This version of the page http://chernigiv-rada.gov.ua/misto/sport (46.149.85.149) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-09-15. The original page over time could change.
Фізкультура і спорт
Субота 15 вересня 2018 р. 20:19 14000, м. Чернігів, вул. Магістратська, 7
Розділи порталу
Онлайн трансляцiя
Бюджет участі
Місто легенд
Створення ОСББ
Єдина країна
СБУ інформує
Чернігів, купуй рідне!
Для експортерів
Палац культури
Дошка пошани
Відкрити чи закрити ФОП? Робіть це онлайн!

Фізкультура та спорт

Фізична культура та неолімпійські види спорту

І. Розвиток фізичної культури та неолімпійських видів спорту

 

У 2017 році  Чернігівською міською радою  її виконавчим комітетом,  управліннями  та відділами міської ради, міськими спортивними організаціями проводилась робота з реалізації основних напрямків розвитку фізичної культури і спорту передбачених планом Програми економічного та соціального розвитку міста Чернігова на 2017 рік  основним завданням якої було і є збереження мережі дитячо-юнацьких спортивних шкіл, підвищення ефективності їхньої роботи, зміцнення  матеріально-спортивної бази, забезпечення необхідним обладнанням та інвентарем, оновлення діючих та будівництво нових спортивних споруд, залучення всіх верств населення до систематичних занять фізичною культурою і спортом та здорового способу життя, підготовка спортивного резерву, підтримка спорту вищих досягнень, спорту інвалідів та ветеранів.

На виконання організаційно-практичних заходів Програми питання про роботу  управління у справах сім`ї, молоді та спорту розглядалось на розширеній нараді міського голови з заступниками міського голови, начальниками відділів, управлінь міської ради, головами районних в місті Чернігові рад, керівниками міських органів державної виконавчої влади, міських служб та засобів масової інформації.

З метою зміцнення матеріально-спортивної бази дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста виконавчим комітетом міської ради було прийнято рішення про передачу нерухомого майна  (передача в оперативне управління приміщень ДЮСШ «Авангард» міської ради і міському Центру «Спорт для всіх») та матеріальних цінностей  ДЮСШ «Україна», ДЮСШ «Фортуна»  міської ради для організації роботи відділень з видів спорту цих шкіл.

У січні 2017 року міською радою прийнята «Програма розвитку велосипедного руху і облаштування велосипедної інфраструктури у м. Чернігові на 2017-2020 роки»

Спільно  з управлінням  освіти  міської ради продовжується робота щодо подальшого розвитку та удосконалення  фізичного  виховання  у навчальних закладах міста. Проведена міська Спартакіада школярів 2016-2017 навчального року у програму якої увійшли змагання з легкої атлетики, волейболу, баскетболу, настільного тенісу, шахів, спортивного орієнтування та "Старти надій", а також  змагання серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів з кульової стрільби, пішохідного туризму, веслування на човнах "Дракон", на призи клубу "Шкіряний м'яч" у трьох вікових групах. Проведено Чемпіонати міста з волейболу, баскетболу та настільного тенісу серед команд учнівської та студентської молоді сезону 2016-2017  років, чемпіонат міста з футзалу серед школярів «Шкільна футзальна ліга».

Діяльність по залученню працюючого населення міста до фізкультурно-оздоровчої  роботи проводиться управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту спільно зі спортивними товариствами. Так протягом минулого року проведені  Спартакіади серед  колективів державних службовців та працівників органів місцевого самоврядування, «Олімпійський день» для працівників Держпродспоживспілки, "Динаміада"  серед силових структур до програми якої увійшли змагання з лижних гонок, кульової стрільби, настільного тенісу, футболу, пляжного волейболу, міні-футболу та волейболу, VІ обласна спартакіада серед депутатів, участь в якій взяла команда міської ради.

Проведенню фізкультурно-оздоровчих заходів за місцем проживання та у місцях масового відпочинку населення традиційно передував квітневий місячник з благоустрою та впорядкування спортивних майданчиків «Спорт для всіх спільна турбота». Спільними зусиллями установ освіти, спортивних шкіл, волонтерів організовано прибирання майданчиків, а при підтримці комунальних служб міста обладнані стежини здоров'я, впорядковані ігрові майданчики, місця для учасників та вболівальників.

Для підвищення рухової активності населення міста пріоритет надається фізкультурно-оздоровчій роботі в місцях масового відпочинку. Головним організатором проведення цього напрямку роботи є міський центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх", який тісно співпрацює з управлінням освіти, центром по роботі з дітьми та молоддю за місцем проживання міської ради, громадськими організаціями. Змагання між дитячими клубами, тиждень здорового способу життя "Юнацьке олімпійське літо", «Ігри нашого двору», «Мама, тато, я - спортивна сім'я" у двох розділах, змагання зі стрітболу, "Веселі старти пришкільних таборів", змагання з футболу 3х3 та 8х8 (дворового футболу) у трьох лігах серед дорослих, "Юніорська ліга" та інші. У рамках всеукраїнського велодня в місті проведено захід за участю велолюбителів Чернігова за програмою «200 років велосипеду», проведено легкоатлетичний захід «Нова пошта Чернігів напівмарафон 2017», забіг на 12 км,  пробіг пам’яті Г. Костянова.

Протягом звітного періоду проведені заходи з реалізації програми військово-патріотичного виховання молоді. Спільно з міською організацією товариства сприяння обороні України, міським об'єднаним військовим комісаріатом та управління освіти міської ради до Дня захисника України і Збройних Сил України проведені змагання з кульової стрільби,  двоборства (стрільба, підтягування на перекладині), Спартакіада допризовної молоді з трьох видів спорту, участь в яких взяли команди усіх навчальних закладів міста.

Рішенням  міської ради від 21.12.2017 р.  надано дозвіл за угодами позики використовувати фізкультурно-спортивну базу шкільних закладів міста комунальним міським та обласним дитячо-юнацьким спортивним школам.

З метою підготовки спортсменів до змагань з неолімпійських видів спорту для членів збірних команд міста проведено 13 навчально-тренувальних зборів  і  50 спортивних заходів (у 2016 році 9 НТЗ  та 47 заходів).

Протягом звітного року спортсмени міста були представлені на чемпіонатах Європи з веслування на човнах «Дракон», боротьби самбо, рукопашного бою, чемпіонатах світу з кікбоксингу (ISKA, WPKA), панкратіону і козацького бою,  на яких 18 разів наші спортсмени підіймались на найвищу сходинку п'єдесталу пошани, 3 - на другу і 3 рази на третю.

Офіцер Національної поліції України з Чернігова 29-річний Олександр Ткаченко взявши участь в «Іграх нескорених» де здобув "срібло" на дистанції 400 метрів.

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста у 2017 році була продовжена виплата грошових винагород.  Міським головою Чернігова в урочистій обстановці всі спортсмени і тренери отримали за рахунок бюджету міста  грошові винагороди, а також  виплачені 10 стипендій молодим спортсменам міста по 300,00 грн. кожному.

До складу збірних команд України 2017 року з неолімпійських видів спорту входить: основного складу - 45 чол., кандидатів - 16, резерв - 10 спортсменів міста.

Підготовлено: «Майстер спорту України міжнародного класу» - 2 чол., "Майстер спорту України"  - 2 чол., «Кандидат у майстри спорту України» - 15 чол.,  "І розряд" - 25  чол., масових розрядів – 230 чол.

Забезпечується участь футбольної команди ветеранів "Десна" в міських, обласних, міжнародних змаганнях та турнірах, у тому числі і серед команд міст-партнерів, проведена ХІ відкрита спартакіада з велоспорту серед ветеранів, присвячена Дню  незалежності України, міжнародний турнір з міні-футболу пам'яті В. П. Третьякова, пам’яті ЗТУ Ю. Школьнікова та змагання з інших видів спорту. 

Розвитком неолімпійських видів спорту в місті, крім ДЮСШ займаються спортивні клуби, переважна більшість з яких культивують єдиноборства.  

Серед всіх клубів найбільш ефективно проводять цю роботи спортивні клуби: "Рукопашний бій", "Октант" представники яких представляють місто та область на всеукраїнських і міжнародних змаганнях.

Укладання угод про співпрацю дає змогу з кожним роком покращувати проведення фізкультурно-спортивної діяльності в місті та залучати позабюджетні кошти на проведення  заходів.  На даний час управлінням у справах сім`ї, молоді та спорту проводиться робота щодо укладання нових договорів про співпрацю. У 2017 році укладені угоди з громадськими організаціями: «Чернігівська міська федерація кьокушинкай карате», «Чернігівська обласна федерація таеквондо ІТФ», «Чернігівська міська федерація хортингу».

 

ІІ. Розвиток олімпійських видів спорту

 

З метою підготовки спортсменів до змагань з олімпійських видів спорту  проведено 30 навчально-тренувальних зборів, 72 спортивно-масові заходи (у 2016 році 24 НТЗ  та 64 змагання).

За фінансової підтримки з міського бюджету, професійному підходу керівництв та тренерських складів спортивних клубів з футболу "Легенда", "Десна" та волейболу "Буревісник-ШВСМ" (чоловічий), "Педуніверситет-ШВСМ" (жіночий) грою у Чемпіонатах країни продовжують представляти місто та область на Всеукраїнському рівні.

Заключний тур чемпіонату України з футболу серед жінок у вищій лізі сезону 2016-2017 років став для "Легенди" бронзовим.

ФК "Десна" не пройшла атестацію, яка давала право команді брати участь у Чемпіонаті України з футболу. Команда залишилась у І лізі і дійшла до ¼ розіграшу Кубка України та вперше офіційно  зустрілась на полі стадіону ім. Ю. О. Гагаріна з ФК «Динамо».

Чернігівский біатлоніст Сергій Семенов зайняв третє місце в індивідуальній гонці на 20 км на 6-му етапі Кубка світу в італійському Антхольці. Сергій стрімко біг, влучно стріляв, був лідером по ходу гонки і міг розраховувати на «золото», перемогти йому завадив останній, 20-й, постріл.

Золоте срібло  Хохфільцена на чемпіонаті світу з біатлону серед жінок у складі збірної команди  України в естафеті 4 х 6 км виборола Ірин Варвинець.

Варвинець и Семенов вибороли бронзові медалі в естафеті. Чернігівский біатлонний дует увійшов до складу команди, яка у березні фінішувала третьою у змішаній естафеті на етапі Кубка світу в Контіолахті (Фінляндія).

Олена Костевич знову попала в «десятку». Олена стала срібним  призером Кубка світу з кульової стрільби, який відбувсь в Мюнхені (Німеччина).

Ольга Бібік у Белграді у заключний день чемпіонату Європи з легкої атлетики у поміщеннях  зайняла третє місце в естафеті 4x400 метрів.

В словенскому Мариборі відбувсь чемпіонат Європи зі стрільби з пневматичної зброї.  До двох золотих медалей Галина Авраменко додала іще  дві срібні нагороди за другі місця у команді.

На чемпіонаті Європи з важкої атлетики, 19-літня чернігівська спортсменка Валентина Кисіль виборола срібну медаль та стала бронзовою призеркою чемпіонату світу серед юніорів.

Вихованець ДЮСШ «Україна», учень чернігівської загальноосвітньої школи № 30 Андрій Пономар якого тренує Микола Аксюта, взяв участь у чотирнадцятому літньому Європейському юнацькому олімпійському фестивалі, який пройшов минулого року в угорському Дьорі.

На даний період до складу збірних команд України з олімпійських видів спорту входить: основного складу - 28 чол., кандидатів - 18 , резерв - 18  спортсменів міста. 

Підготовлено: "Майстер спорту України міжнародного класу" - 1 чол., "Майстер спорту України"   - 8 чол., "Кандидат у майстри спорту України" – 60 чол., "І розряд" - 113  чол., масових розрядів – 1144 чол.

До скарбниці міських спортсменів у 2017 році було внесено 4 золотих, 11 срібних і 4 бронзових медалей Всесвітньої зимової Універсіади, ХІІІ зимового Європейського юнацького олімпійського фестивалю, чемпіонатів світу і Європи з кульової стрільби, біатлону і важкої атлетики серед дорослих, юніорів та юнаків.  Денис Бистревський і Олексій Коломієць стали срібними призерами ХІІІ літніх Дефлімпійських ігор.

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста у минулому 2017 році була продовжена виплата грошових винагород. Міським головою Чернігова в урочистій обстановці вручені винагороди  спортсменам і їхнім тренерам з олімпійських  видів спорту та спортсменам з фізичними вадами, а також 20 стипендій по 500,00 грн.

Протягом року на базі держаного центру Олімпійської підготовки біатлоністів проведено 4 навчально-тренувальні збори. 

Продовжує свою роботу Олімпійський навчально-спортивний центр "Чернігів" протягом звітного року на базі Центру проведено 7 навчально-тренувальних зборів для збірної команди України з важкої атлетики, 10 ігор чемпіонату та Кубку України з футболу серед команд І ліги,  Кубок України з важкої атлетики, 5 змагань обласного рівня та 4 міського. 

 

ІІІ. Розвиток спортивної  інфраструктури

 

З метою реалізації регіональної і міської Програм розвитку матеріально-технічної спортивної бази проводились заходи з будівництва, реконструкції, капітального ремонту та утримання спортивних споруд.

Традиційно з початком весняно-літнього сезону 2017 року в місті здійснені організаційні та практичні заходи з облаштування та приведення у належний стан майданчиків з ігрових видів спорту, футбольних полів у навчальних закладах міста для проведення змагань з дворового футболу.   Фахівцями фізичної культури, учнями загальноосвітніх та спортивних шкіл оздоблено та відремонтовано більшість майданчиків з нестандартним тренажерним обладнання, на яких проводяться заняття з фізичного виховання та навчально-тренувальний процес з учнями дитячо-юнацьких спортивних шкіл.

            З метою покращення умов необхідних для проведення навчально-тренувальної роботи та проведення спортивно-масових заходів за спеціальної програми Федерації футболу України та сприяння обласної адміністрації на стадіоні «Юність»  розпочата реконструкції спортивної споруди.

На базі державного підприємства «ОНСЦ «Чернігів» завершені роботи з реконструкції основного футбольного поля.

У школі-інтернаті за рахунок обласного бюджету обладнано зал боксу (встановлені: ринг, боксерські груші, шведська стінка, перекладина для підтягування).

Управлінням капітального будівництва міської ради підготовлено проектно-кошторисну документацію щодо капітальної реконструкції навчально-спортивної бази СДЮШОР з футболу «Десна» (стадіон «Локомотив»). Даний проект передбачає будівництво двох спортивних залів, один з яких планується облаштувати місцями для глядачів, майданчиків зі штучним покриттям, трибуну на 1000 місць для глядачів, реконструкцію футбольного поля.

Продовжуються роботи щодо будівництва спортивно-оздоровчого комплексу у кварталі вулиці Кільцевої та проспекту Миру де у минулому  році  відкрито футбольне поле зі штучним покриттям та роздягальнями для спортсменів на базі якого розпочала функціонувати  спортивна школа в якій займається біля 80 юних футболістів.  Також збудовано спортивний майданчик по вул. Льотній, 8а зі штучним покриттям.

Реконструкція ФОК у «Хімік» завершилась будівництвом спортивного залу,  готелю на 26 номерів та їдальні. 

Незавершеним залишається введення в експлуатацію фізкультурно-оздоровчого комплексу "Домобудівник", ремонт та добудова легкоатлетичного манежу  ДП "Олімпійський навчально-спортивний центр "Чернігів",  проектування сучасного спортивного комплексу на дві тисячі глядацьких місць з усією інфраструктурою по вулиці Пушкіна, 1 - над р. Стрижень, на території колишнього шляхобудівного підприємства, добудова  плавального басейну по вул. Савчука, 7а. 

Завантажити календарний план спортивно-масових заходів на 2018 рік  (271.5 кб.)
Завантажити перелік спортивних закладів  (55.5 кб.)
Анонс

Презентація результатів дослідження ринку в’їзних туристів Чернігова. АНОНС


22 вересня - ІІІ Фестиваль духових оркестрів. АНОНС


Акція «Книга – воїну». АНОНС


15 вересня - День відкритих дверей у клубах за місцем проживання. АНОНС


15 вересня у Чернігові - Всесвітній день прибирання. АНОНС


Тренінг «Бізнес-планування, основи залучення інвестицій». АНОНС


Програма святкування Дня міста Чернігова. АНОНС


Всі бажаючі запрошуються до участі в фотоконкурсі "Архітектура Чернігівщини"


Пілотний проект "Шлюб за добу"


Опитування щодо розвитку бізнесу в Чернігові

Опитування
Результати опитування
Погода
Погода у Чернігові

вологість:

тиск:

вітер:

Мапа Чернігова
Курси валют


© Чернігівська міська рада. Всі права захищено.
© Електронна адреса: gorsovet@chernigiv-rada.gov.ua
© При будь-якому використанні матеріалів Інтернет-порталу Чернігівської міської ради посилання (hyperlink) на www.chernigiv-rada.gov.ua обов'язкове
Розміщення ОКей Інтернет.