This version of the page http://ford.ua/novyny-6 (40.118.102.46) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-06-12. The original page over time could change.
Ford Ukraine - Система захисту від вибоїн на Ford

Система захисту від вибоїн на Ford

КЕЛЬН, Німеччина, 27 червня 2018 р. — Будь-який автомобіліст колись переживав подібний момент: перед машиною раптово з’являється яма, часу на гальмування або маневр уже немає, і колеса з гуркотом провалюються в нерівність, струшуючи весь кузов. Навіть якщо наїзд на вибоїну не призводить до ДТП, пасажири та автовласники розплачуються за погані дороги дискомфортом і пошкодженнями коліс і підвіски.

 
Ford знайшов інноваційне рішення цієї проблеми, створивши систему розпізнавання вибоїн і зменшення наслідків від потрапляння у них. Електронні сенсори розпізнають момент початку падіння колеса в яму, й адаптивна підвіска налаштовує жорсткість амортизаторів у такий спосіб, що колесо, потрапляючи у вибоїну, практично не торкається дна западини і «перестрибує» її. Завдяки цьому колесо й шина, виїжджаючи з ями, не так сильно б’ються об її край, що робить проїзд нерівностей комфортнішим для пасажирів і зменшує навантаження на підвіску. Причому під час проїзду ями передніми колесами задні готуються до нерівності завчасно, що додатково захищає їх від удару. Все це відбувається в лічені частки секунди.
 
Систему захисту від вибоїн створено на базі активної підвіски Continuously Controlled Damping (із безперервно змінюваною жорсткістю амортизаторів). Електронний блок управління підвіскою, доповнений спеціальним модулем програмного забезпечення, безперервно відстежує положення кожного колеса за висотою, рух керма і положення дросельної заслінки. Для цього використовуються дані з 12 сенсорів, що працюють на частоті 500 Гц. Кожні 2 мілісекунди блок управління опитує сенсори і в разі потреби миттєво змінює жорсткість амортизаторів.
 
Якщо дані із сенсорів говорять про те, що колесо почало провалюватися в яму, перетин клапанів у динамічно керованих амортизаторах автоматично зменшується до мінімуму. Це забезпечує максимальну жорсткість підвіски з мінімальним рухом колеса у вертикальній площині. Колесо залишається «підібганим» у повітрі та не провалюється в яму на всю глибину. Під час тестування системи захисту від вибоїн машина проїжджала ями з м’ячиками для пінг-понгу на дні, і вони залишалися цілими — результат, недосяжний для автомобіля зі звичайною підвіскою.
 
Аби переконатися, що активна підвіска й функція захисту від вибоїн готові до найгірших дорожніх умов у світі, оснащені ними автомобілі Ford випробовуються на спеціальному тестовому треку в Ломмелі, Бельгія. На одній з ділянок 80-кілометрового треку зібрані дорожні нерівності, що імітують 100 проблемних поверхонь із 25 країн світу. Подальші тести на дорогах загального користування тривають сотні годин і проводяться за допомогою устаткування, що допомагає сейсмологам вивчати землетруси.
 
Ford поступово розширює використання інноваційної підвіски на своїх моделях. Нею вже обладнані бізнес-седани Mondeo, мінівени Galaxy і S-MAX у Європі, а також седани Fusion (назва Mondeo для американського ринку) і позашляховик Expedition у США. Цього року активна підвіска з функцією захисту від вибоїн уперше запропонована для нового Ford Focus.
 
Проблема ям на дорозі постала перед автомобілістами всього світу. В Англії й Уельсі торік вибоїни на дорозі ремонтували в середньому раз на 21 секунду. У Римі за один місяць поточного року відремонтували 50 000 ям. У США, за підрахунками AAA*, ями на дорозі обходяться американським водіям приблизно у 3 мільярди доларів на рік, середній рахунок за ремонт, пов’язаний із наїздом на нерівність, становить приблизно 300 доларів.
 
 
* Американська автомобільна асоціація — федерація автомобільних клубів у Північній Америці, членська організація, що об’єднує понад 58 мільйонів автомобілістів. Проводить власні дослідження та ініціює зміни в законах, пов’язаних із дорожнім рухом.