Відкрий для себе Африку!

15 травня 2018 р. у Тернопільському національному економічному університеті відбувся форум «Україна – країни Африки: культурно-освітній та соціально-економічний діалог». Організаторами заходу виступили Тернопільський національний економічний університет (ТНЕУ), Український національний комітет Міжнародної Торгової Палати (ІСС Ukraine), ГО «Африканська Рада в Україні» та ГО «Стратегічні інноваційні студії». Форум став продовженням започаткованих у ТНЕУ в листопаді 2017 р. Африканських читань та відповідною платформою для дискусії, яка була  сфокусована на найважливіших питаннях україно-африканського співробітництва.

Відкрила форум модератор, д. е. н., професор Ірина Іващук, яка  привітала учасників, зазначивши, що завдяки підтримці співорганізаторів такі заходи стають традиційними в ТНЕУ; висловила вдячність керівництву Українського національного комітету Міжнародної Торгової Палати, який на форумі представляв віце-президент ICC Ukraine з питань реалізації підприємницької діяльності та інвестицій, директор Департаменту з питань взаємодії з країнами Близького Сходу та Африки Юрій Макаганчук; Президенту ГО «Африканська Рада в Україні» Діалло Ісса Садіо за партнерство; передала подяку від учасників форуму віце-президенту з питань регіонального співробітництва ICC Ukraine,   к. е. н. Тарасу Демкурі, який брав активну участь у проведенні перших Африканських читань. Ірина Іващук наголосила, що діалог у культурній, освітній, соціальній, економічній сферах – це здатність та вміння чути один одного, двосторонній рух ідей, обмін, спілкування. Саме розвитку такого діалогу потребує україно-африканське співробітництво. Форум має стати ще одним кроком у наближенні країн одна до одної та взаємопізнання, а Тернопільський національний економічний університет – це надійний майданчик для такої комунікації, адже тут навчаються студенти з африканських країн.

До учасників форуму із вітальним словом звернувся перший проректор ТНЕУ Микола Шинкарик. Він передав вітання від ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого.

Участь у діяльності форуму взяли запрошені учасники: представник земляцтва Республіки Конго в Україні Міссілу Муендо Рок; представники земляцтва Того в Україні Бруно Коссі Ахосей та Сільвен Сумуссу К. К.; радник Міністра інфраструктури України, к. е. н. Віталій Запухляк; представник компанії «Адванта» Олег Гумен. До роботи  форуму долучилися викладачі та студенти ТНЕУ, викладачі Подільського спеціального навчально-реабілітаційного соціально-економічного коледжу.

Друга панель форуму була присвячена студентським дискусіям, модератором якої виступила доцент кафедри міжнародної економіки ТНЕУ Ірина Зварич. До дискусії були представлені доповіді, які підготували студенти, які навчаються за освітньою програмою «Міжнародна економіка»: Маконга Малоба Грація (ДР Конго); Камона Кефу Ванесса (ДР Конго);  Девіс Кометей Ашонг та Ампофо Патрік Куранчі (Гана); Брімах-Саллу Суллаіман (Сьєрра-Леоне); Фаустіна Анані (Гана). У продовження діяльності форуму відбулася презентація студентами збірників проектів: «Якщо я стану президентом в … Нігерії, Сьєрра-Леоне, Демократичній Республіці Конго» (група АМЕТ-31) та «Що збудувати в моїй країні? Інституційне будівництво в Африці» (АМЕТ-41).

На завершення форуму було презентовано перше видання проекту «ВІДКРИЙ ДЛЯ СЕБЕ АФРИКУ», підготовлене спільно організаторами.