This version of the page http://redcross.org.ua/nurses/ (185.31.209.135) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-08-12. The original page over time could change.
Патронажна служба – Товариство Червоного Хреста України

Патронажна служба

Патронажна служба, заснована в 1961 році, має на меті надавати безкоштовну медичну допомогу, здійснювати догляд та соціально-побутове обслуговування самотніх непрацездатних громадян похилого віку, інвалідів, ветеранів війни та праці, а також проводити освітні та профілактичні програми серед населення.

Крім надання медичної допомоги за призначенням лікарів, патронажні сестри здійснюють індивідуальний догляд за хворими, вирішують багато питань, пов’язаних з наданням побутових послуг, організацією консультацій лікарів, влаштуванням пацієнтів до будинків-інтернатів тощо.

Здійснюючи медико-соціальне обслуговування, організації Товариства в першу чергу приділяють увагу самотнім громадянам похилого віку та інвалідам, які частково або повністю втратили здатність до пересування й самообслуговування.

Незважаючи на припинення централізованого державного фінансування патронажної служби, Товариство продовжує розвивати діяльність Служби за підтримки партнерів і кошти місцевих бюджетів. Зокрема, у 2017-2018 році впроваджено новий концептуальний підхід до надання послуг на дому, пілотний проект запущений за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста у Донецькій і Луганській областях, де 57 патронажних сестер регулярно відвідують 352 підопічних.

Товариство разом зі Швейцарським Червоним Хрестом з однієї сторони розвиває волонтерство у системі патронажні служби, а з іншої вивчає досвід колег з методів надання кваліфікованої допомоги. Планується розпочати спільну діяльність у одній з пілотних областей.

Завдяки співпраці з Німецьким Червоним Хрестом частково продовжується діяльність патронажних сестер у Івано-Франківській і Львівській областях, заплановано розширення ще в трьох областях на північному сході України. Протягом 2018 року в проекті працювали 30 патронажних сестер, які надали послуги соціально-побутового та гігієнічного характеру 182 підопічним Червоного Хреста в 21 населеному пункті.