This version of the page http://www.lvivpost.net/ukraine/n/42617 (195.211.84.14) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-11-02. The original page over time could change.
Хочеш стати головним – шукай голоси - Львівська Поштa

Хочеш стати головним – шукай голоси

Рейтинги потенційних кандидатів у президенти невисокі, поки явних лідерів немає

Марко Пригода №44 (2056), четвер, 7 червня 2018
Вже менше, ніж через рік в Україні мають відбутись чергові президентські вибори. Перший тур запланований на 31 березня 2019-го. Зараз уже можна сміливо говорити про те, що неофіційна виборча кампанія почалася. Про це свідчить і риторика основних політичних гравців, й інформаційні війни, які вони вже довгий час ведуть один проти одного, і міряння політичними рейтингами.
До результатів низки соціологічних опитувань, опублікованих за останній час, виникало багато питань, й команди окремих потенційних кандидатів тепер уже мало не щодня намагаються переконати українців у тому, хто точно виграє, а хто точно програє боротьбу за найвищий державний пост у 2019-ому. Однак такої впевненості не може бути, зрештою, ми ще навіть не знаємо, хто точно балотуватиметься у президенти. А сюрпризи можуть бути, і вони можуть вплинути на розподіл голосів.

Боротьба попереду

Зараз можна говорити хіба що про те, що українці розгублені у своїх політичних уподобаннях. Про це свідчать і результати травневого опитування, проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова. “Серед кандидатів  на президентську посаду відсутні явні лідери, рейтинг усіх основних політиків доволі невисокий”, – зазначають автори цього дослідження.
Загалом про готовність взяти участь у виборах заявили майже 68% респондентів, натомість лише 17% відповіли, що не  прийшли б голосувати. Ще 15% не визначились із цим питанням.
Станом на кінець травня  відносно найбільшу підтримку серед тих респондентів, які заявили, що  планують взяти участь у виборах, мала Юлія Тимошенко – 13,3% виборців  (рівень її підтримки мало відрізняється у різних регіонах, – відзначали автори дослідження). Далі йшли Анатолій Гриценко – 9,4%  (вищим його рейтинг є в Західному та Центральному регіонах), Юрій  Бойко – 8,4% (його рейтинг забезпечують майже винятково Схід, Південь та Донбас) та Петро Порошенко – 7,6% (його рейтинг дещо вищий на Заході й дещо нижчий на Сході), Олег Ляшко – 7,4% (його рейтинг трохи вищий в Центрі та на Півдні). Умовний “інший політик” у цьому опитуванні набрав 9,7% голосів респондентів. 14,6% опитаних обрали пункт “важко відповісти”.
Автори дослідження звертають увагу не тільки на регіональні відмінності у підтримці потенційних майбутніх кандидатів у президенти. “Тут чітка різниця за матеріальним станом виборців. Серед найбідніших абсолютним лідером є Юлія Тимошенко – майже 20% цієї категорії населення готові за неї проголосувати. Серед відносно благополучних лідером є Порошенко. Це взагалі дає підстави говорити, що значною мірою результати майбутніх виборів будуть залежати від ситуації в країні. Перш за все, економічної”, – зазначила директор Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна 5 червня під час презентації результатів опитування в Українському кризовому медіа-центрі.
Треба зазначити, що загалом у рамках цього дослідження із 19 по 25 травня було опитано 2019 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах України за винятком анексованого Криму та окупованих територій Донбасу. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Де нові лідери?

Цікавими є результати цього опитування в частині очікування українцями нових політичних лідерів. 62% українців вважають, що Україні потрібні нові лідери, а 27% не бачать такої потреби. Лише 27% чи аж 27%? Насправді понад чверть респондентів – це багато.
Зараз конкретних осіб як нових політичних лідерів “побачили” 25% респондентів. А у відкритому запитанні, коли респондентів просили назвати прізвище нового бажаного лідера, то найчастіше українці називали Святослава Вакарчука (7%), Володимира Зеленського (6,6%) та Євгена Мураєва (6%). Після таких відповідей, насправді з’являється ще більше питань…
“Є регіональні відмінності: знову ми бачимо відновлення поляризації. Вона дійсно загрозлива, тому що це ідеологічна, ціннісна поляризація. Для мене найбільш небезпечна – саме “мураєвщина”. Тому що це агресивна, антимайданна позиція. Це ставка на конфлікт, на відновлення конфлікту, який призвів до трагічних подій 2014 року”, – зазначив голова Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко, повідомляє сайт Українського кризового медіа-центру.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно увійти
0.6628 / 4.1MB / SQL:{query_count}