Відбувся Перший форум з прямого оподаткування

25 травня 2017 року відбувся Перший форум з прямого оподаткування, що проводився Асоціацією податкових радників спільно з Асоціацією адміністративних суддів, платформою Текслінк та Асоціацією адвокатів України.

Форум розпочався з панельної дискусії, модератором якої був професор кафедри фінансового права юридичного факультету КНУ ім. Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, президент Асоціації податкових радників Данило Гетманцев. Учасниками дискусії були Яна Бугрімова, радник Міністра фінансів України, Наталія Блажівська, суддя Вищого адміністративного суду України, Людмила Демченко, начальник Головного управління ДФС у м. Києві, Олександр Пасенюк, суддя Конституційного Суду України у відставці, Олександр Скляренко, член Правління Асоціації адвокатів України та Павло Ходаковський, Віце-президент Асоціації податкових радників, партнер АО «Арцінгер». Протягом цієї панельної дискусії учасники змогли дізнатися деякі нюанси законопроекту про податок на виведений капітал, який наразі розробляється Мінфіном. Пояснюючи природу податку, Яна Бугрімова зазначила, що держава по факту дає своєрідний податковий кредит бізнесу на розвиток, поки підприємство працює і генерує прибуток об’єкт оподаткування не виникає. Він з’являється тоді, коли прибуток іде з компанії. У контексті обговорення також постало питання про доцільність існування у третій групі єдиного податку юридичних осіб. Також під сумнів поставлено функціонування четвертої групи єдиного податку. Радник наголосила, що основним мінусом податку є те, що він новий.

Після панельної дискусії учасники форуму мали змогу відвідати дві паралельні сесії. Перша секція була присвячена оподаткуванню юридичних осіб, модератором якої був Олександр Марков, старший юрист АО «Саєнко Харенко». Серед питань, що обговорювались, були: особливості оподаткування неприбуткових організацій, новели трансфертного ціноутворення у 2017 році, BEPS та деофшоризація, фіскальне регулювання діяльності транснаціональних корпорацій та особливості оподаткування операцій з інвестиційною нерухомістю. Учасники другої секції закцентували свою увагу на оподаткуванні доходу фізичних осіб. Модератором тут був Павло Ходаковський, член Правління Асоціації податкових радників, партнер АО «Арцінгер». Під час цієї сесії обговорювались питання  недобросовісного використання спеціальних податкових режимів, оподаткування доходу від іноземних цінних паперів, оподаткування доходу від електронних грошей, оподаткування адвокатської діяльності та оподаткування ПДФО доходу за договором довічного утримання. Було також обговорено недобросовісне використання спеціальних податкових режимів та правил оподаткування фізичних осіб для приховування доходів у вигляді заробітної плати, а також підприємницьких доходів.

У фокусі уваги під час останньої сесії була судова практика в частині прямих податків.  Модератором виступила Наталія Блажівська, суддя ВАСУ. Серед тем, які обговорювались, – особливості розгляду справ щодо оподаткування діяльності підприємств в зоні АТО, практика розгляду спорів за позовами юридичних осіб з податку на прибуток, практика розгляду справ у сфері трансфертного ціноутворення, участь експертів у податкових справах за новим проектом КАСУ та  практика розгляду спорів щодо оподаткування доходу, отриманого як додаткове благо у вигляді прощеного (анульованого) боргу (кредиту).

Завершився круглий стіл підбиттям підсумків форуму та врученням сертифікатів доповідачам і учасникам заходу. Форум з прямого оподаткування цього року організатори  провели вперше, надалі захід стане щорічним.

Презентації доповідачів

Оподаткування доходу від іноземних цінних паперів: проблеми вибору підходу – Віта Форсюк, СЕО Taxlink

Оподаткування ПДФО доходу від електронних грошей: чи варто не враховувати? - Золотарьова Марія, керівник практики податкового та митного права АО “Вдовичен та партнери”

Основні новели трансфертного ціноутворення у 2017 році: проблеми та шляхи їх вирішення – Олена Жукова, директор «Сайвена-аудит»

BEPS та деофшоризація - Андрій Цяцяк, юрист АО «Саєнко Харенко»

Фіскальне регулювання діяльності транснаціональних корпорацій -  Ірина Кучерова, кандидат економічних наук, член Асоціації податкових радників

Особливості оподаткування неприбуткових організацій Олена Шутька,  експерт Taxlink

Оподаткування адвокатської діяльності - Костянтин Чарторийський, старший юрист ЮК «Jurimex»