This version of the page http://osvita.ua/blogs/61965/ (91.218.212.172) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-11-26. The original page over time could change.
В. Бєлий: зміст освіти і оцінювання рівня освіченості – Освіта.UA
  • Osvita.ua
  • Форум «УРОК»
  • ЗНО онлайн
  • Вступ.ОСВІТА.UA
  • Вихід
Osvita.ua Блоги В. Бєлий: зміст освіти і оцінювання рівня освіченості

Пропозиції напередодні загальних зборів НАПНУ щодо обговорення змісту освіти у середній школі

  • Друкувати
  • Запитати
  • Надіслати другу
  • Підписатись на новини

В. Бєлий: зміст освіти і оцінювання рівня освіченості

Автор: Володимир Бєлий, заступник директора з НВР, фізико-технічний ліцей м. Херсона.

ТОЧКА «БІФУРКАЦІЇ»

Напередодні загальних зборів НАПНУ щодо обговорення змісту освіти у середній школі (16 листопада) у продовження очікувань на його реформування у бік осучаснення та узгодження із запитами здобувачів освіти ПРОПОНУЮ звернути увагу на пропозицію Президента НАПНУ: «Потрібно змінити перелік предметів ЗНО. Ввести обов‘язкових п‘ять. Українська, історія, математика, іноземна і один на вибір школяра: фізика, хімія, біологія і можливо географія. Вони не обов‘зково будуть усі необхідні для вступу. Випускник в залежності від майбутнього фаху подає три-чотири результати, які визначаються поза його волі. Решта служать підтвердженням успішного закінчення школи. Кожен з них важливий – скажімо, математика і для розвитку логічного мислення, і для загального розвитку, фізика - для розуміння фізичних процесів у світі, і фізичних законів тощо. Наступне: потрібно зробити правилом, що фіксується нижня межа показників ЗНО. І вона повинна бути близько 150. Буде менше студентів. Слава богу. Зате менше та краще. Зате буде більше учнів в професійній освіті, що також дуже важливо. До того у нас професійна освіта не тупикова. Хто буде гарно навчатись, отримає можливість закінчити вищу освіту», - Василь Кремень.

У РЕЗОНАНС

Від себе додам наступне:

По-перше, - допуск до університетських програм навчання будь-якої форми фінасування ЛИШЕ через ЧОТИРИ ЗНО (українська, профільний для спеціальності предмет, предмет, супутний профільному, і англійська мова базового рівня).

По-друге, для ДПА у формі ЗНО на отримання АТЕСТАТА про повну загальну середню освіту - запропоновану «п'ятірку» предметів... АЛЕ за умови скорочення переліку обов'язкових предметів на етапі 11-го класу УДВІЧІ з можливістю вибору учнем.

По-третє, для бажаючих отримати не атестат, а довідку про закінчення курсу повної загальної середньої освіти та для тих, хто «завалить» ЗНО, запровадити табель від закладу з річними оцінками у формі державного документа суворої звітності з адекватним засобом захистом бланку від підробок, у тому числі й за рахунок загальнодержавного реєстру.

По-четверте, прохідний «здав/не здав» наблизити до 50% абсолютних балів тесту ЗНО поточного року.

По-п'яте, запровадити подібну модель вже з наступного навчального року, передбачивши при цьому поділ на групи у оновлених 11-х класах для всіх предметів, які вибиратимуть учні, що сприятиме амортизації процесу перерозподілу вчительського навантаження закладу.

Оригінал

Володимир Бєлий блоги реформа середньої освіти

Освіта.ua
25.09.2018

Популярні блоги
І. Лікарчук: сертифікувати вчителів будуть чиновники Якщо автори цього освітянського «шедевру» сидять в УЦОЯО, то іншого можна було й не чекати
О. Калинич: про відновлення «учительських батарей» Навчання буде ефективним тільки тоді, коли вчитель спокійний, бо добре та вчасно відпочиває
І. Лікарчук: як кількісно і якісно оцінити «педдіяльність»? Не є нормальним, що педагогічну діяльність беруться оцінювати не за результатами, а за тим, яким є процес
В. Співаковський: домашні завдання ще є? Не скасували? «Відчуття часу» дозволить дитині у дорослому житті нікуди не спізнюватися і все робити вчасно
Коментарі
Залишилось 2000 символів. «Правила» коментування
Ім’я: Заповніть, або авторизуйтесь
Код:
Ну що ми маємо? А нічого. Була система (радянська): випускні екзамени, тепер ДПА, а з деяких предметів у формі ЗНО. І проблему вирішено? Так, звичайно, ні. Оцінювання випускника школи - це не проста річ.А щоб от так: зайшов на сайт, виконав в онлайн режимі завдання (в центрах), одержав результат і зразу його роздруківка. Ці центри ЗНО себе не випаравдили, а тому потрібно міняти їх на щось краще.
Яке знущання над дітьми: обов’язкові зно з історії і математики для усіх. Ви дивилися програми - які вони переобтяжені. Зліпили в один тест зно і дпа за браком коштів - і це для блага дітей? та не можуть діти з академічним рівнем конкурувати на тесті з математики з тими, хто отримував фізико- математичну освіту. А де тут рух до профільної школи і... відповідного набору обов’язкових предметів зно для дітей? Навіщо витрачати купу державних коштів (друк легких завдань для 5-7 кл., доставка на місця тисяч тон паперу, КОНФІДЕНЦІЙНІСТЬ, пакування і доставка далі на сканер... млн. грн.) на відсів тих, хто не набрав половини реальних балів (Бєлому)? Може просто зменшити кількість завдань і зробити їх відповідної для 10-11(12) року складності? Як перекрутили все, що було спрямоване на автоматичне визначення результату зно і продовжують міксувати, міксувати й міксувати досвід різних країн. Усі професіонали в усьому...
как и мне нравится "Гарри Поттер". Сириус,проблема не в том, что купят. Перспектива в том,что подобный подход большинству создаст такие условия,при которых им необходимо будет напрягаться.НЕОБХОДИМО.А купят меншинство.А вот проблема зачисления после коледжей-это да.Вот на это и следует капать.С другой стороны.Ведь можно НЕ принимать в коледжи БЕЗ ЗНО после 9 класса. Вот и первый шаг.////В мире отработало? Но и в союзе было ОТРАБОТАНО. Но мы исковеркали то,что работало.Теперь берём практику мировую и станем её коверкать?А см другой стороны.Практику3 КАКОЙ страны будем брать? Китая? Монголии(вот что нам ближе)?Чили? Штатов? ЧТО из них МЫ?||А предложенные 5 обязательных ЗНО - это перспектива хорошая. Хотя бОльшая перспектива-минимум 7 обязательных ЗНО для получения аттестата. И НЕ морочить головы с вступительными ЗНО. Сдал 7 ЗНО , они и проходные в ВУЗ. И коэффициенты на профильные предметы. то если будет 12бальное оценивание.Или просто профильные во главу угла.Это по 100бальной системе.
Скільки б не запроваджували новаацій оцінювання потрібно дивитися на результат. Що ми хочемо? Аби атестати не отримували ліниві до навчання учні? Зараз "купити" оцінки не складає труднощів. Запровадите табель- НЗ відразу пристосуються і до цього. Скільки учнів поступають у коледжі без ЗНО, а потім після закінчення зараховуються у ВНЗ? Поцікавтеся статистикою. Строжайший державний контроль за якістю підготовки повинен існувати на рівні професійного НЗ(неважливо якого рівня), бо саме він повинен гарантувати роботодавцю випуск висококваліфікованого спеціаліста, а не халтурника з дипломом. Зараз роботодавці самі влаштовують тестування(відбір), аби вибрати з числа претендентів справді придатних до практичної роботи. У світі це все напрацьовано, чого ми вічно вигадуємо своє колесо. Берім на озброєння апробовані моделі і через кілька років побачимо, як змінюється психологія випускників шкіл.
Показати ще... (0)

© 2007–2018 «Освіта.ua»

При повному або частковому відтворенні інформації
посилання на osvita.ua обов'язкове (для інтернет-ресурсів –
прямого гіперпосилання, відкритого для пошукових систем).

Контакти

Відділ реклами



Щоб отримувати всі публікації
від сайту «Osvita.ua»
у Facebook — натисніть «Подобається»

Osvita.ua

Дякую,
не показуйте мені це!