This version of the page http://www.ukrpatent.org/uk (213.160.144.249) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-06-15. The original page over time could change.
Укрпатент
Укр Eng
На цей день подій не заплановано Січень Січня Лютий Лютого Березень Березня Квітень Квітня Травень Травня Червень Червня Липень Липня Серпень Серпня Вересень Вересня Жовтень Жовтня Листопад Листопада Грудень Грудня
14.06.2019

Відбулася зустріч експертів Укрпатенту з патентним повіреним США

14 червня 2019 року на Державному підприємстві «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) відбулася зустріч, присвячена питанням практики патентування в комп’ютерній галузі США, за участю представника в справах інтелектуальної власності Сполучених Штатів Америки пана Джерома Сміта.

Захід відкрила директор з питань експертизи Укрпатенту Наталія Петрова, яка підкреслила актуальність обраної тематики та зазначила, що візит патентного повіреного США має на меті розкрити особливості сучасної патентної практики та глобальні перспективи вдосконалення механізмів комп’ютерного патентування. 

Доповідь пана Сміта, яку він представив аудиторії, була присвячена патентам у сфері інформаційних технологій, зокрема застосуванню нових рекомендацій US Patent Examination Guidelines for Section 101 у відповідь на відхилення «абстрактної ідеї» (відповідно до § 101 розділу 35 Кодексу Сполучених Штатів). Фахівець розповів про судову практику США щодо патентування комп’ютерних винаходів (алгоритмів, методів та ін.) в історичній перспективі, описав критерії визначення «абстрактної ідеї» та патентоздатності винаходів, які функціонально пов’язані з комп’ютерними технологіями як такими або вирішують у них певну технологічну проблему. Були окреслені шляхи обходження відхилення патентної заявки, розглядалося питання складання заявок у сфері кібербезпеки з наданням відповідних рекомендацій. Частина доповіді висвітлила європейський підхід до патентування винаходів комп’ютерної галузі, включаючи програмне забезпечення.

Фахівці та експерти Укрпатенту після завершення виступу доповідача скористалися можливістю поставити пану Сміту додаткові запитання, які стосувалися судової практики щодо комп’ютерних патентів, роботи спеціалізованих судів, гармонізації підходів до патентування у світі, розвитку патентної системи США та специфіки подання заявок у галузі інформаційних та комп’ютерних технологій.
На завершення Наталія Петрова подякувала Джерому Сміту за змістовну доповідь та вичерпні відповіді на запитання аудиторії, висловивши сподівання, що зустрічі такого зразка стануть в Укрпатенті традиційними.

 

 

 

 

 

 

 

 

14.06.2019

ВОІВ про головне: підсумки CDIP за три хвилини

Директор Відділу координації діяльності в рамках Порядку денного в галузі розвитку ВОІВ та секретар Комітету ВОІВ з розвитку та інтелектуальної власності (Committee on Development and Intellectual Property, CDIP) пан Ірфан Балох коротко розповідає про підсумки 23-й сесії CDIP, яка мала місце 20-24 травня 2019 року в штаб-квартирі ВОІВ в Женеві.

Переглянути відео...

 

14.06.2019

Програма сприяння винахідникам IAP: винахідникам з обмеженими фінансовими можливостями видано перші патенти

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) повідомляє про хід реалізації Програми сприяння винахідникам (IAP). Вже видані перші патенти: п'ять винахідників з країн Південної Америки успішно забезпечили патентну охорону своїх розробок.

Програма IAP, яку офіційно стартували в 2016 р, покликана полегшувати умови роботи винахідників, які мають перспективні розробки, але відчувають труднощі з одержанням патентів через брак фінансових коштів. Це публічно-приватне партнерство, діяльність якого координує ВОІВ, допомагає таким винахідникам отримати професійну підтримку патентних повірених, які надають їм юридичні послуги на безоплатній основі. 

Здатність стимулювати, підтримувати і організовувати інноваційні процеси принципово важлива для країн з економікою, що розвивається і зміцнюється завдяки більш активної участі в економічній діяльності місцевих винахідників, які розробляють нові ідеї, які мають потенціал глобального застосування. Програма сприяння винахідникам грає неоціненну роль у перетворенні інноваційних ідей в комерційні активи.

Як зазначає Генеральний директор ВОІВ Френсіс Гаррі, в багатьох країнах число патентів, що видаються іноземним заявникам, часто набагато перевершує число патентів, що видаються національним заявникам, навіть якщо в країні є розвинена культура інновацій. У багатьох з цих країн винахідники з обмеженими фінансовими ресурсами зазвичай самі займаються вирішенням своїх питань в національних патентних відомствах, не маючи можливості використовувати для цього досвідчених експертів з питань охорони інтелектуальної власності (ІВ). Складність процедур змушує багатьох винахідників відмовлятися від оформлення патенту вже на ранніх стадіях процесу, навіть не чекаючи змістовної оцінки їх розробок.

Щоб вирішити цю проблему, ВОІВ розробила Програму сприяння винахідникам, мета якої - полегшувати умови діяльності для винахідників країн, що розвиваються, які відчувають брак фінансових коштів, організовуючи їх контакти з фахівцями, які можуть допомогти їм скласти патентну заявку і забезпечити її належне оформлення.

Юристи надають винахідникам добровільну безоплатну допомогу в оформленні необхідної документації в їх національних патентних відомствах і в обраних юрисдикціях. Сьогодні програма діє в п'яти країнах: Еквадорі, Колумбії, Марокко, Філіппінах і Південній Африці. Винахідники, які бажають отримати міжнародну охорону свого винаходу, також користуються підтримкою IAP при переході на національну і регіональну фазу в рамках процедур Договору про патентну кооперацію (PCT) в Сполучених Штатах Америки і Європі. У найближчому майбутньому передбачається також поширити дію програми на Японію.

На сьогоднішній день в рамках IAP допомога надана 39 винахідникам. У Колумбії до теперішнього часу було видано п'ять патентів. Запатентовані винаходи включають пристрій для підвищення стійкості автомобілів на слизькій і мокрій дорозі, спеціалізоване обладнання для приготування лазаньї, апарат, що дозволяє особам з порушеннями зору розрізняти монети, меблі модульної збірки і автоматизовані чохли для автомобілів.


 

 

13.06.2019

В Укрпатенті відбулася робоча нарада з питань адміністрування державних реєстрів у сфері ІВ

13 червня 2019 року на Державному підприємстві «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) відбулася робоча нарада, присвячена обговоренню проблемних питань технічного адміністрування державних реєстрів у сфері інтелектуальної власності.

У заході взяли участь начальник відділення правового забезпечення інтелектуальної власності Марія Василенко, начальник відділення адміністрування державних реєстрів Святослав Лященко, начальник відділу прав на позначення Валентина Гайдук, начальник відділу загальних і міжнародних норм права Світлана Дмітрієва, начальник відділу прав на результати науково-технічної діяльності Дмитро Павлов, начальник відділу розпоряджання правами Алла Бригинець, начальник відділу знаків для товарів і послуг, зазначень походження товарів Максим Власов, начальник відділу винаходів, корисних моделей та топографій інтегральних мікросхем Галина Мурланова, заступник начальника відділу винаходів, корисних моделей та топографій інтегральних мікросхем Ірина Єрмілова, заступник начальника відділу прав на результати науково-технічної діяльності Лариса Тумко, професіонал з інтелектуальної власності відділу загальних і міжнародних норм права Наталія Порохніцька,  професіонал з інтелектуальної власності відділу розпоряджання правами Еліна Петрова та ін.

У ході наради обговорені проблемні питання підготовки відомостей для державної реєстрації патентів, свідоцтв, договорів про передачу прав на об’єкти права інтелектуальної власності, що охороняються в Україні, ліцензійних договорів, а також внесення змін до відповідних державних реєстрів, підготовки свідоцтв та виписок з державних реєстрів, застосування нормативно-правових актів у сфері державної реєстрації прав на об’єкти інтелектуальної власності в рамках виконання функції адміністрування державних реєстрів.

За підсумками наради прийняті узгоджені пропозиції щодо внесення змін до відповідних нормативно-правових актів, що регулюють питання ведення державних реєстрів і передання виключних майнових прав на об’єкти промислової власності та видачу ліцензій, а також рішення щодо змін внутрішніх технологічних процесів.

 

 

 

 

 

 

 

12.06.2019

ЄПВ: триває голосування для визначення переможців European Inventor Award 2019

Європейське патентне відомство (ЄПВ, European Patent Office, EPO) запрошує представників громадськості взяти участь в онлайн-голосуванні та обрати переможця конкурсу Popular Prize серед 15 проектів-фіналістів. Результати конкурсу будуть оприлюднені у Відні 20 червня 2019 року.

Онлайн-голосування триватиме до 23:59 CET 16 червня 2019 року на сайті. 

Проекти цього року представляють учасники з 12 країн: Австрії, Франції, Німеччини, Ізраїлю, Італії, Японії, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Іспанії, Великобританії та США. Загалом у фінал вийшли 15 проектів, які охоплюють широкий спектр технологічних напрямів, включаючи еко-упаковку, акумуляторні батареї, генетику, сільське господарство, відеокодування, діагностику раку, електронну мікроскопію, удосконалені системи допомоги водіям, а також переробку пластику. Детальніша інформація щодо проектів представлена на сайті конкурсу.

Нагорода European Inventor Award щороку вручається ЄПВ як знак визнання виняткових винахідників, чия творчість та геніальність покращили життя людей у всьому світі. Переможців у п'яти категоріях премії – «Industry», «Research», «Non-EPO countries», «Small and medium-sized enterprises» та «Lifetime achievement» – обирає незалежне міжнародне журі експертів з інновацій.  Водночас лише громадськість вирішує, хто отримає Popular Prize під час церемонії нагородження.
 

 

12.06.2019

Панорама інновацій: українські винаходи та новітні розробки

Біопосуд з кукурудзи, сміттєпереробний завод на кораблі та волинські інновації від минулого до сучасності. Пропонуємо до ознайомлення підбірку цікавинок зі світу інновацій.

 

Українці пропонують виготовляти біопосуд з кукурудзи. На конкурсі стартапів в Ужгородському національному університеті переміг проект виготовлення одноразового посуду з рослинної маси, основу якої складає листя кукурудзи, стебла зернових культур та відходи харчової промисловості. Винахід пропонується як екологічна альтернатива пластику.

Читати далі…

 

130 років з дня народження Ігора Сікорського. 25 травня (6 червня за новим стилем) 1889 року в Києві народився видатний авіаконструктор українського походження.

Читати далі…

 

Стартап  IncoreSoft з Вінниці презентував систему автоматичного розпізнавання номерних знаків автомобілів та обличчя людей у громадських місцях. Система вже використовується Вінницьким муніципальним центром з контролю за ситуацією на вулицях і дорогах міста.

Читати далі…

 

Український проект нової моделі рюкзака Pix зібрав необхідне фінансування на Kickstarter усього за 6 годин.

Читати далі…

 

У Миколаєві на замовлення британської екологічної компанії Ocean Polymers розробили інноваційний проект сміттєпереробного заводу на кораблі. Переобладнане судно буде збирати органічне та неорганічне сміття з поверхні водойм та перетворювати його на цінні продукти.

Читати далі…

 

Трилінка та варшавський патент у дії – як і чим замощували вулиці українського міста Луцьк у 1930-х.

Читати далі…

 

Винахідник з Волині створив комплекс для діагностування та дозаправки автокондиціонерів. Автор планує налагодити серійне виробництво нового обладнання.

Читати далі…

 

 

11.06.2019

Фахівці Укрпатенту беруть участь у 12-й сесії Робочої групи Договору про патентну кооперацію (PCT)

З 11 по 14 червня 2019 року в штаб-квартирі Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ), м. Женева, Швейцарська Конфедерація, проходить 12-а сесія Робочої групи Договору про патентну кооперацію (РСТ). Укрпатент на заході представляють начальник відділу міжнародних заявок на винаходи та корисні моделі Антоніна Жужнева та провідний експерт відділу контролю якості та вдосконалення експертизи заявок на винаходи, корисні моделі та топографії інтегральних мікросхем (ТІМ) Іван Крамар.

На сесії розглядатимуться та обговорюватимуться питання подальшого реформування системи РСТ, яке спрямоване на покращення її функціонування шляхом раціоналізації та спрощення процедур подання й розгляду міжнародних заявок, розробки та застосування нових електронних сервісів, що полегшують взаємодію між відомствами, заявниками та компетентними міжнародними органами; упровадження проектів підтримки винахідників, спільних проектів з навчання експертів та підвищення якості виконання міжнародного пошуку й міжнародної попередньої експертизи; розповсюдження технічної інформації; надання технічної допомоги країнам, що розвиваються.
 

11.06.2019

В Укрпатенті обговорили питання вдосконалення електронних систем

11 червня 2019 року на Державному підприємстві «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) відбулася робоча зустріч на тему вдосконалення електронних систем підприємства та вирішення питань, які виникають в процесі їх експлуатації. До заходу долучилися фахівці та представники керівного складу Укрпатенту: директор з питань експертизи Наталія Петрова, директор з питань інноваційного та інформаційного розвитку Петро Іваненко, начальник відділення експертизи заявок на позначення та промислові зразки Лариса Плотнікова, начальник відділення правового забезпечення інтелектуальної власності Марія Василенко, начальник відділення комп’ютеризації та інформаційних технологій Микола Монастирецький, начальник відділу впровадження та супроводу інформаційних технологій Тарас Пустовіт та ін.

Серед питань, які було розглянуто в ході дискусії, такі: особливості обробки відомостей про знаки для товарів і послуг; особливості електронного подання заявок та шляхи вирішення актуальних проблем щодо електронного документообігу за заявками; необхідність внесення змін до електронних систем та наявні інструменти для забезпечення рівня сервісу для заявників тощо.

За підсумками зустрічі прийнято рішення про надання необхідних вказівок відповідним підрозділам підприємства, удосконалення та зміни взаємодії підрозділів у роботі з електронними системами та заявками. Також обговорено перспективи удосконалення електронних систем з метою підвищення якості надання електронних послуг для заявників.

 

 

 

 

 

 


 

Новини

14 червня 2019
Відбулася зустріч експертів Укрпатенту з патентним повіреним США
14 червня 2019
ВОІВ про головне: підсумки CDIP за три хвилини
14 червня 2019
Програма сприяння винахідникам IAP: винахідникам з обмеженими фінансовими можливостями видано перші патенти
13 червня 2019
В Укрпатенті відбулася робоча нарада з питань адміністрування державних реєстрів у сфері ІВ
12 червня 2019
ЄПВ: триває голосування для визначення переможців European Inventor Award 2019
Усі новини
Популярне на сайті

Безоплатні навчальні та довідкові матеріали ВОІВ та ЄПВ

Розклад вебінарів ЄПВ з патентної інформації на 2019 рік

ЄПВ здійснило публікацію програми вебінарів й інтерактивних навчальних курсів з патентної інформації на 2019 рік. Всі заходи безоплатні та здійснюється в режимі онлайн. Реєстрація для участі у будь-якому вебінарі здійснюється за адресою: http://www.epo.org/forums.

Дата і час (за Києвом)
Назва
18.01.2019
1130
Патентні сімейства
31.01.2019
1130
INPADOC для початківців
05.02.2019
1130
PATSTAT онлайн
12.02.2019
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Молдова
15.02.2019
1130
Європейська патентна інформація та СРС систематизація як пов'язані дані
19.02.2019
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Марокко та Туніс
20.02.2019
1100
Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
26.02.201
1100
Патентна інформація країн, де діє угода з ЄПО про перевірку: Камбоджа
06.03.2019
1100
Ознайомлення з новим Espacenet
27.03.2019
1130
INPADOC для досвідчених користувачів
07.05.2019
1130
Доступ до судових рішень щодо патентів стосовно всієї
Європи через ECLI (European Case Law Identifier)
04.06.2019
1130
Огляд нового Espacenet
05.06.2019
1130
Новий Espacenet: розширені функції
11.09.2019
1500
Патентні сімейства
18.09.2019
1700
 PATSTAT онлайн
25.09.2019
1530
 INPADOC для початківців
02.10.2019
1130
 Ознайомлення з Європейським патентним реєстром
09.10.2019
1530
 INPADOC для досвідчених користувачів
19.11.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 1 Китай
26.11.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 2 Японія
03.12.2019
1530
 Патентна інформація країн Азії: 3 Корея
10.12.2019
1530
Патентна інформація країн Азії: 4 Індія

 

Записи вебінарів:

Якщо вебінар вами пропущено, не варто хвилюватись: більшість з них доступна у форматі відеозапису протягом місяця після дати їх проведення. Ознайомитись з ними можна буде за посиланням https://epo.org/pi-videos.

Більш детальну інформацію щодо всіх вказаних заходів можна отримати за посиланням https://epo.org/pi-training.

 

Джерело інформації: Patent Information News 4/2018

 

Віртуальні навчально-інформаційні семінари ВОІВ з тематики РСТ

Щороку ВОІВ організовує низку безоплатних віртуальних семінарів (вебінарів), присвячених питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни й оновлення в системі РСТ. Нижче наведено перелік вебінарів, запланованих на 2019 рік.

Щороку ВОІВ організовує низку безоплатних віртуальних семінарів (вебінарів), присвячених питанням, пов’язаним із системою РСТ. Мета цих вебінарів полягає в інформуванні користувачів у всьому світі про останні досягнення, зміни й оновлення в системі РСТ.

Нижче наведено перелік вебінарів, запланованих на 2019 рік.
 

 Дата і час
(за Києвом)
 Мова  Тема  

 29.01.2019
1830-1930
 31.01.2019
930-1030

 англійська PATENTSCOPE: Огляд пошукової системи PATENTSCOPE реєстрація
  19.02.2019
1830-1930
 21.02.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  19.03.2019
1830-1930
21.03.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
PATENTSCOPE для початківців
реєстрація
  30.04.2019
1830-1930
  02.05.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
PATENTSCOPE для експертів
реєстрація
  21.05.2019
1830-1930
  23.05.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Інструменти перекладу в PATENTSCOPE
реєстрація

 18.06.2019
1830-1930
  20.06.2019
930-1030

 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  23.07.2019
1830-1930
 25.07.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Як прочитати результати пошуку
реєстрація
  20.08.2019
1830-1930
  22.08.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук документів, опублікованих мовами, які ви не знаєте реєстрація
  24.09.2019
1830-1930
 26.09.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Огляд пошукової системи PATENTSCOPE
реєстрація
  15.10.2019
1830-1930
  17.10.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Як побудувати комплексні запити
реєстрація
  19.11.2019
1830-1930
  21.11.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE: Пошук хімічної структури реєстрація
  10.12.2019
1830-1930
  12.12.2019
930-1030
 англійська PATENTSCOPE:
Ретроспектива 2019 року та плани на 2020 рік
реєстрація

 

З переліком усіх проведених і запланованих ВОІВ вебінарів з тематики РСТ, а також з відповідними матеріалами (зокрема, слайд-презентаціями PowerPoint) можна ознайомитися на офіційному веб-сайті ВОІВ.

 

Джерело інформації: PCT Newsletter №01/2019

Детальніше
Корисно знати

Державні стандарти України (ДСТУ)

ДСТУ в галузі промислової власності

У 1997 році в Україні започатковано систему державних стандартів у галузі промислової власності та з 1 січня 1998 року наказом Держстандарту України від 6 червня 1997 року № 327 введено в дію такі стандарти:

  • ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення. Порядок складання та оформлення
  • ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження. Основні положення та порядок проведення

Стандарти розроблені відповідно до чинного законодавства України в галузі промислової власності. Ці вимоги є обовʼязковими для суб'єктів господарської діяльності, що діють на території України, діяльність яких повністю або частково фінансується з державного бюджету. Для всіх інших суб'єктів господарської діяльності вимоги стандартів мають рекомендаційний характер.

ДСТУ 3574-97 Патентний формуляр. Основні положення.
Порядок складання та оформлення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок складання та оформлення патентного формуляра - офіційного інформаційного документа, який засвідчує стан об'єкта господарської діяльності як товару щодо порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності. Застосовується для забезпечення використання об'єкта господарської діяльності у державі та за кордоном без порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності.

Для полегшення складання та оформлення патентного формуляра розроблено посібник "Виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на обʼєкти промислової власності. Порядок складання та оформлення патентного формуляра. Методичні рекомендації", в якому детально розʼяснюється як правильно заповнювати кожний розділ патентного формуляра з урахуванням чинних законодавчих актів України, а також норм міжнародного права у сфері правової охороні інтелектуальної власності.

ДСТУ 3575-97 Патентні дослідження.
Основні положення та порядок проведення
Чинний від 1998-01-01

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про патентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на етапах створення і використання об'єкта господарської діяльності. Суттю проведення патентних досліджень є визначення патентоспроможності об'єктів господарської діяльності, ситуації щодо використання прав на об'єкти промислової власності, а також виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та прав заявників на об'єкти промислової власності. У стандарті знайшли відображення правові відносини на всіх етапах життєвого циклу об'єкта господарської діяльності, здійснена гармонізація термінів та визначень з тими, що використовуються у чинному законодавстві України.

Для полегшення застосування цього стандарту розроблено посібник "Патентні дослідження. Методичні рекомендації", в якому розʼяснюються основні положення стандарту та надаються пояснення щодо їх використання. У методичних рекомендаціях висвітлюються можливості використання інформаційної бази для визначення патентної ситуації шляхом поєднання традиційних методів пошуку інформації та сучасних інформаційних технологій.

Ознайомитись із стандартами та посібниками до них можна у Фонді патентної документації громадського користування (ФГК).

Придбати стандарти або замовити їх копії можна за адресами:
ДП "Укрметртестстандарт", вул.Краснова, 7/1, кімн.101, м.Київ, 03115, Україна;
Тел.: (044)452-06-84; e-mail: fondinform@csm.kiev.ua
Магазин "Стандарти", вул.Фрунзе, 152, м.Київ, 04073, Україна;
Тел.: (38044) 468-42-70; 468-22-30.

Модифіковано 15.02.2010

Детальніше
Головна подія

14 червня , 2019

Нова система пошуку ОПВ


Шановні користувачі! Нові можливості, які пропонує Спеціальна інформаційна система (СІС) Укрпатенту, дозволяють проводити простий та розширений пошук об'єктів промислової власності в єдиному інтерфейсі, також здійснювати пошук за сповіщеннями. 

Заявники та власники охоронних документів або їхніх представники за наявності ЕЦП можуть на рівні документів переглядати стан діловодства за ОПВ, до якого має відношення користувач. Система дозволяє переглядати сповіщення за ОПВ в хронологічному порядку, а також надає можливості з формування виписок щодо ОПВ посадовим особам.

Всі події

ПОКАЗНИКИ

Травень 2018 Травень 2019

Винаходи

354
373

Корисні моделі

950
1091

Промислові зразки

219
285

Знаки для товарів і послуг

2585
2660

Всього зареєстровано

4108
4409
ПН
ВТ
СР
ЧТ
ПТ
СБ
НД
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
Календар

15

Червня , 2019

На цей день подій не заплановано

Всі події