09 Серпня 2019 року 18:36

 

Звіт у числах

Станом на 01 січня 2019 року Львівська ТПП об’єднує 450 підприємств і підприємців Львівщини, понад 3500 підприємств-клієнтів користуються послугами Палати, в ЛТПП працює 37 висококваліфікованих працівників. У липні 2018 року відбулися чергові Загальні Збори членів Львівської ТПП, які обрали новий склад Ради Львівської торгово-промислової палати. На своєму першому засіданні новообрана Рада одноголосно переобрала Дмитра Афтанаса на посаду президента Львівської торгово-промислової палати на найближчі п’ять років.
Головними завданнями в діяльності ЛТПП за звітний період було представництво інтересів місцевих підприємств, розвиток підприємництва в регіоні, розвиток міжнародної економічної кооперації: підтримка експорту, реалізація міжнародних проектів, а також промоція, соціальна відповідальність бізнесу, екологія та бізнес, надання послуг українським та іноземним компаніям і підприємцям.

 

 

МІЖНАРОДНА СПІВПРАЦЯ

Палатою встановлені партнерські зв’язки з майже 50 палатами і підприємницькими спілками з 18 країн світу. Найдієвішим є співробітництво з Польсько-Українською Господарчою Палатою, Канадсько-Українською Торговою Палатою, Німецько-Українською Промислово-Торговою Палатою, Британсько-Українською Торговою Палатою.
Львівська Торгово-промислова палата розвивала стосунки не лише з палатами країн світу, але й з конкретними фірмами. Для кращого ознайомлення львівських підприємств з продукцією та можливостями іноземних фірм i налагодження ділових стосунків з ними Палата організовувала зустрічі з делегаціями зарубіжних країн за участю підприємців Львівщини.

За звітний період було прийнято понад 10 іноземних делегацій та окремих представників закордонних дипломатичних, владних та бізнесових кіл, серед них: китайська, чеська, німецька та турецька делегації. У Львівській ТПП Надзвичайний і Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер представила нового Торгового Радника Посольства Австрії Ґабріеле Газельсбергер, пройшла зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Індонезії в Україні Й. В. паном доктором Юдді Кріснанді. Пана Посла супроводжували працівники Посольства Індонезії, які відповідають за розвиток економічного і освітнього співробітництва. У зустрічі взяли участь представники Львівської обласної державно адміністрації, Львівської міської ради, туристичного і будівельного бізнесу, ділових асоціацій. Ініціатором зустрічі виступив відомий львівський підприємець і ресторатор Андрій Іонов.

ЛТПП співпрацювала з українськими дипломатичними представництвами за кордоном і з посольствами та торговельно-економічними місіями іноземних держав, акредитованими в Україні. Зокрема Палата підтримувала добрі ділові стосунки з Посольствами України в Лівані, Польщі, Чехії, а також з генеральними консульствами Польщі та Чехії у Львові, посольствами, консульствами та комерційними або торговими відділами посольств США, Канади, Бельгії, Франції, Німеччини, Австрії, Угорщини, Великобританії, Литви, Швейцарії, ПАР, Республіки Корея, Аргентини в Україні. Активне співробітництво здійснювалося з Комерційною службою Посольства США в Україні, Торговим відділом Посольства Австрії в Україні, Закордонним Торговим Бюро в Україні Польської Агенції Інвестицій і Торгівлі, Почесними консулами у Львові – Австрії, Німеччини, Франції, Нідерландів, Ізраїлю, Канади, Бельгії, Республіки Корея, Угорщини, Литви, Латвії, Молдови.

Львівська ТПП виступила співорганізатором «Українсько-Польського Бізнес-форуму на Львівщині». У форумі взяли участь 150 учасників – підприємців, експертів, науковців, представників влади і ділових асоціацій з України та Польщі, з них 60 – з Польщі. Серед них: представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Генеральні консули України в Гданську та Кракові, Президенти Польсько-Української Господарчої Палати, Керівник Закордонного торговельного бюро у Києві Польської агенції з інвестицій та торгівлі, Генеральний Консул РП у Львові, Воєвода Підкарпатський, Маршалок Опольського воєводства, представники Центру ринкового аналізу Польсько-Української господарчої палати.
Під час Форуму Президент Львівської торгово-промислової палати нагородив Президента Польсько-Української Господарчої Палати Яцека Пєхоту почесною відзнакою за довголітню ефективну роботу з розвитку українсько-польських ділових зв’язків та з нагоди 25-ліття ПУІГ.
Форум показав необхідність нагального вирішення проблем у діловому співробітництві двох країн: у першу чергу розвиток транскордонної інфраструктури, а також валютне регулювання при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, неефективне регулювання інвестиційної діяльності в Україні.
Учасники Форуму представили цікаві проекти співпраці у сфері залізничних перевезень, надання ефективної підтримки у створення підприємств в Україні та Польщі, використання польського досвіду реформування економіки та розвитку промислового потенціалу.

Важливим напрямком, який став одним з ключових на форумі, стала міжрегіональна співпраця та її розвиток.
Львівська торгово-промислова палата спільно з Торгово-промисловою палатою Кіпру та Кіпрсько-Українською бізнес-асоціацією провели Діловий форум «Україна – Кіпр». У Форумі взяв участь пан, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Кіпр в Україні Луїс Телемаху, Президент Кіпрсько-Української бізнес-асоціації Міхаліс Міхаіл, Президент Кіпрської торгово-промислової палати Христодулос Ангастініотіс, Генеральний директор Invest Cyprus Джордж Кампанелла.

На Форумі були представлені переваги та можливості Кіпру для українського бізнесу і та потенціал українського ділового середовища для співпраці з кіпрськими партерами. Цікаві виступи на Форумі зробили представники «Deloitte Cyprus», Кіпрської асоціації інвестиційних фондів, Invest Cyprus та українскої юридичної компанії «Бачинський, Коломієць та партнери». У двосторонніх переговорах, які пройшли в рамках форуму взяли участь 17 кіпрських та більше 30 українських підприємців і експертів.
У червні у місті Лодзь, Республіка Польща, відбулася Міжнародна конференція «Господарський міст: Лодзький регіон – Україна 2018». Організатором виступила Лодзька промислово-торгова палата спільно з Львівською торгово-промисловою палатою за підтримки Польсько-Української Господарчої Палати, Уряду Маршалка Лодзького воєводства, президента міста Лодзі, Міністерств економіки та регіонального розвитку Польщі, Польської господарської Палати, Польського Державного агентства інформації та іноземних інвестицій.
У конференції взяли участь 40 підприємців та представників ділових асоціацій з України, більше 70 учасників з Лодзького регіону та Польщі, що представляють ключові галузі промисловості, які є двигунами зростання для місцевої економіки (фармацевтична промисловість, сучасна текстильна промисловість, сучасні будівельні матеріали, інноваційне сільське господарство та агропродовольча обробка, ІТ та телекомунікації). Львівщину представляли 6 підприємств та Львівська ТПП. На конференції обговорили питання підтримки торгово-промисловими палатами розвитку міжнародного співробітництва та підвищення конкурентоспроможності підприємств, інвестиційних процесів у спеціальних економічних зонах, фінансових інструментах підтримки експорту та був підписаний Меморандум про порозуміння між Львівською та Лодзькою ТПП.
Були організовані ділові поїздки на міжнародні спеціалізовані виставки до Польщі, Італії та Австрії.

 

ЕКОЛОГІЯ ТА БІЗНЕС

У 2018 році Львівська ТПП продовжувала роботу за напрямками екології, енерго- та ресурсоефективності: організовано тренінг з оптимізації систем стисненого повітря на промислових підприємствах для проекту ГЕФ/ЮНІДО «Впровадження стандарту систем енергетичного менеджменту в промисловості України». Львівська ТПП виграла тендер в Проекті «Консультування підприємств щодо енергоефективності», який виконується Німецьким товариством співпраці GIZ GmbH у співпраці з Міністерством економічного розвитку та торгівлі України. У Львові в рамках проекту створена «Мережа Енергоефективних Підприємств Львівщини». Передбачається використання німецького досвіду діяльності таких мережі для підвищення енергоефективності промислових підприємств. У Львові мережа створюється як пілотний проект з метою відпрацювання роботи таких мереж і поширення її на інші регіони України.
У рамках «ІV міжнародного екологічного форуму вода та енергія» на «Арені «Львів» спільно з Департаментом екології і природних ресурсів ЛОДА провели три конференції: «Енергія стічних вод», «Вплив стічних вод на екологію. Оптимізація роботи очисних споруд. Екологічний стан водних ресурсів Львівщини» та «Оцінка впливу на довкілля, водне середовище».

 

ПІДТРИМКА ЕКСПОРТУ

З метою сприяння розвитку українського експорту Львівська ТПП провела «Львівський експортний форум», у якому взяли участь Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, Заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України – Торговий представник України Наталія Микольська, Президент Польсько-Української Господарчої Палати Яцек Пєхота, Президент Канадсько-Української Торгової Палати Зенон Потічний, директор державного підприємства «Укрпромзовнішекспертиза» Володимир Власюк, віце-президент ТПП України Валерій Король, представники урядового Офісу з просування експорту, понад 100 підприємців і експертів. У ході його проведення підприємці отримали інформацію про програми підтримки експорту українських підприємств (у т.ч. міжнародні програми з просування виходу на інші ринки), ознайомилися з успішними кейсами / прикладами компаній; відбулися цікаві дискусії та обговорення актуальних питань експорту Львівщини та країни в цілому. Експортна стратегія Львівщини – віхи для руху сучасного бізнесу, розвиток виробництва інноваційної продукції українськими виробниками, міжнародні проекти як інструменти просування українського експорту; нова індустріалізація як передмова ефективного експорту – напрямки, які обговорювали учасники Львівського експортного форуму У рамках Форуму пройшли ділові зустрічі українських та іноземних підприємців з Польщі, Іспанії та Марокко, які представлять нові можливості для українських підприємств та шукають нових партнерів з України.

Продовжував і розвивав свою діяльність Центр підтримки експорту Львівської ТПП.

У 2018 році Центр провів спеціалізований інтенсив-курс «Англійська для експортерів», семінар щодо сертифікації кормів для експорту до ЄС. Надані консультації та інформація щодо:

• імпортних процедур харчових продуктів у ЄС;
• організації експорту виробничого деревообробного підприємства;
• сертифікації європіддонів;
• процедур експорту продуктів бджільництва;
• перевірка партнерів;
а також пошуку нових ринків збуту:
• для сувенірної продукції;
• для швейних виробів;
• паперової продукції;
• торфу та його похідних;
• морозива;
• пива.
Фахівці Центру брали участь у проекті Нідерландської агенції з підтримки імпорту («СВІ») та на практиці під керівництвом європейського консультанта розробили експортні стратегії для двох українських компаній.

У Львівській торгово-промисловій палаті відбулося підписанням Меморандуму між Департаментом економічної політики обласної державної адміністрації, Львівською торгово-промисловою палатою, Національним Університетом «Львівська політехніка» та Асоціацією Професійних Митних Посередників і розпочався проект «Школа експортера для початківців».
Метою «Школи експортера» є надання допомоги малому та середньому бізнесу в освоєнні основ експортної діяльності та набутті практичних навичок для виходу на зовнішні ринки для успішного продажу своїх товарів за кордон

У рамках курсу «Школи експортера для початківців» відбулося 8 навчальних модулів:
• Попередній відбір цільових ринків та їх дослідження. Маркетинговий аналіз як інструмент визначення оцінки готовності товару до експорту
• Від експортної діагностики до експортної стратегії
• Тарифні та нетарифні засоби регулювання експорту
• Фінансово-економічне обґрунтування ефективності та ціноутворення в експортній діяльності (Інкотермс)
• Митні режими. Митне оформлення експортних операцій. Статус уповноваженого (схваленого) експортера
• Умови сертифікації товарів та міжнародні обмеження
• Особливості експортних контрактів
• В2С export: як працює e-commerce канал

У Школі працювали 8 провідних лекторів (з Львівської торгово-промислової палати, Урядового офісу просування експорту, НУ «Львівська політехніка»), кращі українські тренери і практики.
У проекті взяли участь 17 учасників – представників бізнесу та експертів, яким у листопаді вручили відповідні Сертифікати.
Разом з Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій за підтримки Львівської ОДА у Львівській ТПП було проведено круглий стіл «Легкість переміщення товарів через кордон: національний та регіональний виміри». На заході були презентовані результати ІІІ щорічного національного опитування понад тисячі українських підприємств, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю, та порівняла їх з даними Львівської області. Також Інститут економічних досліджень та політичних консультацій представив оцінку впливу мораторію на експорт лісу-кругляку. У дискусіях круглого столу взяли участь начальник управління організації митного контролю і оформлення Львівської митниці ДФС, заступник директора Департаменту економічної політики Львівської ОДА, заступник начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, експерти у сфері лісового господарства, підприємці, науковці.

 

МІЖНАРОДНІ ПРОЕКТИ

У рамках XVIII Міжнародного Економічного Форуму «Львівщина – хаб можливостей» Львівська торгово-промислова палата спільно з Програмою розвитку ООН в Україні організували і провели Міжнародну контактну біржу «Бізнес-партнерство». Особливістю МКБ 2018 була участь 26 підприємств з Донецької та Луганської областей України. Відкрив Міжнародну контактну біржу віце-президент Торгово-промислової палати України Валерій Король, перед учасниками Біржі виступила Виконавчий директор Канадсько-Української Торгової Палати Емма Турос, Біржу відвідали Торговий радник Посольства Австрії в Україні Ґабріеле Газельсбергер, представник ТПП Киргизстану в Україні, представники Посольства Узбекистану в Україні, підприємці з Болгарії. У Біржі взяли участь 60 підприємців і промисловців Львівщини.
Представництво Програми Старших експертів SES (Німеччина) надає послуги для місцевих компаній та підприємців залучення фахових німецьких експертів для консультування бізнесу. У 2018 році були залучені експерти для 3 підприємств західного регіону України.
Палата брала участь у заходах в рамках програми транскордонного співробітництва PL-BY-UA. Зокрема, цього року було виграно декілька тендерів на проведення заходів в Україні за кошти Євросоюзу.
Палата надала підтримку українським підприємцям через «Європейську Мережу підприємств – EEN» – найбільшу у Європі мережу підтримки підприємництва у рамках Програми ЄС «COSME».

 

СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ

Львівська ТПП вчетверте організувала Міжнародну конференцію «Соціальна відповідальність бізнесу». Її тема – «Бізнес та освіта: спільних потреб чимало», у рамках якої також було проведено семінар «Відповідальна поведінка: вимоги до міжнародних компаній в Україні».
Проведено цикл тренінгів-практикумів для підприємців-початківців у рамках Школи бізнес-адміністратора «Ментор». Реалізовано програми навчань «Skills Lab – успішна кар’єра» та «Skills Lab – власна справа» спільно з ЛОДА, Міністерством молоді і спорту України, Фондом UNFPA та Центром «Розвиток «КСВ».
З метою розвитку жіночого підприємництва та враховуючи важливість ефективного використання ділової активності українських жінок як потужного економічного ресурсу, Львівською торгово-промисловою палатою був організований і проведений Всеукраїнський «Діловий жіночий форум», який зібрав представницьку аудиторію із 100 жінок-політиків, державних службовців, підприємців, медієвістів і благодійників з усієї України. Серед них: Народний депутат України Оксана Юринець, відома громадська діячка, прес-секретар УСПП Марина Кінах, голова «Спілки жінок Львівщини» Дана Мехедова, Голова Ради «КУЖ Україна» Надія Гаталяк, Президент ГО «Ділові Українські Жінки у Львівській області» Юлія Жижко, віце-президент ГО «Ділові жінки України» Розалія Кобилянська. Під час Форуму був підписаний Меморандум про співпрацю між найвпливовішими жіночими організаціями регіону. Меморандум підписали: Львівська обласна державна адміністрація, Львівська торгово-промислова палата, Громадська організація «Ділові українські жінки у Львівській області», Громадська організація «Спілка жінок Львівщини», Всеукраїнська громадська організація «Клуб успішних жінок «Жінки України», Громадська організація «Центр «Жіночі перспективи».

 

ПРОМОЦІЯ БІЗНЕСУ

У 2018 році кількість публікацій та згадок про ЛТПП та її членів склала 249 одиниць у друкованих та електронних ЗМІ. 98,5 % з них – позитивного забарвлення, 1,5 % – нейтрального або негативного характеру.
За звітний період Львівська ТПП також тісно співпрацювала з українськими державними і недержавними структурами у галузі розвитку міжнародних економічних зв‘язків на регіональному і міжрегіональному рівнях, зокрема: з Львівською обласною державною адміністрацією, Львівською міською радою, Львівською митницею, Асоціацією роботодавців Львівщини, Львівським відділенням Європейської Бізнес-Асоціації, Клубом ділових людей.
У грудні проведено Конкурс-промоцію львівського підприємництва «Обличчя міста 2018» – участь у XІХ конкурсі взяло 32 підприємства та компанії різного профілю, 20 з яких – змагалися за перемогу в гран-прі. 13 підприємств здобули перемогу у номінаціях, а володарем бронзової статуетки став «Райффайзен Банк Аваль».
Діяльність Палати та її членів висвітлювалась на сайті ЛТПП, в соціальних мережах та у журналі «Зовнішньоекономічний кур’єр». Протягом року опубліковано 6 номерів. Для партнерів та членів Палати видано календар на 2019 рік «Управління часом: стратегічний підхід бізнес-лідера».

 

НАДАННЯ ПОСЛУГ

Послуги з експертизи і сертифікації товарів залишаються найбільш фінансово вагомими для Львівської ТПП. Протягом звітного періоду виконано 530 робіт з оцінці майна та земельних ділянок. Роботи з оцінки майна виконувались на замовлення державних організацій, установ, корпорацій, фірм, приватних підприємців, фізичних осіб для різних цілей та напрямків оцінки.
Основним напрямом роботи Учбово-консультаційного центру розвитку бізнесу та оцінки майна, який діє при Львівській ТПП, є організація та проведення щомісячних курсів навчання (підвищення кваліфікації) спеціалістів комітету з конкурсних торгів на тему «Закупівлі на конкурсних засадах», навчання з охорони праці, семінари з питань податкового та бухгалтерського обліку, консультаційних семінарів в районах області. Загальна кількість осіб, які брали участь у навчальних заходах Палати становить понад 500 осіб.
Учбовий центр продовжував роботу з організації семінарів на тему податкової та бухгалтерської звітності, популярних серед підприємств малого та середнього бізнесу.
У звітному періоді регулярно проводились навчальні курси з питань охорони праці для посадових осіб підприємств.

У 2018 році збільшилась кількість карнетів АТА – їх було оформлено та видано 65 штук. Слід зауважити, що збільшилась кількість замовників – фізичних осіб. Це зумовлено можливістю оформлення договору страхування у страховій компанії «Країна».
Серед таких фізичних осіб був виданий карнет Демківу Любомиру Ігоровичу, який є розробником прототипу спеціально навченого робота. Цей робот відвідав Польщу, Німеччину, США та Велику Британію. А також за допомогою карнетів АТА світ побачив дизайнерські весільні сукні чернівецьких дизайнерів.
До замовників із сфери культури приєднались: Львівський академічний духовний театр «Воскресіння» та КЗ ЛОР «Львівська національна філармонія».

Цікавими були також карнети АТА, з допомогою яких ТзОВ «Маргонікс» змогли продемонструвати потенційним замовникам власну розроблену квест – кімнату у Європі. Білоруські діти змогли познайомитись з львівським пластиліном завдяки ТзОВ «Фабрика перших фантазій», а поляки потанцювати в новорічну ніч завдяки обладнанню для проведення концертів ТОВ «Елекор Аудіо».
Серед послуг Львівської ТПП іншомовні переклади і реєстрація товарних знаків. У 2018 р. виконано 168 замовлень, серед яких – 21 замовлення на реєстрацію товарних знаків. Найбільш вагомі замовлення – це переклади технічної документації з англійської, польської та німецької мов для ТзОВ «Екран», ТОВ «Кормотех», НВП «Корпорація КРТ». Найбільш популярними мовами перекладу залишаються польська англійська, німецька мови. Також були виконані переклади з італійської, угорської, словенської та на чеську і французьку мови.
Експерти ЛТПП брали участь у розроблені процедури засвідчення документів, пов’язаних із здійсненням зовнішньоекономічної діяльності (документів комерційного характеру). Зараз така послуга надається спеціалістами управління міжнародних економічних зв’язків. За 2018 рік було засвідчено 105 документи за затвердженою ТППУ методикою.

Львівська ТПП здійснювала довідково-інформаційне забезпечення. У рамках «Комплексної системи інформаційних послуг ЛТПП» розміщується на інтернет-сторінці палати та поширюється серед потенційних партнерів комерційна інформація підприємств-членів ЛТПП та інших львівських підприємств, відбувається пошук партнерів, здійснюється інформаційний маркетинг, надаються довідки про відсутність або наявність виробництва певної продукції в Україні.

Відповідно до ст.14.1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» ЛТПП засвідчила форс-мажорні обставини. У 2018 році було видано 9 сертифікатів про форс-мажорні обставини.

 

АДВОКАСІ І ПРЕДСТАВЛЕННЯ ІНТЕРЕСІВ

З метою ефективного залучення підприємницького середовища регіону до вироблення пропозицій для покращення стану справ у різноманітних сферах економіки регіону при Львівській ТПП діють Комітети підприємців:
• з питань зовнішньоекономічної діяльності,
• з питань туризму,
• з питань агропромислового комплексу і харчопереробної промисловості,
• з питань екології та енергозбереження,
• з питань промислового розвитку та інновацій,
• з питань легкої промисловості.

У 2018 році утворені Комітети:
• з питань промислової політики та підприємництва,
• з питань освітньої і кадрової політики,
• з питань фіскальної політики,
• з питань розвитку жіночого підприємництва.

Результатом роботи Комітетів стало обговорення і подання багатьох пропозицій до нормативно-правовивх актів з різних сфер та галузей, зокрема:
 проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал»;
 проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Стратегії розвитку промислового комплексу України на період до 2025 року»;
 проект Закону України«Про внесення змін до Закону України«Про лікарські засоби» щодо забезпечення економічної конкуренції та захисту прав пацієнтів при здійсненні роздрібної торгівлі лікарськими засобами» та інші.

З метою посилення плідної співпраці з громадськими об’єднаннями Львівщини у Львівській ТПП відбулося: спільне засідання Регіональної ради підприємців у Львівській області, Львівського обласного об’єднання організацій роботодавців за участю голови комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва Народного депутата України Віктора Галасюка: «Промисловий пакет реформ».

 

14 лютого 2019 р.
Президент ЛТПП Дмитро Афтанас