This version of the page http://www.kadrovik.ua/blogs (77.120.124.76) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-06-21. The original page over time could change.
Всеукраїнська асоціація кадровиків. Блог Вікторії Ліпчанської
Проект групи компаній «МЕДІА-ПРО»

Шановні читачі!

Відтепер на сторінках порталу Всеукраїнської асоціації кадровиків та видань «МЕДІА-ПРО» — блог Вікторії Ліпчанської. Вона є шеф-редактором кадрового напряму ВД «МЕДІА-ПРО», досвідченим експертом Всеукраїнської асоціації кадровиків, членом Робочої групи з доопрацювання проекту Трудового кодексу України при Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, провідним експертом Всеукраїнської асоціації кадровиків, експертом порталу «КАДРОВИК-онлайн», автором публікацій з трудового законодавства та кадрової справи.

Вікторія Ліпчанська має 5 років досвіду роботи в освітніх програмах і є розробником курсів підвищення кваліфікації для кадровиків «Вищий рівень». Пані Вікторія провела понад 400 тренінгів та кадрових аудитів для компаній з усіх куточків України. І саме вона у своєму блозі (онлайн-щоденнику) щотижня  знайомитиме вас з останніми новинами, буде ділитися своїм досвідом та роз’яснювати актуальні теми кадрової справи.

Жити за інструкцією нудно, а без інструкції — не завжди безпечно

Рада вітати вас, колеги! Літо закінчується, а значить, ми на порозі активного ділового сезону, вирішення цікавих робочих завдань та нових професійних викликів.

5 проти 2: переваги та недоліки письмового трудового договору

А ви вже чули про одне з головних жахіть проекту Трудового кодексу України — обов’язкову письмову форму трудового договору? Вже майже два роки минуло з того моменту як Верховна Рада України ухвалила законопроект № 1658 у першому читанні, який підготовлений уже до другого читання. І весь цей час кадровики живуть у постійному передчутті, що на них буде покладено великий шматок роботи з укладання письмових трудових договорів, які з прийняттям нового Трудового кодексу стануть для всіх обов’язковими. Чи дійсно така вимога міститься у законопроекті № 1658, поговоримо з вами у дні Марафону «Гаряча лінія: консультації». У вашому місті вже незабаром я розповім про переваги та недоліки письмового трудового договору.

Найскладніші випадки звільнення: почнемо зі скорочення штату або чисельності працівників

Звільнення з ініціативи роботодавця завжди викликає багато запитань, як у самих роботодавців так і у працівників. А мотив у обох сторін однаковий — усі піклуються про свої права. При цьому якщо працівник ризикує своїм робочим місцем, роботодавець ризикує можливістю не тільки «отримати» працівника назад, а й ще витратити певну суму на компенсацію у разі незаконного звільнення. Одним з найскладніших звільнень є звільнення у разі скорочення чисельності або штату працівників.

Ретродокументи на варті трудових відносин в Україні

Вже багато років всі чекають на прийняття нового Трудового кодексу України, сьогодні це питання постає особливо гостро, оскільки Законопроект № 1658 (доопрацьований) підготовлений до другого читання. А поки що ми маємо працювати не тільки за Кодексом законів про працю України, який був введений в дію з 1 червня 1972 року, а за іншими нормативно-правовими актами, які незабаром святкуватимуть свій сторічний ювілей.

Локальні акти роботодавця: бути чи не бути?

Локальні акти роботодавця — акти, які приймаються безпосередньо на підприємствах, в установах, організаціях. Постає логічне питання: а чи потрібно роботодавцю заморочуватись ще й виданням окремих актів, коли існує безліч нормативно-правових актів національного законодавства України, яких потрібно дотримуватися у роботі, а ще є як багатосторонні угоди (конвенції Міжнародної організації праці (МОП) та інші договори, учасником яких є Україна), так і двосторонні договори між нашою державою та іншим суб’єктом міжнародного права, якими врегульовуються питання забезпечення трудових відносин на міжнародному рівні.

У керівника може бути чотири причини обрати цивільно-правовий договір замість трудового, але чи це правильно?

Відповідно до статей 6, 627 Цивільного кодексу України діє принцип свободи договору. Тобто, сторони мають право укладати договори, які нехай і не передбачені актами цивільного законодавства, але відповідають його загальним принципам. При цьому сторони на власний розсуд визначають і узгоджують умови договорів.