This version of the page http://la-strada.org.ua/ucp_mod_news_list_show_323.html (193.111.62.138) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-10-09. The original page over time could change.
Ла Страда - Україна -

Як працює на практиці Закону України "Про протидію торгівлі людьми" експерти обговорили на круглому столі через рік після його прийняття



 

18 жовтня віце-президент Центру «Ла Страда-Україна» Людмила Ковальчук та менеджер Вікторія Кизим взяли участь у круглому столі, організованому Міністерством соціальної політики та Координатором проектів ОБСЄ в Україні «Практичні аспекти впровадження Закону України «Про протидію торгівлі людьми». 

Темою заходу були питання практичного впровадження Закону України «Про протидію торгівлі людьми», однак з почутого та побаченого можна констатувати, що обговорювали здебільшого частину про надання допомоги постраждалим. 

 

Представники Міністерства повідомили про останні ініціативи  держави у сфері протидії торгівлі людьми. Так цього року відновила роботу Міжвідомча координаційна рада, на сьогодні є документи про її створення, але засідань ще не було. Найближчі очікується в грудні.  

 

Мінсоцполітики здійснило моніторинг виконання Закону України «Про протидію торгівлі людьми». Результатів в публічному доступі немає. Вони ляжуть в основу річного звіту Департаменту гендерної політики та оздоровлення дітей. 

 

Також було озвучено ряд важливих цифр: 

-         В Україні налічується 1429 ЦСССДМ, набрано 9679 соціальних працівників, є 20 Центрів соціально-психологічної допомоги (в кожному по 15 ліжок) в 20 областях, 736 територіальних центрів. 

-          Надано статус 7 особам за поданнями Миколаївської, Одеської, Луганської областей. Усі 7 осіб проходили по кримінальним справам. 

-          Є регіональні програми з протидії торгівлі людьми в 18 областях, в деяких є проекти, в трьох (Київська, Волинська, Миколаївська) – поки що немає ані проектів, ані програм.

 

Під час заходу експерти озвучили ряд проблемних питань реалізації Закону, серед яких:

 

-          у різних областях по-різному визначені відповідальні за забезпечення взаємодії з протидії торгівлі людьми. Деякі області визначили не управління сім’ї, а ЦСССДМ, управління освіти і науки, управління карного розшуку УМВС. 

-          Управління сім’ї мають двійне підпорядкування – Мінсоцполітики і Міністерство освіти і науки, молоді та спорту.

-         не вистачає коштів, ресурсів на підготовку кадрів. 

-          обмеження у віці для надання допомоги в Центрах соціально-психологічної допомоги – 35 років.

-          недосконалість з точки зору практичного застосування прийнятих нормативно-правових актів, стислість строків виконання дій по перенаправленню.

 

Не дивлячись на те, що представники Міністерства повідомили про проект Постанови Кабміну про запровадження механізму  соціального замовлення, який все ще залишається тільки проектом, складається загальне враження про зменшення ролі громадських організацій у цій сфері. 

 

Представниці «Ла Страда-Україна» розповіли про хід підготовки науково-практичного коментаря до Закону України «Про протидію торгівлі людьми», який готує авторський колектив з науковців, експертів та практиків з ініціативи Центру та Харківського національного університету внутрішніх справ за підтримки Мінсоцполітики. У коментарі автори проаналізували кожну статтю закону, розкривали вживані у законі терміни, детально роз’яснили зміст його положень та навели приклади й цілком прикладі рекомендації щодо застосування кожного з них. Видання буде завершене та надруковане найближчим часом, і буде доступне також в електронній версії у розділі «Бібліотека» на сайті «Ла Страда-Україна».

 


Назад