This version of the page http://redcross.org.ua/ert/ (185.31.209.135) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-08-09. The original page over time could change.
Загони швидкого реагування – Товариство Червоного Хреста України

Загони швидкого реагування

Загони швидкого реагування Червоного Хреста працюють в усьому світі під назвою RDRT (Regional Disaster Response Teams).

У 1995 році загін швидкого реагування був заснований при Товаристві Червоного Хреста України. До 2014 року він фокусувався на підготовці спеціалістів з розгортання наметових таборів для біженців.

Починаючи з 1 грудня 2013 року, а саме протистояння мітингувальників і силовиків на вулиці Банковій у Києві, почали активну роботу волонтери київського загону швидкого реагування. Протягом всього Майдану більше 50 волонтерів надавали допомогу всім учасникам конфлікту у відповідності до принципів Червоного Хреста та норм гуманітарного права. Були єдиною недержавною організацією, яка надавала допомогу по обидві сторони протистоянь..

Протягом 2015 року засновуються осередки майже в усіх великих містах України: Одеса, Донецьк, Луганськ, Харків, Запоріжжя, Тернопіль, Київ, а також Дебальцеве, Маріуполь та інші міста, де волонтери та співробітники Червоного Хреста перебували в епіцентрах трагічних подій і надавали допомогу, часто – з ризиком для власного життя.

Наразі у Товаристві – 28 підрозділів загонів швидкого реагування (загонів чи ланок загонів) у більшості областей України. Вони складаються з 453-х навчених членів загонів (волонтерів та, іноді, співробітників), які мають необхідне обладнання та транспорт. Також у ТЧХУ є наметовий табір на 100 постраждалих, який може за необхідності бути розширений до 250 осіб, та 2 польові кухні.

Напрями діяльності загонів швидкого реагування:

  • надання постраждалим першої допомоги;
  • надання першої психологічної допомоги;
  • допомога при евакуації населення, зокрема, маломобільних осіб;
  • допомога аварійно-рятувальним службам під час ліквідації наслідків НС;
  • участь у рятувальних роботах;
  • організація таборів для евакуйованих;
  • визначення найнеобхідніших потреб постраждалих і їх забезпечення;
  • ведення обліку постраждалих;
  • доставка та розподіл гуманітарної допомоги.

Сторінка ЗШР на Facebook | Новини ЗШР на сайті Товариства


НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНІ ПИТАННЯ

– Червоний Хрест – це медична організація?

– Ми не робимо уколи та не даємо пігулки. Перша (домедична) допомога – лише мала частина того, що ми зазвичай робимо.

– А що ж ви тоді робите?

– Проводимо профілактику надзвичайних ситуацій, патрулюємо масові заходи, виносимо та виводимо людей з епіцентру подій, всіляко допомагаємо спеціалізованим державним службам – пожежним, співробітникам МВС тощо, організовуємо центри обігріву та наметові містечка для біженців і багато іншого.

– А якщо конфлікт, то ви за кого?

– За кого б ми не були, ми надаємо першу допомогу постраждалим, незважаючи на приналежність до будь-якого боку конфлікту. Принципи нейтральності та професіоналізму для нас важливіші за особисті політичні та релігійні погляди.

– Ви ж отримуєте платню за свою роботу?

– Ні. Всі члени загонів – волонтери, які допомагають людям у вільний від роботи та власних справ час. Наш мотив – надання допомоги людям, які знаходяться в скрутному становищі, а не заробляння грошей.

– Хочу бути з вами. Це можливо?

– Кожен у віці понад 18 років, хто пройшов відповідне навчання та розділяє принципи Червоного Хреста, може стати волонтером.

– Я хотів би допомагати, але волонтерити не зможу. Чи це можливо?

– У нас немає централізованого фінансування. Але для купівлі обладнання, на покриття транспортних та логістичних витрат нам потрібні кошти.

  • Термінали I-BOX – іконка допомоги Червоному Хресту.
  • Код 351005, ЄДРПОУ 00016797, рахунок № 26001271658814 в АТ «УкрСиббанк».