This version of the page http://kbu.org.ua/ (185.104.45.20) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-05-28. The original page over time could change.
Конфедерація будівельників України
(044) 200 04 52

Новини

27 травня 2019

БУДІВЕЛЬНА ГАЛУЗЬ ЗРОСЛА НА 28% ЗА 4 МІСЯЦІ 2019 РОКУ

За підсумками січня-квітня 2019 року підприємства України виконали будівельні роботи на суму 38,566 млрд грн. Індекс будівельної продукції по відношенню до аналогічного періоду 2018 року склав 28,1%.

24 травня 2019

ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК НАДАВ УРЯДУ УКРАЇНИ КРЕДИТ РОЗМІРОМ EUR200 МЛН

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України надав Кабінету Міністрів довгостроковий кредит із низькими відсотками на суму EUR200 млн, повідомив глава представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон під час відкриття шести відремонтованих медзакладів Харкова.

23 травня 2019

ГАЛУЗЕВА ПОДІЯ - UKRCEMFOR-2019

За тиждень розпочне роботу восьма міжнародна конференція UKRCEMFOR-2019, яка традиційно відбудеться за підтримки Конфедерації будівельників України. Нагадаємо, для членів КБУ діє спеціальна ЗНИЖКА ЗА ПРОМОКОДОМ.

22 травня 2019

УКРАЇНА ВВОДИТЬ ЗАБОРОННІ МИТА НА ІМПОРТ ЦЕМЕНТУ З РФ, БІЛОРУСІ ТА МОЛДОВИ

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі (МКМТ) у вівторок ухвалила рішення ввести антидемпінгові мита щодо імпорту в Україну цементних клінкерів і портландцементу в розмірі 114,95% на ці товари походженням із РФ, зі ставкою 57,03% – з Білорусі та 94,46% – з Молдови. Мито стягуватиметься протягом п'яти років.

22 травня 2019

ГЛОБУС БАНК ПЛАНУЄ ЗБІЛЬШИТИ ІПОТЕЧНИЙ ПОРТФЕЛЬ НА 25-30%

Сергій Мамедов, Голова Правління ГЛОБУС БАНКУ, розповів про те, як третій рік поспіль стати іпотечним банком №1 в Україні

20 травня 2019

НА ОДЕЩИНІ ДЛЯ ЕЛЕКТРОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ШКІЛ ТА ДИТСАДКІВ ПОБУДУЮТЬ КОМУНАЛЬНУ СОНЯЧНУ СТАНЦІЮ

Біля села Куяльник (Одеська область) побудують наземну сонячну електростанцію потужністю 150 кВт для забезпечення енергопотреб громади. Проект детального плану території для зведення СЕС схвалила 17 травня архітектурно-містобудівна рада при облдержадміністрації.

17 травня 2019

МІНРЕГІОН ОГОЛОСИВ КОНКУРС НА ВАКАНСІЇ У НОВИЙ ДИРЕКТОРАТ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ ТА АРХІТЕКТУРИ

Мінрегіон оголосило конкурс на вакансії гендиректора, керівників експертних груп та експертів у новостворений Директорат просторового планування та архітектури. Прийом документів триває тільки до 4 червня...

17 травня 2019

УКРАЇНА ВПРОВАДИЛА ЕМБАРГО НА РОСІЙСЬКИЙ ЦЕМЕНТ ТА ФАНЕРУ

Кабмін ухвалив ініційоване Мінекономрозвитку рішення щодо розширення переліку заборонених до ввозу на територію України товарів походженням з Росії. Перелік визначений постановою Уряду № 1147 від 30 грудня 2015 року «Про заборону ввезення на митну територію України товарів, що походять з Російської Федерації...

16 травня 2019

ЯК ЗМІНЯТЬ ПОРЯДОК АТЕСТАЦІЇ ВИКОНАВЦІВ АРХІТЕКТУРНИХ РОБІТ

Розпочато громадське обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів «Про внесення змін до Порядку проведення професійної атестації відповідальних виконавців окремих видів робіт (послуг), пов'язаних із створенням об'єктів архітектури».

15 травня 2019

20 СПІЛЬНИХ З ЄС ПРОЕКТІВ БУДУТЬ РЕАЛІЗОВАНІ В РАМКАХ ДУНАЙСЬКОЇ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ

Уряд затвердив План заходів з виконання Угоди про фінансування Дунайської транснаціональної програми. Ми очікуємо на реалізацію не менш як 20 спільних з ЄС проектів, відібраних на конкурсній основі, в рамках Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Це дозволить активно розвивати громади Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької і Одеської областей, наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи прийняття відповідного розпорядження.

13 травня 2019

КОМПАНІЯ З ОАЕ ПЕРЕМОГЛА В ТЕНДЕРІ НА БУДІВНИЦТВО УКРАЇНСЬКОГО ПАВІЛЬЙОНУ НА ЕКСПО 2020

Компанія ASGC Construction LLC перемогла на відкритих торгах, які проходили в системі електронних публічних закупівель в ProZorro, повідомили у Мінекономрозвитку. За умовами тендеру, ASGC Construction LLC має збудувати український павільйон під чистове оздоблення разом із підведенням всіх необхідних комунікацій (електро-, водопостачання та інше), а також облаштувати прилеглу територію відповідно до вимог Організаційного комітету «ЕКСПО 2020».

11 травня 2019

РЕКОРД НА РИНКУ ЕЛІТНОЇ ЖИТЛОВОЇ НЕРУХОМОСТІ СТОЛИЦІ

Перший квартал 2019 року побив рекорд на первинному ринку житлової нерухомості по обсягом нової пропозиції за останні 3 роки. У січні-березні вийшло чотири нових великі проекти сумарною кількістю 2039 квартир обсягом понад 133 тис. кв. м., що у двічі-тричі більше аналогічних періодів минулих років.

10 травня 2019

ВЕНТИЛЯЦІЯ МАЙБУТНЬОГО ВІД ВЕНТС НА ВИСТАВЦІ AQUATHERM

Свої останні розробки член Ради директорів Конфедерації будівельників України, компанія «Вентиляційні системи», представить на міжнародній виставці Aquatherm, яка відбудеться 14-17 травня в Києві.

26 квітня 2019

ДЛЯ ВТІЛЕННЯ ПРОЕКТІВ «РОЗУМНИХ ДОРІГ» НЕОБХІДНО ВНЕСТИ ЗМІНІ ДО ДБН

25 квітня відбулось офіційне відкриття центру моніторингу безпеки руху – першого проекту в Україні «Розумна дорога». Проект розроблено і втілено командою Міністерства інфраструктури України у партнерстві з компаніями Vodafone Україна, Nokia, Українські Новітні Технології, а також спільно з Укравтодором та Галузевим центром цифровізації та кібербезпеки.

26 квітня 2019

«АРСЕЛОРМІТТАЛ КРИВИЙ РІГ» ПРОПОНУЄ БУДІВНИЦТВО БЕТОННИХ ДОРІГ З ВИКОРИСТАННЯМ ВІДХОДІВ МЕТАЛУРГІЙНОГО ВИРОБНИЦТВА

Член Ради директорів КБУ, «АрселорМіттал Кривий Ріг» нещодавно отримав результати тестування дослідної ділянки бетонної дороги. Випробування та виміри проводила спеціальна лабораторія компанії «ХайдельбергБетон Україна». Тести показали, що бетон, виготовлений з відходів металургійного виробництва – шлаків, не поступається за ступенем міцністю класичному бетону на основі гранітного щебню та піску.

25 квітня 2019

УРЯД СПРЯМУВАВ ГРОМАДАМ 2,1 МЛРД ГРН СУБВЕНЦІЇ НА РОЗВИТОК ІНФРАСТРУКТУРИ

Держава спрямовує 2,1 млрд грн субвенції місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у 2019 році. У розрахунку на одного жителя сільської місцевості – 495 грн. Коментуючи прийняття відповідної постанови, Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко розповів, що 806 ОТГ у поточному році отримають кошти для підвищення якості надання послуг, реконструкцію та ремонт вулиць, доріг, створення ЦНАПів, відбудову шкіл, дитсадочків, об’єктів водопостачання, впровадження енергоефективних заходів, закупівлю транспортних засобів тощо.

23 квітня 2019

ЩО ЧЕКАЄ БУДІВЕЛЬНА ГАЛУЗЬ ВІД ПРЕЗИДЕНТА

Конфедерація будівельників України назвала ключові питання, вирішення яких чекає будівельна галузь від новообраного президента. Кардинальне реформування Державної архітектурно-будівельної інспекції України, розділення надання адміністративної послуги та контролюючої функцій у відповідності до чинного законодавства України. Функціонал ДАБІ має бути діджіталізований та публічний. Отримання дозвільної документації на будівництво має відбуватись згідно деталізовано прописаних технологічних карток, у означений законодавством строк.

23 квітня 2019

УКРЗАЛІЗНИЦЯ ВСТАНОВЛЮЄ НОВІ СТАВКИ ПЛАТИ ЗА ВИКОРИСТАННЯ ВЛАСНИХ ВАГОНІВ

Щоквартально, для забезпечення відновлення основних засобів, що беруть участь у перевізному процесі протягом нормативного терміну експлуатації цього виду рухомого складу, періодично здійснюється перегляд ставок за користування вагонами. «Цього разу Укрзалізниця не переглядала ставки впродовж останніх півроку, оскільки вартість вагонів та їх ремонтів за перші три місяці цього періоду не зазнавала значних змін, а прогнозний показник індексу цін промислових виробників збігся з фактичним за 2018-й рік», – пояснив директор з економіки і фінансів АТ «Укрзалізниця» Андрій Рязанцев. Однак вже за 4 місяці 2019 року, наголосив він, вартість нового вагона збільшилася, зросла вартість ремонтних робіт та зазнав змін індекс цін промислових виробників. Тому виникла необхідність чергового перегляду вартості вагонної складової.

12 квітня 2019

НА ЧЕРНИГІВЩІНІ НА МІСТІ КОЛИШНЬОГО АЕРОДРОМУ ПОБУДУЮТЬ ПЕРШИЙ В УКРАЇНІ ЗАВОД ЛИСТОВОГО СКЛА

У місті Городня на Чернігівщіні побудують завод листового скла. Для цього сесія Чернігівської обласної ради погодила надання дозволу на користування родовищем кварцових пісків «Вершини» товариству з обмеженою відповідальністю «Сенд Індастрі».

19 квітня 2019

ЯК РОЗВИВАЄТЬСЯ ТОРГОВА НЕРУХОМІСТЬ У РЕГІОНАХ

Член КБУ, компанія CBRE Ukraine опублікувала огляд ринку торгової нерухомості. В 2018 році обсяг товарообігу по Україні продемонстрував ріст на 5,6% р/р, з найвищими показниками зростання у Івано-Франківській (+11,9% р/р), Київській (+10,4% р/р) та Житомирській (+10% р/р) областях, виключаючи тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей.

11 квітня 2019

ЕНЕРГОАУДИТОРІВ ГОТУВАТИМУТЬ 34 ВНЗ

Тридцять чотири вищих навчальних закладів України розпочинають масштабний проект з підготовки енергоаудиторів. Це ще один важливий крок в рамках роботи Фонду енергоефективності. Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час презентації запуску Програми з підготовки енергоаудиторів в НТУУ КПІ ім.І.Сікорського.

10 квітня 2019

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН ДОРУЧИВ ПРОАНАЛІЗУВАТИ ВИКОНАННЯ ЗАБУДОВНИКАМИ ОБОВ’ЯЗКІВ ПО СТВОРЕННЮ СОЦІАЛЬНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ

Сьогодні на засіданні Координаційної ради з реформи освіти, що проходить у Дніпрі, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман надав доручення здійснити аналіз ефективності забудови українських міст та районів на предмет достатньої кількості дитячих садочків, шкіл та інших об’єктів соціальної інфраструктури. Головою Уряду визначено координаторів процесу – Міністерство економічного розвитку і торгівлі України та Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та надано двотижневий строк на формування статистичних даних по задоволенню потреб в будівництві об’єктів соціальної інфраструктури.

8 квітня 2019

ДФС ВИКРИВАЄ СХЕМИ УХИЛЕННЯ ВІД ОПАДАТКУВАННЯ СЕРЕД ЗАБУДОВНИКІВ

«Наразі перевіряємо суб’єкти господарювання, які практикують залучення коштів на будівництво через житлові кооперативи та інститути спільного інвестування», - написав в.о. замголови ДФС Євгеній Бамбизов

5 квітня 2019

НА САЙТІ ДЕРЖГЕОКАДАСТРУ МОЖНА ЗАМОВИТИ ОНЛАЙН ДОВІДКУ ДЛЯ ЗЕМЛЕВПОРЯДНИКІВ

Відтепер для сертифікованих інженерів-землевпорядників на веб-сервісі e.land.gov.ua доступна послуга з оформлення довідки з державної статистичної звітності про наявність земель та розподіл їх за власниками земель, землекористувачами, угіддями. Послуга доступна лише для сертифікованих інженерів-землевпорядників за умови ідентифікації через кваліфікований електронний підпис (КЕП) або електронний цифровий підпис (ЕЦП).

5 квітня 2019

РИНОК СКЛАДСЬКОЇ НЕРУХОМОСТІ В ОЧІКУВАННІ НОВОЇ ПРОПОЗИЦІЇ, ВАКАНТНІСТЬ ВПАЛА ДО ДЕСЯТИРІЧНОГО МІНІМУМУ

Презентуємо вашій увазі інформацію із дослідження ринку складської нерухомості Києва за 2018 рік від CBRE Ukraine, члена КБУ. 2018 став позитивним роком для сектору складської нерухомості. Обсяг валогового поглинання зріс на 31%, досягнувши близько 157 тис. кв. м (включаючи придбання об’єктів кінцевими користувачами). Як загальний тренд, орендна активність в 2018 стала предметом відкладеного попиту, після періоду невизначеності 2014-2016 років.

3 квітня 2019

КБУ СПІЛЬНО З URE CLUB ПРОПОНУЮТЬ МЕХАНІЗМ ЕФЕКТИВНОГО РЕФОРМУВАННЯ ДАБІ

IHG сумісно із технологічною компанією Healthe заключила партнерську згоду на експериментальне використання інноваційного світильника в готелях мережі. Портативна лампа JOURNI запрограмована таким чином, щоб змінювати інтенсивність та спектр освітлення в залежності від часу.

3 квітня 2019

БУДІВЕЛЬНИКАМ ЗАТРИМУЮТЬ ВИПЛАТИ ЗАРПЛАТ

За даними Держстата України, станом на 1 березня будівельникам заборгували більше 76,44 млн.грн заборобітної плати. Це складає 4,5% фонду оплати праці за лютий. При цьому 53,5 млн грн заборгували економічно-активні підприємства, 16,9 млн грн – банкрути, а 5,9 млн грн – економічно-неактивні.

2 квітня 2019

КИТАЙ ОБИРАЄ ВЕНТИЛЯЦІЙНЕ ОБЛАДНАННЯ ВЕНТС

На залізничному вокзалі міського округу Фошань у китайській провінції Гуандун встановили понад 100 вентиляторів димовидалення ICF від українського виробника, а саме члена Ради директорів Конфедерації будівельників України компанії «Вентс».

27 березня 2019

ВИЗНАННЯ УСПІШНОЇ РОБОТИ «ІНТЕРГАЛ-БУД»

Пройшовши стрімкий шлях розвитку з 2003 року, член Ради директорів КБУ «Інтергал-Буд» досяг значних результатів в сфері будівництва житлової та комерційної нерухомості в Україні. Хоча ще наприкінці 2018 року досягнення компанії були відзначені головною будівельною премією IBuild та Зіркою Конфедерації, проте вже у 2019 році «Інтергал-буд» може поділитися новими перемогами. Зокрема, за версією премії «Український Будівельний Олімп», компанія «Інтергал-Буд» отримала звання «Лідер будівельної галузі 2019» за реалізацію масштабних житлових проектів, широку географію будівництва, стрімкий розвиток та утримання лідерських позицій на будівельному ринку України.

27 березня 2019

У ОДЕСЬКІЙ ОБЛАСТІ З’ЯВИТЬСЯ ІНДУСТРІАЛЬНИЙ ПАРК «ПОДІЛЬСЬК»

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) включило до Реєстру індустріальних (промислових) парків індустріальний парк «Подільськ» (Подільськ Одеської обл.). Ініціатором створення індпарку площею 31,07 га стала Подільська міськрада. Заявлений термін функціонування парку – 30 років. За попередніми розрахунками, у індпарку може бути створено до 1 тис. нових робочих місць.

26 березня 2019

ЗА СІЧЕНЬ-ЛЮТИЙ 2019 РОКУ ВИКОНАНО БУДІВЕЛЬНИХ РОБІТ НА 15 МЛРД ГРН

За даними Держстату, за перші два місяця 2019 року будівельні підприємства вже виконали роботи на 15 млрд грн. Індекс будівельної продукції по відношенню до аналогічного періоду 2018 року склав 116,8%.

22 березня 2019

З 1 КВІТНЯ ВСТУПАЮТЬ В ДІЮ НОВІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ ЩОДО ІНКЛЮЗИВНОСТІ БУДІВЕЛЬ

1 квітня 2019 року набирають чинності нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення – ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення».

21 березня 2019

МІСТОБУДІВНА КОНЦЕПЦІЯ КИЇВСЬКОЇ АГЛОМЕРАЦІЇ МАЄ БУТИ РОЗРОБЛЕНА ТА ЗАТВЕРДЖЕНА ДО 2021

План перспективного розвитку Києва на 2019-2021 роки затверджений розпорядженням Київської міської державної адміністрації № 454. Із метою гармонійного розвитку міста Києва з урахуванням інтересів громади, бізнесу та влади передбачено розробку та затвердження Концепції збереження та розвитку ландшафтів м. Києва, а також містобудівної концепції Київської агломерації.

20 березня 2019

VIІІ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ «UKRCEMFOR 2019»

28-29 травня 2019 року у м. Києві (НСК «Олімпійський») відбудеться VIІІ Міжнародна конференція «UKRCEMFOR 2019: Цементна промисловість. Найкращі практики. Перспективи розвитку». Організатор Форуму – Асоціація виробників цементу України «УКРЦЕМЕНТ». Захід пройде за підтримки Конфедерації будівельників України і об'єднає близько 300 представників компаній та організацій з понад 10 країн світу.

18 березня 2019

КОНКУРС НА ВАКАНСІЇ У НОВИЙ ДИРЕКТОРАТ ТЕХРЕГУЛЮВАННЯ У БУДІВНИЦТВІ МІНРЕГІОНУ

Мінрегіон оголосив конкурс на низку вакансій у новостворений Директорат технічного регулювання у будівництві. Оголошений рівень заробітної плати фахівців – від 40 тисяч гривень.

18 березня 2019

ЄБРР ТА ЄС ЗАПУСКАЮТЬ КРЕДИТНУ ЛІНІЮ В 60 МЛН ЕВРО ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і ЄС запускають кредитну лінію EU4Business-ЄБРР обсягом EUR60 млн для фінансування проектів малих і середніх підприємств (МСП) в Україні, повідомив керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне. Кредити надаватимуться в гривні через фінансові установи-партнери. На сьогодні їх дві: Державний експортно-імпортний банк України (УкрЕксимбанк), який адмініструє суму 22 млн.євро та OTP Leasing Ukraine з виділенням 10 млн.євро.

18 березня 2019

КОНФЕРЕНЦІЯ «БІЗНЕС І КОНФЛІКТИ 2019» РЕЙДЕРИ. КОНКУРЕНТИ. ТІНЬОВИЙ РИНОК.

11 квітня 2019 року о 10.00 год. в Hilton Kyiv (м. Київ, бульв. Тараса Шевченка, 30) за інформаційної підтримки Конфедерації будівельників України відбудеться перша конференція із серії заходів «Бізнес і конфлікти 2019» Рейдери. Конкуренти. Тіньовий ринок. Захід проводять Асоціація професіоналів корпоративної безпеки України (АПКБУ) та ГО «Бізнес-Варта» за підтримки члена КБУ Sayenko Kharenko.

14 березня 2019

У 2019 РОЦІ РИНОК ОФІСНОЇ НЕРУХОМОСТІ СТОЛИЦІ ПРИРОСТЕ 117 ТИС КВ М

Член КБУ, компанія CBRE Ukraine, проаналізував стан ринку офісної нерухомості країни. Нова пропозиція 2018 року в Києві перевищила обсяг попереднього року та досягла приблизно 60 тис кв.м, а загальна пропозиція склала 1,78 млн. кв. м. Серед нових об’єктів, що вийшли на ринок в 2018 році: 3-тя черга БЦ «Астарта» (9 000 кв. м.), БЦ «Європасаж» (13 000 кв. м.), БЦ «Майдан Плаза» (5 700 кв. м.), будівля B7 у UNIT.City (10 700 кв. м) та інші.

13 березня 2019

В УКРАЇНІ РЕАЛІЗУЮТЬСЯ ПОНАД 50 ІНВЕСТПРОЕКТІВ З МОДЕРНІЗАЦІЇ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ НА СУМУ ПОНАД 3 МЛРД ЄВРО

Якісна комунальна послуга – це питання поваги до людини. «На це працюють ключові закони у сфері ЖКГ та енергоефективності, які були подані Урядом і прийняті Верховної Радою. Ці закони дають можливість не тільки рухатися вперед до енергоефективності та енергонезалежності, а у першу чергу, наближають до європейських стандартів послуг. Крім того, ми зробили кроки до фінансового оздоровлення комунальних підприємств сфери ЖКГ: дали можливість реструктуризувати борги, накопичені до 2015 року, монетизували субсидії, дали доступ до кредитних ресурсів міжнародних організацій», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко на Форумі «Від енергоефективності до енергонезалежності».

1 березня 2019

РЕФОРМА ДАБІ: ТЕХНОЛОГІЧНА КАРТКА ДОПОМОЖЕ ВІДОКРЕМИТИ АДМІНІСТРАТИВНУ ПОСЛУГУ ТА ФУНКЦІЮ КОНТРОЛЮ

Конфедерація будівельників України у Мінрегіоні на засіданні Робочої групи з реформування ДАБІ презентувала розроблену експертами Фронт-офісу КБУ «Технологічну картку видачі дозволу на виконання будівельних робіт» та наголосила про необхідність її запровадження. Мета створення «Технологічної картки»: * розмежування надання адміністративної послуги і функції контролю та нагляду за будівництвом. * пропорційний розподіл відповідальності між суб’єктами архітектурної діяльності (замовник, проектувальник, підрядник, експертна організація та орган місцевого самоврядування) за порушення вимог чинного законодавства у сфері архітектурної діяльності, державних будівельних норм, стандартів, відповідних порядків та правил під час отримання дозвільних документів на виконання будівельних робіт;

1 березня 2019

ЩО ЧЕКАЄ БУДІВЕЛЬНА ГАЛУЗЬ ВІД РЕФОРМИ ДЕРЖАВНОЇ СТАТИСТИКИ

27 лютого Кабмін ухвалив розроблену Мінекономрозвитку разом із Державною службою статистики Програму розвитку державної статистики до 2023 року. «Державна статистика потребує реформування. Наша головна мета – забезпечити українське суспільство якісною, об’єктивною та доступною статистичною інформацією, що відповідає сучасним потребам. Ми повинні застосовувати світові стандартам в сфері збору та аналізу статистичних даних», – підкреслив Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів. Реалізацію Програми здійснюватиме Держстат разом із усіма заінтересованими органами державної влади протягом 2019-2023 років. Програма розвитку статистики передбачає модернізацію державної статистики через імплементацію міжнародних стандартів та регламентів ЄС та повний перехід до процесно-орієнтованої системи виробництва статистичної інформації (GSBPM), а також використання інформаційних технологій (спеціального програмного забезпечення для подання та обробки статистичної звітності, конструктори електронних форм звітності та інше). Іншим важливим напрямом реформування державної статистики стане забезпечення відкритості та доступності статистичної інформації. Це означає створення сучасного, більш зручного для користувача («user-friendly») веб-порталу Держстату та його мобільної версії, забезпечення широкого доступу користувачів до мікроданих (щодо зайнятості населення, стану домогосподарств тощо), активізацію комунікацій щодо результатів діяльності Держстату і даних його досліджень, а також в цілому підвищення рівня статистичної грамотності суспільства через відповідні навчальні програми в закладах середньої та вищої освіти, інформування в ЗМІ та інше. Програма передбачає зменшення звітного навантаження на респондентів, що надають статистичні дані для подальшого аналізу. Досягти цього можливо через збільшення кількості несуцільних статистичних спостережень (вибіркових) та запровадження методів моделювання, використання сучасних методів та технологій збору даних, розширення використання адміністративних даних, у тому числі на регіональному рівні, запровадження безкоштовного звітування респондентами до органів державної статистики в електронному вигляді. Серед важливих нововведень Програми розвитку статистики запланований запуск двох нових вибіркових обстежень домогосподарств: «Статистика доходів і умов життя» (європейський аналог – EU-SILC) та обстеження бюджетів домогосподарств (HBS), а також модернізація показників підрахунку національних рахунків, у тому числі показника ВВП за паритетом купівельної спроможності (ПКС). Це необхідно для гармонізації і можливості порівняння фізичних обсягів валового внутрішнього продукту за категоріями кінцевого використання країн ЄС та кандидатів на членство в ЄС. Чекаємо ваших пропозицій щодо реформування системи Держстатистики на адресу office@kbu.org.ua.

26 лютого 2019

КОЛИ РЕПУТАЦІЯ СТВОРЮЄ ПОПИТ

Блискавичні досягнення Будівельної групи «Синергія» члена Конфедерації будівельників України минулого року були відзначені головною будівельною премією IBUILD. За словами Ігоря Оверко, директора компанії, забезпечити успіх у реалізації проектів допомогли високі вимоги до стандартів будівництва, впровадження інноваційних рішень та робота потужної команди професіоналів. Серед унікальних об’єктів БК «Синергія» чимало споживачів на столичному ринку нерухомості вважають ЖК комфорт класу «City Park», будівництво якого компанія розпочала у 2017 році.

26 лютого 2019

БУДІВЕЛЬНІ ПРОЕКТИ ЗАЛУЧИЛИ 44,2% ВСІХ ІНВЕСТИЦІЙ ЗА 2018 РІК

За даними Держстату за 2018 рік було інвестовано 526 млрд 341,8 млн грн. При цьому 44,2% інвестицій прийшлись на сферу будівництва. У житлове будівництво було вкладено 53,247 млрд грн, або 10,1%. Створення нежитлових будівель залучило 77,364 млрд грн, або 14,7% інвестицій. Найбільше було вкладено у інфраструктурні проекти: 102 млрд 199,5 млн грн, або 19,4%. Інвестиції у земельні ділянки склали 0,3%, 1 млрд 360,5 млн грн.

20 лютого 2019

ПРОЕКТ ДСТУ- Н Б А.2.2-10:201Х

Розроблений проект ДСТУ-Н Б Д.2.2-10:20ХХ 201Х НАСТАНОВА З ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ПРОЕКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА БУДІВНИЦТВО НА ЗАМІНУ ДСТУ-Н Б А.2.2-10:2012 за посиланням: ДСТУ-Н Б А.2.2-10:201Х

Зауваження та пропозиції до проекту для опрацювання, Ви можете надіслати на e-mail:  office@kbu.org.ua

19 лютого 2019

СХВАЛЕНО НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЛАН УПРАВЛІННЯ ВІДХОДАМИ ДО 2030 РОКУ

Сьогодні, 20 лютого, на засіданні Кабміну було схвалено Національний план управління відходами до 2030 року, повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

19 лютого 2019

НАЙБІЛЬШІ УГОДИ M&A У СЕКТОРІ НЕРУХОМОСТІ ЗА 2018 РІК

Другий рік поспіль триває зростання кількісті угод злиття на поглинання в Україні з показниками вище 10%, говориться у дослідженні KPMG «Огляд M&A угод в Україні у 2018 році». У 2018-му кількість угод M&A зросла на 19%, в порівнянні з минулим роком, та досягла 80 угод. При цьому загальна вартість інвестицій склала $1,8 млрд, що на 78% більше аналогічного показника 2017 року.

18 лютого 2019

В УКРАЇНІ СТВОРЯТЬ РЕГІОНАЛЬНІ ЦЕНТРИ ПРОЕКТНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ ЗА ПІДТРИМКИ КАНАДИ ТА ЛИТВИ

Мінрегіон України, Посольство Литовської Республіки в Україні та Agriteam Canada Consulting LTD підписали Меморандум, в рамках якого в Україні будуть створені Регіональні центри проектного менеджменту. Мета – створити ефективну систему проектного менеджменту на рівні місцевого самоврядування для реалізації проектів, підсилити регіональні управлінські команди, а також на рівні центральної влади допомогти у спрощенні процедур для залучення інвестицій.

14 лютого 2019

БУДІВЕЛЬНА ГАЛУЗЬ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ. СУЧАСНІ ПРОЕКТИ ВИМАГАЮТЬ ЕКОЛОГІЧНІ ТА ІННОВАЦІЙНІ ЛФМ

Віталій Грусевич. Виконавчий директор Конфедерації будівельників України Будівельна галузь є відображенням очікувань та спроможності громади. Вона реалізує завдання, що ставить перед нею бізнес та населення. Якщо казати стисло: наша країна вимагає системного оновлення. Всі без виключення сектори.

8 лютого 2019

ПОЛІЦЕЙСЬКИМ ТА СПАСАТЕЛЯМ ПЕРЕДАДУТЬ ЖИТЛО У ФІНЛІЗІНГ

Державною іпотечною установою розпочато процедуру придбання житла для передачі його поліцейським та особам рядового і начальницького складу служби цивільного захисту у фінансовий лізинг. 05 лютого в ДІУ відбулося засідання перше Комісії з відбору проектів житлового будівництва для забезпечення житлом поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту.

7 лютого 2019

ОФІСИ ТА ЛОГІСТИКА – ОСНОВНІ ДВИГУНИ ЗРОСТАННЯ В СЕКТОРІ НЕРУХОМОСТІ ЄВРОПИ

У Європі прискорюється ріст орендних ставок та знижується дохідність комерційної нерухомості. Згідно зі звітом міжнародної консалтингової компанії Cushman & Wakefield «ДНК нерухомості» («DNA of Real Estate»), в 4 кварталі 2018 року ринки комерційної нерухомості зберегли позитивну динаміку в більшості регіонів Європи та в більшості секторів.

7 лютого 2019

КБУ УВІШЛА ДО СКЛАДУ РОБОЧОЇ ГРУПИ З РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНОГО КОНТРОЛЮ

За дорученням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка створено робочу групу з питань реформування системи архітектурно-будівельного контролю шляхом впровадження електронного кабінету забудовника, онлайн-платформи «Прозора Держархбудінспекція» та розроблення нормативно-правових актів.

6 лютого 2019

НОВІ ЗМІНИ У ДБН ЩОДО БУДІВНИЦТВА У СЕЙСМІЧНИХ РАЙОНАХ ПІДВИЩАТЬ БЕЗПЕКУ БУДІВЕЛЬ

31 січня 2019 року в Інформаційному бюлетені Мінрегіону №1/2019 опублікована Зміна №1 у ДБН В.1.1-12:2014 «Будівництво у сейсмічних районах України». Вона офіційно вступає в дію з 1 травня 2019 року. «Ці зміни вони вводять удосконалене та розширене районування України за сейсмічними показниками, яке включає житлові і громадські будівлі від 73,5 метрів та всі об’єкти зі значним класом наслідків – великі стадіони, лікарні, ЖК, ТРЦ, школи та інші будівлі.

6 лютого 2019

КОНФЛІКТИ В БУДІВНИЦТВІ. АЛЬТЕРНАТИВНІ МЕХАНІЗМИ ЇХ ЗАКОННОГО ВИРІШЕННЯ. ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ

24 січня у медіа-залі КБУ пройшов круглий стіл «Конфлікти в будівництві. Альтернативні механізми їх законного вирішення. Практичні поради». Пропонуємо до ознайомлення тези докладу партнера Sayenko Kharenko Сергія Погребнoго з цієї завжди актуальної теми. Нагадаю типи конфліктів у будівництві: 1. Конфлікт з державними органами влади та органами місцевого самоврядування. 2. Конфлікти з конкурентами. 3. Конфлікти з конкурентами, яких може не влаштовувати як законне, так і незаконне будівництво, але є суспільні інтереси.

4 лютого 2019

ЯК СКОРОТИТИ У 10 РАЗІВ СТРОК ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ

На розширеному засіданні робочої групи з вироблення єдиних підходів до розвитку адміністративних послуг в регіонах, яке проводив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, було прийнято протокольне доручення Мінагрополітиці, Держгеокадастру разом з Мінекономрозвитку та іншими зацікавленими органами вивчити кращий іноземний досвід та надати пропозиції щодо скорочення строків та процедур оформлення земельної ділянки. Мова йде про можливість її безоплатної приватизації, передачі у користування або продажу із земель державної або комунальної власності.

4 лютого 2019

РОЗПОЧАТА РОЗРОБКА ДЕРЖАВНОЇ СТРАТЕГІЇ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ НА ПЕРІОД ДО 2027 РОКУ

Мінрегіон України повідомляє про початок роботи над проектом Державної стратегії регіонального розвитку України на період до 2027 року. Пропозиції згідно визначеної форми приймаються до 1 квітня 2019 року на електронну адресу SlyshovaTA@minregion.gov.ua або ZubkoSD@minregion.gov.ua

31 Січня 2019

ФОРМУВАННЯ ДЕЛЕГАЦІЇ ДО САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ

В рамках співпраці та налагодження ділових зав’язків між українськими компаніями та компаніями країн Перської Затоки наприкінці лютого планується робоча поїздка до найбільшого будівельного регіону Східної провінції Саудівської Аравії – м. Даммам. На даний час формується делегація під керівництвом Голови Ради директорів КБУ Олександра Ротова. В разі зацікавленості, бажаючі компанії можуть долучитися до складу делегації та взяти участь у планових зустрічах за темами:

30 Січня 2019

МІНРЕГІОН ЗБИРАЄ ПРОПОЗИЦІЇ ДО НОВИХ ДБН ЩОДО ЖИТЛОВИХ, ВИСОТНИХ БУДИНКІВ ТА ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ

Цього року Мінрегіон планує оновити близько 20 державних будівельних норм. Пропонуємо долучитись до обговорення ДБН щодо проектування житлових, висотних будинків та закладів культури. За посиланнями – попередні редакції:

28 Січня 2019

УРЯД СПРОСТИВ ЗАТВЕРДЖЕННЯ ПРОЕКТІВ БУДІВНИЦТВА ВАРТІСТЮ ПОНАД 400 МЛН ГРН

23 січня 2019 року на засіданні Уряду було схвалено проект постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку затвердження проектів будівництва та проведення їх експертизи», якою скасовується затвердження (схвалення) Кабінетом Міністрів України проектів будівництва вартістю від 400 млн. грн, які реалізуються із залученням коштів державного та місцевих бюджетів. «Ключова зміна – затвердження проектів будівництва вартістю понад 400 млн грн не потребуватиме схвалення та затвердження окремим розпорядженням Уряду. Відтепер це компетенція виключно органів влади на місцях.

25 Січня 2019

У ЛЬВОВІ ВПЕРШЕ ЗНЕСУТЬ НЕЗАКОННО ЗБУДОВАНИЙ БУДИНОК

Львівська міська рада виділила Інспекції держархбудконтролю більше 2,8 мільйона гривень на оплату знесення самовільно збудованої багатоповерхівки на вул. Личаківській, 259. Відповідне рішення прийняли під час сесії 24 січня. «Поки місто Львів не мало своєї інспекції з архбудконтролю, то відповідно реагувати на самочинні будівництва і готувати звернення про їх знесення не належало до повноважень Львівської міської ради. Зараз маємо можливість сприяти знесенню незаконно збудованого житлового будинку на вул. Личаківська, 259. Для забезпечення виконання цих дій Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у м. Львові необхідно кошти у сумі 2,8 млн. грн. для оплати за знесення самовільно збудованого будинку.

24 Січня 2019

КОМПАНІЯ NOVBUD ЗМІЦНИЛА СВОЇ ПОЗИЦІЇ НА РИНКУ ПРОВІДНИХ ЗАБУДОВНИКІВ СТОЛИЧНОГО РЕГІОНУ

Насиченим і динамічним став 2018 рік для компанії NOVBUD, члена Ради директорів КБУ. За його результатами, девелопер зміцнив свої позиції на ринку провідних забудовників столичного регіону та представив плани на 2019 рік. Сьогодні NOVBUD продовжує активно розбудовувати три масштабних проекти: ЖК «Петрівський квартал», ЖК «Нові Теремки» та ЖК «Квартал Крюківщина», у яких проживає понад 9 тисяч українських родин.

24 Січня 2019

НОРВЕЗЬКА NBT ОГОЛОСИЛА ПРО ПРОЕКТ ВІТРОВОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ ПОТУЖНІСТЮ 700-800 МВТ

У Давосі під час засідання Національної інвестиційної ради NBT та її еквіті партнер французька компанія Total Eren підписала рамкову угоду про залучення фінансування проекту «Сиваш» (Херсонська область) в сумі € 260 млн. Підписання угод відбулося в присутності Президента України Петра Порошенка та за участі віце-Президента ЄБРР Алана Пілу, Юара Вікена (NBT) та Давіда Корчіа (CEO Total Eren).

23 Січня 2019

З 1 СІЧНЯ 2019 РОКУ БІЛЬШЕ 90% РАДЯНСЬКИХ ГОСТІВ ВТРАТИЛИ ЧИННІСТЬ В УКРАЇНІ

Мінекономрозвитку нагадує, що з 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу «ГОСТ», розроблених до 1992 року, втратили чинність в Україні. Необхідність припинення дії на території України радянських ГОСТів визначена Програмою діяльності Кабміну. Згідно з нею, у 2015 році ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»), яке виконує функції Національного органу стандартизації, були видані відповідні накази про скасування ГОСТів із втратою чинності протягом 2016-2018 років та з повною відмовою від них, починаючи з 1 січня 2019 року. Всього мали бути скасовані 12090 радянських ГОСТів

23 Січня 2019

ОБГОВОРЕННЯ НОВИХ ДБН ЩОДО ЖИТЛОВИХ І ВИСОТНИХ БУДИНКІВ ТА ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ

25 січня 2019 року об 11:00 відбудеться відкрите громадське обговорення проектів нових державних будівельних норм на заміну: — ДБН В.2.2-15-2005 «Житлові будинки. Основні положення»; — ДБН В.3.2-2-2009 «Житлові будинки. Реконструкція та капітальний ремонт»; — ДБН В.2.2-24:2009 «Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків»; — ДБН В.2.2-16-2005 «Культурно-видовищні та дозвіллєві заклади».

23 Січня 2019

OPEN MIND – КОНФЕРЕНЦІЯ З ІНВЕСТИЦІЙ В НЕРУХОМІСТЬ

11 лютого 2019 року в готелі Premier Palace (Київ) за підтримки Конфедерації будівельників України пройде друга Open Mind конференція, яка присвячена темі інвестицій в нерухомість в Україні. Організатор В2В-журнал Commercial Property.

23 Січня 2019

ВУЛИЦІ МАЮТЬ КЛАСИФІКУВАТИСЬ ЗГІДНО ЇХ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Мінрегіон розглядає норму щодо запровадження класифікації вулиць в залежності від їх функціонального призначення: для пішоходів, велосипедистів, громадського транспорту, автомобілів або суміжного руху. Відповідно до цього можуть бути прописані вимоги та рекомендації щодо ширини різних функціональних зон: пішохідної, велосипедної тощо.

23 Січня 2019

ГРУПА КОМПАНІЙ BUDHOUSE: ПІДСУМКИ 2018

Член Ради директорів КБУ, Budhouse Group, відзвітувала про результати роботи своїх торгово-розважальних центрів в 2018 році: сумарна відвідуваність ТРЦ склала 27,3 млн осіб, а товарообіг орендарів – 6,9 млрд грн. ВІДВІДУВАНІСТЬ Торгові центри групи компаній «Будхаус» в 2018 році відвідали 27,3 млн осіб, що на 2% більше ніж у 2017 році. На 1000 кв м орендної площі в день, таким чином, довелося в середньому близько 650 відвідувачів. В середньому відвідувачі бувають в торгових центрах BHG 8 раз в місяць і проводять в них 89 хвилин за одне відвідування.

22 Січня 2019

ВІТАЛІЙ ГРУСЕВИЧ ПРО ВПРОВАДЖЕННЯ BIM-ТЕХНОЛОГІЙ НА ДЕРЖАВНОМУ РІВНІ

Пропонуємо подивитись виступ виконавчого директора КБУ Віталія Грусевича на щорічній конференції День Архитектури, яка відбулася наприкінці 2018 року. Конференція була повністю присвячена BIM-технологіям – передовому методу архітектурного проектування, на який поступово переходять архітектори всього світу. Більше 250 учасників взяли активну участь в конференції.

22 Січня 2019

ЕКСПЕРТИЗА МАЄ ПРИЙМАТИ ПРОЕКТИ В ЕЛЕКТРОННОМУ ВИГЛЯДІ

Представники Конфедерації будівельників України прийняли участь у нараді в Мінрегіоні, де обговорювався проект ДСТУ-Н Б А.2.2-10:20ХХ «Настанова з організації проведення експертизи проектної документації на будівництво» (http://ukrbudex.org.ua/tk319/dokumenti-dlya-obgovorennya). «Проект настанови, розроблений колективом ДП «УКРДЕРЖБУДЕКСПЕРТИЗА», враховує деякі зміни у законодавстві, але не передбачає той вектор, який офіційно взяв Мінрегіон, впровадження BIM-технологій», – зазначив виконавчий директор КБУ Віталій Грусевич.

21 Січня 2019

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ ЗАТВЕРДИВ ПЕРЕЛІК ОБ’ЄКТІВ ВЕЛИКОЇ ПРИВАТИЗАЦІЇ

Як повідомив керівник Фонду держмайна України Віталій Трубаров, на продаж у 2019 році буде виставлено: ВАТ «Тернопільобленерго», ПАТ «Центренерго», ПАТ «Запоріжжяобленерго», Акціонерна компанія «Харківобленерго», АТ «Миколаївобленерго», ПАТ «Хмельницькобленерго», Об’єднана гірничо-хімічна компанія, Вугільна компанія «Краснолиманська», ПАТ «Азовмаш», Державне підприємство «Завод «Електроважмаш», ПАТ «Сумихімпром», «Одеський припортовий завод», ВАТ «Оріана», ПрАТ «Президент-Готель», Державне публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Украгролізинг», Фармацевтична компанія «Індар».

21 Січня 2019

ЯК УДОСКОНАЛИТИ МЕХАНІЗМИ ВЕДЕННЯ ІНФРАСТРУКТУРНИХ ПРОЕКТІВ

Замміністра інфраструктури України по питанням євроінтеграції Віктор Довгань розповів про пріоритетні заходи в рамках трирічного проекту ЄС «Допомога органам влади України в удосконаленні менеджменту циклом інфраструктурного проекту» (МЦІП). Комплексний план дій охоплює усі законодавчі, адміністративні, виробничі, фінансові та організаційні удосконалення, які повинні бути реалізовані у коротко- (1 рік), середньо- (3 роки) та довготерміновій (понад 3 роки) перспективі.

Об’єднуємо провідних девелоперів та будівельників України

Олександр Сергійович
Пилипенко

Віце-президент КБУ, Президент
ПАТ «Завод ЗБК ім. Світлани Ковальської»

Олександр Сергійович
Пилипенко

Віце-президент Конфедерації будівельників України, Президент
ПАТ «Завод ЗБК ім. Світлани Ковальської»

Ігор Володимирович
Лисов

Перший Віце-президент КБУ, Почесний Президент ТОВ «ТМО Ліко-Холдінг»

Ігор Володимирович
Лисов

Перший Віце-президент КБУ, Почесний Президент ТОВ «ТМО Ліко-Холдінг»

Ігор Миколайович
Кушнір

Віце-президент КБУ, Представник КБУ в м. Києві, Голова правління - президент ПАТ «ХК «Київміськбуд»

Ігор Миколайович
Кушнір

Віце-президент КБУ, Представник КБУ в м. Києві, Голова правління - президент
ПАТ «ХК «Київміськбуд»

Олександр Сергійович
Ротов

Віце-президент, Голова Ради директорів КБУ, Президент Групи компаній «ГЕРЦ»

Олександр Сергійович
Ротов

Віце-президент, Голова Ради директорів КБУ, Президент Групи компаній «ГЕРЦ»

Дмитро Валерійович
Ісаєнко

Віце-президент КБУ

Дмитро Валерійович
Ісаєнко

Віце-президент КБУ

Анатолій Всеволодович
Беркута

Віце-президент КБУ

Анатолій Всеволодович
Беркута

Віце-президент КБУ

Петро Степанович
Шилюк

Віце-президент КБУ, Голова Наглядової Ради ПАТ «ДБК-4»

Петро Степанович
Шилюк

Віце-президент КБУ, Голова Наглядової Ради ПАТ «ДБК-4»

Юрій Сергійович
Сербін

Віце-президент КБУ

Юрій Сергійович
Сербін

Віце-президент КБУ

Оксана Георгіївна
Кулагіна

Директор ТОВ «КК«ЗАРАЗ-1»

Оксана Георгіївна
Кулагіна

Директор ТОВ «КК«ЗАРАЗ-1»

Олександр Михайлович
Харченко

Заступник Голови Ради директорів, Представник КБУ в Харківській області. Голова Ради Асоціації «Регіональне будівництво»

Олександр Михайлович
Харченко

Заступник Голови Ради директорів, Представник КБУ в Харківській області. Голова Ради Асоціації «Регіональне будівництво»

Микола Григорович
Толмачов

Заступник Голови Ради директорів КБУ, Генеральний директор
ТОВ «Т.М.М.»

Микола Григорович
Толмачов

Заступник Голови Ради директорів КБУ, Генеральний директор
ТОВ «Т.М.М.»

Василь Володимирович
Зазуляк

Представник КБУ в Чернівецькій області, Директор ТОВ «БК»Водограй»

Василь Володимирович
Зазуляк

Представник КБУ в Чернівецькій області, Директор ТОВ «БК»Водограй»

Олексій Михайлович
Ландар

Представник КБУ в Полтавській області, Генеральний директор
ТЗДВ «Полтавтрансбуд»

Олексій Михайлович
Ландар

Представник КБУ в Полтавській області, Генеральний директор
ТЗДВ «Полтавтрансбуд»

Леонід Якович
Крючков

Представник КБУ в Одеській області, Генеральний директор ТОВ «Стікон»

Леонід Якович
Крючков

Представник КБУ в Одеській області, Генеральний директор ТОВ «Стікон»

Руслан Олексійович
Вайман

Представник КБУ у Волинській області, Генеральний директор
ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат»

Руслан Олексійович
Вайман

Представник КБУ у Волинській області, Генеральний директор
ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат»

Олександр Вікторович
Саюк

Представник КБУ в Житомирській області, Директор ПП «Компанія РОС»

Олександр Вікторович
Саюк

Представник КБУ в Житомирській області, Директор ПП «Компанія РОС»

Іван Лукич
Крутилко

Представник КБУ в Хмельницькій області, Генеральний директор
ТОВ «Будівельний Альянс Груп»

Іван Лукич
Крутилко

Представник КБУ в Хмельницькій області, Генеральний директор
ТОВ «Будівельний Альянс Груп»

Андрій Олександрович
Моніч

Представник КБУ в Рівненській області, Директор
ТОВ «Реноме-Євробуд»

Андрій Олександрович
Моніч

Представник КБУ в Рівненській області, Директор
ТОВ «Реноме-Євробуд»

Олександр Борисович
Адамов

Представник КБУ в Донецькій області

Олександр Борисович
Адамов

Представник КБУ в Донецькій області

Анна Валеріївна
Лаєвська

Комерційний директор
ТОВ «БК Інтергал-Буд»

Анна Валеріївна
Лаєвська

Комерційний директор
ТОВ «БК Інтергал-Буд»

Віталій Вікторович
Ганжа

Генеральний директор
ТОВ «Роял Хауз»

Віталій Вікторович
Ганжа

Генеральний директор
ТОВ «Роял Хауз»

Олексій Володимирович
Кулагін

Генеральний директор ТОВ «ОМОКС»

Олексій Володимирович
Кулагін

Генеральний директор ТОВ «ОМОКС»

Василь Васильович
Рахмайлов

Директор ТОВ «ЯГУАР»

Василь Васильович
Рахмайлов

Директор ТОВ «ЯГУАР»

Ігор Євгенійович
Далічук

Президент, Голова Спостережної Ради ПрАТ з ІІ «Слобожанська будівельна кераміка»

Ігор Євгенійович
Далічук

Президент, Голова Спостережної Ради ПрАТ з ІІ «Слобожанська будівельна кераміка»

Георгій Ромеович
Цагареішвілі

Генеральний директор
ТОВ «Інвест Капітал Девелопмент»

Георгій Ромеович
Цагареішвілі

Генеральний директор
ТОВ «Інвест Капітал Девелопмент»

Клавдія Володимирівна
Бондарева

Генеральний директор
ТОВ «Фінансово-будівельна компанія «Пагода»

Клавдія Володимирівна
Бондарева

Генеральний директор
ТОВ «Фінансово-будівельна компанія «Пагода»

Віктор Григорович
ЧОРНУХА

Голова наглядової ради
ПАТ"ЛУЦЬКСАНТЕХМОНТАЖ №536"

Віктор Григорович
Чорнуха

Голова наглядової ради
ПАТ"ЛУЦЬКСАНТЕХМОНТАЖ №536"

Запрошуємо до участі у проектах

5 o'clock

Дискусійний майданчик, до якого долучилися чимало фахівців будівельної галузі, громадськості, місцевого самоврядування та ЗМІ.

ФРОНТ-ОФІС

Надійний юридичний партнер будівельного бізнесу

CoST

Iніціатива із прозорості у будівельній галузі (Construction Sector Transparency Initiative або CoST)

Центр розвитку будівельної галузі

Забезпечимо захист інтересів власників нерухомості.

Акцентуємо увагу на подіях ринку

ЄБРР ТА ЄС ЗАПУСКАЮТЬ КРЕДИТНУ ЛІНІЮ В 60 МЛН ЕВРО ДЛЯ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) і ЄС запускають кредитну лінію EU4Business-ЄБРР обсягом EUR60 млн для фінансування проектів малих і середніх підприємств (МСП) в Україні, повідомив керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне.

Кредити надаватимуться в гривні через фінансові установи-партнери. На сьогодні їх дві: Державний експортно-імпортний банк України (УкрЕксимбанк), який адмініструє суму 22 млн.євро та OTP Leasing Ukraine з виділенням 10 млн.євро.

У найближчому майбутньому очікуються додаткові кредитні ресурси на суму близько 28 млн. євро, які будуть доступні іншим місцевим фінансовим установам, які приєднаються до кредитної лінії.

Маттео Патроне, керуючий директор ЄБРР у Східній Європі та Кавказі, сказав: «Ця кредитна лінія стосується інтеграції як у географічному, так і в економічному сенсі. Після створення зони вільної торгівлі між ЄС та Україною для вітчизняних підприємств відкрилися численні можливості. Запуск кредитної лінії EU4Business-EBRD надає місцевим малим і середнім підприємствам, які створюють майже 80 відсотків робочих місць у країні, але в даний час займають лише близько 40 відсотків ВВП, з додатковим доступом до фінансування, щоб вони могли розвиватися далі, більш конкурентоспроможні та відповідають стандартам ЄС».

Кредит можуть отримати приватні підприємства, які зареєстровані в Україні з кількістю працівників до 250 осіб. Кредити в національній валюті захистять позичальників від ризиків, пов'язаних з іноземною валютою, і мають довгі строки погашення.

Компанії-учасники також отримають підтримку в адаптації своєї продукції до відповідних директив ЄС, що дозволить їм конкурентно працювати на єдиному ринку ЄС.

Кредитна лінія EU4Business-EBRD та механізм грантової допомоги – гнучка програма, здатна надати підтримку будь-якому проекту модернізації за рахунок трьох різних підходів.

1. Підхід ППП (Перелік прийнятних технологій) – кредити або лізингове фінансування на суму до 300 тис євро на інвестування у попередньо затверджені технології. У випадку інвестицій у ППП можна отримати грантову допомогу за принципом кешбек (повернення частини вартості) до 10%. Серед технологій, що включені до переліку на сьогодні є:

Будівельне обладнання

Будівельна техніка

Системи опалення/охолодження

Відновлювана енергетика

Транспортні засоби, тощо

2. Спрощені проекти

Кредити для інвестицій з метою дотримання технічних регламентів на стандартів ЄС щодо санітарних, фітосанітарних вимог та безпеки продуктів харчування – до 300 тис.євро та 15% грант. Приклади: обладнання для лабораторій, зберігання продукції, проведення сертифікації НАССР тощо

3. Комплексні проекти

Фінансування на суму до 3 млн євро для масштабних інвестицій в обладнання та устаткування, грантова допомога до 15%. Приклади: виробниче обладнання, вантажівки, комплексне переоснащення та будівництво виробничих споруд.

Більше подробиць - https://www.eu4business-ebrdcreditline.com.ua

18 березня 2019

ПРОЕКТ ДСТУ- Н Б А.2.2-10:201Х

Розроблений проект ДСТУ-Н Б Д.2.2-10:20ХХ 201Х НАСТАНОВА З ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОВЕДЕННЯ ЕКСПЕРТИЗИ ПРОЕКТНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА БУДІВНИЦТВО НА ЗАМІНУ ДСТУ-Н Б А.2.2-10:2012 за посиланням: ДСТУ-Н Б А.2.2-10:201Х

Зауваження та пропозиції до проекту для опрацювання, Ви можете надіслати на e-mail:  office@kbu.org.ua

21 січня 2019

СТАНДАРТИ УНІВЕРСАЛЬНОГО ДИЗАЙНУ – ОБОВ’ЯЗКОВІ ДЛЯ УКРАЇНИ

4 грудня Верховна Рада 230 голосами підтримала за основу законопроект № 7370 – зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Він забезпечує умови створення безбар’єрного доступу до приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності.

Універсальний дизайн як норма проектування вже затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 327 від 30 листопада 2018 року. Найближчим часом новий ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд» буде опублікований в офіційному віснику Міністерства, після чого через 3 місяці вступить в силу. Це означає, що вже навесні наступного року він запрацює, і жодне нова споруда, що не відповідає прописаним нормам, не зможе бути прийнята у експлуатацію. Законопроект №7370 вирішує питання реконструкції вже діючих споруд згідно нормам універсального дизайну.

«Для нас важливо, щоб інтереси осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення враховувалися при здійсненні  містобудівної діяльності згідно з новими ДБН. Будь-які перешкоди, що ускладнюють або унеможливлюють доступ до житлових будинків, інших споруд, лікарень, аптек, магазинів та до робочих місць для згаданих осіб, мають бути усунуті. Сьогодні при будівництві нових об’єктів за вимогами нових ДБН, інтереси таких груп населення здебільшого враховується. Однак, будинки та громадські споруди всіх форм власності, збудовані та прийняті в експлуатацію до травня 2007 року здебільшого не відповідають вимогам щодо доступності», – зазначив Геннадій Зубко.

Для проведення реконструкції таких об’єктів існують суттєві невиправдані перешкоди внаслідок прогалин у законодавстві.  Так, будівництво пандусів, підйомників, платформ досі потребувало використання земельної ділянки для їх розміщення. Встановлена ж загальна процедура відведення земельних ділянок під будівництво не стимулювала замовника будівництва до забезпечення безбар’єрності. Через складність процедур, вартість, тривалість оформлення та інколи навіть необхідність проведення аукціонів для відведення невеличкої земельної ділянки. Тепер це усунуто шляхом виключення необхідності відведення земельної ділянки та використання таких земельних ділянок.

СПРАВКА

ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» є обов’язковим до виконання. У ньому наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити. Зокрема, у документі йдеться про влаштування:

·         пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату;

·         тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору;

·         дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху

та інші важливі зміни.

Практична дія нового ДБН сприятиме створенню універсального громадського простору, доступного для кожного.

 

05 Грудень 2018

ВОЛОДИМИР ГРОЙСМАН: «ЗАВДАННЯ БУДЬ-ЯКОГО КОНТРОЛЮ – ЗАБЕЗПЕЧИТИ БЕЗПЕКУ ТА ЯКІСТЬ УКРАЇНСЬКОГО БІЗНЕСУ»

В Україні змінюється філософія нагляду, контроль повинен стати ризикоорієнтованим, підкреслив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман на Інспекційному форумі ПЕРЕВІРОК.NET.

З 1 січня 2019 року інспекційні органи мають фокусуватись на прозорій оцінці суб’єктів господарювання та запобіганні ризикам, а бізнес – знатиме коли і чому до нього завітає інспектор.

«Ми маємо запровадити ризикоорієнтований підхід: відійти від формалізму, перестати чіплятися до тих, хто сумлінно робить свою роботу, змінити філософію нагляду: він має бути публічним та передбачуваним. Мають бути ухвалені всі чек-листи з вичерпним переліком ознак, за якими перевірятимуть підприємства. Я наполягаю на тому, аби до кінця поточного року всі перевіряючі органи затвердили критерії ризиків у своїх сферах та підключилися до роботи на єдиному порталі перевірок. Урядом затверджені низка рішень, необхідних для запуску нової системи управління ризиками. Трансформація неминуча, і більшість контролюючих органів це вже зрозуміли. Наша мета – повноцінне впровадження ризикоорієнтованої системи перевірок з початку 2019 року. Завдання будь- якого контролю – забезпечити безпеку та якість українського бізнесу. Тому наполягаю на тому, аби до кінця поточного року всі перевіряючі органи затвердили критерії ризиків у своїх сферах та підключилися до роботи на єдиному порталі перевірок», – зазначив Володимир Гройсман.

Вчора, 17 жовтня, запущено інтегрований портал inspections.gov.ua з низкою інструментів для прозорої та передбачуваної онлайн-взаємодії держава – бізнес. До платформи вже залучились 26 інспекційних органів з 33 існуючих. Станом на жовтень 2018 року в єдиній системі опубліковано майже 250 тис. планів та біля 48 тис. результатів вже проведених перевірок.

Триває процес затвердження нових критеріїв ризику, що дасть змогу ефективніше планувати заходи контролю. Нажаль, не все гладко, підкреслила Голова Державної регуляторної служби Ксенія Ляпіна: з 33 інспекційних органів затвердили свої критерії лише 9, ще 15 розглядає зараз Кабмін. Посадовець висказала надію, що у найближчий час всі без виключень контролюючі органи виконають завдання та затвердять критерії оцінки ризиків, тож система запрацює по новим стандартам у повному обсязі.

Також вона звернулась до бізнесу. «Плани перевірок бізнесу вже викладені на inspections.gov.ua більшістю контролюючих органів. Деякі мають специфічний порядок – Державіаслужба, фіскальна служба, ми шукаємо варіанти долучення їх до системи. До 15 листопада на порталі будуть сформульовані комплексні та індивідуальні плани на 2019 рік. Ці плани будуть формуватися на основі критеріїв ризику. У бізнеса є час подивитись, яка ступінь ризику йому надана, якщо є помилка – аргументувати зміну ступеню ризику та скоригувати плани перевірок», – сказала Ляпіна.

Нагадаємо, Уряд навесні затвердив нову методологію управління ризиками, завдання інспекцій – визначити перелік небезпек для кожної сфери контролю та розробити комбінацію критеріїв для виявлення ризиків і розумного планування перевірок. Ціль нової системи – управління ризиками, а не бездумна фіксація порушень, що виявляються сьогодні у 99% перевірок. Найбільший прогрес у цьому поки продемонстрували контролюючі органи в сфері пожежної та техногенної безпеки, охоронної діяльності та туризму.

Вже з 1 січня 2019 року суб’єкти та об’єкти господарювання будуть рейтингувати за балом ризикованості в кожній сфері. Це дасть можливість контролюючим органам зосередитися на попередженні небезпек для найбільш ризикових.

Ще одне важливе завдання нової інспекційної системи – орієнтованість на платника податків. З цією метою на Інспекційному порталі створюється «Кабінет управління ризиками» з низкою інструментів:

-     календарем запланованих перевірок;

-     історією проведених перевірок та їхніми результатами;

-     вичерпними чек-листами – вимогами до підприємців, з можливістю самоконтролю по кожній потенційній небезпеці;

-     можливістю оцінити якість роботи інспектора, що стане основою для рейтингу інспекцій;

-     можливість вказати на обтяжливість конкретних вимог, що заважають працювати. Це стане основою для їх перегляду, щоб зменшити регуляторне навантаження на бізнес.

Ознайомитися з інструментами Інспекційного порталу в тестовому режимі можна на www.inspections.gov.ua. Повноцінно вони стануть доступними для використання з 1 січня 2019 року. Для цього інспекції до кінця поточного року мають затвердити форми актів перевірок нового зразка та оприлюднити інформацію про перевірки.

18 жовтня 2018

РЕЙТИНГ ВІДКРИТОСТІ ТА ЯКОСТІ МІСТОБУДІВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ ОЧОЛИЛА ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛАСТЬ

Відкрита та якісна містобудівна документація – основа розвитку територій. Нажаль, якість та прозорість такої документації в Україні ще не на належному рівні.

Другий рік поспіль у рамках проекту «Відрите просторове планування рМАР» складається Рейтинг відкритості та якості опублікування містобудівної документації. Цьогоріч його очолили Дніпропетровська, Івано-Франківська та Закарпатські області.  

Дніпропетровська область набрала 6,7 бали з можливих 6,9. Івано-Франківська та Закарпатська – по 6,6 бали відповідно. «Варто зазначити, що за рік всі регіони підтягнулись з оприлюдненням даних. Кількість областей, у яких взагалі відсутня містобудівна документація у відкритому доступі, скоротилась з 11 до 5», – зазначила керівник сектору «Будівництво» BRDO Олена Шуляк.

До п’ятірки «відстаючих» входить Крим, а ще Київська, Запорізька, Кіровоградська і Миколаївська області.

Лідером позитивної динаміки у порівнянні з тогорічним рейтингом стала Закарпатська область, яка мала нульовий показник рік тому. А от Івано-Франківська область поступилась першістю Дніпропетровській, яка піднялась з 7 місця.

Основними критеріями при рейтингуванні були легкість пошуку матеріалів, наявність підтвердження їх офіційного статусу та узгодженість зі стратегією розвитку області. Під час оцінювання експерти здійснювали не лише ранжування обласних адміністрацій щодо доступності та якості даних про обласні схеми планування, а й оцінювали внесення даних до інтерактивної мапи проекту Відритого просторового планування рМАР. До речі, по цьому показнику у трійку лідерів входять Рівненська, Дніпропетровська та Сумська області.

Проект Відрите просторове планування рМАР впроваджується BRDO за технічного сприяння проекту МАТРА та підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. До ресурсу http://pmap.minregion.gov.ua, присвяченого міському плануванню, мають доступ всі органи влади, архітектори та проектувальники.

«Ми раді вітати Дніпропетровську, Івано-Франківську та Закарпатську області з лідерством. А їх мешканців з тим, що тепер кожен з них матиме можливість перевіряти, чи не побудують під його вікнами завод замість дитсадка, і як буде розвиватись його рідне село чи місто», – зауважив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він підкреслив, що час, коли органи містобудування та архітектури працювали у закритому режимі, безповоротно пройшов. Містобудівна документація не повинна знаходитись в обмеженому доступі. Відкриття доступу до містобудівної документації значно покращить і інвестиційну привабливість регіонів. «Сьогодні підприємець з будь-якого куточку світу повинен мати можливість в один клік дізнатись де та в якій спосіб він може законно розпочати нове будівництво, будь то житловий будинок чи офісна будівля», зауважив він та додав, що міністерство докладатиме зусиль для втілення цього в реальність.

 «Проект pMAP, який підтримує Посольство Королівства Нідерландів, активно залучає громадськість, і це дало можливість областям покращити свої позиції. Документація, присвячена просторовому плануванню та подальшому використанню відведених територій, – ключове питання на порядку денному. Це важливо для українських та іноземних інвесторів, бізнесу та громадян. Необхідно оприлюднювати інформацію, які землі відводяться, та звіт про подальше використання ділянок», – зауважила Ріні Бюс, керівник економічної секції, Посольства Королівства Нідерландів.

21 вересня 2018

РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНРЕГІОНУ ПРО УЗГОДЖЕННЯ ПРОЕКТІВ БУДІВНИЦТВА З НОВИМ ДБН ЩОДО ПЛАНУВАННЯ ТА ЗАБУДОВИ ТЕРИТОРІЙ

1 вересня 2018 року офіційно вступили в дію нові державні будівельні норми (ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»), які регулюють питання розроблення всієї містобудівної та проектної документації в Україні.

Мінрегіон надало офіційне роз’яснення щодо випадків, у яких потрібно або не потрібно коригувати містобудівну та проектну документацію відповідно до нових норм.

Згідно з роз’ясненнями Мінрегіону, використання містобудівної документації, затвердженої до 1 вересня 2018 року, допускається у частині, що не суперечить нормам нового ДБН «Планування і забудова територій». При цьому, надання містобудівних умов і обмежень та внесення змін до них має здійснюватися з урахуванням вже нового ДБН.

Розроблені і затверджені до 1 вересня 2018 року проекти будівництва коригуванню у зв’язку з прийняттям нового ДБН не підлягають. Винятком є лише випадки, коли іншими новими ДБН передбачається підвищення вимог безпеки, надійності, електро-, вибухо- та пожежобезпечності, енергоефективності або доступності для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Однак цей випадок не стосується об’єктів, будівництво яких здійснюється у строки, визначені проектною документацією.

«Ті об’єкти, які пройшли експертизу та були затверджені до 1 вересня, вже можуть отримати дозвіл від ДАБІ і розпочати будівництво проекту згідно зі старим ДБН без коригування відповідно до нового. Крім цього, якщо будівництво об’єкта було призупинено на якомусь етапі, його добудова має здійснюватися за документацією, затвердженою до 1 вересня. Проте якщо у проект вносяться будь-які зміни, вони мають відповідати новому ДБН», – деталізував заступник Міністра Мінрегіону Лев Парцхладзе.

Парцхаладзе Л.Р. підкреслив, що незважаючи на опір, нові ДБН вступили в силу і діють відповідно до законодавства. «На виконання ухвали Окружного адмінсуду Києва дію наказу Мінрегіону, яким затверджено новий ДБН, було призупинено. Проте це зупинення не має зворотної сили у часі і не може анулювати або якимось чином скасувати набрання чинності ДБН. Ми продовжуємо відстоювати свою правоту у всіх інстанціях. Позови, які були в судах стосовно вступу в дію нового ДБН не що інше, як спланована антикампанія проти впровадження дійсно значимих та очікуваних реформ для галузі, пов’язаних, в першу чергу, з тим, щоб змінити життя людей на краще», – підкреслив заступник Міністра.

21 вересня 2018

ВІД СЛІВ ДО ДІЛА: БОРЕМОСЯ З КОРУПЦІЄЮ В ДАБІ НА МІСЦЯХ

13.09.2018 року в Мінрегіоні відбулась довгоочікувана для будівельної галузі подія – нарада з питань боротьби з корупцією за участю Генерального прокурора України Юрія Луценка, Міністра Геннадія Зубка, заступника Міністра Лева Парцхаладзе, голови ДАБІ Олексія Кудрявцева при підтримці Конфедерації Будівельників України.

Конфедерація Будівельників України була представлена регіональними представниками, що надало змогу зробити діалог між владою та будівельниками – відвертим, конкретним та гарячим.

Найболючіші питання, що ставились будівельниками – корупція в ДАБІ:
‼️ безпідставне затримання видачі дозволів на початок будівництва;
‼️ вимагання хабарів за отримання сертифікатів готовності будівельних об’єктів до експлуатації; 
‼️скасування містобудівних умов та обмежень; 
‼️відсутність притягнення до відповідальності посадових осіб, якими здійснюється узгодження та видача містобудівних умов та обмежень після їх скасування.

Як результат:
✅ В разі отримання забудовниками трьох відмов у видачі дозволів на початок будівництва поспіль – звернення до обласної прокуратури із відповідною скаргою на посадову особу ДАБІ, перевірка законності відмови у видачі дозвільної документації;
✅ Запровадження на офіційному сайті Державної архітектурної інспекції України http://www.dabi.gov.ua/ функціоналу «ПРОЗОРА ДАБІ», завдяки якому буде змога відслідкувати стан розгляду поданих до ДАБІ документів;
✅ Боротьба з корупцією в ДАБІ – під особистим контролем Генерального прокурора України
✅ Відсторонення очільників ДАБІ в містах Одеса та Херсон, попередження по всіх інших областях.

Фронт-офіс Конфедерації будівельників України – стоїть на захисті прав та законних інтересів будівельної галузі України.

Збираємо скарги забудовників щодо проявів корупції на місцях для формування колективних звернень та інформування профільного Міністерства щодо реального стану справ в регіонах.

ФРОНТ-ОФІС КБУ, адреса: пров. Бехтерівський,4, м. Київ, e-mail: frontoffice.kbu@gmail.com

14 вересня 2018

МІНРЕГІОН ВДОСКОНАЛИВ МЕХАНІЗМ ВІДБОРУ ПРОЕКТІВ ДЕРЖФОНДУ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ

Мінрегіон встановив чіткі терміни відбору проектів, які можуть фінансуватися з Держфонду регіонального розвитку, та їх мінімальну вартість. Відповідні зміни внесені до постанови КМУ №196 «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку» постановою КМУ №574 від 18 липня 2018 року.

Згідно зі змінами до постанови КМУ:

1 - Встановлено чіткі терміни відбору проектів у регіонах: початок - не пізніше 15 січня,  завершення - не пізніше 1 травня.

Відбір здійснюватиметься на наступний плановий рік. Тобто, до 1 травня 2019 року у регіонах повинні бути затверджені проекти, що будуть реалізовуватися у 2020 році. Чим швидше проекти затверджуватимуться, тим скоріше буде схвалено їх фінансування і безпосередньо розпочнуться роботи.

2 - Визначено мінімальну кошторисну вартість проектів.

Від 5 млн грн - для проектів нового будівництва, реконструкції, капремонту та переоснащення, від 1 млн грн - для інших проектів, наприклад, закупівля шкільних автобусів тощо.

Детальна інформація за посиланням: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/574-2018-%D0%BF.

10 серпня 2018

ДАБІ: ТЕПЕР ОНЛАЙН-ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ПОЧАТОК БУДІВНИЦТВА ПОВНІСТЮ АВТОМАТИЗОВАНО

19 липня Державна архітектурно-будівельна інспекція разом із Державним агентством із питань електронного урядування, Міністерством юстиції України та координатором проектів ОБСЄ в Україні презентували оновлену електронну послугу із подання повідомлення про початок будівельних робіт.

Ця повністю автоматизована е-послуга стосується будівництва, здійснюваного на підставі будівельного паспорту. До нього належить зведення індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових та дачних будинків заввишки не більше двох поверхів (площею – не більше за 300 м2). Також – господарських будівель та споруд, зокрема, гаражів, розташованих на присадибних, дачних і садових земельних ділянках.

Минулоріч в Україні було розпочато 51 тисячу будівництв на основі будівельного паспорту. А це – 75% загальної кількості документів декларативного характеру про початок будівельних робіт.

Що змінилося?

Відтепер із поданням повідомлення про початок будівельних робіт внесення даних до Реєстру дозвільних документів ДАБІ здійснюватиметься цілком автоматично – без участі посадовців. Раніше, незважаючи на декларативний характер послуги, такі повідомлення підлягали попередньому розгляду співробітниками відповідних органів влади.

Ключове доопрацювання е-послуги полягає у налагоджені електронної взаємодії з Державним реєстром речових прав на нерухоме майно Мін’юсту. Тепер громадянин, заповнюючи відповідну електронну форму, не матиме потреби вносити всі дані про свою земельну ділянку власноруч. Якщо зазначити тільки кадастровий номер і натиснути «Запитати дані», вся необхідна інформація відобразиться в електронній формі повідомлення автоматично. Таке суттєве спрощення мінімізує можливість із боку громадянина припуститися помилки при заповненні е-форми. А головне – електронна взаємодія з реєстром Мін’юсту мінімізує ризики махінацій із боку недоброчесних громадян.

Нагадаємо, що Державне агентство з питань електронного урядування разом із Державною архітектурно-будівельною інспекцією та за підтримки координатора проектів ОБСЄ в Україні загалом уже запровадили 14 електронних послуг у будівельній сфері.

Окрім подання повідомлення про початок будівельних робіт, до цього переліку електронних послуг у сфері будівництва також належать подання повідомлення про початок підготовчих робіт, реєстрація декларації про введення будинку в експлуатацію, а також – ліцензування будівельної діяльності.

Всі зазначені послуги (окрім ліцензування) стосуються об’єктів будівництва, що за класом наслідків належать до класу СС1. А це сукупно – близько 80% усього будівництва в Україні, в тому числі – й приватного. Таким чином, сьогодні громадяни можуть повідомляти як про початок будівництва, так і про його завершення – онлайн.

Електронні послуги у сфері будівництва доступні на оновленому Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги», а також – на сайті електронних сервісів ДАБІ e-dabi.gov.ua.

20 липня 2018

В УКРАЇНІ ЗАПРАЦЮЄ ЄДИНЕ ВІКНО ДЛЯ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ

5 липня Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження механізму "єдиного вікна" та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України». (посилання)

Закон запроваджує скорочення кількості контролюючих органів на кордоні. Відтепер перевірку всіх дозвільних документів будуть здійснювати посадові особи на митниці. Перевірку рівня радіоактивного забруднення транспортних засобів та вантажів - Державна прикордонна служба. Раніше це входило до функціоналу Державної екологічної інспекції.

Крім того, санітарно-епідеміологічна експертиза як дозвільний документ для імпорту ліквідується. Санітарно-епідеміологічний нагляд будуть проводити посадовці відповідної служби під час реалізації товарів на території України. Раніше нагляд здійснювався безпосередньо на митному кордоні. Передбачені процедури відповідають нормам Угоди СОТ «Про застосування санітарних та фітосанітарних заходів», яка є невід’ємною частиною Угоди про заснування Світової організації торгівлі і обов’язкова для всіх членів СОТ, у тому числі і для України.

Бізнес-спільнота сподівається на оперативне підписання документа Президентом України. Прийнятий документ допоможе зменшити час митного оформлення товарів та зробити митний контроль більш ефективним. 

Довідкова інформація:

До прийняття закону «єдине вікно» на митниці працювало на підставі Постанови КМУ № 364 від 25 травня 2016. Однак, реалізація всіх функцій взаємодії між контролюючими органами стримувалась – необхідно було вносити численні зміни до законодавства.

Крім Митного кодексу України, парламентом внесено зміни до законів України «Про державну підтримку сільського господарства України» та «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу», щодо

-      звільнення від оподаткування ввізним митом товарів, які ввозяться суб’єктами космічної діяльності;

-      підтримки за рахунок коштів Державного бюджету України найпотужніших аграрних виробників – 30% компенсації вартості техніки (вагонів для перевезення зерна);

-      надання пільг вітчизняним підприємствам машинобудування – виробникам таких вагонів.

Нажаль, законопроектом №7010 не передбачається встановлення відповідальності органів доходів і зборів за вимагання, прийняття та використання документів, поза єдиним державним інформаційним веб-порталом “Єдине вікно для міжнародної торгівлі”.

5 липня 2018

ТЕМА: ДБН Б.2.2-12:2018 «ПЛАНУВАННЯ І ЗАБУДОВА ТЕРИТОРІЙ» ОПРИЛЮДНЕНО!

Повідомляємо усіх зацікавлених осіб будівельної галузі, що у Інформаційному бюлетені Міністерства регіонального розвитку №5/2018, будівництва та житлово-комунального господарства України опубліковано повний текст ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Нагадаємо, що зазначений ДБН був розроблений членом КБУ Державним підприємство «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя» на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1-94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3-95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4-97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2-95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89-80 «Генеральные планы промышленных предприятий». Зазначені будівельні норми набирають чинність з 01 вересня 2018 року та поширюються на планування і забудову територій населених пунктів та міжселенних територій на державному, регіональному та місцевому рівнях. ДНБ доступний для завантаження у форматах PDF (для членів КБУ – у форматах PDF та DOC) за посиланням https://goo.gl/oj8KYk. Якщо у Вас немає паролю, його необхідно отримати за тел. (044)- 200-04-52.

31 травня 2018

ІНОЗЕМНІ КОМПАНІЇ ЗАЦІКАВЛЕНІ В БУДІВЕЛЬНИХ ПРОЕКТАХ В УКРАЇНІ

На сьогодні кількість іноземних компаній, які почали працювати в Україні зросла. При цьому заходять на український ринок потужні будівельні компанії. Очікувано, що в 2018 році з'явиться багато нових брендів.

Як для національного підприємства, так і для зарубіжного інвестора умови ведення діяльності однакові. В Україні проектувати можна або за єврокодами, або за національними нормативами та стандартами. Проте, в зв'язку з тим, що Україна на сьогоднішній день не прийняла для себе процедуру проходження експертизи проектів, виконаних за єврокодами, і ми не маємо суб'єктів, які провадять таку експертизу, відповідно усі компанії проходять стандартну процедуру експертизи, отримання дозволу на будівництво.

Незалежно від того, що українські компанії мають і адмінресурс, і налагоджені зв'язки з місцевою владою, іноземні компанії не лише зможуть витримати конкуренцію, а й зададуть значної динаміки на ринку. Адже вони мають потужніші кредитні можливості, можуть запропонувати спеціальні програми на привабливих умовах. Проте, іноземні будівельні компанії зацікавлені у будівництві промислових, інфраструктурних та об'єктів громадського призначення. Ринок житлової нерухомості вони ще аналізують.

2 січня 2018

ТЕНДЕНЦІЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ПРОГНОЗИ НА 2018

У 2017 році на фінансовому ринку спостерігалося пожвавлення кредитування. Суттєво збільшилася видача кредитів як фізичним, так і юридичним особам. У корпоративному сегменті найвищу активність виявили держбанки, що видавали кредити здебільшого стратегічним підприємствам, та іноземні фінустанови, які кредитували компанії з іноземними інвестиціями.

Також іноземним інвесторам дозволено здійснювати інвестиції на банківські рахунки забудовників для купівлі нерухомого майна без обов’язкового відкриття інвестиційних рахунків в уповноважених банках. Про це розповіла на засіданні Ради директорів КБУ 6 грудня 2017 року Елена Дмитриева (Olena Dmitriieva), член Ради директорів компанія ПАТ «КБ «Глобус».

За даними опитування НБУ про умови кредитування, 62% банків очікують на зростання видачі споживчих кредитів, 20% - збільшили схвалення кредитів малому та середньому бізнесу.

Експерти прогнозують, що курс на кінець 2017 року буде коливатися на рівні 27-29 грн/долар США. Також пані Олена повідомила, що банкірами висловлено прогнози щодо змін ключових показників протягом наступних 12 місяців. Зокрема на кінець 2018 року: МВФ – 27,4 грн/долар США; Міністерство фінансів – 29,3 грн/долар США.

Щодо останніх цікавих тенденцій, то у банківській системі спостерігається активне впровадження технологічних новинок, серед яких популярності набуває блокчейн.

"У вересні 2017 року Система електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) першою в світі перевела свою базу на блокчейн. І однією з перших в світі в жовтні поточного року почала переводити на блокчейн Державний земельний кадастр. До кінця року на блокчейн будуть переведені аукціони з продажу землі. Є проекти з впровадження блокчейна Міністерством юстиції", - зазначила Олена Дмітрієва.

12 грудня 2017

ЗІРКИ КОНФЕДЕРАЦІЇ!

Цього року Конфедерація будівельників України вперше проводить для членів КБУ неймовірний різдвяний івент – ЗІРКИ КОНФЕДЕРАЦІЇ, який покликаний підняти статус активних представників галузі, що на сьогодні є особливо важливим.

Кращих своїх партнерів Конфедерація відзначить символічними нагородами – ЗІРКАМИ КОНФЕДЕРАЦІЇ!

Запрошуємо 26 грудня о 17 год. розділити радість Різдвяного дива у колі друзів, колег та партнерів на закритому святковому банкеті.

Про деталі участі в заході звертайтеся за телефом (044) 200-04-52.

11 грудня 2017

Надаємо онлайн доступ до першоджерел

  • Законодавство
  • ДБН
  • Законопроекти
  • Обговорення

Контакти

Україна, 04053, м. Київ, Бехтеревський пров., 4
тел./факс: (044) 200 04 52
e-mail: office@kbu.org.ua

Прес-служба КБУ
тел.: (044) 200 04 51
e-mail: pr@kbu.org.ua

Залиште Ваше повідомлення