Як встановити Joomla на хостинг, інструкція з інсталяції Джумли

CSM Joomla - одна з найпопулярніших систем керування контентом сайту. На хостингу з автоінсталятором Фантастіко - встановлення Joomla є надзвичайно простим, для встановлення слід виконати всього 5 кроків:

1. У панелі керування хостингом cPanel (http://ваш.домен:2082) увійдіть в розділ Fantastico De Luxe:

2. На сторінці, що відкрилась, оберіть пункт Joomla 1.5 (або іншу версію Джумли, яку Ви бажаєте проінсталювати):

Після кліку по посиланню Joomla 1.5 відкриється додаткова інформація у колонці справа. Зверніть увагу на текст поруч зі словами New Installation - вказано версію Joomla, яка буде встановлена (на момент написання статті - це 1.5.22), кількість необхідного дискового простору (26.93 Мб) та наявність вільного місця на акаунті (9349.5 Мб). Якщо дискового простору для інсталяції достатньо - натискаємо на New Installation.

3. На наступній сторінці потрібно внести реєстраційні дані сайту:

На цій сторінці:

Install on domain - оберіть домен, на якому бажаєте встановити Джумлу. Доступні лише ті домени, якими Ви керуєте в cPanel - головний домен на акаунті та додаткові домени.

Install in directory - залишіть пустим, якщо бажаєте, щоб Джумла відкривалась за адресою домену. Якщо Ви хочете, щоб адреса сайту з Джумлою мала вигляд, наприклад, ваш.домен/joomla - введіть у дане поле joomla.

Admin access data - логін та пароль адміністратора - з цими логіном-паролем Ви будете заходити в адміністративну частину Джумли.

В Base configuration слід записати Вашу e-mail адресу, Ваше ім'я та назву майбутнього сайту.

Install Sample Data? - якщо відмічено, буде встановлено тестовий контект (тестові сторінки на сайті), які пізніше слід видалити. Якщо Ви бажаєте потренуватись на Joomla - ці сторінки можуть Вам допомогти, якщо тестові сторінки Вам не потрібні - зніміть позначення.

Після заповнення даних натискаємо на кнопку Install Joomla 1.5.

4. На наступній сторінці буде виведена загальна інформація про те, що створено базу даних для Joomla. На цій сторінці потрібно натиснути кнопку Finish installation.

5. На наступній сторінці з'явиться інформація про те, що файли configuration.php та data.sql налаштовані.

Вітаємо! Joomla встановлена на Вашому сайті :)

Перші кроки на сайті.

В першу чергу слід додати українську чи російську мову на сайт, адже проінстальована Джумла в оригіналі - на англійській мові. Для додавання мов на сайт, потрібно перейти на сайт https://www.joomla.org та обрати потрібний мовний пакет.

Для того, щоб завантажити локалізації, слід натиснути на кнопку DOWNLOAD:

На момент написанння статті для української локалізації буде відкрито сайт української спільноти Джумла - оскільки ми встановити Джумлу версії 1.5.22, знаходимо на сайті текст "Український переклад Joomla! 1.5.22" та завантажте переклад фронтальної частини та адміністративної частини сайту.

Після цього увійдіть в адміністративну частину сайту та перейдіть у розділ "Extensions - Install/Uninstall":

На сторінці, що відкрилась, в розділі "Upload Package File" завантажте мовні файли, вибравши їх та натиснувши на кнопку "Upload File & Install". Перейдіть у головному меню в розділ "Extensions - Language Manager". На цій сторінці є дві вкладки - Site та Administrator. На кожній з вкладок потрібно відмітити нову мову та натиснути кнопку "Default", що знаходиться у правому верхньому куті:

Аналогічно слід зробити з іншими потрібними для роботи мовами.

Далі - наповнюйте, експериментуйте, працюйте з Джумлою, втілюйте Ваші задуми та творчі мрії. Успіхів у творчості разом з Joomla!