This version of the page http://iec-expo.com.ua/zb-2019.html (185.68.16.177) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-04-23. The original page over time could change.
Виставка «ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА - 2019» Київ МВЦ

Україна, 02002, Київ, Броварський проспект, 15
тел./факс: +38 (044) 201-11-61

  • Звіт
    • Тематика виставки
      • Для військових та правоохоронних підрозділів
      • Для цивільного населення
    • Офіційна підтримка
    • Перелік учасників
    • Програма
    • Каталог виставки
    • Відео з виставки
    • Фотозвіт
    • Підсумки 2018

ЗВІТ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ПРОВЕДЕННЯ
XVI МІЖНАРОДНОЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ВИСТАВКИ
ЗБРОЯ ТА БЕЗПЕКА ‑ 2019

На виставці офіційно:

ЗЕЛЕНСЬКИЙ В.О. Президент України

«У нас повинна бути ще більш потужна армія. Ми поважаємо наших військових, дуже раді новаторським винаходам українців, конструкторських бюро. Треба бути дуже потужними, щоб у нас армія була дійсно високого рівня».
Незабаром після виставки Президент провів телефонну розмови с главою Туреччини Реджепом Ердоганом, під час якої привітав участь турецьких компаній у виставці «Зброя та безпека‑2019» та наголосив на важливості співпраці з Туреччиною в контексті посилення обороноздатності України.


АВАКОВ А.Б. Міністр внутрішніх справ України

«Форум «Зброя та безпека», одним з головних ініціаторів започаткування якого свого часу стало Міністерство внутрішніх справ, сьогодні є проектом не лише загальнодержавного, а й міжнародного значення, місцем ділового спілкування, укладання стратегічних угод і контрактів між вітчизняними та зарубіжними розробниками, виробниками і споживачами спеціальної техніки та спорядження для правоохоронних органів, військового та поліцейського озброєння, охоронних систем».


ЗАГОРОДНЮК А.П. Міністр оборони України

«Відсоток нової техніки в Збройних Силах України не є таким, який підходить нам за нашими планами. Але тут (прим. автора ‑ на виставці) знаходяться ті, хто допоможе виправити цю ситуацію. Особливо ми будемо дивитися на технологічні зразки, які допоможуть нам вийти на новий рівень технологій ‑ на цьому буде особливий фокус. Ми однаково будемо дивитися як на державні підприємства, так і на приватні».


БАКАНОВ І.Г. Голова Служби безпеки України

«Завдяки цій виставковій платформі співробітники правоохоронних органів, спецслужб, військовослужбовці, а також фахівці з надання безпекових послуг мають можливість ознайомитися з новітніми розробками зброї, військової та спеціальної техніки як вітчизняних, так і зарубіжних виробників. Ці заходи (прим. ‑ виставки «Зброя та безпека» та «Expert Security») є надзвичайно важливими в умовах виборювання державою європейського майбутнього. Суворі реалії сьогодення ставлять перед нами дедалі нові завдання із забезпечення державної безпеки та зміцнення оборо здатності країни».


З 08 по 12 жовтня 2019 р. на території Міжнародного виставкового центру відбулась XVІ Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та безпека‑2019», яка була організована в єдиному форматі з Міжнародною спеціалізованою виставкою «Expert Security» та XVIII Міжнародною спеціалізованою виставкою «Технології захисту/ПожТех‑2019».

ПОЧЕСНІ ГОСТІ ВИСТАВКИ:
Президент України – Зеленський В.О.
Секретар Ради національної безпеки та оборони України – Данілов О.М.
Міністр внутрішніх справ України – Аваков А.Б.
Міністр оборони України – Загороднюк А.П.
Начальник Генерального штабу ‑ Головнокомандувач Збройних Сил України – генерал‑лейтенант Хомчак Р.Б.
Генеральний директор ДК «Укроборонпром» – Айварас Абромавичус
Командувач Національної гвардії України – генерал‑лейтенант Балан М.І.
Голова Державної прикордонної служби України – Дейнеко С.В.
Голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій – Чечоткін М.О.
Голова Державного космічного агентства України – Дегтяренко П.Г.
Заступник Секретаря Ради національної безпеки та оборони України, Голова Міжвідомчої комісії з політики військово‑технічного співробітництва та експортного контролю – Кривонос С.Г.
Заступник Міністра закордонних справ України – Боднар В.М.
Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України – генерал‑лейтенант Сирський О.С.
Командувач Військово‑Морських Сил Збройних Сил України – адмірал Воронченко І.О.
Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України – генерал‑полковник Дроздов С.С.
Командувач Сил спеціальних операцій Збройних Сил України – генерал‑лейтенант Луньов І.В.
Генеральний директор ТОВ «Міжнародний виставковий центр» – Ткаченко А.В.

Іноземні делегації, що взяли участь у церемонії відкриття та роботі виставок:
Королівство Бахрейн: голова делегації ‑ начальник відділу матеріально‑технічного забезпечення Дівізіону озброєння Збройних Сил Бахрейну ‑ підполковник Нассер Абдула Ганнем АЛЬ‑СОЛАТІ;
Федеративна Республіка Бразилія: голова делегації ‑ заступник Секретаря з питань оборонної продукції ‑ Директор Департаменту оборонної продукції Міністерства оборони Бразилії – генерал Луіс Антоніо Дуізіт БРІТО;
Арабська Республіка Єгипет: голова делегації ‑ Міністерство національної оборони ‑ бригадний генерал Яхйя ХОСНІ;
Республіка Казахстан: голова делегації ‑ Заступник директора департаменту розвитку оборонно‑промислового комплексу Міністерства індустрії та інфраструктурного розвитку – ЧЕРНЕНОК Сергій Іванович;
Литовська Республіка: голова делегації ‑ директор Агенції оборонних ресурсів Міністерства оборони – Сігітас ДЖЕКУНСКАС;
Ліванська Республіка: голова делегації ‑ генеральний інспектор вищої військової ради – Мілад ІСХАК;
Республіки Молдова: голова делегації ‑ Міністр оборони – Павел ВОЙЧУ;
Нігерія: голова делегації ‑ командувач наземного командування підготовки ВПС – Генерал‑майор Іді АМІН;
Об'єднані Арабські Емірати: голова делегації ‑ заступник Державного секретаря Міністерства оборони Об'єднаних Арабських Еміратів з матеріально‑технічного забезпечення – генерал‑майор Абдалла А.Аль ХАШМІ;
Ісламська Республіка Пакистан: голова делегації ‑ Президент Правління розвитку бронетанкових військ Генерального штабу Збройних Сил, Голова правління підприємств важкої промисловості Таксила (ІРП) Heavy Industries Taxila – генерал‑лейтенант Абдула ДОГАР;
Республіка Польща: голова делегації ‑ Радник Державного Секретаря Міністерства національної оборони – полковник Grzegorz SKORUPSKI;
Королівства Саудівська Аравія: голова делегації ‑ начальник Дивізіону Озброєння Сил спеціального призначення – його Високоповажність Принц Мосаб Бін Фахад Аль Феісал Аль Фархан АЛЬ САУД;
Словацька Республіка: голова делегації ‑ начальник Генерального штабу Збройних Сил Словацької Республіки генерал – Даніель ЗМЕКО;
США: голова делегації ‑ Керівник інституту оборонних досліджень Міністерства оборони – Мартін НЕІЛЛ;
Туреччина: голова делегації ‑ помічник генерального менеджера з питань військової промисловості Міністерства національної оборони, бригадний генерал Ісмаїл АМАНВЕРМЕЗ;
Чехія: голова делегації ‑ заступник Міністра оборони з питань стратегічного планування та оборонної політики пан Якуб ЛАНДОВСЬКИЙ

ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ

В цілому 3 виставкові заходи розмістилися на площі більше 34 000 кв.м, з них 31 000 кв.м у чотирьох павільйонах та більше 3 000 кв.м на відкритих майданчиках.
В дні роботи заходів Міжнародний виставковий центр відвідало 27 707 спеціалістів, в т.ч. представники іноземних компаній з 61 країн світу. Найбільше спеціалістів, що відвідали виставку, були з Туреччини, Індії, Польщі, Саудівської Аравії, Пакистану, США, Єгипту та ОАЕ.

Для роботи під час заходів були акредитовані 288 представників ЗМІ із 184 медіаресурсів, в тому числі 13 іноземних (The Associated Press, IHS Jane's Defence Weekly, European Security and Defence, Reuters тощо). Репортажі з експозиції показали та опублікували більшість вітчизняних телеканалів та галузевих видань: 1+1, BBC News Україна, ICTV, Інтер, ТРК Україна, 5 канал, Еспресо ТВ, 112 Україна, ZIK, Військове Телебачення України, Interfax Україна, Укрінформ, Уніан, Цензор.НЕТ, Defense Express, та багато інших.

Програму виставки «Зброя та безпека» склали 36 заходів, як науково‑практичного так і навчально‑розважального характеру, ключові з яких:
- Засідання Робочої групи з програмних процесів НАТО Групи з управління життєвим циклом ОВТ Конференції національних директорів з озброєння НАТО в системі управління життєвим циклом озброєння та військової техніки ‑ цільової системи та відповідних забезпечувальних систем оборонного призначення
Організатор: Центральний науково‑дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України
- VII Міжнародна науково‑практична конференція «Проблеми координації воєнно‑технічної та оборонно‑промислової політики в Україні. Перспективи розвитку озброєння та військової техніки».
Організатор: Центральний науково‑дослідний інститут озброєння та військової техніки Збройних Сил України,
-Серія семінарів Державного науково‑дослідного інституту Міністерства внутрішніх справ України.
А також семінари та презентації учасників виставки.
Наряду із традиційно насиченою програмою науково‑практичних заходів вперше цього року була також представлена програма інтерактивних заходів:
- Демонстраційні покази роботи професійних охоронців;
- Кубок Києва з дрон‑рейсінгу;
- Робота страйкбольного та лучного тирів;
- Демонстраційні покази середньовічної культури, а саме: лицарські поєдинки, майстер‑класи з лучної стрільби, презентації середньовічного бою.

Загальна кількість учасників комплексу виставок ‑ близько 500 підприємств. Безпосередньо у виставці «Зброя та безпека ‑ 2019» взяли участь 352 підприємств. Учасники презентували продукцію в двох основних сегментах:
- озброєння та військова техніка для армії і правоохоронних органів;
- зброя та супутня продукція для цивільного населення.

Зарубіжна частина експозиції складалась із 51 учасника з 15 країн світу (Польща, Чехія, Туреччина, Китай, Італія, США, Німеччина, Австрія, Казахстан, Данія, Латвія, Білорусь, Велика Британія, Ізраїль, Литва). Національними павільйонами були представлені США, Польща, Туреччина та Чехія.

Експозиція оборонно‑промислового комплексу України була представлена наступними частинами:
1.Об'єднані експозиції організацій
- ДК «Укроборонпром» ‑ 37 підприємств;
- ГО «Ліга оборонних підприємств України» ‑ 23 підприємства
2.Індивідуальні стенди державних і приватних підприємств.
3. Експозиції профільних міністерств і відомств:
- Міністерство оборони України
- Міністерство внутрішніх справ України
- Міністерство освіти і науки України
- Служба безпеки України

ПРЕМ'ЄРИ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ ОПК

Цього року нові зразки та напрацювання Міністерства внутрішніх справ України у сфері безпеки представили Департамент поліції охорони, кінологічні підрозділи Національної поліції України, Державний науково‑дослідний інститут, Національна академія внутрішніх справ та Казенне підприємство МВС України «НВО «Форт».
Підрозділи поліції охорони на виставці продемонстрували свої технічні засоби та послуги охорони. Усі охочі мали можливість на інтерактивному стенді в он‑лайн режимі простежити за послугами поліції охорони щодо охорони житла. Окрім цього була представлена новітня розробка сигналізації рухомого майна. Можливість простежити за своїм автомобілем за допомогою телефону. У разі спрацювання сигналізації найближчий наряд реагування поліції охорони виїжджає на спрацювання.
Багато нових розробок презентували співробітники Науково‑дослідного інституту МВС України. Серед ключових експонатів варто відмітити:
- Пристрій протидії безпілотним повітряним суднам;
- Пристрій виявлення блокування каналів зв'язку;
- Система контролю та взаємодії зі спеціально тренованою собакою;
- Пристрій моніторингу безпілотних повітряних суден;
- Навчально‑тренувальний стенд бричера «СТБ‑1»;
- Навчально‑тренувальний стенд вибухотехніка;
- Комбінований вибуховий прилад «ПМ‑2020».

Експозиція Міністерства оборони України була представлена стендами наукових закладів. Колектив Військового інституту телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут продемонстрували власну розробку ‑ сенсорну MESH‑мережу спеціального призначення. Застосування сенсорних MESH‑мереж дасть змогу оперативно отримувати інформацію про ворога, розвідувальні дані та передавати їх до штабу управління підрозділу. Також науковці представили на виставці унікальний БПЛА‑ретранслятор власного виробництва. Зокрема цей малогабаритний пристрій містить приймально‑передавальну антену, радіостанції та міцний блок живлення. Його можна встановлювати на різних безпілотних літальних апаратах. Науковці Національного університету оборони України імені Івана Черняховського під час виставки продемонстрували свої досягнення та результати досліджень в напрямах розвитку сучасних інформаційних технологій, автоматизованих систем управління військами та випробувань засобів індивідуального та колективного захисту військовослужбовців, зразків озброєння і військової техніки.
Міністерством освіти і науки України була організована експозиція 14‑ти вищих навчальних закладів України, на якій демонструвалися науково‑технічні розробки для Збройних сил України та підприємств оборонно‑промислового комплексу, які необхідні для інноваційного розвитку ОПК та підвищення обороноздатності України.

ПІДПРИЄМСТВАМИ ДЕРЖАВНОГО КОНЦЕРНУ «УКРОБОРОНПРОМ» на виставці було представлено 6 нових зразків ОВТ.
ДП «ДККБ «Луч» вперше представило нову універсальну керовану ракету Р‑10. Ракета у транспортно‑пусковому контейнері (ТПК) має змінні бойові частини та призначена для ураження нерухомих та рухомих броньованих об'єктів із динамічним захистом, невеликих кораблів та катерів, а також повітряних маломаневрених цілей. Нова розробка КБ «Луч» наводиться на ціль лазерним променем із супроводженням цілі в автоматичному режимі та наразі має два варіанти:
- протитанкова керована ракета Р‑10‑К у складі гелікоптерного комплексу керованого озброєння, що оснащена тандемною кумулятивною бойовою частиною з бронепробиттям у 1100 мм за динамічним захистом;
- зенітна керована ракета Р‑10‑ОФ у складі мобільних зенітних ракетних комплексів з осколково‑фугасною бойовою частиною з ударним ядром та безконтактним підривачем, що здатна пробити до 120‑мм броні.
Також ДП «ДККБ «Луч» вперше презентує тренажерний комплекс індивідуальної підготовки навідників легкого переносного ракетного комплексу «Корсар». Він призначений для теоретичної підготовки, формування і вдосконалення практичних навичок застосування легкого переносного ракетного комплексу «Корсар» в умовах навчального класу.

На експозиції ДП «Ізюмський приладобудівний завод» до уваги відвідувачів була представлена оптико‑прицільна станція ОПСН‑І, розроблена спільно з ДП «ДККБ «Луч». Станція оснащена потужною телевізійною та тепловізійною оптикою, лазерним каналом управління протитанкової ракети та далекоміром, що дозволяє виявляти цілі та наводити на них високоточне озброєння. Може встановлюватись на різні види військової техніки, зокрема на легко‑броньовану та броньовану техніку, безпілотні літальні апарати, вертольоти та корабельні прицільні комплекси.

Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» вперше представила натурний зразок інфрачервоної головки самонаведення. Вона призначена для авіаційних ракет типу «повітря‑повітря», забезпечує виявлення, захват та автоматичне супроводження тепловипромінюючих повітряних (наземних) цілей вдень і вночі під усіма ракурсами, на фоні земної (водної) поверхні й при активній протидії противника, а також формування команд і сигналів, необхідних для пуску ракети та самонаведення її на ціль.

Представники «Дослідно‑проектного центру кораблебудування» вперше на виставці показали проект багатофункціонального катера «Кайра‑150». Катер повністю оптимізований за водотоннажністю, габаритами та технічному оснащенню. Швидкість повного ходу ‑ до 27 вузлів, дальність плавання ‑ 1000 миль. Екіпаж складається з 15 осіб, ще є 6 запасних місць. Особливість «Кайри» полягає в тому, що він є багатоцільовою уніфікованою платформою. Надалі на його базі може бути розроблено ціле сімейство катерів від бойових версій до версій подвійного призначення.

Інші новинки підприємств ДК «Укроборонпром» шукайте у розділі «Техніка на виставці».

Від ДЕРЖАВНОГО КОСМІЧНОГО АГЕНТСТВА УКРАЇНИ участь взяли ДП «Завод «Арсенал», КП СПБ «Арсенал» та Державне конструкторське бюро «Південне» ім. М. К. Янгеля. ДКБ «Південне», що є провідним українським підприємством з розробки та виготовлення ракет‑носіїв та ракетного озброєння, представило концепт надзвукової авіаційної керованої ракети (НАКР) «Блискавка». Згідно з інформацією наданою розробником, НАКР класу «повітря‑поверхня» оснащено фугасною проникаючою або осколково‑фугасною бойовими частинами, в залежності від типу цілей, які потребують ураження. Відзначається, що застосовувати нову ракету зможуть не лише надзвукові фронтові бомбардувальники Су‑24М, з яких зазвичай здійснюють пуски подібного озброєння, а й багатоцільові винищувачі Су‑27 та іншими аналогічні моделі. При цьому літаки‑носії НАКР будуть потребувати мінімального дообладнання.

ДП «Завод «Арсенал» розробив та показав універсальну систему керування зенітним вогнем, яка може інтегруватися у різні протиповітряні засоби ураження. Ця розробка може допомогти українським військовим у якісному оновленні системи протиповітряної оборони України, зв'язавши у єдиній системі різноманітні комплекси ППО. Система складається з двох радіолокаційних станцій. Головним її елементом є оглядова станція дециметрового діапазону, яка побудована на сучасних твердотільних елементах. Вона відповідає за виявлення цілей та зв'язана із станціями керування вогнем, які відповідають за ураження цілі засобами ППО. Система здатна керувати будь‑якими зенітними комплексами і «Завод «Арсенал» готовий підлаштовуватись під замовника та надати засіб керування тією зброєю, яку оберуть українські військові.

ПРЕМ'ЄРИ ВІД ПРИВАТНИХ ПІДПРИЄМСТВ ОПК

У цьому році ГО «Ліга оборонних підприємств» значно збільшило свою присутність на виставці. Під прапором об'єднання були представлені 23 приватні підприємства (проти 12 компаній у 2018 році). Прем'єри підприємств ГО «Ліга оборонних підприємств»:
Науково‑виробниче підприємство «Атлон Авіа» вперше показало свою інноваційну розробку ‑ баражуючий боєприпас ST‑35 «Грім» (англ. Silent Thunder), призначений для високоточного ураження важливих цілей, недосяжних для артилерії та мінометів, із мінімальною шкодою для мирного населення та об'єктів цивільної інфраструктури. «Грім» самостійно оцінює метеоумови в районі цілі, виходить на лінію прицілювання та в автономному режимі знищує її. Скидає боєприпас із висоти 500 м, а сам піднімається на висоту 1000 м і виконує функцію ретранслятора, підтримуючи стійкий відеоканал зв'язку з боєприпасом на відстані 30‑40 км аж до самого моменту влучення в ціль. Система успішно пройшла низку випробувань і пропонується ЗСУ та іншим потенційним замовникам.

Серед експонатів компанії Radionix були представлені радіолокаційні голівки ракет середньої дальності Х та Ка діапазонів. Технологія активного наведення першої голівки дозволяє ракеті самостійно коригувати рух до цілі, залишаючись максимально непомітною. Ще одна голівка має систему пасивного наведення, за допомогою якої ракета наводиться на задані координати без подальшої участі оператора, але значна дальність польоту ракети дозволить пілотові здійснювати запуск снаряду з безпечної відстані. Для розробки використовувалися напрацювання радянських часів. Інженери компанії доповнили проектування сучасними технологіями, і на виході отримали інноваційну розробку.
Також на виставці презентовано підсилювач радіоімпульсів та ехосигналів. Прорив технології в тому, що українські інженери змогли відтворити пристрій і програмне забезпечення до нього, які до того вироблялися в РФ.

ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» на виставці представило сучасний автоматичний гранатомет УАГ‑40, який у 2017 році прийняли на озброєння Збройних Сил України. УАГ‑40 здатний вести вогонь на дистанцію понад 2000 м, є ефективним засобом як проти живої сили супротивника, так і легкоброньованої техніки й захисних споруд. Високий рівень мобільності, відсутність потреби в підготовці майданчика для стрільби дозволяють в умовах інтенсивного бою швидко змінювати вогневі позиції ‑ як на відкритому просторі, так і в урбанізованому середовищі. Використання УАГ‑40 підвищує вогневу ефективність сухопутних підрозділів. Водночас, представники підприємства акцентували увагу відвідувачів, що основним видом діяльності заводу є суднобудівництво. Тому, окрім гранатомету, на стенді були презентовані проекти броньованих артилерійських катерів «Гюрза» та «Гюрза‑М», швидкісного десантно‑штурмового катера «Кентавр», та ракетного катера «Веспа».

Харківський завод засобів індивідуального захисту презентував на виставці повністю оновлену лінійку бронежилетів. Спираючись на сучасні світові тенденції, компанія відмовилася від ремінних стрічок на користь системи LaserCut на всіх системах індивідуального захисту.
Крім бронежилетів, на стенді представлено нове покоління пластикової кулеметної стрічки, яку компанія продовжує покращувати та вдосконалювати. За своїми характеристиками та перевагами цей виріб є дійсно унікальним продуктом, що має низку переваг, якщо порівнювати з металевою стрічкою. Так, стрічка не піддається корозії та не шумить під час стрільби, а також втричі легша за металевий аналог.

Компанія «Доля і Ко. ЛТД», запропонувала свої іновації у вигляді системи зашифрованого зв'язку «Либідь ЦРТ». Вона складається з генератора ключів та криптомодуля і працює за наступною схемою. Генератор ключів за методом випадкових чисел продукує тисячу 256‑бітних ключів, які завантажуються на спеціальний комп'ютер. Далі ключі передаються на криптомодулі в радіостанціях. Ключ оновлюється раз на добу чи за іншим принципом ‑ згідно з налаштуваннями. Коли запас ключів вичерпано, генератор робить нові, і так по колу. Також радіостанції, які використовують цю систему, обладнані спеціальними датчиками. Якщо рація потрапить до ворога, спроба фізично дістати криптомодуль призведе до автоматичного видалення всіх ключів.

ТОВ «НВП «Темп‑3000» у взаємодії з такими провідними науковими інституціями, як Інститут проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАНУ та Інститут електрозварювання ім. Є. О. Патона, освоїло виробництво власної броні з титану й має намір використовувати цей легкий та міцний метал у виробництві новітніх бронежилетів. Йдеться про можливість серійного випуску українських бронежилетів із використанням захисної броньованої пластини з карбіду кремнію із титановою підкладкою. За рівної маси з російським аналогом українська пластина з карбіду кремнію в поєднанні з титаном має вищу надійність (ударна в'язкість російської пластини з титану ‑ 600 Дж/см2, тоді як української ‑ 1400 Дж/см2). За даними виробника, під час випробувань нова вітчизняна пластина витримала пряме влучення пострілу бронебійно‑запалювальним патроном Б‑32 (калібру 7,62х54) із СВД з відстані 10 м.

Одеське підприємство ТОВ «Телекарт‑Прилад» вперше представило свою концепцію цифрового «солдата‑майбутнього». Ця концепція розробляється підприємством в інтересах Міністерства оборони України і має на меті створення комплекту оснащення, необхідного військовослужбовцю для його інтеграції в сучасну тактичну систему поля бою. Ключовою складовою є спеціальні окуляри. Військовослужбовець завдяки ним має можливість побачити розташування своїх військ та військ противника, а також здійснити наведення зброї на ціль. При цьому він має можливість перемикатися між «common operation picture» та управлінням вогнем зброєю. Кожна мітка в цих окулярах ідентифікована, тобто має позначення ‑ хто/що це і яка до нього відстань. Для того щоб «солдат‑майбутнього» був в єдиному інформаційному просторі із своїм підрозділом, підприємством створений персональний термінал широкосмугового доступу. Цей виріб забезпечує на відстані доступ військовослужбовця до власної ББМ, а від неї ‑ до машини командира підрозділу і далі. По суті, через спеціальну камеру на шоломі та цей термінал він може демонструвати зображення того, що він бачить на будь‑якому командному рівні.

Про інші цікаві експонати підприємств ГО «Ліга оборонних підприємств» у розділі «Техніка на виставці»

На цьогорічній виставці компанія A.Drones представила низку власних розробок, серед яких є багатофункціональні безпілотники, дрон‑камікадзе та роботизована наземна платформа. У деяких розробках компанія надала перевагу простим, але надійним та дієвим конструкціям. Так, на стенді можна було побачити роботизованого «Кентавра» ‑ автономний телекерований багатофункціональний засіб, призначений для перевезення спорядження та боєприпасів, евакуації поранених чи використання як мобільної вогневої точки. Зі швидкістю до 10 км/год він може проїхати близько 30 км. Максимальна маса корисного навантаження ‑ 350 кг. «Родзинка» на стенді ‑ літальний апарат «Велика Химера» вертикального зльоту і посадки вантажністю до 10 кг. Особливістю апарату є двобальне компонування з розміщенням габаритного корисного навантаження точно в центрі мас під центропланом. Як корисне навантаження, серед іншого, для «Великої Химери» в A.Drones розробили телекерований дрон‑камікадзе «Пілум». Маса бойової частини літака‑снаряда у варіанті з силовою установкою становить 2 кг, а у варіанті плануючої бомби ‑ 5 кг.

Приватна компанія XADO представила на виставці свою новітню великокаліберну снайперську гвинтівку Snipex T‑Rex калібру 14,5х114. Вітчизняна компанія є одним з трьох виробників у світі, що домоглися створити гвинтівку такого великого калібру, та єдина в Україні, що їх випускає. Snipex T‑Rex має ергономічне компонування за схемою булл‑пап (bullpup) та сконструйована з урахуванням усіх вимог до зброї для високоточної стрільби. Завдяки інноваційним рішенням та якості виконання, гвинтівка забезпечує прицільний вогонь та купчастість, не гіршу за 1 МОА. Відзначається, що вітчизняна зброя демонструє прийнятний рівень відбою під час пострілу. Відбій гаситься за рахунок ДГК, дії ізолятора відбою, короткого відкоту та оптимально збалансованої ваги. Варто додати, що окрім надпотужної T‑Rex ХАДО також розробила гвинтівки Snipex M100 i Snipex M75 під набій 12,7х108, що вже добре відомі фахівцям, та цивільну модель Snipex .50BMG (12.7х99) ‑ Rhino Hunter.

Інноваційний стартап Armorum Solutions розробив комплекс радіорозвідки та пеленгації «Тінь», одноразовий розвідувальний боєприпас, модернізований радар ПСНР‑5 і пеленгатор завад для GPS. Інші проекти перебувають у розробці, передусім мультисенсорна автономна система розвідки та набір сенсорів, що скидаються з БПЛА та передають дані на дрон‑ретранслятор або інший канал зв'язку. Ще одним напрямом є обробка даних із сейсмічних датчиків, що має на меті дистанційне відстеження переміщення техніки та особового складу.

Український виробник стрілецького озброєння, компанія UKROP, запропонувала до уваги свою нову розробку ‑ напівавтоматичну снайперську гвинтівку UAR‑10, під патрон за стандартом НАТО 7,62х51. UAR‑10 пройшла довготривалі державні випробування за результатом яких влітку 2017 року вона була прийнята на озброєння Збройних Сил України. Кожна UAR‑10, яка вийшла з підприємства, має кучність до 1 кутової хвилини, для розуміння, це трохи менше 30 мм на 100 метрів. Загалом, саме кучність є найголовнішим параметром для снайперської гвинтівки, це той параметр, який відповідає за те, що боєць влучить саме у ціль.

Компанія «ІнтерПроІнвест» представила переносний комплекс протидії дронам «RIFF‑P». Комплекс розроблений для боротьби з безпілотними літальними апаратами роторного типу (мультикоптери, гулікоптери, квадрокоптери, гексакоптери та інші), а також безпілотників типів летюче або нерухоме крило. Радіус дії комплексу складає до 1,5 км, а запас роботи акумуляторів ‑ 60 хв. Окрім комплексу, на стенді компанії відвідувачі виставки могли побачити вже знайомий багатьом вітчизняний автомат «Малюк», котрий, до речі, з 2017 був прийнятий на озброєння до підрозділів Збройних сил України. На сьогоднішній день наші військові отримали вже кілька тисяч таких автоматів. Основними користувачами вітчизняних автоматів є підрозділи ССО (Сили спеціальних операцій України).

Компанія SmartDefense, яка є офіційним дистриб'ютором американської компанії Flir представила низку цікавих продуктів, серед яких особливу увагу відвідувачів стенду привертав газовий хроматограф‑мас‑спектрометру FLIR Griffin™ G510. Це універсальний, портативний (персональний) хімічний ідентифікатор. Він допомагає проводити превентивні заходи під час екстрених місій шляхом надання можливості респондентам проаналізувати всі фази речовини (рідини, тверді речовини, пари) та здійснення оперативного підтвердження хімічної небезпеки. FLIR Griffin™ G510 дає змогу операторам у «гарячій» зоні визначити хімічну речовину у повітрі через кілька секунд у режимі обстеження. Корпус захищений за стандартом IP65, дозволяє використання FLIR Griffin™ G510 у несприятливих умовах. Батареї високої ємності забезпечують підтримку кожної місії від початку до кінця.

Постійний учасник виставки, компанія «Термал Віжн Текнолоджис» представила 40 зразків озброєння власного виробництва. Однією з найцікавіших новинок став тепловізійний приціл ARCHER TSA‑7. Особливістю прицільного комплексу є вбудований далекомір, метеостанція, акселерометр, а також наявність балістичного обчислювача, що здатен враховувати атмосферні умови (отримані із вбудованої або зовнішньої метеостанції), деривацію, кут місця цілі та силу Коріоліса. Окрім того комплекс автоматично запам'ятовує умови пристрілювання конкретного набою та вносить корективи при стрільбі за інших умов.

Співробітники відділу управлінських інтеграторських проектів компанії «Датагруп» представили власні військові технологічні розробки на базі супутникового зв'язку, зокрема: мобільний комплект супутникового зв'язку, польовий телефон, комплексні апаратні зв'язку та багато інших інноваційні продукти.

Компанія «Рода Комп'ютер» представила додатковий джойстик‑модуль для свого планшету DS13. Він значно спрощує виконання завдань з керування БПЛА, дистанційно керованими транспортними засобами та автоматизованими бойовими модулями тощо. Також фахівці компанії звернули увагу відвідувачів на компактний 7‑дюймовий планшет Roda Panther DE13 на Windows платформі. Два роз'єми швейцарської компанії Fischer Connectors, які використані в планшеті, можуть підключати до 4 різних приладів.

ЕКСПОЗИЦІЯ ІНОЗЕМНИХ КОМПАНІЙ

Вперше в історії у рамках виставки на державному рівні було організовано Павільйон підприємств США, серед яких були представлені: L3 Harris Technologies, Inc; Advanced Technology Systems Company; Collins Aerospace; Dillon Aero; KVG; Meritor Heavy Vehicle Systems LLC; Motorola Solutions, Inc.; Perkins Technical Services, Inc.; Rajant Corporation; Aerovironment Inc.

Продукція американської компаніі L3 Harris Technologies вже добре знайома нашим військовослужбовцям. Американська зв'язкова апаратура добре себе зарекомендувала в ході проведення АТО, а потім ‑ в рамках Операції об'єднаних сил на сході України. Виробники роблять великий упор на максимальну захищеність від радіоперехоплення, виявлення і придушення сигналу.

Представники компанії Motorola Solutions представили лінійку радіостанцій, які вже 5 років перебувають на озброєнні Збройних Сил. На стенді компанії кожен охочий міг упевнитися у стійкості продукції до екстремальних умов. Окрім показових випробувань рацій після їх занурення у воду, фахівці компанії показали рацію, що була використана під час військових дій. Унаслідок вибуху рація обгоріла та деформувалась. Цікавим є те, що навіть за таких умов, вона продовжує працювати.
Оборонно‑промисловий комплекс Туреччини був представлений як об'єднаною експозицією, так і індивідуальними стендами.
Колективна експозиція була організована асоціацією SSI (Defense and Aerospace Industry Exporter's Association). Учасниками колективного стенду були наступні компанії: OSSA Turkey; RST Techonology; STM LTD; ZSR Patlayici sanayi A.S.; Transvaro elektron aletleri san. Ve tic A.S.
Індивідуальними стендами приймали участь: Aselsan A.Ş.; Roketsan A.S.; Baykar Makina A.S.; Ariteks Boyacilik Tiacret ve Sanayi A.S.; 2G Aviation Elektronics Inc.; Menatek Savunma A.S.; Makel Mekanik A.S. (Suprobox); Asyay Machine Industry and Trade Incorporated Company (Asyay Makina San. Tic. A.S.).

Компанія Aselsan на виставці продемонструвала свої новітні розробки в області оптики, електроніки, систем управління вогнем і систем озброєння для сухопутних, військово‑морських і військово‑повітряних сил. Знаковою подією стало підписання контракту між Aselsan та Державною компанією «Спецтехноекспорт» про поставки нових партій радіостанцій УКВ зв'язку на потреби Міноборони України на суму 6 млн дол США. До речі, під час проведення виставки відбулося відкриття на території України складальної лінії радіостанцій компанії Aselsan. Складальне виробництво стосуватиметься радіостанцій, що вже закуповуються за контрактом з Міністерством оборони України. Йдеться про лінійку радіостанцій VRC‑9661 (потужністю 10 Вт та 50 Вт), ручну радіостанцію PRC‑9651 (5 Вт) та солдатську радіостанцію PRC‑5712 (125 мВт).

Одним з найцікавіших експонатів виставки можна вважати ударний БПЛА Bayraktar TB2 виробництва турецької компанії Baykar Makina. Це оперативно‑тактичний багатоцільовий безпілотний літальний комплекс, який може проводити розвідку на значному віддаленні від станції управління, відстежувати та самостійно знищувати цілі. Загалом Bayraktar TB2, окрім рекордної тривалості польоту, дійсно має досить високі характеристики для БПЛА свого класу: злітна маса 560 кг ‑ 55 кг корисного навантаження. Дрон має надпотужну оптичну станцію, яка здатна виявляти цілі на відстані у десятки кілометрів та можливість самостійно завдавати удари високоточними боєприпасами. Ударні дрони Bayraktar TB2 успішно завершили функціональні льотні випробування в Україні, які є частиною приймально‑здавальних випробувань. За їх результатом буде прийнято рішення про прийняття цього БПЛА на озброєння Повітряних Сил ЗСУ. Ця подія стане першою в історії вітчизняної військової авіації, коли її лави поповняться передовими машинами виробництва країни‑члена НАТО.

Не менш цікавим був стенд компанії Roketsan, на якому була представлена їх остання розробка ‑ комплекс Alka. Зазначений комплекс використовує електромагнітну та лазерну зброю для нейтралізації або повного знищення цілей, що викликають повітряну небезпеку, а саме БПЛА та квадрокоптери, що можуть бути оснащені вибуховими речовинами. Комплекс автоматично виявляє та відстежує цілі за допомогою штучного інтелекту шляхом обробки зображень.

Турецька компанія STM на виставці продемонструвала свої проекти у військово‑морській сфері. Одним з таким проектів є MILGEM. Це проект будівництва корвета підводного оборони, розвідки та патрулювання. Перші три корвети були введені на службу у ВМС Туреччини відповідно у 2011, 2013 та 2018 роках. 29 вересня 2019 року на військово‑морській верфі в Стамбулі (Istanbul Naval Shipyard) відбулися церемонії введення до складу ВМС Туреччини четвертого і останнього в серії з чотирьох кораблів корвета F 514 Kinaliada.
Окрім цього на стенді компанії був представлений дрон‑камікадзе, який вже два роки використовується турецькою армією.

Оборонно‑промисловий комлекс Польщі був представлений об'єднаною експозицією Польскої палати виробників озброєння (PCNDM) та індивідуальними стендами підприємств.
Польська компанія Rekord Hale Namiotowe привезла на виставку намети швидкого реагування для військових. Один з них ‑ швидкорозкладний намет NSR, який використовується в Збройних силах Польщі та Сполучених штатів Америки. Намет NSR розкладається лише 4 людьми за 12 хвилин та витримує силу вітру в 100 км/год, що дає можливість використовувати його в надскладних погодних умовах. В той же час, компанія може виготовляти намети будь‑яких розмірів та кольорів, оскільки має власне виробництво.

Компанія Maskpol продемонстрували продукцію як для правоохоронної служби, так і для армії. А саме ‑ протигази, засоби індивідуального захисту та спорядження. Деякі з цих товарів призначені для потреб місцевого ринку, та виготовлені на території Україні, де компанія присутня з 2014 року.

Експозиція Чехії буда представлена компанією Excalibur Аrmy, яка привезла на виставку дві одиниці військової техніки. Детальніше про неї ви дізнаєтесь у розділі «Техніка на виставці».

Німецька компанія Glenair ‑ світовий виробник інноваційної технології комутаторів STAR‑PAN™ для військовослужбовців та підрозділів спеціального призначення. Технологія представляє собою багатопортовий хаб, який дозволяє з'єднати у єдину мережу одразу декілька пристроїв. Це можуть бути тепловізійні камери, радіостанції, ноутбуки, смартфони та ін.

Італійська компанія CMS разом з українським партнером Prostir 3D продемонстрували новий п'ятикоординатний обробний центр Athena виробництва. Призначення верстату ‑ високошвидкісна фрезерна обробка корпусних та силових деталей з легкосплавних металів та композитів. Верстат має адитивний модуль для виготовлення металевих деталей методом 3D друку з алюмінію, міді, нікелю.

Також вперше в Україні була презентована революційна виробнича система LPM від компанії Stratasys, що працює за адитивною технологією. Система призначена для серійного виробництва деталей з алюмінію та сталі. Це потужна технологічна лінія, яка найближчим часом змінить традиційні технології виробництва деталей в машинобудівній галузі.

ТЕХНІКА НА ВИСТАВЦІ

Як завжди, чималу увагу відвідувачів привернули до себе натурні зразки техніки, яких цього року було більше 50 одиниць.
Флагманом цьогорічної виставки від Концерну «Укроборонпром» був натурний зразок Ракетного комплексу «НЕПТУН» у складі трьох одиниць: уніфікована пускова машина, транспортно‑заряджальна машина та рухомий командний пункт, який вперше представляє ДП «ДККБ «Луч». Після завершення випробувань очікується державне оборонне замовлення на один дивізіон РК‑360 МЦ «Нептун» у складі 6 уніфікованих пускових установок УСПУ‑360, 72 ракет Р‑360, 6 транспортно‑заряджальних машин ТЗМ‑360, 6 транспортних машин ТМ‑360 та рухомого командного пункту дивізіону РКП‑360. Триває розробка версій ракети морського та повітряного базування.

Чеська компанія Excalibur Аrmy на виставці запропонувала увазі відвідувачів 2 одиниці техніки. На відкритому майданчику всі охочі могли ознайомитися з 152‑міліметровою самохідною артилерійською установка на колісному ходу «Дана‑М2». Установка отримала кращу ходову частину, захищену кабіну, цифрові засоби ведення вогню і контролю снарядів, а також дизельний генератор.
У павільйоні на своєму стенді чеська компанія представила РСЗО БМ‑21 «Град» на шасі Татра. Це армійська вантажівка Tatra Force (4 х 4) з фірмовою хребтовою рамою і незалежною підвіскою всіх коліс. Бойова маса машини становить 16,3 т. Вражають параметри прохідності БM‑21 MT. Так машина може долати брід глибиною 1.5 м, підйоми крутизною 45 градусів.

Компанія «Українська бронетехніка» під час виставки презентувала десяту модернізацію СБА «ВАРТА», що успішно постачається на експорт та використовується нашими військами в зоні ООС, а також СБА «НОВАТОР» з противотанковим ракетним комплексом «Амулет» розроблемним разом з КБ «ЛУЧ», що здатний знищувати танки та броньовану техніку на дистанції до 5 км. Кожен відвідувач мав можливість ознайомитися з санітарним автомобілем, що пройшов випробування в зоні ООС з 2016 року та врятував більше 500 життів військовослужбовців. Окрім цього були представлені українські мінометні постріли та міномети калібрів 60мм, 82мм та 120мм, що успішно пройшли всі випробування та зараз успішно використовуються Збройними силами України.

ПрАТ «НВО «Практика», що входить до складу «Ліги оборонних підприємств України» окрім відомих «Козаків» різних модифікацій офіційно представило новий БТР «Отаман‑3» з колісною формулою 6х6, що розглядається як основний претендент для оснащення Морської піхоти України. «Отаман‑3» від старих радянських БТР відрізняє те, що він спроєктований згідно з останніми тенденціями у бойових машинах такого класу: переднє розташування двигуна (Deutz ‑ об'ємом 11,9 л та потужністю 558 к.с. ‑ прим. ДЕ) та заднє розташування відсіку десанту (9 бійців). При цьому, українська бронемашина має повноцінний протимінний захист з багатошаровим полом та протимінними сидіннями.

ТОВ «Науково‑виробнича компанія «Техімпекс» представила модернізований БТР‑70ТД, який був розміщений на відкритому майданчику. Основна перевага модернізованого БТР‑70ТД є заміна силової установки з карбюраторної на дизельну. У даному варіанті модернізації інтегровані 8‑ступінчата коробка передач та німецький двигун «Deutz» потужністю 320 к.с., тоді як потужність БТР‑70 складає 240 к.с. Також, був збільшений обертаючий момент в майже 2 рази, з 568 Нм до 1050 Нм. Крім цього у павільйоні демонструвався спільний проект державно‑приватного партнерства ПАТ «Харківський Тракторний Завод», ДК «Укрспецекспорт» та ТОВ «НВК «Техімпекс» ‑ гусеничний бронетранспортер «Плавець», розроблений на базі багатоцільового гусеничного шасі. Основа для сімейства бойових броньованих машин: для встановлення бойових модулів СПИС, ГАПРДА, БМ‑23‑2, башти 122 мм 2С1, комплексу 1В12, вогневої підтримки, управління, зв'язку, медична, 120 мм автоматичного міномету, ремонтно‑евакуаційної, РХБ захисту, інженерного забезпечення.

Національною гвардією України було продемонстровано сучасний багатофункціональний французький гелікоптер Airbus Н‑225 Super Puma, який нещодавно надійшов на забезпечення до Нацгвардії.

Компанія «Мотор‑Січ» прикрасила відкритий майданчик виставки одразу двома гелікоптерами.
Мі‑2МСБ‑1 ‑ це модернізований вертоліт Мі‑2. Машина з поліпшеними характеристиками обладнана електронною системою управління. Вертоліт вийшов більш економічним, потужним і стійким. На ньому повністю замінили кабіну, салон, хвостовий гвинт, лопаті і двигуни.
Окрім цього була представлена нова версія вертольота Мі‑8МСБ оснащений сучасною «скляною кабіною». Ця розробка є спільним ТОВ «ПКФ «СТОРК». Для зручності військових вертоліт обладнали системою нічного бачення. Представлений гелікоптер здатний нести ударне озброєння. Зокрема некеровані знаряди та керовані протитанкові ракети від КБ «Луч».

Українська компанія «Трител» продемонструвала на виставці свою нову розробку ‑ спеціальний комплекс протидії засобам технічної розвідки «Нота», яка була встановлена на бронеавтомобілі «Козак» Комплекс серійно постачається до українського війська та відмінно показав себе, як під час бойових дій, так і при охороні об'єктів у тилу. Окрім придушення дронів комплекс може блокувати роботу мереж мобільного зв'язку та радарів контрбатарейної боротьби.

Казенне підприємство «Науково‑Виробничий Комплекс «Іскра» на виставці продемонстрували вітчизняний мобільний 3D радіолокатор. Радіолокатор розроблений для визначення та передачі точних цілевказівок військовим підрозділам протиповітряної оборони. Він здатен виявляти точне положення цілей на відстані до 500 км та може одночасно супроводжувати понад 300 об'єктів у повітрі, що летять на всіх висотах. Радіолокаційний комплекс може робити 12 обертів за хвилину, що дозволяє йому видавати оновлені дані кожні 5 секунд, а велика зона огляду дозволяє виявляти тактичні та оперативно‑тактичні ракети.

Львівська компанія Roboneers запропонувала представникам ЗСУ оновлену роботизовану платформу Fahd, призначену для розвідки, спостереження та забезпечення вогневої підтримки власним підрозділам на лінії фронту. Конструкція платформи передбачає низку цікавих рішень. Зокрема, її складові частини з'єднуються завдяки використанню спеціального поворотного механізму, при цьому кожне колесо має власний мотор‑редуктор. Таке рішення дає змогу платформі утримувати площину руху й перебувати на чотирьох колесах в умовах будь‑якого складного рельєфу. Гібридна силова установка забезпечує рух платформи з використанням як дизельного двигуна, так і генератора, що живить електродвигуни.

Бойовий наземний безпілотник «Скорпіон», який розробила українська приватна компанія «Інфоком ltd», увібрав у себе передові досягнення у IT‑сфері: блокчейн протоколи та нейронні мережі. Озброєння дрону наразі складається з 7,62‑мм кулемету та легкого протитанкового ракетного комплексу з двома ракетами. Але може бути замінене у відповідності до бажання замовника. За наведення зброї та спостереження за полем бою відповідає оптична камера з 30‑кратним збільшенням, тепловізор та лазерний далекомір. А система управління вогнем дозволяє супроводжувати виявлені цілі в автономному режимі, коли за оператором залишається лише прийняття рішення щодо її знищення.

ВИЗНАЧНІ ПОДІЇ ВИСТАВКИ

Підписання Меморандуму про співробітництво між ДП «Антонов» та МВС України.
Зазначений документ підтверджує взаємну зацікавленість сторін в оснащенні єдиної авіаційної системи безпеки та цивільного захисту транспортними багатоцільовими літаками Ан‑178 для належного виконання завдань, які покладені на МВС, Національну гвардію України та ДСНС. Зокрема, для рятування людей та надання допомоги в ліквідації наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха та інших видів небезпечних подій, що становлять загрозу життю або здоров'ю населення. Меморандум передбачає придбання 13 літаків: дев'яти для потреб ДСНС і чотирьох для Нацгвардії.

Підписання Листа про наміри співробітництва між Міністерством оборони України та турецькою компанією STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.
Лист підтверджує готовність до співпраці за спільними проектами у галузі виробництва озброєння та військової техніки військово‑морської номенклатури, а також за іншими проектами на основі принципів добровільності, рівності та взаємної вигоди.

Підписання нового контрактуміж турецькою компанією Aselsan та ДК «Спецтехноекспорт» на поставку радіостанцій для Міністерства оборони України.
Новий контракт на суму 6 млн дол.. є частиною рамкової угоди між «Спецтехноекспортом» та Aselsan на поставку турецьких засобів радіозв'язку в Україну, що була укладена у 2016 році. Ця угода реалізується за механізмом офсетних зобов'язань між компаніями і передбачає запуск їх виробництва в Україні. Нові партії систем військового зв'язку будуть поставлені в українські війська протягом 2020 року і стануть першими, що вироблені на території України.

Укладення партнерства між громадськими об'єднаннями стали «Ліга оборонних підприємств України», «Асоціація виробників озброєння і військової техніки України» та Асоціація «Українська оборонна та безпекова промисловість».
Відтепер три громадські організації будуть спрямовувати спільні зусилля на ефективне і якісне переозброєння Збройних Сил України, лібералізацію і дерегуляцію ринку озброєнь, залучення національних та іноземних інвестицій в оборонну індустрію країни, а також удосконалення відносин між державою і приватним бізнесом.
Керівники громадських об'єднань наголосили, що спільним завданням партнерських організацій є створення рівних, прозорих і конкурентних відносин держави з бізнесом, потужної, процвітаючої оборонної індустрії і сильна, міцна, незалежна Україна для нас і наших нащадків.

Засідання Робочої групи з програмних процесів НАТО Групи з управління життєвим циклом ОВТ Конференції національних директорів з озброєння НАТО в системі управління життєвим циклом озброєння та військової техніки ‑ цільової системи та відповідних забезпечувальних систем оборонного призначення.
Група призначена для розробки керівних документів, політик, методів, процедур, типових моделей (шаблонів) і публікацій з програмним процесам озброєнь НАТО.
Відкрив засідання начальник Центрального науково‑дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України Ігор Чепков. У засіданні також взяли участь представники міністерств оборони і оборонної промисловості Греції, Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Туреччини, Німеччини та України.

Підписання Меморандуму про співробітництво та партнерство між «Асоціація Noosphere» та Міжнародним виставковим центром.
У 2020 році Noosphere Space Summit пройде разом з Міжнародним авіакосмічним салоном «Авіасвіт‑ХХІ»!

У наступному році виставка «Зброя та безпека» буде проходити з 13 по 16 жовтня одночасно з Міжнародним авіакосмічним салоном «Авіасвіт‑ХХІ».

При написанні звіту були використані матеріали Генерального інформаційного партнера виставки «Зброя та безпека» ‑ журнал «Defense Express».