This version of the page http://kbu.org.ua/index.php?id=94 (185.104.45.20) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2020-02-27. The original page over time could change.
Новини - Конфедерація будівельників України (КБУ)
(044) 200 04 52

Новини

З 1 липня Україна перейшла на європейські стандарти для цементної галузі
5 липня 2016, 12:51

Національні стандарти для цементної галузі, ідентичні європейським, вступили в дію з 1 липня 2016 року, в рамках виконання вимог Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Відповідні зміни закріплені указами Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального господарства № 350– 356 від 30 грудня 2015 року та ДП «УкрНДНЦ» (Національний орган по стандартизації – НІС) № 197 від 18 грудня 2015 року.

«Високий ступінь модернізації виробництва дозволить вітчизняним підприємствам комфортно почувати себе на міжнародній арені будівельних матеріалів і послуг. Виготовлений за новими стандартами цемент матиме більш прогнозовані показники якості. Однак впровадження євронорм – тривалий, трудомісткий процес. Він вимагає постійного вдосконалення законодавства, підвищення кваліфікації працівників і обізнаності споживачів. Змінюються не тільки вимоги до кінцевого продукту, але і принципи ведення бізнесу та організації виробництва», – повідомили в асоціації виробників цементу «УКРЦЕМЕНТ».

При цьому в асоціації підкреслили, що паралельно із введенням нових стандартів, в Україні необхідно створити незалежну лабораторію, в якій виробники зможуть законно підтвердити якість і безпеку своєї продукції, отримати можливість маркування СЕ (CE Marking), а також привести заводські лабораторії у відповідність стандарту EN 17025, що дозволить видавати Декларацію якості продукції.

Як відзначили в «УКРЦЕМЕНТ», у зв'язку із переходом України на європейські регламенти та стандарти, незалежна лабораторія повинна бути створена до 2020 року. При цьому вона повинна бути «недержавна, із сучасним обладнанням, відповідним персоналом, і визнана європейським нотифікованим органом».

«В Україні немає жодної такої лабораторії і системи її створення. УкрСЕПРО, яку пропонують чиновники, не відповідає вимогам європейських директив і порушує зобов'язання, взяті Україною. При цьому для створення нових лабораторій необхідні інвестиції і час, як мінімум три роки», – підкреслили в «УКРЦЕМЕНТ».

Окрім того, в асоціації нагадали про дію європейських директив щодо маркування СЕ, вимог акредитації та ринкового нагляду, у зв'язку із чим, Україні необхідно затвердити національний технічний регламент, ідентичний Регламенту ЄС 305.

Як стверджують в «УКРЦЕМЕНТ», перехід України на європейську систему маркування забезпечить підприємствам безперешкодний експорт, доступ до міжнародних тендерів в Україні та за її межами, скорочення «сірого» ринку і збільшення продажів українських виробників цементу.

Однак якщо Україна не виконає всі вимоги ЄС, то з приходом на український будівельний ринок іноземних інвестицій, національні виробники будматеріалів не зможуть взяти участь в їхніх проектах через неможливість виконати вимоги інвесторів щодо маркування, констатують в асоціації.

«Тому інвестори будуть залучати свої будівельні матеріали. А національним виробникам доведеться скорочувати обсяги випуску продукції, що спричинить за собою скорочення робочих місць, зупинку виробництв і безробіття в країні. Це несе загрозу для економіки держави загалом», – відзначили в «УКРЦЕМЕНТ», при цьому додавши, що нині фактичне використання потужностей українських цементних підприємств задіяні лише на 50%.

 

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua