This version of the page http://uc.kpi.ua/de (77.47.133.105) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-05-06. The original page over time could change.
Український центр НТУУ "КПІ"

Ласкаво просимо!

»

Діяльність Українського освітньо-культурного центру НТУУ «КПІ» спрямована на поширення функціонування української мови у всі сфери життя України через активну співпрацю з урядовими, науковими, громадськими установами і здійснюватиметься за такими напрямками: освітнім, культурно-освітнім, науковим, естетично-мовним.

Для залучення у сферу культурно-освітніх, естетично-мовних програм більшої кількості молоді планується робота Клубу інтелектуального та духовного спілкування і Музичної вітальні.

Наукова робота Центру полягатиме у створенні політехнічних галузевих двомовних словників, у виданні наукових збірників з проблем функціонування української мови, з української науково-технічної термінології, підручників, посібників, які відповідають новим, сучасним мовним інноваційним технологіям та методикам навчання.

Діяльність Центру, його науковий потенціал дозволяє також брати участь у конкурсах, щодо проблем розвитку та функціонування української мови в Україні та за її межами, спрямованих на виконання різноманітних заходів Державних програм.

Передбачається активна участь Центру у різних Державних програмах і, зокрема, у Державній програмі розвитку і функціонування української мови на 2004-2010 роки, що дозволить створювати програми і проекти для наукового, методичного забезпечення, вивчення та удосконалення української мови українськими та іноземними студентами.

Центр готує тестові завдання з володіння українською мовою (ТВУМ) та організовує їх складання, документально підтверджуючи володіння українською мовою, для отримання громаданства України, для навчання іноземців в українських навчальних закладах.

Освітні та культурно-освітні програми Центру спрямовані не лише на вивчення української мови різних рівнів (початковий, середній, високий, завершальний), але і на занурення у мовно-культурне середовище (семінари, круглі столи, олімпіади, конкурси, екскурсії) для удосконалення і поглиблення знань з української мови.

Налагодження зв’язків з політехнічними університетами різних країн дозволить проводити спільні науково-практичні конференції, семінари та обмін студентами і викладачами для участі у культурно-освітніх програмах. Підтримання контактів з українською діаспорою різних країн розширить сферу діяльності Центру і залучить до його українських культурно-освітніх програм всіх тих, хто захоче вивчати українську мову, ознайомитися з українською культурою, архітектурою, мистецтвом, народною творчістю, етнографією та подібне.

Організація Центром сезонної (літньої, зимової, приуроченої до Свят) Школи українознавства заохотить вивчати українську мову, літературу, культуру, історію українських та іноземних слухачів близького і далекого зарубіжжя.

Чільне місце у роботі Центру посідатимуть науково-пошукові програми з вивчення української присутності в науково-технічних досягненнях різних країн і зокрема участі випускників НТУУ «КПІ» у наукових дослідженнях цих країн.

Університетський семінар "Видатні постаті українознавства"

»

             
           
                      ВИДАТНІ СУЧАСНИЦІ В УКРАЇНСЬКІЙ НАУЦІ
         
       Позачергова конференція на вшанування пам'яті Лесі Ставицької

              3 жовтня  2013 на пошану пам'яті Лесі Ставицької у межах дії Університетського семінару "Видатні постаті українознавства" відбудеться позачергова конференція "Видатні сучасниці в українській науці".

Оргкомітет: О.П. Онуфрієнко, А.В. Березовенко
Контакти: тел.: 406-82-04
Примітка: точний час і місце проведення заходу буде повідомлено незабаром 

Verfasst von writer am Mo, 08/19/2013 - 10:33

Науково-практична студентська конференція «Сучасний стан української мови, особливості її функціонування»

Шановні студенти!

25 квітня 2013р. о 14-15 в аудиторії №113

7 корпусу відбудеться науково-практична студентська конференція «Сучасний стан української мови, особливості її функціонування».

Запрошуються усі бажаючі.

Оргкомітет (викл. Маковецька-Гудзь Ю.А.) 

Університетський семінар "Видатні постаті українознавства"

 

                                     ІІ УНІВЕРСИТЕТСЬКИЙ СЕМІНАР   

 

    ТВОРЧІСТЬ ЛЕСІ УКРАЇНКИ У СВІТОВОМУ КУЛЬТУРНОМУ КОНТЕКСТІ

        

                                               28-29 березня 2012 року

 

     У межах дії Університетського семінару "Видатні постаті українознавства" (оргкомітет: доц. О.П.Онуфрієнко, доц. А.В.Березовенко) відбулися заходи на відзначення пам'яті та дослідження творчості Лесі Українки. (І Семінар “Юрій Шевельов – філолог, мислитель, інтелігент” відбувся 17.12.2009 року.  За його матеріалами у 2011 році укладено одноіменну книгу, якою започатковано продовжуване видання збірників наукових праць “Філологічний вісник”). 

        ІІ Семінар цієї серії пройшов у розширеному форматі. Крім наукової конференції та публікації тематичних наукових робіт його частиною була літературно-музична презентація за участю авторки фундаментального дослідження творчості Лесі Українки "Notre Dame D'Ukraine: Українка в конфлікті міфологій", видатної української письменниці, філософа О.Забужко та дуета Сестри Тельнюк”.  Композиторка Л.Тельнюк та співачка Г.Тельнюк представили програму “Дорога зі скла” на поезії О.Забужко.  Їхня участь  не тільки урізноманітнила програму Семінару, ставши його окрасою, але виявилася також фактором долучення університетської молоді до звучання високого українського філософсько-поетичного Слова і неповторної новітньої музики.  Прищеплення давньої добродійної традиції Києва до нещодавно започаткованої традиції дослідження доробку визначних постатей українознавства збагатило творчу атмосферу Київської політехніки, дало нагоду студентству стати співтворцем її духовної піднесеності. 
     Завдяки ініціативі мисткинь вдалося дієво відзначити активну доброчинну діяльність Лесі Українки, пов’язану з Київським літературно-артистичним товариством, заснованим того ж року, що й Київський політехнічний інтститут. 

          В  результаті такого  синтезу  давніх і новітніх  культурних  починань, високої філософської думки і надсучасної унікальної музики не просто заповнюється  “культурний простір” КиєваУ такий спосіб відновлюється базисний для формування ціннісної системи будь-якої нації фокус суспільної уваги до інтелектуальних і духовних прагнень минулих і сучасних поколінь творців.   

        Затребуваність високих устремлінь у щоденному бутті народу формує категорії, в яких відбувається самоусвідомлення нації, особливо її молодої генерації.  Воно підноситься на інші щаблі, де для великих майстрів – науковців, письменників, музикантів – важливою є не тільки можливість реалізації творчої індивідуальності, але не менш важливою  є потреба безпосередньо (в прямому смислі слова особистодоносити свої інтелектуально-духовні досягнення найбільш відкритій для сприйняття нового публіки – студентській молодіПровідниками цих ідей свого часу були Л. Українка, О. Пчілка, М. Лисенко, М. Старицький та багато інших видатних киян-членів КЛАТу.

   Робота власне наукової частини ІІ Університетського семінару –Міжнародної       конференції     "Творчість   Лесі   Українки     у          світовому
культурному контексті" – проходила за участю учених різних наукових ділянок     гуманітаристики:       зав.відділу     стилістики     і    культури     мови
І-ту української мови, чл.-кореспондента НАНУ, проф.,, д.ф.н. Єрмоленко С.Я., зав. кафедри   слов’янської   філології     Славістичного    університету   проф., д.ф.н. СтояноваІ.А.,    зав.відділу    рукописів   і   текстології   І-ту   літератури ім.  Т.Шевченка   ст.н.с.,  к.ф.н.  Бурлаки  Г.М.,   н.с.     відділу     рукописів   і текстології І-ту літератури ім. Т.Шевченка к.ф.н.ТретяченкоВ.Г.,   доц.,к.ф.н.Онуфрієнко О.П.,  доц., к.ф.н. Березовенко А.В. та ін.  

     Провадила засіданням зав.кафедри української мови, літератури та культури ФЛ НТУУ “КПІ”, директор українського освітньо-культурного центру доц. Онуфрієнко О.П.       

         До уваги учасників конференції було представлено вітальне звернення Надзвичайного і Повноважного Посла Грузії в Україні Григола Катамадзе.  В ньому підкреслювався універсалізм творчості Лесі Українки, наголошувалося на важливій ролі її особистості і творчості в культурній взаємодії народів України і Грузії.  

          Тематично різноманітні доповіді висвітлили багатогранність унікальної особистості Лесі Українки, історію творчого й інтелектуального становлення великої письменниці, природу і характер її впливу на світовий культурний процес
            За  матеріалами  конференції публікуватиметься  збірник   наукових праць, який вийде у наступному випуску “Філологічного вісника”. 


 

Verfasst von writer am Di, 01/24/2012 - 14:37


2009 ©, ЦІТНІМ НТУУ "КПІ", 2009, fl_center@ukr.net.
Розробка та підтримка: Антон Прищепа