This version of the page http://chernigiv-rada.gov.ua/misto/sport (46.149.85.149) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-03-23. The original page over time could change.
Фізкультура і спорт
Субота 23 березня 2019 р. 11:32 14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7
Розділи порталу
Онлайн трансляцiя
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Єдина країна
СБУ інформує
Чернігів, купуй рідне!
Для експортерів
Палац культури
Дошка пошани
Відкрити чи закрити ФОП? Робіть це онлайн!

Фізкультура та спорт

Фізична культура та неолімпійські види спорту

 

І. Розвиток фізичної культури та неолімпійських видів спорту

 

Протягом 2018 року Чернігівською міською радою її виконавчим комітетом,  управліннями  та відділами міської ради, міськими спортивними організаціями проводилась робота з реалізації основних напрямків розвитку фізичної культури і спорту передбачених планом Програми економічного та соціального розвитку міста Чернігова на 2018 рік  основним завданням якої було і є збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підвищення ефективності їхньої роботи, зміцнення матеріально-спортивної бази, забезпечення необхідним обладнанням та інвентарем, оновлення діючих та будівництво нових спортивних споруд, залучення всіх верств населення до систематичних занять фізичною культурою і спортом та здорового способу життя, підготовка спортивного резерву, підтримка спорту вищих досягнень, спорту інвалідів та ветеранів.

На виконання організаційно-практичних заходів Програми, питання про роботу  управління у справах сім`ї, молоді та спорту міської ради розглядалось на розширеній нараді міського голови з заступниками міського голови, начальниками відділів, управлінь міської ради, головами районних в місті Чернігові рад, керівниками міських органів державної виконавчої влади, міських служб та засобів масової інформації.

Для подальшого розвитку сфери фізичної культури та спорту в місті Чернігові відповідно до  рішення міської ради від 27.09.2018 р. № 34/VII-2 прийнята міська Програма розвитку фізичної культури та спорту на 2019-2023 роки.

З метою зміцнення матеріально-спортивної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста виконавчим комітетом міської ради було прийнято рішення про передачу нерухомого майна (передача в оперативне управління приміщень) ДЮСШ «Авангард», ДЮСШ «Україна» та КДЮСШ № 2 міської ради.

Спільно  з  управлінням  освіти міської  ради продовжується робота щодо  подальшого розвитку та удосконалення   фізичного  виховання у навчальних  закладах міста. Протягом навчального року проведені Чемпіонати міста серед школярів з волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, спортивного орієнтування, а також  змагання серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів з кульової стрільби, пішохідного туризму, веслування на човнах "Дракон", футболу на призи клубу "Шкіряний м'яч" у трьох вікових групах. Проведено  Чемпіонати міста з волейболу, баскетболу та настільного тенісу серед команд учнівської та студентської молоді сезону 2018-2019  років, чемпіонат міста з футзалу серед школярів «Шкільна футзальна ліга».

Діяльність щодо залучення працюючого населення міста до фізкультурно-оздоровчої  роботи проводиться управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту міської ради спільно зі спортивними товариствами. Так протягом минулого року проведені Спартакіади серед  колективів державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування, «Олімпійський день» для працівників головного управління Держпродспоживспілки, "Динаміада"  серед силових структур до програми якої увійшли змагання з лижних гонок, кульової стрільби, настільного тенісу, футболу, пляжного волейболу, міні-футболу та волейболу, VІІ обласна спартакіада серед депутатів, участь в якій взяла команда міської ради.

Відповідно до розпорядження міського голови «Про проведення  в м. Чернігові Всеукраїнського місячника «Спорт для всіх – спільна турбота» проведенню фізкультурно-оздоровчих заходів за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення традиційно передував квітневий місячник з благоустрою та впорядкування спортивних майданчиків.  Спільними зусиллями установ освіти, спортивних шкіл, волонтерів організовано прибирання спортивних майданчиків, а при підтримці комунальних служб міста обладнані стежини здоров'я, впорядковані ігрові майданчики, місця для учасників та вболівальників.

Укладені угоди про співпрацю зі спортивними товариствами, федераціями, організаціями, приватними підприємцями дає змогу покращити координацію фізкультурно-оздоровчої роботи  в місті, проводити більше спільних заходів.

Чернігівським міським центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» особлива увага приділяється традиційним сімейним змаганням: «Мама, тато, я - спортивна сім’я», «Мама, тато, я - лижна сім’я», «Мама, тато, я - шахова сім’я», «Футбол з татами». Цікаво і масово сімейні старти проходять в загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста.

Більшість спонсорів «Спортивної сім’ї» залишаються добрими друзями цього святкового заходу. Це ПАТ «Базис», «Макдональдз», «Шар - 2000», «ТОВ» Епіцентр К», «Дитяча планета».

Традиційно у другій половині 2018 року, центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» спільно зі спортивними школами, федераціями, центром «Інваспорт» були проведені   заходи в рамках програми “Ти зможеш, якщо я зміг” серед дітей спеціалізованих навчальних закладів.

Більше уваги у минулому році приділено спільним змаганням між дитячими клубами центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання.

Популярними серед учнівської та студентської молоді міста, як і раніше, були «Олімпійські уроки» та «Малі Олімпійські Ігри». Разом з управлінням освіти, відділенням Національного олімпійського комітету в області вони проведені в усіх дошкільних, загальноосвітніх та вищих навчальних закладах міста. До їх організації долучилися провідні спортсмени-олімпійці (чемпіони, призери та учасники Олімпійських ігор, Чемпіонатів світу і Європи, Всесвітніх ігор з не олімпійських видів спорту), тренери, керівники закладів, викладачі педагогічного університету, студенти. Всього в « Олімпійських уроках» взяли участь біля 12 тис. школярів. Під час заходів  разом з олімпійцями, як і раніше, поповнювались шкільні бібліотеки олімпійською літературою.

Ці та інші заходи висвітлювали: газети «Чернігівські відомості», «Семь дней», «Чернігівська неділя», «Деснянська правда», «Вість»,  телекомпанії «Новий Чернігів», «Дитинець», НСТУ  «РД UA:ЧЕРНІГІВ», інтернет-видання міської ради, відділення національного олімпійського комітету а області, gorod.cn.ua та інші. Також всі положення про проведення змагань, звіти, протоколи та фотографії про проведення заходів Центру  відображаються на сторінці ЧМЦФЗН «Спорт для всіх» у Фейсбук (facebook.com/cnsdv ).

Приділяється увага подальшому розвитку масових та нетрадиційних видів спорту, особливо серед дітей та молоді, співпраці зі спеціалізованими навчальними закладами. Протягом минулого року надавалась практична допомога в популяризації роботи громадських спортивних формувань.

Проведені заходи з реалізації програми військово-патріотичного виховання молоді. Спільно з міською організацією товариства сприяння обороні України, міським об'єднаним військовим комісаріатом та управління освіти міської ради до Дня захисника України і Збройних Сил України проведені змагання з кульової стрільби, двоборства (стрільба, підтягування на перекладині), Спартакіада допризовної молоді з трьох видів спорту, участь в яких взяли команди усіх навчальних закладів міста.

Рішенням  міської ради від 21.12.2017 р. зі змінами у 2018 році надано дозвіл за угодами позики використовувати фізкультурно-спортивну базу шкільних закладів міста комунальним міським та обласним дитячо-юнацьким спортивним школам.

З метою підготовки спортсменів до змагань з неолімпійських видів спорту для членів збірних команд міста проведено 8 навчально-тренувальних зборів  і 40 змагань (у 2017 році -13 НТЗ, 50 заходів).

Протягом звітного року спортсмени міста були представлені на чемпіонатах світу і Європи з веслування на човнах «Дракон», боротьби самбо, рукопашного бою, кікбоксингу (ISKA, WPKA), панкратіону і козацького бою,  на яких 20 разів наші спортсмени підіймались на найвищу сходинку п'єдесталу пошани.

Офіцер Національної поліції України з Чернігова  Олександр Гавриленко у змаганнях з пауерліфтингу став переможцем  «Ігор нескорених».

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста у 2018 році була продовжена виплата грошових винагород.  Міським головою Чернігова в урочистій обстановці всі спортсмени і тренери отримали за рахунок бюджету міста  грошові винагороди у сумі 216,7 тис. грн., а також  виплачені 8 стипендій молодим спортсменам міста по 300,00 грн. кожному.

До складу збірних команд України 2018 року з неолімпійських видів спорту входить: основного складу - 41 чол., кандидатів - 9, резерв - 5 спортсменів міста.

Підготовлено: «Заслужений майстер спорту України» - 1 чол., «Майстер спорту України міжнародного класу» - 2 чол., "Майстер спорту України"   - 4 чол., «Кандидат у майстри спорту України» - 19 чол., "І розряд" - 19  чол., один тренер отримав звання «Заслужений тренер України».

Забезпечується участь футбольної команди ветеранів "Десна" в міських, обласних, міжнародних змаганнях та турнірах, у тому числі і серед команд міст-партнерів, проведена ХІІ відкрита спартакіада з велоспорту серед ветеранів, присвячена Дню  незалежності України, міжнародний турнір з міні-футболу пам'яті В. П. Третьякова, І турнір з футболу до Дня міста та змагання з інших видів спорту. 

Розвитком неолімпійських видів спорту в місті, крім ДЮСШ займаються спортивні клуби, переважна більшість з яких культивують єдиноборства.  

Серед всіх клубів найбільш ефективно проводять цю роботи спортивні клуби: "Рукопашний бій", "Октант" представники яких представляють місто та область на всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

Укладання угод про співпрацю дає змогу з кожним роком покращувати проведення фізкультурно-спортивної діяльності в місті та залучати позабюджетні кошти на проведення  заходів.  На даний час управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту проводиться робота щодо укладання нових договорів про співпрацю.

 

ІІ. Розвиток олімпійських видів спорту

 

З метою підготовки спортсменів до змагань з олімпійських видів спорту  проведено 37 навчально-тренувальних зборів, 85 змагань (У 2017 році 30 навчально-тренувальних зборів та 72 змагання).

Зимовий спортивний сезон 2018 року чернігівські спортсмени розпочали з участі у найвищих змаганнями чотирьох річчя. З 9 по 25 лютого чотири представники міста Артем Прима, Сергій Семенов, Артем Тищенко і Ірина Варвинець взяли участь у зимових Олімпійських іграх, які приймало корейське місто Пхенчхан.

За фінансової підтримки з міського бюджету спортивні клуби з футболу "Легенда-ШВСМ" та волейболу "Буревісник-ШВСМ" (чоловічий),  "Педуніверситет-ШВСМ" (жіночий) грою у Чемпіонатах країни продовжують представляти місто та область на Всеукраїнському рівні.

У сезоні 2017-2018 років Чернігівська жіноча футбольна команда  "Легенда-ШВСМ" третій раз поспіль стала бронзовим призером Чемпіонату та вийшла до фіналу Кубка України. У грі за кубок наша команда поступилась ФК «Житлобуд-1» ставши фіналістом змагань. На жаль у зв’язку з фінансовими труднощами ФК «Легенда-ШВСМ» припинила своє існування.

У другому матчі плей-офф за місце в УПЛ чернігівська «Десна» на своєму полі при більш ніж десятитисячній аудиторії, упевнено перемогла Кропивницьку «Зірку» і вперше у своїй історії пробилась до еліти Українського футболу.

Чернігівська жіноча команда «Педуніверситет-ШВСМ» посівши 2 місце у Чемпіонаті України серед команд вищої ліги та перегравши «Сіверодончанку» виборола останній квиток та здобула право грати у жіночій волейбольній Суперлізі України сезону 2018/2019 років.

Чернігівські біатлоністи Ірина Варвинець і Артем Прима в естафеті стали Чемпіонами Європи.

Олена Костевич у сезоні 2018 року стала бронзовим  призером Чемпіонату Європи з кульової стрільби у команді (мікс) встановивши рекорд світу і Європи в новій олімпійській вправі ПП-3 – 585 оч., а на етапі Кубка світу стала першою у змаганнях з пневматичного пістолета (10 м) і взяла «бронзу»  у змаганнях з малокаліберного пістолету (25 м) та здобула «золото» у «міксі» (10 м) встановивши світовий рекорд. Також Олена до своїх  досягнень додала звання Чемпіонки світу 2018 у стрільбі з малокаліберного пістолета на 25 м. Олена разом зі своїм тренером Чередіновим І. Б. стали кращими серед спортсменів і тренерів України у вересні 2018 року, а у грудні в номінації серед найкращих спортсменів та тренерів України всіх поколінь «Спортивне сузір’я» -  «Чемпіон 2018 року». Також Олена стала володаркою однієї з перших Олімпійських ліцензій  на Ігри 2020 року.  До бронзової медалі Галина Авраменко додала іще срібну нагороду за друге місця у команді на Чемпіонаті світу.

На даний період до складу збірних команд України з олімпійських видів спорту входить: основного складу - 41 чол., кандидатів - 33 , резерв - 21  спортсмен міста. 

Підготовлено: "Майстер спорту України"   - 11 чол., "Кандидат у майстри спорту України" – 101 чол., "І розряд" - 144  чол.

Цей рік для І. Рептюха став дуже вдалим. Ігор  на кубку світу з лижних гонок і біатлону серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату та вадами зору здобув бронзову та золоту медалі у змаганнях з лижних гонок і біатлону та Чемпіоном ХІІ зимових Паралімпійських ігор.

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста у минулому  році була продовжена виплата грошових винагород. Міським головою Чернігова в урочистій обстановці вручені винагороди  спортсменам і їхнім тренерам з олімпійських  видів спорту та спортсменам з фізичними вадами на суму 102,8 тис. грн., а також 20 стипендій по 500,00 грн.

Протягом року на базі держаного центру Олімпійської підготовки біатлоністів проведено 9 навчально-тренувальних зборів (2146 людино-днів). 

Продовжує свою роботу Олімпійський навчально-спортивний центр "Чернігів" протягом звітного року на базі Центру проведено 9 навчально-тренувальних зборів для збірної команди України з важкої атлетики (3446 людино-днів), 15 Всеукраїнських змагань, 6 змагань обласного рівня та 8 міського. 

 

ІІІ. Розвиток спортивної  інфраструктури

 

З метою реалізації регіональної і міської Програм розвитку матеріально-технічної спортивної бази проводились заходи з будівництва, реконструкції, капітального ремонту та утримання спортивних споруд. Виконавчим комітетом міської ради прийнята Програма відновлення дитячих ігрових та спортивних майданчиків закладів освіти міста Чернігова на 2018-2020 роки.

Традиційно з початком весняно-літнього сезону 2018 року в місті здійснені організаційні та практичні заходи з облаштування та приведення у належний стан майданчиків з ігрових видів спорту, футбольних полів у навчальних закладах міста для проведення змагань з дворового футболу.   Фахівцями фізичної культури, учнями загальноосвітніх та спортивних шкіл оздоблено та відремонтовано більшість майданчиків з нестандартним тренажерним обладнання, на яких проводяться заняття з фізичного виховання та навчально-тренувальний процес з учнями дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

З метою покращення умов необхідних для проведення навчально-тренувальної роботи та проведення спортивно-масових заходів за спеціальної програми Федерації футболу України та сприяння обласної адміністрації на стадіоні «Юність» продовжується реконструкція спортивної споруди, що передбачає повну реконструкцію трибун (козирок та 3000 посадочних місць), підтрибунних приміщень (система опалення, вентиляція, освічення та водопроводу), футбольного поля (укладання штучної трави).

На базі державного підприємства «ОНСЦ «Чернігів» завершені роботи з встановлення нового електронного табло.

Також протягом минулого року продовжувались роботи з будівництва спорткомплексу «Чернігів-Арена». За рахунок збільшення кількості і потужності ліхтарів покращилось освітлення футбольного поля, розпочаті роботи з підготовки дренажної системи під спортивні майданчики з міні-футболу та гри у баскетбол і теніс. Адміністративна будівля добавилась двома новими роздягальнями, новою тренерською кімнатою, душовими та невеликим приміщенням з футбольним майданчиком для гри у форматі 3х3 або 4х4.

Управлінням капітального будівництва міської ради підготовлено проектно-кошторисну документацію щодо капітальної реконструкції навчально-спортивної бази СДЮШОР з футболу «Десна» (стадіон «Локомотив»). Даний проект передбачає будівництво двох спортивних залів, один з яких планується облаштувати місцями для глядачів, майданчиків зі штучним покриттям, трибуну на 1000 місць для глядачів, реконструкцію футбольного поля.

Продовжуються роботи щодо реконструкції спортивних майданчиків у закладах освіти та за місцем проживання з укладанням штучного покриття. Протягом 2018 року у ЗНЗ №№ 1, 12 і 35 та житлових мікрорайонах міста по вул. П’ятницька, 49, Самострова, 9 та Захисників України, 8 реконструйовано 6 таких майданчиків.

 

Незавершеним залишається введення в експлуатацію ФОКу "Домобудівник", ремонт та добудова легкоатлетичного манежу  ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "Чернігів",  проектування сучасного спортивного комплексу на дві тисячі глядацьких місць з усією інфраструктурою по вулиці Пушкіна, 1 - над р. Стрижень на території колишнього шляхобудівного підприємства, добудова плавального басейну по вул. Савчука.

Завантажити календарний план спортивно-масових заходів з неолімпійських видів спорту на 2019 рік  (127 кб.)
Завантажити календарний план спортивно-масових заходів з олімпійських видів спорту на 2019 рік  (185.5 кб.)
завантажити перелік закладів  (57.5 кб.)
Анонс

28 березня - конкурс на заміщення вакантних посад


25-26 березня в Чернігові - Всеукраїнський музичний конкурс ім. Левка Ревуцького


Конкурс дитячого малюнку «Споживач очима дітей»


Тижневий календар культурних заходів у Чернігові


Оголошується конкурс на міські автобусні маршрути (ЗМІНИ)


З 18 березня розпочинається прийом заяв на оздоровлення дітей пільгових категорій


30 березня - Година Землі. АНОНС


Пілотний проект "Шлюб за добу"


Опитування щодо розвитку бізнесу в Чернігові

Опитування
Результати опитування
Погода
Погода у Чернігові

вологість:

тиск:

вітер:

Мапа Чернігова
Курси валют


© Чернігівська міська рада. Всі права захищено.
© Електронна адреса: gorsovet@chernigiv-rada.gov.ua
© При будь-якому використанні матеріалів Інтернет-порталу Чернігівської міської ради посилання (hyperlink) на www.chernigiv-rada.gov.ua обов'язкове
Розміщення ОКей Інтернет.