This version of the page http://osvita.ua/blogs/60878/ (91.218.212.172) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-11-28. The original page over time could change.
В. Бєлий: обговорення - пропозиції - і що? – Освіта.UA
  • Osvita.ua
  • Форум «УРОК»
  • ЗНО онлайн
  • Вступ.ОСВІТА.UA
  • Вихід
Osvita.ua Блоги В. Бєлий: обговорення - пропозиції - і що?

Необхідне впровадження санкцій за ігнорування чи порушення нормативів робочої дисципліни

  • Друкувати
  • Запитати
  • Надіслати другу
  • Підписатись на новини

В. Бєлий: обговорення - пропозиції - і що?

Автор: Володимир Бєлий, заступник директора з НВР, фізико-технічний ліцей м. Херсона.

Зараз такі часи, коли запрошень від МОН до обговорення проектів нормативно-регуляторних актів, як на тій «скатертині самобранці».

У цьому контексті спробую черговий раз звернути увагу як спільноти в цілому, так і зацікавлених профільних виконавців до впровадження у нормативні документи санкцій за ігнорування чи порушення нормативів робочої дисципліни учасниками освітньої діяльності, яка фінансується за бюджетні, тобто народні, кошти.

Я свідомий того, що мої публікації з цього питання, як і з проблематики трирічної профільної освіти старшокласників, вже третє десятиліття поспіль програють діям влади по збереженню існуючого пострадянського статус-кво. Мова про оновлення структури та організації нашої освіти у напрямі звичної для світу розвинених країн відповідальності за результати діяльності та за порушення правових чи технологічних вимог до її здійснення.

Так, я програю, … АЛЕ чи виграє від того Україна?

Не факт.

Навпаки, історія показує, що всі ті політичні системи, які опиралися на радянську модель освіти, за якої практика нецільового використання значної частини бюджетних, тобто народних, коштів була звичною справою, з тріском провалилися, чому історія самого Радянського Союзу перший приклад, а новітньої України - один з цього ряду підтверджень.

Натомість всі ті політичні системи, які взяли за основу західну модель організації освіти, успішно розвивались і не менш успішно продовжують те робити й зараз, чому плани деяких урядів по впровадженню безумовного щомісячного доходу на кожного громадянина є історично новим підтвердженням. Мова про такий соціальний захист кожного непрацюючого вихідця із західної системи освіти, який досі є недосяжним для мільйонів працюючих українців, зокрема й вчителів.

Чому подаю тут посилання на одну зі своїх статей-пропозицій щодо правової дисципліни надавачів та здобувачів освіти?

Тому, що з порівняння власного досвіду роботи у західній системі освіти та нашій радянській/пострадянській отримав масу підтверджень, щоб мати переконання: без санкцій за ігнорування чи порушення нормативів діяльності, які б були однозначно прописані у профільних освітніх документах, країна так і матиме якісну освіту лише на рівні закладів/педагогів – ентузіастів, тобто лише тих, хто за будь-яких порядків/непорядків не можуть працювати інакше, ніж на вищому якісному рівні.

Але таких, як і учнів-призерів олімпіад, явно замало, щоб система держуправління могла спати спокійно щодо проблеми ефективності використання бюджетних, тобто народних, коштів на освіту.

Оригінал

Володимир Бєлий блоги реформа середньої освіти

Освіта.ua
24.05.2018

Популярні блоги
Н. Чуприна: про три «прориви» стосовно сертифікації Давайте поговоримо про те, що варто було б зробити, якщо ми кажемо про сертифікацію вчителів
К. Куницька: про банальне приховування якості освіти Простіше шукати винних і платити за помилки готівкою, ніж об'єднуватися і розділяти відповідальність
В. Онацький: суботні роздуми про сертифікацію вчителів Держава виділяє шалені кошти на освіту, але той, хто безпосередньо вчить дитину, має найменшу зарплату
І. Лікарчук: сертифікувати вчителів будуть чиновники Якщо автори цього освітянського «шедевру» сидять в УЦОЯО, то іншого можна було й не чекати
Коментарі
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Колись давно КГБ послало БЄлого в Африку. А тепер перефарбувався ? Член порогової комісії..
Для ТАРАС: Був Бєлий і залишивсь. Я знаю одного львівського професора, що його свого часу адресували вивчати американський досвід, звісно, не без участі КГБ, але не думаю, що професор від того є не професор чи його знання якісь "кгбнізовані".
Коментувати
Показати ще... (0)

© 2007–2018 «Освіта.ua»

При повному або частковому відтворенні інформації
посилання на osvita.ua обов'язкове (для інтернет-ресурсів –
прямого гіперпосилання, відкритого для пошукових систем).

Контакти

Відділ реклами



Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!