This version of the page http://univ.kiev.ua/news/10694 (91.202.128.77) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-06-26. The original page over time could change.
Новини: Шевченковому Університету – 185!
  • Інформація
  • Підрозділи університету
  • Абітурієнтам
  • Наука
  • Студентам
  • Ресурси
  • Новини
  • Пошук
  • ru
  • en

Новини

Tweet  

Шевченковому Університету – 185!

01.11.2019

Урочисті заходи з нагоди 185-ї річниці Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулися 31 жовтня 2019 року. Привітати Університет з ювілеєм приїхали сотні його випускників, викладачів, співробітників, студентів і чимало знакових особистостей нашого часу.

Святкування розпочалося привітанням Президента України Володимира Зеленського: «Ваш університет є гордістю України, гордістю нашої незалежності, а його робота має для держави без перебільшення стратегічне значення.  Я завжди казав і сьогодні вкотре закцентую на цьому увагу: молодь, її талант і потенціал – це найбільший скарб нашого українського суспільства». Президент наголосив на тому, що для держави життєво важливо, аби студенти бачили своє майбутнє на батьківщині, адже вони завжди були драйвером змін у незалежній Україні. Студенти в сучасному світі, де немає кордонів і обмежень, можуть реалізувати себе в будь-якому куточку планети. Але спробувати побудувати сильну, успішну та квітучу Україну – це цікавий та амбітний виклик, підкреслив глава держави.

Президент України також вручив працівникам Університету за вагомий внесок у розвиток національної освіти й науки, підготовку висококваліфікованих фахівців, багаторічну плідну науково-педагогічну діяльність та з нагоди 185-річчя з дня заснування навчального закладу.

Ректор Леонід Губерський щиро подякував Президентові України від імені університетського колективу за дружній візит і теплі слова: «Ми чудово розуміємо, що це і певний аванс для нас, бо попереду на нас чекає велика праця. Ми й надалі робитимемо все, щоб готувати спеціалістів, які будуть не тільки конкурентоздатними фахівцями, а й справжніми патріотами нашої держави».

Привітання від голови Верховної Ради України, випускника КНУ, Дмитра Разумкова, передав керівник апарату Верховної Ради України В’ячеслав Штучний: «Щиро бажаю університетській спільноті й надалі бути дороговказом для нових поколінь наших земляків, залишатися лідером науки, освіти й інновацій у цифрову еру нашого життя. А студентам – достойно представляти незалежну Україну в світі, бути гідними наступниками тих, хто мав честь навчатися та працювати в КНУ імені Тараса Шевченка». В’ячеслав Штучний вручив Грамоту Верховної Ради України колективу Університету за  заслуги перед українським народом.

Перший Президент України, випускник КНУ, Леонід Кравчук у своєму виступі згадував час, коли він вступив до Університету, наголосив на стрімкому розвитку технологій сучасного світу: «Усі роки Київський університет займав високі щаблі в науці, культурі, духовному житті нашої України. Мені приємно, що я випускник такого величного університету. Тож моє побажання – завжди бути на передових рубежах науки».

Славетна історія нашої alma mater  немов ожила й постала перед очима присутніх у виступі ректора Леоніда Губерського:

«Вітри століть, бурі воєн і революцій проносилися над Університетом. Хвилі політичних пристрастей і запеклої боротьбі розбивалися об червоні стіни його корпусу, немов об гранітну скелю. За свою 185-річну історію Київський університет пройшов складний шлях, на якому були і закриття, і реорганізації, і репресії, і переслідування прогресивної думки. Але водночас цей шлях рясно встелений геніальним науковими відкриттями наших учених, позначений зародженням нових передових ідей, які ставали переворотом в інтелектуальному світі».

На думку випускника КНУ, екс-Голови Верховної Ради України Володимира Литвина, 185-та річниця Університету засвідчує переконливість слів першого ректора Михайла Максимовича: «Он есть святое дело».

«Історія університетів – промовисте мірило рівня цивілізованості людських спільнот. Університет відображає сучасне суспільство більше, ніж інші установи. Якщо поглянути на університет глибше, можна впевнено визначити дух суспільства, громадські прагнення і дух часу. Суспільство видно в університеті, як у дзеркалі і перспективі. Університет – найкращий барометр суспільства. Якщо він показує не те, що подобається, його не треба розбивати» – підкреслив Володимир Литвин.

Тепло вітали університетський колектив із річницею перший віце-президент НАН України Антон Наумовець, третій Президент України Віктор Ющенко, ректор НТУУ «КПІ імені Ігоря Сікорського» Михайло Згуровський.

Вечір продовжив святковий концерт, ведучими якого стали випускники Університету: журналісти Ольга Каленчук та Вадим Герасимович, шоумен Андрій Джеджула та фольклористка Світлана Лещинська. Концерт відкрила всесвітньовідома університетська хорова капела «Дніпро», у виконанні якої прозвучав міжнародний гімн студентів «GAUDEAMUS IGITUR» та урочистий музичний твір «Боже Великий, Єдиний».

У виконанні зірок української опери Ольги Чубарєвої, Анжеліни Швачки й Тараса Штонди прозвучали відомі композиції італійських, французьких та українських авторів у супроводі Національного академічного оркестру народних інструментів під керівництвом лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Віктора Гуцала.

У супроводі оркестру також прозвучали класичні твори у виконанні заслужених артистів України Павла та Петра Приймаків, студента філософського факультету Олександра Яковлева та студентки юридичного факультету Вікторії Літвінчук.

У концерті взяв участь й уславлений університетський художній колектив «Веснянка», а також хореографічні та музичні колективи Київської муніципальної академії музики імені Р.М. Глієра, Київського національного університету культури та мистецтв та спортивного клубу «Гранд Ритмік».

Продовжили концерт зірки української естради Павло Зібров, квартет «Гетьман» та Наталія Бучинська.

По завершенню випускники, викладачі та студенти продовжили жваво обговорювати святкове дійство, вітати одне одного з ювілеєм шанованої alma mater та ділитися планами на майбутнє.

 

Запис концерту дивіться на університетському ютуб-каналі «Миттєвості КНУ» 

Відео Ельдара Якушина

 

Центр комунікацій

Інформаційно-обчислювальний центр університету

© Всі права захищені 1995-2020