This version of the page http://zib.com.ua/ru/opinion/ (89.184.70.2) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-02-05. The original page over time could change.
Газета "Закон і Бізнес". Законодавство, влада, права людини
  • Юридична практика

    Голова Асоціації адвокатів України Зоя Ярош:

    Лише шляхом об’єднання зусиль можна реалізувати проекти реформування, домогтися поліпшення бізнес-клімату та належного захисту прав підприємців.

    1002
  • Судова практика

    Керуючий партнер АО «Татаров Фаринник Головко» Олег Татаров:

    Цей приклад свідчить, що покладатися на виконання уповноваженими органами України взятих на себе міжнародних зобов’язань не можна. Тому той, кому випаде нагода застосувати спрощений порядок екстрадиції, тричі подумає, чи варто довіряти державі.

    1397
  • Від першої особи

    Заступник голови ВККС Станіслав Щотка:

    Тест пов’язаний із поняттям «знати», а практичне завдання — із поняттям «вміти». Одного розуміння, звичайно, замало: потрібно мати навички у написанні рішення. Адже за нього відповідає не помічник, а сам суддя.

    4887
  • Юридична практика

    Ректор Вищої школи адвокатури Ярослав Зейкан:

    Судова реформа ускладнила для населення доступ до правосуддя, адже були підвищені ставки судового збору. Для значної категорії справ найвищою інстанцією стає апеляційний суд. Все це, на мій погляд, негативна тенденція.

    13111
  • Від першої особи

    Голова Господарського суду Одеської області Володимир Петров…

    Напередодні свят політики розповідали про досягнення судової реформи, позитивний ефект прийняття нових кодексів. Про зворотний бік кваліфікаційного оцінювання, проблеми інституту медіації в умовах недостатнього законодавчого врегулювання та протести …

    3834
  • Від першої особи

    Директор Інституту права та післядипломної освіти К.Чижмарь:

    Прагнути контролю над нотаріатом у демократичній країні — це повний абсурд. Жоден чиновник не може й не зможе цього зробити, оскільки в Україні закладено міцний фундамент для побудови нотаріату латинського типу.

    3240
Події і коментарі

Напад уночі

Невідомі обстріляли авто, в якому їхала голова ради адвокатів Дніпропетровщини. Поліція відкрила кримінальне провадження. Проте правникам доводиться змушувати правоохоронців проводити слідчі дії.

443
Події і коментарі

(Не)доторканні в погонах,

Якщо адвокат зіткнувся з порушеннями прав його клієнта з боку Генерального прокурора, то може звернутися до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Та шанси на сатисфакцію — мізерні.

816
Події і коментарі

Біфштекс із доброчесності

Міжнародні експерти з 5 країн офіційно завершили свої повноваження щодо відбору доброчесних претендентів на місце у ВАКС, а неофіційно й далі цікавитимуться їхніми долями. А поки що назвали головні причини невідповідності кандидатів антикорупційній п…

763
Міжнародне право

Аромат вини

Відхилення заяв про наведення аргументів захисту поставило під сумнів справедливість. Тому страсбурзьким арбітрам довелося нагадати, що органи влади повинні аргументувати такі клопотання, а лише потім виносити обвинувальні вироки.

2262
Юридична практика

Дихайте глибше,

Складний психо-емоційний стан, нездатність сконцентруватися, роздратованість тощо можуть бути першими ознаками синдрому емоційного вигоряння. Побороти його без допомоги фахівця не вийде. А от попередити можна самостійно.

5176
Судова практика

Без імені, без паспорта

Якщо йдеться про необхідність установити факт народження, заявник має спочатку звернутися до РАЦС. Поспішати до суду в такому разі не слід. На цьому наголосив Верховний Суд (постанова від 17.01.2019).

2710
Судова влада

Аргументи перемоги

Судовий розгляд справ складається з кількох послідовних етапів. Це розгляд справи по суті, з’ясування обставин, дослідження доказів, судові дебати та ухвалення рішення. Який з них найбільш відповідальний для учасників процесу?

1162
Міжнародне право

Ощадливий процес

ЄСПЛ не заперечує проти індивідуального переліку процесуальних засобів для відстоювання власної позиції в суді. Хоча сторони можуть бути обмеженими у висловлюваннях з приводу судових витрат, їх не має дивувати несподіваний поворот подій.

1272
Юридична практика

Шлюб без кордонів

Кількість шлюбів з іноземцями стрімко зростає. Так само як і чисельність сімейних сварок, унаслідок яких один з батьків наважується таємно вивезти дитину в іншу країну. Що легше — повернути дитину з-за кордону чи сховати в Україні?

2725
Законодавча влада

Наче в кіно

Народні депутати вирішили перевести вітчизняну систему соціального забезпечення на американську модель. Відтепер обсяг соціального захисту різнитиметься залежно від багатства регіону.

755
Судова влада

Конфлікти під час перегонів

До виборчого процесу готуються не тільки політичні партії, а й суди адміністративної юрисдикції. Саме від них не в останню чергу залежатиме і можливість волевиявлення, і дотримання виборчого законодавства учасниками перегонів.

895
Судова влада

Штраф сховався в паперах

Уповноважений з прав людини поскаржився на законницю, яка не покарала директора департаменту державної установи за те, що він оприлюднив у «Фейсбуку» дані особи. Проте служителька Феміди довела, що ніхто не зазнав жодних збитків унаслідок її рішення.

3230
Законодавча влада

Дитина на утриманні

У 2017 та 2018 роках було здійснено спробу посилити захист прав дітей на належне утримання й запроваджено значні новели у сфері сплати аліментів. Проаналізуємо, як ці нововведення реалізуються та які проблеми можуть при цьому виникати.

1598
Судова влада

Фатальне літо

10 років тому троє суддів одного приморського містечка вирішили відпочити. Проте це потрактували як прогули, а небажання напередодні розглядати справи сприйняли як відмову від здійснення правосуддя. ЄСПЛ за них заступився, а ВРП ще раз покарала.

2976
Події і коментарі

Відкритість, яка лякає

Серця людей залишаються недоступними для української Феміди. Підтримка громадськості — це рожева мрія, а постійна боротьба із журналістськими розслідуваннями, плітками та Фейсбуком — необхідна складова життя сучасного судді. Проте може бути й інакше.

1633
Судова практика

«Червона картка» для Феміди

Отримувати дозвіл на заочне кримінальне провадження українським правоохоронцям заважає прискіпливість Інтерполу. Депутати пропонують зменшити вплив міжнародної поліції. Однак це може потягти за собою порушення прав підозрюваних.

1287
Законодавча влада

Із приватного в публічне

11 січня 2019 року набули чинності зміни та доповнення до КПК України, якими уточнено правила провадження у формі приватного обвинувачення.

2620
Події і коментарі

Темні сили юристів

У постановленні рішень, які потрібно виконувати, звинувачують Верховний Суд, у припиненні діяльності приватних виконавців — Міністерство юстиції. При цьому декого такий порядок речей і невідповідність нормам абсолютно влаштовує.

2036
Події і коментарі

Практика волевиявлення

Старт виборчої кампанії щоразу додає адреналіну в життя держави. Однак, як виявляється, головні проблеми очікують не в правовому полі, а за межами виборчого законодавства.

824
Від першої особи

Презумпція недоброчесності декларацій

І безхатченком бути погано, і мати багато житла у родинній власності також. Адже квартирне питання, якщо перефразувати вислів відомого булгаковського персонажа, здатне зіпсувати не тільки людей, а і їхню кар’єру.

2234
Події і коментарі

Оціни колегу

Суддів зобов’яжуть перевіряти й оцінювати роботу одне одного. А про тих, хто відмовиться від цієї місії, — повідомлятимуть куди слід.

9807
Від першої особи

Не все так безнадійно…

Перші кандидати до ВАКС, з приводу яких сумнівалися міжнародні експерти, у результаті спільних засідань із ВККС залишили конкурс. Вести рахунок обвинувачення:виправдання доволі важко, але можна рівнятися на тих, кому вдалося знайти влучні відповіді н…

2148
Події і коментарі

Принцип доміно

Аби припинити порушення прав адвокатів з боку учасників процесу, правники ладні вимагати компенсації моральної шкоди та відмовляти в наданні захисту. Якщо ж це не допоможе — адвокати закликають колег до загального страйку.

3318
Міжнародне право

Секс проти правди

Видалення відео інтимного характеру в обмін на мовчання щодо того, скільки заробляє президент. Коли таку угоду пропонують самі державні органи, іншого виходу, крім згоди, здається, немає. Проте можна довести, що брудна гра уряду порушила права людини…

2083
Юридична практика

Розмивання меж

Юрбізнес змінюється: межі між корпоративними юристами і співробітниками юрфірм розмиваються, серед тенденцій — відхід від суто юридичної підтримки у бік партнерства для консультантів. Інхауси ж нарощують активність.

1287
Юридична практика

Бренд, який багато вирішує

Загальний спад економіки істотно позначився на юридичному ринку, і, доки одні компанії об’єднувалися, інші — демпінгували. Однак попит на юридичні послуги й досі великий, а в зменшенні кількості замовлень винні неякісні послуги та погана реклама.

6670
Законодавча влада

«Непрозора» АРМА

Влітку 2018 року антикорупціонерів стривожило подання до КС щодо неконституційності окремих положень закону, який регулює діяльність АРМА. Деякі нюанси роботи нацагентства і справді викликають запитання, особливо в розрізі судової практики.

1006
Міжнародне право

Профанація авіації

Для компаній, що займаються перевезеннями, уряд поклав край польотам до окремих країн. Пізніше Комітет ЄС із безпеки визнав орган, що ввів таку заборону, не здатним дотримуватись обов’язкових стандартів. А одна з компаній поскаржилася на перешкоджанн…

1214
Законодавча влада

Не довіряй, а перевіряй!

Отримати допомогу від держави стане складніше. Вже незабаром в Україні з’явиться «поліція з питань пільг», яка перевірятиме всіх претендентів на бюджетні гроші. Причому, ще не почавши працювати, вона отримує все нові й нові повноваження.

3866
Судова влада

Міжусобиці в законі

Підозрювана в хабарництві суддя вирішила не тонути наодинці, а прихопити із собою колегу. Захищаючись від відсторонення, вона заявила, що була жертвою тиску. Того, хто тиснув, позбавили посади.

3911
Завантажити більше публікацій
Створено в Студії Дмитра Бабича