This version of the page http://rada.dolyna.info/ekskursiya-dolynoyu/ (91.223.180.237) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-10-28. The original page over time could change.
Екскурсія Долиною | Долина - Долинська міська рада Офіційний сайт
ПЕРЕЙТИ ДО НОВОЇ ВЕРСІЇ САЙТУ














Рубрики новин

  • Актуально (1,097)
  • Новини міста (4,615)
  • Оголошення (228)
  • Оголошення про слухання (65)
  • Результати слухань (1)

Архіви публікацій


Урядові сайти

Президент України
Верховна Рада України
Кабінет Міністрів України

Долинські ресурси



Наші партнери




Сесія

 

______________________
Пленарне засідання сесії Долинської міської ради відбудеться :
Початок роботи о:

Виконком

Чергове засідання виконавчого комітету Долинської міської ради відбудеться:
Початок роботи о:

Радіо




Адміністрування сайту

  • Вхід
  • RSS публікацій
  • RSS коментарів
  • WordPress.org

Опитування

Вибачте, на даний момент немає активних опитувань.
  • Архів опитуваннь

Лічильник




На сторожі Вашої безпеки

0 (800) 50 10 89

ЦІЛОДОБОВИЙ безкоштовний зв'язок з інспекторами відділу інспекції Долинської міської ради

Екскурсія Долиною

Асоціація

«Туристично-інформаційний центр «Бойківщина»

м. Долина, вул. Грушевського, 11, обл. Івано-Франківська

тел.+380347725230

 

Маршрут вихідного дня

«Долина давня і нова»

 

 

Долина… Одне з найстаріших міст Галичини, Свою книгу життя Долина відкриває в кінці ХХ століття. Легенда говорить, що Долина виникла, як і годиться, у Долині, в якій місцевий вівчар виявив соляні джерела. Легенду про виникнення міста записав у літописі 1112 р. чернець монастиря отців Васильян, що стояв колись на горі Знесіння. Солі стало на довго… Місцеві ропяники варили її тут понад 1000 років. Тепер про ті давні часи білого золота нагадують тільки 5 стопок солі на гербі міста та руїни австрійської солеварні в старій Долині.

Саліни, так назвали долиняни споруди  сільзаводу,  утворили своєрідне містечко. Всі вони в єдиному архітектурному стилі з характерними червоно черепичними силуетами  дахів. Завод перестав “дихати”. Головне, що живе та пульсує історія, бо ж за нас за наше майбутнє молилися предки.

Ось церква Різдва Пресвятої Богородиці. Найкраще збережена пам’ятка в старій частині міста. Її будівництво завершене в старій частині міста. Архітектурний стиль гармонійно поєднаний з внутрішнім її оздобленням. Над проектом працювали кращі майстри Галичини.

Неподалік – Дім молитви. Так називають споруду сьогодні. Будівля споруджувалася як місцева синагога з 1897 року.

 

 

Далі –  приміщення магістрату міста. Архітектурна пам’ятка кінця XVIII століття. На даний час приміщення використовує Долинська гімназія №1. Її можна побачити проїхавши кілька метрів. Неодноразово будинок добудовувався і реконструювався. Колишня польська гімназія вже давно стала осередком для обдарованих юнаків та дівчат, що підтримують та підіймають авторитет міста. Отримують перемоги на районних обласних олімпіадах.

До нашого часу непогано виглядає будівля народного дому 1899 року,яка була збудована для польського спортивного товариства «Сокіл». Долинський районний суд також знаходиться в історичній частині міста. Приміщення повітового суду було збудоване на початку 20 століття. Після війни тут була казарма військової частини. А з 2005 року тут розташований Районний суд.

Непогано зберігся Костел Народження Пресвятої Діви Марії, що збудований на початку ХІХ століття, а саме, у 1835 році. Він є першим католицьким храмом у місті. Історія свідчить, що віруючий народ за радянських часів переслідували, а костел використовувався як склад для зерна і навіть як шкільний спортзал. Проте святе є святим. У 1998 році храм повернули громаді міста, а через рік його знову посвятили. Сьогодні  – це діючий костел, де богослужіння на польській мові.

 

 

Братська могила радянських воїнів в центрі старої частини міста навіює спогади про минуле, про звитяги предків, що загинули під час звільнення Долини від фашистських загарбників влітку 1944 року. Тут встановлений меморіальний комплекс у 1969 році. Автором архітектурного витвору є відомий у світі скульптор Аркадій Мацієвський.

На мальовничому зеленому пагорбі стоїть як охоронець Свято Успенський собор, збудований він в 2002 році. Собор бачимо подорожуючи із старої частини міста до нової.

Особливою свіжістю та енергією дихає міське озеро, навколо майорить зелень, пахнуть свіжі квіти, а там рибка хлюпне, щоб не потрапити на гачок запеклих рибалок. Тут можна присісти відпочити.

Приємно проїхати охайними і чистими дорогами Долини, насолоджуючись неймовірно мальовничими краєвидами. Цікавість викликають оригінально розміщені клумби, зелені насадження.

 

 

Біля дороги між білокорими березами височіє пам’ятник Кобзареві – Тарасу Григоровичу Шевченку, автором якого є також Аркадій Мацієвський.

А тут у молитві до неба за місто, за район, за всіх людей, за землю, розправив крила могутній ангел. Це ще одна архітектурна споруда створені відомими скульпторами вихідцями з Долинщини  – Василем Яричем та Ярославом Юзьківим –  на кошти пожертвувані Тетяною та Омеляном Антоновичами.

Пам’ятник першому президенту України Михайлу Грушевському встановлено в центрі Долини на проспекті незалежності. Автором монументу є скульптор Василь Ярич.




 

 

Першим нафтовим фонтаном свердловини №1 покладено початок розвитку Долинського нафтового району. Це напис на пам’ятному знаку першій нафтовій свердловині нафтового родовища, що знаходиться в селі Підлівче по вулиці Промисловій.

Особливо красиве місто вночі. Темряву прорізують світло автомобільинх фар. Місто вночі палає особливим колоритом. Зачаровує вечірній вигляд Готельно-відпочинкових комплексів: «Софія», «Нафтовик», «Князь Олег», Мотель, «Мішель».

 

 

 

Важливим культурно-освітнім центром Долинщини є музей «Бойківщина» заснований у1998 році. Будівля споруджена на кошти відомих у всьому світі меценатів Омеляна і Тетяни Антоновичів. Саме в нашому музеї можна почерпнути інформацію про Долинщину та її пам’ятні місця. Захоплення від краси самої споруди передати неможливо, колір покрівлі аж зливається перегукується з красою квітів. Цікавість викликає і архітектурний стиль. А що ж в середині? Чи зможуть розказати про бойківське минуле мовчазні експонати?  На подібному возі тягали сільські коні сіно солому, та й самих господарів возили на поле чи на міський ринок, а ці вишиванки, витинанки, образи та інші старовинні церковні речі не менш цікаві, складають відділ сакрального мистецтва. Більш ніж 150 експонатів було зібрано про відкритті. На старовинних верстатах виготовляли наші бабусі різноманітні коврики та покривала.

 

 

Після музею вирушаємо до міста лісорубів та хіміків – Вигода. По дорозі минаємо лікувально-оздоровчий комплекс «Карпати», дитячий літній табір «Дружба», лікувально-оздоровчий центр «Долина». Тут ми можемо відпочити від тяжкої дороги, смачно поїсти, виспатися та відчути радість від бойківських розваг. Вигода – це красиве гірське містечко, на території якого є відоме не лише в Україні, але й у світі підприємство «Уніплит», держлісгосп та інші деревообробні підприємства. Тут працюють мешканці Вигоди, Долини та району.

 

У Вигоді початок бере захоплюючий туристичний проект «Карпатський Трамвай». Це унікальна вузькоколійка збудована на початку 20 століття. Сідаєш у трамвай набираєш повні груди повітря  і відправляєшся у казкову подорож. Зелений ліс дарує тобі п’янке чисте повітря. Душевний спокій відчуваєш у куточку де немає ніякої цивілізації. А тут купайтесь на здоров’я у чистій гірській річці. Розроблені і діють відомі туристичні маршрути зокрема до гори Магури Сколівських Бескидів, якими вже мали можливість скористатися туристи з Німеччини, Англії,Польщі, та інших країн. Подорожуючи Карпатським Трамваєм зупиняємося біля цілющого джерела з мінеральною водою. Знаходиться воно на околицях сіл Новий і Старий Мізунь. А вже ці населені пункти відомі екстремальними видів спорту та туризму. Щорічно тут проводиться фестиваль МізунськаЗвигода. Рідкісною окрасою с. Мізунь є мальовничий Мізунський водоспад. Щоб побачити його красу сюди їдуть на екскурсії.

Важливою ланкою у проведенні бойківських маршрутів є музей Івана Франка у селі Лолин, який почав формуватися на початку 1980 років. Приводом його відкриття стала роматична історія стосунків молодого Франка з родиною місцевого пароха Михайла Рожкевича, зокрема з його донькою – Ольгою Рожкевич. Побувавши в цьому краї неможливо не відвідати ще одне джерело,яке має властивість загоратися при запалюванні. Гостинні господарі Бойківської Колиби запрошують всіх гостей посмакувати бойківськими стравами, долучитися до прекрасної Української співанки, покружляти у запальній бойківській коломийці навколо унікальної карпатської ватри.

 

Подорожуючи повз гірську річку Свічу по якій щороку проводяться екстремальні сплави на плотах ми потрапимо до с.Мислівка. Значимість Мислівки заснованими колись німецькими колоністами під назвою Бряза неждано-негадано пішла вгору, і якщо не досягла рівня с.Гути де побудована президентське ранчо «Синьогора», але стала найпопулярнішою в регіоні географічних назв. Мислівка – курортна місцина розташована серед гір та заповідних лісів. Багата вона і на мінеральні джерела,які знаходяться як в селі так і в навколишніх горах.

 

На території Мислівки розмістилися 2 готельно-відпочинкові комплекси. За сучасним рівнем комфорту, що нагадують казку комплекс «Ведмідь». Все оформлення тут і із натурального дерева. Своєрідна карпатська архітектура свідчить про тепло та затишок в цьому комплексі. І дозволяє забути всі проблеми міського життя та поринути у світ справжнього відпочинку.

 

П’ятизірковий комплекс «Бескид», знаходиться в самісінькому серці карпатських гір біля найчистішої гірської річки.

Мислівка – є початковою точкою пішохідних маршрутів по гірських стежках.

 

Переїжджаючи Вишівський перевал ми рухаємося до кінцевої точки нашого маршруту. Гірське село Вишків розкинулось на берегах гірської річки Мізунка між Вишківським та Торунським перевалами. Місцевість ця багата на гриби та ягоди. В с.Вишків приймають гостей кілька відпочинкових комплексів. «Високий перевал», «Ялинка»…