This version of the page http://menr.gov.ua/ (194.183.172.245) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2018-09-10. The original page over time could change.
Міністерство екології та природних ресурсів України
Розширення територій природо-заповідного фонду

Національні природні парки мають стати осередками розвитку територій та сприяти розвитку як традиційних промислів, так і туризму. Україна має всі можливості для реалізації такої загальнонаціональної збалансованої політики. Збільшення природоохоронних територій – це вимога сьогоднішнього дня і зрештою державна політика, яку ще три десятиліття тому стала визначальною для більшості провідних країн світу. Збільшення території природно-заповідного фонду є прямим зобов’язанням України відповідно до Угоди про Асоціацію та інших міжнародних документів. Близько 18 % території держав Європейського Союзу має особливий природоохоронний статус. Водночас в Україні ця цифра становить близько 6% по відношенню до загальної території держави. Це найнижчий показник у Європі, і ми мусимо швидко виправляти ситуацію. Успішне розширення територій природоохоронного фонду можливе лише за умов налагодження конструктивної співпраці між адміністрацією національних природних парків та місцевою владою.

Читати далі
Національна стратегія поводження з відходами

Сектор поводження відходами в Україні наразі перебуває між двома щаблями розвитку. Початкова мета - очищення довкілля та прибирання відходів з міського середовища реалізовується успішно. Ціль захисту довкілля та зменшення відходів, що надходять до сміттєзвалищ, потрапила до політичного порядку денного країни, але досі далека від імплементації на місцевому рівні. У деяких регіонах країни існують полігони, що відповідають високотехнічним вимогам, але у багатьох інших переважають стихійні звалища та полігони, які не відповідають нормам. Проектом Національної стратегії поводження з відходами, який винесено на громадське обговорення, передбачено не лише зменшення кількості полігонів, але й перехід до стовідсоткової переробки відходів. Керівні принципи стратегії повинні відображати такі фактори, як попередження утворення відходів, зобов’язання дотримуватись інтересів, принцип «забруднювач платить», інклюзивності, попереджувального принципу, відшкодування вартості, принцип близькості та самопідтримності.

Читати далі
Реформа Державної екологічної інспекції (ДЕІ)

Метою реформи є перехід від неефективного тотального природоохоронного контролю до системи попередження правопорушень і моніторингу стану навколишнього природного середовища, зменшення тиску на бізнес-середовище, широке залучення громадськості до природоохоронного контролю. «Ми повинні повторити той курс реформ, який Арсен Аваков провів у поліції, коли міліція була ліквідована – і була створена нова структура з новими людьми. Це повинна бути система, яка працюватиме на моніторинг та упередження екологічних загроз і катастроф. Також вона повинна надавати об'єктивну інформацію про стан довкілля. Сьогодні в Україні ніхто не може отримати он-лайн інформацію про поточний стан атмосферного повітря, води та грунту», - зазначив Міністр екології та природних ресурсів України.

Читати далі
Анонси подій
Усі події
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд
Додати в календар Europe/Kiev location Міністерство екології та природних ресурсів України press@menr.gov.ua
7 Вересня 2018 року Стале управління водними ресурсами
На сайті Мінприроди стане більше доступної інформації про воду та повітря

Сьогодні, 7 вересня 2018 року в заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань євроінтеграції Микола Кузьо взяв участь в панельній дискусії щодо відкритих даних в екологічній сфері рамках Open Data Forum, що проходив сьогодні в Києві.

Читати далі
5 Вересня 2018 року Діяльність міністра Діяльність міністерства
Остап Семерак: «Мінприроди виступає за відновлення екологічних перевірок на підприємствах»

Україні потрібно переглянути дію мораторію, який забороняє здійснювати перевірки бізнесу в частині дотримання природоохоронного законодавства. Про це в ефірі телеканалу ZiK сказав Міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

Читати далі
3 Вересня 2018 року Зміна клімату та озоновий шар
У Бангкоку розпочалася позачергова сесія Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату, де 198 країн продовжать роботу над Паризькою угодою

Сьогодні, 3 вересня, у рамках позачергової сесії допоміжних органів Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату та Паризької угоди делегації із 198 країн світу зустрілися в місті Бангкок (Королівство Таїланд), щоб продовжити роботу над правилами та процедурами імплементації положень Паризької угоди. Сесія триватиме з 3 по 9 вересня. Українська делегація т акож бере активну участь у цьому процесі. Її очолює директор Департаменту з питань зміни клімату та захисту озонового шару Мінприроди Світлана Гринчук

Читати далі
Екологічна мапа
Стихійне сміттєзвалище? Не знаєте куди звернутись? Повідомте нам та відслідковуйте статус вирішення!
Залишити звернення
Управління відходами
Біорізноманіття
Стале управління водними ресурсами
Охорона земель
Біобезпека
Атмосферне повітря
Зміна клімату та озоновий шар
Екологічний моніторинг
Вивчення та раціональне використання надр
Пестициди та агрохімікати
Природно-заповідний фонд
Міжнародна експедиція з’ясовує причину загибелі дельфінів у Чорному морі
Увечері 28 серпня від причалу Одеського порту стартувала міжнародна експедиція з дослідження екології Чорного моря
Читати далі
Зачарована Десна
Ріка протікає на території Мезинського національного парку в Чернігівській області. У її заплаві збереглося багато стариць та озер, серед яких найбільшим є озеро Хатинь, площею 50 га. Парк створено з метою збереження, відтворення і раціонального використання типових та унікальних природних комплексів Полісся.
Цікаво? Дізнатись більше!
Дивовижні першоцвіти
Навесні на Закарпатті масово зацвітає рідкісна рослина – шафран Гейфеля або, як ще його називають, крокус. Росте в лісах, на степових схилах і гірських луках Карпат. Зазвичай перші квіти з’являються наприкінці березня і масово цвітуть до кінця квітня. Шафран Гейфеля – на межі зникнення, його занесено до Червоної книги України.
Цікаво? Дізнатись більше!
Домівка для бурих ведмедів
Реабілітаційний центр бурих ведмедів Національного природного парку «Синевир» - особливий для України заклад. Зараз тут у напіввільних умовах утримується 20 клишоногих, які зазнали жорстокого поводження, утримувались незаконно, потерпіли від стихійного лиха тощо.
Цікаво? Дізнатись більше!
Пошук нормативно-правових актів
Тип нормативного документу
Дата прийняття
За текстом
За номером