Премія 2012 року - Ukrainian Society for Neuroscience

Премія 2012 року

Премія 2012 року

У 2012 році вдруге було об'явлено конкурс для молодих науковців на премію Фонду імені Платона Григоровича Костюка. Всього на конкурс було подано 12 заяв (майже удвічі більше ніж у 2011 році) від молодих вчених з різних наукових інституцій України, а саме: з Івано-Франківського медичного університету, Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського, Кримського державного медичного університету ім. С.І. Георгієвського та Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

Після тривалої дискусії за день до відкриття ІІ Міжнародного симпозіуму "Молекулярні механізми регулювання синаптичної передачі" Рада Фонду прийняла рішення щодо переможця. Лауреатом премії Фонду Костюка 2012 року стала молодий науковець з Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України, кандидат біологічних наук Аліна Савотченко.

Урочисте вручення премії відбулось на відкритті ІІ Міжнародного симпозіуму "Молекулярні механізми регулювання синаптичної передачі" (6-9 жовтня 2012 р., м. Київ), присвяченого 80-річчю від дня народження видатного нейрофізіолога, близького товариша Платона Григоровича, академіка Володимира Івановича Скока.

З приводу нагородження та роботи Фонду Костюка перед аудиторією виступила заступник директора Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця Нана Володимирівна Войтенко. Вона розповіла: "З початку свого існування Фонд Костюка вдруге визначив переможця конкурсу. Учні Платона Григоровича, що працюють та проживають за кордонами України, створили фонд його пам'яті з метою сприяння розвитку фізіології в Україні, оскільки ця наука має фундаментальне значення для медичних досліджень і охорони здоров'я. Діяльність фонду спрямована на підтримку молодих перспективних українських науковців-фізіологів. В цьому році при прийнятті рішення щодо переможця, Рада Фонду врахувала наступні критерії: оригінальність та інноваційність робіт; здатність зробити все можливе з наявних ресурсів; значення ідеї та отриманих результатів; наукові заслуги та рівень публікацій. За цими критеріями переможцем було обрано Аліну Савотченко, молодшого наукового співробітника відділу ФХБКМ Інституту фізіології ім. О.О.Богомольця НАН України. Я прошу директора Інституту академіка Олега Олександровича Кришталя вручити Аліні Савотченко меморіальний знак і грошову премію Фонду".

Почесний голова симпозіуму, президент Українського товариства нейронаук, директор Інституту фізіології ім. Богомольця НАН України Олег Олександрович Кришталь наголосив, що він високо цінує кожний особистий внесок до Фонду Костюка та підтримку всіх учнів Платона Григоровича, незалежно від їх теперішнього місця роботи і проживання, і вважає, що роботу Фонду буде успішно продовжено і надалі.

Олег Олександрович з радістю привітав переможницю конкурсу цього року - Аліну Савотченко, побажав їй подальших успіхів на науковій ниві та вручив почесну нагороду.

У відповідь присутні почули від Аліни щирі слова подяки за шану і довіру: "Хочу виразити велику подяку за обрання мене лауреатом премії Фонду Костюка! Вважаю, що мені неймовірно пощастило бути знайомою із Платоном Григоровичем Костюком. Коли я вперше увійшла до нього в кабінет, я вже усвідомлювала, що переді мною Людина-Легенда. Платон Григорович був моїм науковим керівником. На жаль, його життя обірвалось і я втратила свого вчителя та наставника. Тому, коли було оголошено умови конкурсу, я , не вагаючись, подала документи для участі в ньому. Я не можу описати словами, що я відчула, коли мене оголосили лауреатом премії Фонду Костюка. Ці відчуття залишаться в моїй пам'яті на все життя!!! Хочу побажати молодим вченим прагнути до таких нагород!"

На церемонії нагородження були присутні і відомі вчені - учасники симпозіуму та товариші Платона Григоровича: професори Петро Брежестовський з Франції , Девід Браун з Великобританії, Гельмут Кеттенманн з Німеччини та інші. Під час симпозіуму всі вони виступили із змістовними та цікавими доповідями.

 
Професор Петро Брежестовський (Інститут динаміки мозку, Марсель, Франція).
 
Професор Гельмут Кеттенманн (Берлін-Бух, Берлін, Німеччина).

Професор Девід Браун (Університетський Коледж Лондона, Лондон,
Великобританія).

Ця визначна подія не залишила байдужими і багатьох наших шановних співвітчизників. На фото багаторічний співробітник Платона Григоровича, вчений секретар та заступник директора Інституту ім. О.О. Богомольця Валерій Максимович Києнко та учень Платона Григоровича, професор кафедри біофізики Національного університету ім. Тараса Шевченка, професор Королівського Університету м. Белфаста, Великобританія, Олександр Вікторович Жолос.


 "Отже, учнями Платона Григоровича можна пишатись !" - підсумовує голова Оргкомітету II міжнародного симпозіуму "Молекулярні механізми регулювання синаптичної передачі", академік Микола Сергійович Веселовський. Сам він також є успішним учнем Платона Григоровича.

Дискусія  щодо подальшої наукової роботи після закінчення урочистого відкриття Міжнародного симпозіуму. Лауреат премії Фонду імені П.Г. Костюка 2012 року Аліна Савотченко та президент Українського товариства нейронаук Олег Олександрович Кришталь.

NEWS


International Seminar on Behavioral Methods will be held from 27th to 29th September 2018 in Kraków, Poland

* * *

Школярі запрошуються до участі у Нейроконкурсі! Детальна Інформація на офіційному сайті. Переможець представлятиме Україну на міжнародному змаганні.

* * *


FENS Forum 2018 - Berlin, Germany, 7-11 July 2018

* * *

Find us on Facebook:

* * *