернувся до учасників засідання ректор університету Олександр Черевко. — І від того, в якому руслі відбудеться наша сьогоднішня розмова, залежить дуже багато. Адже якщо в усіх українських містах говоритимемо одним голосом, нас швидше почують у світі, звернуть увагу на порушення норм міжнародного права, зокрема, Будапештського меморандуму, який гарантував Україні територіальну цілісність, недоторканість кордонів і багато іншого.

— Нині ми робимо те, що мали робити з перших років незалежності України, — зазначив голова Меджлісу Рефат Чубаров. — Свою історію кожний народ повинен бачити власними очима. На жаль, ми дивилися на свою історію й історію України очима російських ідеологів. Десятиліттями ми будували мури, складали стереотипи, які нам вносили в голови.

Зламати ці стереотипи і по-новому глянути на історію, на взаємини українців і кримських татар допомагають дослідження істориків Черкаського національного. Предметом їхніх доповідей стали Крим у системі міжнародних відносин кінця ХVІІІ – початку ХХ століття, Кримськотатарська та Українська революції, які відбувалися практично одночасно — з 1917 до 1921 року, сучасні економічні та політичні відносини двох народів,  та інші актуальні питання. Радник голови Черкаської облдержадміністрації Андрій Кравець розповів про першу в світі мусульманську республіку, орієнтовану на Київ.

По-сучасному зазвучали зворушливі вірші кримських авторів, які продекламував доцент кафедри всесвітньої історії та міжнародних відносин ЧНУ Олександр Овчаренко.

Про культурні паралелі між Кримом і Черкасами розповів завідувач кафедри української літератури і компаративістики професор Володимир Поліщук. Принагідно Володимир Трохимович нагадав учасникам круглого столу, що за ініціативи Олександра Черевка було видано унікальну збірку творів Агатангела Кримського. На що Рефат Чубаров запевнив, що майбутнє відзначення 150-річчя видатного українця стане спільним заходом для Черкаського національного університету і Меджлісу.

Він також схвалив ініціативу керівництва університету щодо створення кафедри військової підготовки.

— Якщо Україна не матиме сильної армії, всі дипломатичні зусилля будуть марними, — додав кримськотатарський політик.

На згадку про Черкаси Олександр Черевко подарував гостеві унікальне видання Агатангела Кримського.

У рамках круглого столу його учасники разом зі студентською та учнівською молоддю Черкас переглянули фільм «Хайтарма» про трагічні події в житті кримськотатарського народу.

За інформацією Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

 

Стрічка новин
    27 ЛипняПонеділок
  • 24 ЛипняП’ятниця