This version of the page http://chernigiv-rada.gov.ua/misto/pasport-mista (46.149.85.149) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-01-24. The original page over time could change.
Паспорт міста Чернігова станом на 01.01.2012р
Четвер 24 січня 2019 р. 17:35 14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7
Розділи порталу
Онлайн трансляцiя
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Єдина країна
СБУ інформує
Чернігів, купуй рідне!
Для експортерів
Палац культури
Дошка пошани
Відкрити чи закрити ФОП? Робіть це онлайн!

Паспорт міста

 Історична довідка        

 

Історичні і часові паралелі постійно поєднують нас із сучасним і минулим Чернігова, асоціюючи сьогодення із витоками суспільно-політичного життя древнього Сіверського князівства та Київської Русі, що дала шлях у життя трьом великим слов'янським народам.

Реальними тому свідками багаточисленні архітектурні та археологічні пам'ятники, беруть свій початок з далеких глибин сьомого століття – з часу заснування на правому березі Десни перших городищ сіверських слов'янських племен. Саме з цих поселень і виросло згодом місто, яке вже на початку десятого століття за своїми розмірами, статусом, політичним та економічним значенням у давньоруській державі поступалося лише Києву.

Вже в 1024 році місто набуває статусу головного економічного і політичного центру Чернігово-Сіверського князівства, яке існувало і розвивалося протягом двохсот років.

За князювання Мстислава Володимировича у місті розпочалося створення комплексу кам'яних споруд княжого дворища – Дитинця (нині Вал) на місці древньослов'янського городища другої половини першого тисячоліття.

У Чернігові успішно розвивалося будівництво, різноманітні ремесла та торгівля. Чернігівські ювеліри та зброярі були майстрами високої кваліфікації. Їм були відомі такі техніки, як перегородчата емаль, філігрань, чернь. До наших днів у місті збереглися шедеври древньо-сіверської архітектури ХІІ століття: Спасо-Преображенський і Борисоглібський собори, Успенський собор Єлецького монастиря, П'ятницька (відреставрована) та Іллінська церкви.

Нашестя монголо-татарських орд в 1239 році та польсько-литовських феодалів У ХІV-ХVІІ століттях затримало нормальний розвиток міста на кілька віків.

Проте, навіть зазнаючи численних руйнувань від зовнішніх ворогів місто весь час піднімалося з попелу та руїн, відроджувалось та оновлювалось в усій красі і величі своїх златоглавих храмів.

У 1623 році Чернігову присвоєно Магдебурзьке право, а вже згодом – 1635 – статус головного міста Чернігівського воєводства. В період Визвольної війни українського народу в 1648-1654 роках під проводом Богдана Хмельницького Чернігів був центром однойменного полку, а пізніше увійшов до складу Російської держави, не втрачаючи статус адміністративно-територіального центру Сіверського регіону.

З ХVІІІ століття місто – центр намісництва, а з початку ХІХ-го     століття – "столиця" Чернігівської губернії.

У ХХ столітті Чернігів, переживши та переборовши розруху громадянської та двох світових воєн, став одним із найбільших індустріальних та культурно-історичних міст українського Полісся.

1300-літня біографія міста зберегла для нащадків 98 пам'ятників історії та культури, залишила по собі десятки археологічних пам'яток – курганів і фортифікаційних земляних споруд, підземних печерних комплексів, що дає право називати Чернігів містом – музеєм під відкритим небом.

Чернігів здавна відзначався не лише рівнем культури але й досвідченістю своїх громадян. Слід зазначити, що у ХVІІ столітті тут почала діяти Іллінська типографія, що славилась високою якістю видань з прекрасними гравюрами, а згодом відкрилася слов'янсько-латинська школа, перетворену у 1700 році у знаменитий своїми просвітницькими досягненнями колегіум.

Чернігів можна вважати не лише історичним, адміністративним і культурним центром Придесення, але й містом студентів, підприємців, науковців, і навіть містом космонавтики. Саме так, адже в числі випускників Чернігівського вищого військового авіаційного училища 9 льотчиків-космонавтів, чиї імена відомі в усьому світі. Зокрема, в Чернігові навчався і перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.

Завантажити Паспорт міста Чернігова  (424.5 кб.)
Анонс

Заяви на конкурс з формування складу Чернігівської молодіжної міської ради приймаються до 20 січня


Пілотний проект "Шлюб за добу"


Опитування щодо розвитку бізнесу в Чернігові

Опитування
Результати опитування
Погода
Погода у Чернігові

вологість:

тиск:

вітер:

Мапа Чернігова
Курси валют


© Чернігівська міська рада. Всі права захищено.
© Електронна адреса: gorsovet@chernigiv-rada.gov.ua
© При будь-якому використанні матеріалів Інтернет-порталу Чернігівської міської ради посилання (hyperlink) на www.chernigiv-rada.gov.ua обов'язкове
Розміщення ОКей Інтернет.