This version of the page http://www.aratta-ukraine.com/text_ua.php?id=739 (195.234.215.136) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2019-01-09. The original page over time could change.
Душа погуляла. Як на Київщині весну зустрічали
X

Вітаємо на нашому сайті!



У Вас встановлене розширення AdBlock або подібне. Будь ласка, додайте наш сайт до білого списку, - тим самим Ви сприятимете його розвитку, - адже сайт не утримується олігархами.
НОВИНИ   СТАТТІ   ТРАДИЦІЯ   ФОРУМ   РУС   ENG   DE   ESP   POL   PDA   RSS

9 січня 2019, середа

   

Актуально
Музей «Аратта»
Невідома Аратта
Українські фільми
Українські мультфільми
Хто ти?
 
Чи знаєте Ви, що:
- найдовша печера на Україні носить назву «Оптимістична» і знаходиться на Поділлі - це гіпсова печера на глибині 20 м, протяжністю понад 230 км. Вхід до неї розташований поблизу села Королівка Борщівського району Тернопільській області. Це найдовша гіпсова печера у світі і друга за протяжністю, - вона поступається лише Мамонтовій печері в США...



Курс валюти:



Погода в Україні:
 

Наш банер


Статті, публікації, лекції

Душа погуляла. Як на Київщині весну зустрічали

Культура 55425 переглядів

Опубліковано - 26.04.2007 | Всі публікації | Версія для друку

Маша ТОМАК, «День»
фото Бориса КОРПУСЕНКА
У наше сьогодення гаївки виринули ще з язичницьких часів. Тоді вони символізували прихід тепла і наближення весняних польових робіт. За допомогою танців і голосних співів наші предки передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило. Лідер гурту «ВВ» Олег Скрипка запропонував усім бажаючим цю традицію продовжити у Музеї народної архітектури та побуту в Пироговому.

Гаївки — весняні ігри, які поєднують у собі співи, танці, пантоміму. Співаються гаївки під час народних обрядів одночасно з танцями, хороводами, іграми, які повинні закликати весну та забезпечити хороший урожай. Язичники виконували ці обряди навколо священних гаїв — саме звідси і пішла назва свята. Відомий казкар і завсідник усіх фолькових подій Лірник Сашко розповів «Дню», що під час гаївок здавна співалися спеціальні пісні, з них, власне, і розпочалося дійство: «Гаївки — це справжнє народне свято. Так у народі закликали весну. Кричали: «Весно, приходь»! Чим голосніше, тим краще. А потім уже були танці, веселощі, казки — хто що міг, те і показував. Природно, що звичаї з часом значно змінилися. Але добре, що лишилася основа».

Гаївки, ініційовані Олегом Скрипкою, можна назвати репетицією вже відомого етно-фестивалю «Країна мрій», який щороку проходить у липні і організований знову ж таки зусиллями фронтмена «ВВ». На Співочому полі у музеї під відкритим небом, незважаючи на досить холодний вітер, зібралося чимало людей. Усі бажаючі могли побачити, як працюють народні майстри, повчитися виготовляти ляльки-мотанки чи навіть кувати залізо... Чимало гостей свята приєднувалися до хороводів, танців, співів, які стали своєрідним поєднанням народних обрядових дійств. Поступово традиційні гаївки набули дещо осучасненої форми і перейшли у виступи етно-гуртів «Буття», «Володар», «Гуртоправці», «Чоботи з бугая», а також самого маестро Скрипки, який виконував українські романси.
фото Бориса КОРПУСЕНКА
Фольклорні свята, які влаштовує Олег Скрипка, цікаві перш за все тим, що завжди збирають безліч різних людей — від дітей та молоді (якої, між іншим, більшість) до найстаршого покоління. На гаївках цього разу можна було зустріти багато іноземців, які не без захвату і подиву в очах спостерігали запальні народні гуляння.

Так, професора архітектури Берлінського університету мистецтв Карла Дітера Бодака найбільше вразило те, що гості гаївок вільно почувалися поруч із професійними танцюристами і не відмовляли собі у задоволенні зустріти прихід весни активно. «Я дійсно щасливий, що потрапив на це свято, — зазначає він, — тут панує дивовижна атмосфера. Дивовижно, але в осередку абсолютно чужої для мене культури я почуваюся дуже комфортно. Окрім того, це місце цікавить мене ще й з точки зору тутешньої архітектури, яка видалася мені доволі цікавою».

Треба сказати, що особливу енергетику таких дійств відзначають усі без винятку. «Гаївки — це святе діло. Для душі дуже добре. Напруга відпускає, забувається уся ця політика, — радіє Лірник Сашко, — так добре: усі обличчя знайомі, усі посміхаються. Можна посидіти, випити, як треба, та поспівати від душі. Незнайомі люди підходять, вітаються, знайомляться. Тут усі, немов родичі... Гаївки у Києві дають можливість відчути себе українцем. Хтось сприйме культуру через обрядовість, хтось через концерт, хтось прийшов казку послухати, а хто — щось нове для себе побачить. Це як цеглинки, які додаються і додаються»...

Якщо ви помітили в тексті орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter

 Facebook  Коментарі

 

Фотогалерея:
  • Музей народної архітектури, етнографії та побуту в Пирогові
 
 
Коментувати публікацію () надіслати другу версія для друку обговорити на форумі
Loading...
Публiкацiї за темою «Культура»:
  • Чому в Японії не святкують 8 березня
    Костянтин Стогній
    У кожного з нас удома обов’язково відшукається яка-небудь річ, прилад, апарат виробництва японської фірми SONY. А чи відомо вам, що засновник цієї фірми Масару Ібукі написав популярну у всьому світі книгу «Після трьох уже пізно», про те, як виховувати маленьких дітей?
  • Індіанці піраха - найбільш безтурботний народ на Землі
    «МАКСИМ»
    Найкращий спосіб створити щось унікальне в соціальному плані - це відмежуватися від решти людства і робити вигляд, що ви тут одні такі. Зі справжніми цінностями і знанням правильного шляху. А все, що за морем, за стіною, за залізною завісою, - це морок, марево і провокація.
  • Чому в Україні заборонили «Белую гвардию»?
    Денис Самигін «Дзеркало тижня. Україна»
    Хай читача не лякає, можливо, надто експресивна назва цих нотаток… Насправді в Україні ніхто не заборонив і навряд чи колись зробить таке стосовно творчості Михайла Афанасійовича Булгакова.
  • Що таке етикет і «з чим його їсти»?
    Іванна Усаченко, “Дім і Сім`я”
    Діяльність кожного індивіда в соціумі значною мірою залежить від внутрішніх та зовнішніх якостей його особистості та чинників навколишнього середовища. Одним із найважливіших показників статусу та позиції людини в суспільстві є володіння правилами етикету.
  • Народний календар як джерело національно-історичної пам`яті українського народу
    О.А.Удод
    Проблема дослідження народного календаря є актуальною з огляду на необхідність активізації національно-історичної пам`яті українського народу. Народ існує завдяки наступності поколінь. Самоідентифікація покоління відбувається через вироблення концептуально сформованого ставлення до історичного минулого.
  • Folk-одяг: модно чи немодно?
    Єва ЯР, “Універсум”
    Вишивка – це super-унікальна знахідка для сучасних модниць і модників. Нещодавно сама для себе відкрила Америку: вишиті речі пасують абсолютно всім. І «джинсовій» молоді, і тим, кому за 50 чи мало не за... 100; і їй, і йому.
  • Весільні традиції
    Катрін Келле. Велика Епоха
    Невеликий огляд весільних традицій показує, що договірні шлюби завжди були поширеним явищем.
  • Душа погуляла. Як на Київщині весну зустрічали
    Маша ТОМАК, «День»
    У наше сьогодення гаївки виринули ще з язичницьких часів. Тоді вони символізували прихід тепла і наближення весняних польових робіт. За допомогою танців і голосних співів наші предки передавали свою енергію природі, щоб усе живе навколо прокинулося і знову ожило. Лідер гурту «ВВ» Олег Скрипка запропонував усім бажаючим цю традицію продовжити у Музеї народної архітектури та побуту в Пироговому.
  • Таємні коди устинянських книг (Кобзарсько-лірницька традиція в Україні)
    Уляна Глібчук, «Дзеркало тижня»
    Не кожен музикант на Україні мав право називатись кобзарем. Справжні кобзарі були сліпими. Їх ще називали старцями. Вони не тільки заробляли на хліб співом, але й вірили у власну місію. У те, що Господь Бог тільки апостолам та ще їм, незрячим, дав право нести у світ істину…
  • Культура в Україні: стан, проблеми, перспективи
    «Радіо Свобода»
    Про стан і місце в суспільстві нинішньої української культури йшла мова у випуску «Вимірів життя» на хвилях «Радіо Свобода».
 
  
Публікації:
  • 09-01-2019 13:24
    Реформа на папері: навіщо українці платитимуть за електрику двом компаніям
  • 09-01-2019 10:58
    Американський десант у Чорному морі: чи допоможуть США відстояти морські кордони України?
  • 07-01-2019 12:02
    Автокефалія, бандерівці та сварки з журналістами: як Епіфанію дали томос
  • 29-12-2018 12:52
    “Москітний флот” чи фрегати: який флот будує Україна
  • 28-12-2018 11:09
    Війна на сході України: хто зриває обмін полоненими
  • 27-12-2018 09:24
    Росія виграє від рішення США вивести війська з Сирії, а от Україна може програти
  • 19-12-2018 17:37
    “Готуємо новий прохід через Керченську протоку”. Турчинов про конфлікт з Росією
  • 17-12-2018 11:19
    “Нас оточили, з мосту обзивали”: розповідь моряків, що пройшли через Керченську протоку
  • 17-12-2018 10:31
    Проти України вже діє невидимий фронт – Ініціативна група «Першого грудня»
  • 17-12-2018 09:34
    Немосковські. Підсумки об’єднавчого Собору, оцінки експертів
  • 13-12-2018 09:28
    Інформаційний тероризм Кремля і відповідь України
  • 11-12-2018 11:26
    Боротьба з відмиванням коштів, що йдуть до української політики з-за кордону – питання суверенітету для України
  • 06-12-2018 23:35
    Волкер пов’язав ескалацію на Азові з виборами і розповів, які важелі стримування Росії є в арсеналі Заходу.
  • 04-12-2018 14:33
    Інформаційна війна. Москва прагне посіяти зневіру серед українців
  • 26-11-2018 01:18
    РНБО пропонує ввести воєнний стан на 60 днів

Останні новини:
  • 09-01-2019 18:58
    Ситуація на фронті: припинення вогню немає, але вогнева активність помітно зменшилася
  • 09-01-2019 14:26
    Кремль посилив ЧФ за рахунок Північного флоту
  • 09-01-2019 11:23
    Манафорта підозрюють в обговоренні “мирного плану” щодо України з можливим агентом Росії
  • 08-01-2019 21:21
    Політв’язні Кремля. Уповноваженний з питань ЄСПЛ розповів про зміст заяви Києва проти Росії через захоплення моряків
  • 08-01-2019 19:58
    МВФ очікує зменшення дефіциту Пенсійного фонду та збільшення пенсій
  • 08-01-2019 19:27
    Україна залишається головним об’єктом інформаційної війни РФ
  • 08-01-2019 19:09
    Кібервійна. Підозрюваний у крадіжці даних німецьких політиків каже, що діяв сам
  • 08-01-2019 10:17
    Нестабільність в Україні – в десятці найбільших ризиків світу 2019
  • 04-01-2019 19:51
    Ще один найманець окупантів опинився за ґратами
  • 04-01-2019 19:14
    Росія хоче звинуватити Україну в терактах на своїй і окупованій території
  • 04-01-2019 18:49
    Кібервійна. Хакери викрали і злили в мережу компромат на німецьких політиків
  • 03-01-2019 23:09
    Ситуація на фронті: стріляють менше, але припинення вогню не відбулося
  • 03-01-2019 13:58
    Більше двох мільйонів громадян України скористалися правом на безвізову поїздку за кордон
  • 03-01-2019 11:33
    Відкриття залізничного сполучення Керченським мостом відклали
  • 03-01-2019 11:03
    Політв’язні Кремля. Макрон закликав Путіна звільнити полонених українських моряків

Популярні статті:
  • Пророцтво греко-католицького священника о.Германа Будзінського про Майдан, Ющенка, Януковича та Тимошенко
    [402286 переглядів]
  • Нумерологія дати народження
    [282670 переглядів]
  • Хто такі козаки-характерники
    [229581 перегляд]
  • Цікаві факти про жінок
    [185918 переглядів]
  • Словник галицького діалекту
    [183017 переглядів]
  • Суржик - проблема сучасної української мови
    [171798 переглядів]
  • Міфи і легенди стародавньої України. Божич
    [166592 перегляди]
  • Візуальний образ Тараса Шевченка: нотатки антрополога
    [162265 переглядів]
  • Вітряки та сонячні батареї: дозволи, податки та технічні аспекти
    [159491 перегляд]
  • Історик Михайло Кірсенко: “Питання в тому, щоб Росія, завалившись, не задушила всіх навколо”
    [150529 переглядів]

 
 

Рабом є лише той, кого НЕ печуть кайдани”
Павло ШТЕПА

 
 
Опитування:

Україна сьогодні -
Окупована країна
Незалежна і самостійна
“Бананова республіка”
Час покаже
  • Результат голосування







 

На головну | Новини | Святині | Публікації | Книги | Соціоніка | UA-RSS | Знаки | Фотоальбоми | Вільна галерея | Форум
 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2019.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.