Як встановити блог на хостингу з Фантастіко

Останнім часом багато блогерів прагнучи отримати незалежність і нові можливості, покидають свої співтовариства і переходять на "автономний режим". Іншими словами "stand-alone" (автономний блог) - сайт на окремому домені зі встановленим і налаштованим скриптом системи публікацій записів.

За допомогою нашого хостингу кожен блогер без проблем може завести свій stand-alone блог. Завдяки вбудованій утиліті Fantastico в панелі cPanel установка популярного блога "WordPress" займе не більше 10 хвилин. При цьому Вам не доведеться закачувати файли на сервер, створювати бази даних Mysql, робити складні настройки в конфігураціях.

Отже, як встановити блог WordPress

Спершу входимо в cPanel акаунт, під своїм логіном і паролем. Знаходимо розділ "Фантастіко (набір скриптів)" і відповідно переходиться в нього:

На сторінці, що з'явилася, Ви побачите список скриптів, які можна встановити на свій сайт за декілька хвилин. У нашому випадку встановлюється скрипт "WordPress", тому в запропонованому списку скриптів ми вибираємо саме його (Blogs - WordPress):

Справа, у вікні встановлення "WordPress" Ви бачите опис цього скрипта (на англійській мові), версію та посилання на сайт розробника. Disk space required \ Disk space available - показує скільки займає місця скрипт і скільки у Вас є в наявності вільного місця на акаунті. Current installations: None - говорить про те, що на Вашому акаунті даний скрипт ще не встановлений і Ви можете перейти до процедури його встановлення.

Натискаємо на посилання "New Installation" і переходимо безпосередньо до процедури встановлення:

Опис полів:

1. Install on domain - Вказаний Ваш домен, або надано можливість обрати домен зі списку (якщо на акаунті розміщено більше одного домена), на якому буде встановлено скрипт.

2. Install in directory - тека, в якій буде встановлено скрипт. Якщо Ви хочете щоб при зверненні до сайту за адресою www.domen.com/blog/ відкривався Ваш блог, то вкажіть в цьому полі "blog". Якщо Ви хочете щоб блог запускався відразу за адресою www.domen.com то нічого не вказуйте в цьому полі, скрипт самостійно встановиться в кореневу директорію (public_html).

3, 4. Administrator-username і Password - в цих полях вкажіть ім'я адміністратора та його пароль. Запам'ятайте або запишіть ці дані, вони використовуватимуться при вході в адміністративний розділ WordPress.

5. Admin nickname - Ваш нік, від імені якого будуть публікуватися матеріали в блозі. Можна вказати теж саме що і в полі Administrator-username.

6. Admin e-mail (your email address) - Ваша адреса електронної пошти e-mail.

7. Site name - Назва Вашого сайту. Після встановлення скрипта назву можна буде змінити в налаштуваннях блогу.

8. Description - Опис сайту.

Натискаємо на кнопку "Install WordPress" та чекаємо, доки система встановить скрипт і повідомить Вам назву створеної бази даних та шлях директорії, в яку він встановлений. На наступній сторінці натискаємо "Finish installation".

Скрипт встановлений, тепер Вам необхідно зробити самостійно деякі налаштування.

Налаштування блога WordPress

Скрипт встановлений і працює, але спочатку він на англійській мові, необхідно виконати декілька дій щоб він став працювати українською чи російською мовою.

Для початку необхіно завантажити мовний пакет, для цього відкриваємо в браузері наступну адресу: http://svn.automattic.com/wordpress-i18n/. Переходимо у теку ru_RU/, якщо нам потрібна російська мова та в теку uk/ - якщо українська. Далі переходимо у теку tags/, обираємо мовну версію (яка відповідає версії скрипта) - щоб не помилитися, обираємо найновішу версію (на момент публікації статті це версія 2.5.1). Переходимо в теку message/ та завантажуємо файл з назвою мови та розширенням .mo.

Далі необхідно завантажити файл локалізації в теку wp-includes/languages або wp-content/languages (як вам більше подобається) на акаунті - якщо її не існує, спочатку дану теку потрібно створити. Створити теку та завантажити файл можна через фтп або через cPanel і вбудований інструмент "Файл менеджер".

Ми практично закінчили, залишилося відредагувати один рядок у файлі wp-config.php (файл знаходиться в кореневій директорії встановленого скрипта). У файлі необхідно знайти рядок define ('WPLANG', 'en_EN'); (може мати вигляд define ('WPLANG', ' ');) і замінити його на define ('WPLANG', 'ru_RU'); або ('WPLANG', 'uk'); - відповідно до назви мовного розширення (локалізації), яке Ви завантажили.

Далі Вам необхідно встановити тему (вигляд блогу). Але це вже зовсім інша історія і не одноразово обговорена в мережі Інтернет. Для пошуку потрібної теми на необхідній мові радимо використовувати пошук від Google.