This version of the page http://www.business.ua/vlast/item/2786-zelena-moda (31.131.22.105) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-09-21. The original page over time could change.
Зелена мода
 
Володимир Чеповий
спільно інвестувати
 
Володимир Полевий
захистити свій бізнес
 
Юрій Гусєв
розповісти про свій бізнес
 
Світлана Власова
розвивати свій бізнес
 
Олексій Чуєв
включитися у бізнес-події
Вівторок, 20 лютого 2018 12:41

Зелена мода

Один з найбільших світових ритейлорів H&M формує принципи розумного споживання одягу. Як відбувалося становлення мережі та до яких принципів ведення бізнесу привела її сімдесятирічна історія

Провідний ритейлор, чиє ім’я знає кожен модник, з’явився в 1947 р. Своїй появі компанія зобов’язана шведу Ерлінгу Перссону, який після подорожі по Америці вирішив відкрити у невеликому містеч­ку Вестерос перший магазин жіночого одягу. За п’ять років після знаменної події з’явилася друга торгова точка — у Сток­гольмі. Це й поклало початок майбутньої роздрібної мережі.

Логотип, створений власни­ком компанії, відображав її пер­вісну назву “Hennes” (швед. — “Для неї”). Своє нинішнє ім’я мережа отримала у 1968 р. після поглинання магазину товарів для мисливців та рибалок Mauritz Widforss. Це дозволило розши­рити асортимент та привернути увагу чоловічої аудиторії. В цей же час Hennes&Mauritz почала продавати дитячий одяг, вже пропонуючи продукцію для всієї родини.

Далі був період швидкої експансії. Станом на 1969 р. налічувалося вже 42 магазини мережі. Після Норвегії компа­нія вийшла на ринки Данії, Великобританії та Швейцарії. У 1974 р. вона розмістила акції на Стокгольмській фондовій біржі, спростивши назву до нинішньої абревіатури H&M.

У 1980-ті роки нові магазини з’явилися у Німеччині та Нідер­ландах. Додатковий поштовх до розвитку бізнес отримав піс­ля придбання шведської компа­нії з доставки товарів поштою.

Новий час вимагав нового стилю керівництва. Через 35 років після відкриття пер­шого магазину H&M Ерлінг Перссон передав важелі управ­ління своєму сину Стефану.

Протягом 1990-х років об­личчями колекцій H&M були провідні моделі світу — Ель Макферсон, Сінді Кроуфорд, Наомі Кембелл, Клаудія Шиф­фер, Крісті Тарлінгтон та Лінда Євангеліста. Справжній фурор викликав спільний проект ме­режі зі відомим кутюр’є Карлом Лагерфельдом. Спеціально ство­рена колекція модного одягу за помірною ціною розійшлася за лічені години.

Подальша співпраця з такими брендами, як Versace, Roberto Cavalli, Alexander Wang та Stella Mccartney, до­зволила зробити високу моду доступною для багатомільйон­ної армії споживачів. 2007 р. в Шанхаї була представлена колекція купальників від Кайлі Міноуг.

В березні 2000 р. мережа відкрила знаковий магазин на П’ятій авеню у Нью-Йорку, таким чином зробивши крок за межі Європи.

Незадовго до цього — у 1998 р. — H&M першою у Швеції почала онлайн-продажі своєї продукції. Торік інтернет-магазини компанії були присутні вже у 44 краї­нах. Нещодавно було відкри­то онлайн-представництва у Кувейті, Туреччині, Тайвані, Гонконзі, Макао та Сінгапурі. Цього року купувати товари H&M через інтернет зможуть мешканці Індії, Саудівської Аравії та ОАЕ.

У 2017 р. компанія також успішно відкрила свої магази­ни на п’яти нових ринках — Казахстану, Колумбії, Ісландії, В’єтнаму та Грузії. Найближ­чим часом очікується початок діяльності H&M в Уругваї та Україні. Плануючи закриття 170 торгових точок, мережа відкриє 390 нових локацій, зміцнившись у статусі другого за величиною ритейлора одягу в світі (перше місце посідає іс­панська компанія Inditex).

Не маючи у своєму розпорядженні жодного ви­робничого підприємства, H&M працює з 800 поста­чальниками, забезпечуючи роботою 1,6 млн осіб. У штаті мережі 171 тис. фахівців.

З 4700 магазинами H&M при­сутня у 69 країнах, на 44 регіональних ринках працюють її онлайн-магазини. Торік обсяг продажів перевищив $27,8 млрд. З 2005 р. генераль­ним директором компанії є Карл-Йохан Перссон, а найбіль­шим акціонером (37% акцій) — сім’я голови ради директорів H&M Стефана Перссона.

Убивча мода

Ставши одним з лідерів модної індустрії, мережа H&M почала отримувати не лише хвалебні відгуки клієнтів, але й багато критики. Однією з головних причин обурення прогресив­ної громадськості стала шкода, яку завдає навколишньому середовищу виробництво по­пулярних марок одягу.

Небагато людей уявляють реальні масштаби цієї проблеми. За даними останніх до­сліджень, щороку виробництво одягу призводить до викидів у атмосферу близько 1,2 млрд т вуглецю. Газета “The Guardian” стверджує, що шкода, яку за­вдає ця індустрія, перевищує шкоду від забруднень під час міжнародних авіаперельотів.

Очікується, що найближ­чим часом негативний вплив буде лише зростати. Переду­сім це обумовлено значним збільшенням обсягів продажів одягу. За останні 15 років його виробництво збільшилося вдвічі, до 2050 р. цей показник потроїться. Якщо у 2015 р. рівень виробленого модною індустрією вуглецю становив 2%, то в середині століття його частка складе 26%. Тоді як переробці піддається лише 1% продукції, що випускається.

Кардинально зміни­ти ситуацію можна, якщо об’єднати зусилля споживачів та представників модної інду­стрії. Наразі в побут увійшло багато невідомих широкій аудиторії понять і термінів. Одним з них є “Sustainable fashion” (“стала мода”), що втілює розумне споживання та відповідальне ставлення до придбання одягу.

Також непідготовлено­го споживача можуть збентежити терміни “slow fashion” і “fast fashion”. Остан­ній — “швидка мода” — опи­сує типовий для нашого часу процес надмірного споживан­ня. Якщо раніше модники по кілька місяців чекали нових колекцій від улюблених мо­дельєрів, то зараз “обновки”, випущені під популярними марками, можна знайти вже за кілька днів.

Нова продукція вкупі з агресивним просуванням фор­мує підвищений попит і, як наслідок, зростання продажів. Витрачені мільйонами спожи­вачів гроші часто збагачують лише невелику кількість пред­ставників індустрії — праців­ники фабрик, розташованих зазвичай у країнах, що роз­виваються, задовольняються вкрай невеликою винагородою.

Лише у США щорічно ви­кидається близько 14 млн. т. речей, багато з яких зали­шаються на звалищах або відправляються у якості “секонд-хенду” до бідних країн. Приблизно 20% товарів, привезених таким чином до Африки, використовуються за прямим призначенням.

Виникає чимало ініціатив, спрямованих на боротьбу з цими руйнівними процесами. Одним з лідерів цієї боротьби є міжнародний соціальний проект Fashion Revolution. Навколо його просвітницької місії, спрямованої на по­пуляризацію ідеї розумного споживання, вже об’єдналися близько 100 країн. 2016 р. до Fashion Revolution приєдна­лася й Україна.

Наприкінці 1990-х років знаменитий кутюр’є Пако Ра­банн висунув “фантастичну” ідею створення одягу з плас­тикових відходів. Піонером, який втілив сміливий задум, у 2002 р. став канадський fashion-дует Dsquared2, який представив колекцію Recycled. Незабаром їх приклад почали наслідувати багато відомих виробників одягу. Adidas створив унікальні комплекти форми для волонтерів Олім­пійських ігор 2012 р., повністю виконані з переробленого по­ліестеру.

На подібний крок зважився і найближчий конкурент ні­мецького виробника — компанія Nike, яка одягла у “екологічну” форму гравців футбольної ко­манди “Манчестер Сіті”. За словами керівництва Nike, такий крок був свідомим і обу­мовленим кількома важливими аспектами. Серед них — 30%-ве зменшення витрат енергії у по­рівнянні з виробництвом тради­ційної продукції та можливість переробки 13 млн пластикових пляшок, які залишилися б на звалищах.

Серед компаній, які вже підтримали концепцію “відповідальної” моди, — Marks&Spencer, Max Mara, Levi’s, Asics, Patagonia, Topshop та багато інших.

Вже з’явилися стандарти, що сертифікують екологічно чистий одяг. Одними з провід­них є GOTS (Global Organic Textile Standard) та Oeko-Tex Standard 100.

Соціальний контекст

Однією з головних рушійних сил у впровадженні екологічних стандартів у галузі виробництва одягу є саме мережа H&M. Керуючись в роботі принципом “Reduce. Reuse. Recycle”, компа­нія з 2010 р. незмінно входить до когорти лідерів рейтингу Текстильної біржі по показни­кам використання органічної бавовни. Частка цього матеріалу у виробництві компанії наразі становить 29%. До 2020 р. H&M планує відмовитися від вико­ристання звичайної бавовни. Лінія одягу для новонароджених вже створюється лише з орга­нічного матеріалу. 2010 р. була представлена перша колекція H&M, стовідсотково створена з екологічно безпечних матеріалів.

Також компанія є одним з глобальних лідерів у викорис­танні переробленого поліесте­ру. 2016 р. для виробництва реалізованого мережею одягу був використаний матеріал, еквівалентний 180 млн пласти­кових пляшок. Нещодавно H&M випустила колекцію Conscious Exclusive. Більшість предметів одягу було створено з м’якого поліестеру Bionic, отриманого з переробленого пластикового сміття. Період розкладання бага­тьох використаних синтетичних тканин не перевищує 40 років.

Компанія слідує принципам розумного споживання і в інших напрямках. Так, у 2016 р. 96% електроенергії, використаної H&M, поставлялося з віднов­люваних джерел. Того ж року кількість викидів парникових газів було знижено на 47%.

H&M виключає тести на тваринах для виробництва нової косметичної продукції. У мага­зинах мережі відсутні товари, створені з хутра та ангорської вовни.

Всесвітню популярність отри­мала ініціатива компанії щодо збору та переробки старого одягу. Активно залучаючи до процесу споживачів, мережі вдалося з 2013 р. зібрати 50 тис.т вико­ристаного текстилю. За два роки дії програми лише мешканці Естонії відправили на перероб­ку 58 т одягу.

Учасником природоохорон­ної програми може стати кожен: достатньо принести до най­ближчого магазину мережі ста­рий одяг для подальшої перероб­ки та отримати знижку в 15% на придбання будь-якої нової речі з асортименту H&M. За слова­ми СЕО мережі Карла-Йохана Перссона, до 2030 р. компанія повністю перейде на виробни­цтво одягу з вторсировини, а до 2040 р. на 100% скоротить обсяг вироблення парникових газів.

На жаль, реалізація багатьох благих намірів пов’язана зі складнощами. Так, більша час­тина віскози та штучного шовку, що використовуються у вироб­ництві одягу, виготовляється з розчинної целюлози, створення якої може призводити до зни­щення зникаючих та давніх лі­сів. Найбільші ритейлори з про­дажу одягу H&M і Zara спільно з некомерційною організацією Enthought Canopy вирішили боротися з цією загрозою.

“Жодна компанія з модної індустрії не може продовжувати працювати так само, як зараз. Важливим завданням є пошук нових технологій, за допомогою яких ми зможемо переробля­ти одяг без погіршення якості тканини”, — заявив агентству Reuters СЕО H&M Карл-Йохан Перссон.

У сучасному виробництві джинсів використовується лише 20% переробленої бавовни, адже довжина волокна у процесі подрібнення зменшується, що знижує якість продукції. Тому поєднання соціальної актив­ності з ефективним веденням бізнесу вимагає розробки нових підходів до діяльності. Це за­вдання і стане у найближчі роки пріоритетним для таких лідерів індустрії моди, як H&M.

Поділитись у Facebook Стати співінвестором Придбати журнал

Дополнительная информация

  • Автор: Олег Кершис, Олексій Гош
Прочитано 13883 раз

Похожие материалы (по тегу)

  • "Цілком можливо, що одного дня H&M з’явиться у центрі міста, наприклад, на Хрещатику"
  • НБУ прогнозує ріст економіки України у другому кварталі у 3,2%
  • Іноземцям тепер легше працевлаштуватись в Україні
  • П'ять причин, чому варто виводити бізнес в онлайн
  • “Бізнес виявився прибутковішим, ніж ми передбачали”
Другие материалы в этой категории: « Прогулянка по тінях Боргова яма »
Авторизуйтесь, чтобы получить возможность оставлять комментарии
Наверх

НОВИНИ компаній
  • Середа, 19 вересня 2018
    Український енергетичний інвестиційний вечір відбувся 14 вересня 2018 року
  • Четвер, 13 вересня 2018
    Датагруп, компанія-співінвестор проекту БІЗНЕС 100 визнана найкращою компанією року в галузі фіксованого зв’язку
  • Четвер, 13 вересня 2018
    Український Бізнес Форум
  • Понеділок, 10 вересня 2018
    Рейтинг переможців: якими Авто Лідерами 2018 цікавляться найбільше?
  • Середа, 05 вересня 2018
    Безопасность и преимущества EDI

Раз на тиждень ми відправляємо дайджест з найцікавішими та актуальними матеріалами.